Jackins Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 Witam serdecznie Posiadam kino domowe 5.0.Jest to zestaw z kolumnami Dali oberon7. 1.vokal i amplitunerem denon AV rx 1300w.Planuje sprzedać amplituner a kolumny pozostawić aby rozbudować zestaw do amplitunera podłączonego do końcówki mocy aby uzyskać lepsze stereo. Moje pytanie brzmi jaki dobrać amplituner i końcówkę mocy. Dodam że musi to być amplituner z Dolby atmos.Napewno amplituner musi mieć wyjście pre out na fronty. Mój budżet na amplituner to około 4 tys. nowy. Budżet na końcówkę mocy do ustalenia ale nie chciałbym aby przekroczył 4 tys. nowy Pokój 25m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 (edytowany) 4 godziny temu, Jackins napisał: Mój budżet na amplituner to około 4 tys. nowy. no to masz problem bo Denon z pre-out to dopiero model serii 3xxxx czyli obecnie cena powyżej 6k pln w Polsce. Możesz iść w Marantza 5015 i będzie komplet pre-out ale nie ten budżet. Z Onkyo jest TX-NR696 który ma pre-out dla samych frontów ale nie polecam go w tej cenie ponieważ jest dużo za drogi. W dodatku jest technologicznie starym amplitunerem - brak eARC (tylko ARC), brak hdmi 2.1 czyli pomimo tego, że wydali go w okolicy 2018 roku to technologicznie nie bardzo różni się z od sprzętu z rocznika 2015. Teraz jest jego wysyp w sklepach bo z jakiegoś powodu producent wznowił produkcje. Pomijam już korektę akustyki pomieszczenia która nawet w porównaniu do Twojego Denona jest kiepska. Niestety aktualny model NR6100 nie ma pre-out, dopiero model NR7100 ma a ale jego cena w USA to $1,099.00 czyli u nas będzie jeszcze drożej - sam sens opłacalności to inny temat. Yamahy nie da się kupić i w dodatku ludzie twierdzą, że w Polsce nadal nie dostali poprawki dla obsługi HDMI 2.1 a salony firmowe mają klienta dosłownie gdzieś. Zapraszam by zapoznać się z poniższym postem: oraz odpowiedziami jak również z tym postem i odpowiedziami: Zatem ja bym się chyba skłaniał w kierunku używanego sprzętu. Z ciekawych modeli które można było wyrwać ostatnio: Yamah RX-A1050 (rok 2015) 1500,- Yamaha RX-A3070 (rok 2017) 4000,- Denon x3400 (rok 2017 z roczną gwarancją sprzedającego) 2200,- W dobrej cenie są używki Pioneer Elite seria LX-VSX3xx oraz LX-VSX5xx do 4k bez problemu dostaniesz. Edytowano 13 marca 2022 przez lolekdrugi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 1 godzinę temu, lolekdrugi napisał: no to masz problem bo Denon z pre-out to dopiero model serii 3xxxx czyli obecnie cena powyżej 6k pln w Polsce. Możesz iść w Marantza 5015 i będzie komplet pre-out ale nie ten budżet. Z Onkyo jest TX-NR696 który ma pre-out dla samych frontów ale nie polecam go w tej cenie ponieważ jest dużo za drogi. W dodatku jest technologicznie starym amplitunerem - brak eARC (tylko ARC), brak hdmi 2.1 czyli pomimo tego, że wydali go w okolicy 2018 roku to technologicznie nie bardzo różni się z od sprzętu z rocznika 2015. Teraz jest jego wysyp w sklepach bo z jakiegoś powodu producent wznowił produkcje. Pomijam już korektę akustyki pomieszczenia która nawet w porównaniu do Twojego Denona jest kiepska. Niestety aktualny model NR6100 nie ma pre-out, dopiero model NR7100 ma a ale jego cena w USA to $1,099.00 czyli u nas będzie jeszcze drożej - sam sens opłacalności to inny temat. Yamahy nie da się kupić i w dodatku ludzie twierdzą, że w Polsce nadal nie dostali poprawki dla obsługi HDMI 2.1 a salony firmowe mają klienta dosłownie gdzieś. Zapraszam by zapoznać się z poniższym postem: oraz odpowiedziami jak również z tym postem i odpowiedziami: Zatem ja bym się chyba skłaniał w kierunku używanego sprzętu. Z ciekawych modeli które można było wyrwać ostatnio: Yamah RX-A1050 (rok 2015) 1500,- Yamaha RX-A3070 (rok 2017) 4000,- Denon x3400 (rok 2017 z roczną gwarancją sprzedającego) 2200,- W dobrej cenie są używki Pioneer Elite seria LX-VSX3xx oraz LX-VSX5xx do 4k bez problemu Szanowny użytkowniku "lolekdrugi" Jeżeli w dalszym ciągu będziesz nagminnie nas obrażał, kpił oraz psuł nam reputację w bezpodstawny sposób, sprawę kieruje do administratora. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 Ja tu widzę że to sprzedawca kpi sobie z klientów bo nie potrafi rzeczowo odpowiedzieć na zarzuty dotyczące problemów które globalnie są jednak naprawiane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 5 minut temu, Butler napisał: Ja tu widzę że to sprzedawca kpi sobie z klientów bo nie potrafi rzeczowo odpowiedzieć na zarzuty dotyczące problemów które globalnie są jednak naprawiane. To jeśli masz już takie informacje w necie to po co dalej ciśniesz? Może warto wyżyć się na świeżym powietrzu. Przed chwilą, Top Hi-Fi & Video Design napisał: To jeśli masz już takie informacje w necie to po co dalej ciśniesz? Może warto wyżyć się na świeżym powietrzu. Kolega Butler ma chyba wiele wspólnego z "lolekdrugi" -naprawde nie potrzebujemy tu koalicjantów, którzy zachowują się w arogancki sposób. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 (edytowany) 4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: eżeli w dalszym ciągu będziesz nagminnie nas obrażał, kpił oraz psuł nam reputację w bezpodstawny sposób proszę o wskazanie dokładnych cytatów które według was są obraźliwe, kpiące oraz psujące waszą reputację w sposób bezpodstawny. Edytowano 13 marca 2022 przez lolekdrugi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: ...po co dalej ciśniesz? A bo co? Poskarżysz się do administratora bo ktoś handlarzowi piar psuje na forum? Wobec powyższego - Tak, będę cisnąć. Za tą arogancję i butę którą sobą reprezentujesz ze szkodą dla salonu który masz w nicku. Sprzedawaliście jako firma amplitunery których specyfikacja była (i jest?) niegodna ze stanem faktycznym. Na zapytania odnośnie akcji serwisowej nie odpowiadałeś lub reagujesz wymijająco i nerwowo. Po co Ci to? Z klientami chcesz wygrać strasząc interwencją u administratora forum? Denon potrafił wybrnąć z tej kłopotliwej sytuacji. link jak nic nie wiesz na ten temat. Telefon podać? A Ty masz tak słabe kompetencje że nie możesz chociaż umieścić to info w odpowiedzi na pytania które zadawane są od wielu tygodni (jak nie miesięcy). Ciężko? Zadzwoń chłopie sam sobie do tego swojego serwisu. Zresztą mam nadzieję że sam dostaniesz wkrótce telefon bo pozwolę sobie skontaktować z bardziej kompetentną osobą w Twojej firmie i dzięki temu nie będziemy mieli więcej z Tobą tutaj "przyjemności". 5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Kolega Butler ma chyba wiele wspólnego z "lolekdrugi" -naprawde nie potrzebujemy tu koalicjantów, którzy zachowują się w arogancki sposób. A my jako klienci nie potrzebujemy takich sprzedawców. Przyganiał kocioł garnkowi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 W cenie 4K nie kupisz obecnie amplitunera nowego. Bedzie to model używany. Co do końcówki to zalezy od spasowania do frontów. Dali zostają? W takim razie polecam sprawdzić NuPrime albo Emotiva. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: W cenie 4K nie kupisz obecnie amplitunera nowego. Bedzie to model używany. Co do końcówki to zalezy od spasowania do frontów. Dali zostają? W takim razie polecam sprawdzić NuPrime albo Emotiva. Piotr Tak Dali zostają spodobało mi się ich brzmienie chociaż śmigają na najtańszym denonie z Dolby atmos. A może jakiś tani amplituner z pre out i Dolby atmos i wtedy zainwestować w lepszą końcówkę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 (edytowany) No ale nie ma "taniego" amplitunera z pre-out i Dolby Atmos. Do 4000zł musiałbyś raczej szukać używki. Edytowano 14 marca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 1 godzinę temu, Jackins napisał: A może jakiś tani amplituner z pre out i Dolby atmos i wtedy zainwestować w lepszą końcówkę? do tej kwoty tylko onkyo TX-NR696 ale pisalem dlaczego jest to kiepski wybór w tej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Ja od siebie dodam jedno, bo podobny dylemat miałem pare miesięcy temu. Olałem końcówkę na rzecz wzmacniacza stereo (vincent z podpisu) dzięki czemu w stereo kompletnie X3500 omijam. Jak skorzystasz z preout w ampie+końcówka, to zawsze przedwzmacniacz z amplitunera doda coś od siebie, a te w tańszych modelach są słabszej jakości Dlatego rozważ zamiast końcówki, oddzielny wzmacniacz stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 1 godzinę temu, Heathen napisał: Ja od siebie dodam jedno, bo podobny dylemat miałem pare miesięcy temu. Olałem końcówkę na rzecz wzmacniacza stereo (vincent z podpisu) dzięki czemu w stereo kompletnie X3500 omijam. Jak skorzystasz z preout w ampie+końcówka, to zawsze przedwzmacniacz z amplitunera doda coś od siebie, a te w tańszych modelach są słabszej jakości Dlatego rozważ zamiast końcówki, oddzielny wzmacniacz stereo Tylko ja myślę o końcówce w jakimś mniejszym przedziale cenowym nie za 10 koła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 To walnij sobie Atoll In200 https://m.olx.pl/d/oferta/atoll-in200-se-wzmacniacz-dual-mono-CID99-IDNMmnf.html Do tego poluj na w miarę świeżą używkę amplituner Denona serii 3 lub 4 i będzie to fajnie grało. Chcesz stereo to Atoll sam zagra, jak kino to Ci fronty zasili. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 1 godzinę temu, Butler napisał: To walnij sobie Atoll In200 https://m.olx.pl/d/oferta/atoll-in200-se-wzmacniacz-dual-mono-CID99-IDNMmnf.html Do tego poluj na w miarę świeżą używkę amplituner Denona serii 3 lub 4 i będzie to fajnie grało. Chcesz stereo to Atoll sam zagra, jak kino to Ci fronty zasili. A do 4 tysi nowego atolla dostanę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Jakie możliwości, takie propozycje. Cały budżet 8k byś mógł wydać na amplituner (Denon) i to będzie co najwyżej średnia półka z pre-out i Atmos grająca w stereo po prostu poprawnie. A Ty szukasz amp i końcówkę/wzmacniacz, więc kompromis musisz znaleźć gdzie mógłbyś przyoszczędzic. Nowy Atoll tego kalibru też pewnie koło 8K kosztuje, nie sprawdzałem ostatnio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 18 minut temu, Butler napisał: Jakie możliwości, takie propozycje. Cały budżet 8k byś mógł wydać na amplituner (Denon) i to będzie co najwyżej średnia półka z pre-out i Atmos grająca w stereo po prostu poprawnie. A Ty szukasz amp i końcówkę/wzmacniacz, więc kompromis musisz znaleźć gdzie mógłbyś przyoszczędzic. Nowy Atoll tego kalibru też pewnie koło 8K kosztuje, nie sprawdzałem ostatnio. A co sądzisz o końcówce mocy marantz mm7025 trochę przekracza mój budżet ale może dałoby radę coś utargować w sklepie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Skup się w pierwszej kolejności na amplitunerze. To że chcesz sprzęt z pre-out z w miarę świeżą elektroniką stanowi obecnie największa barierę. Końcówkę bądź wzmacniacz pracujący w tym trybie bez większego problemu później kupisz, nawet Emotiva będzie dobra. Marantza nie słuchałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 5 minut temu, Butler napisał: Skup się w pierwszej kolejności na amplitunerze. To że chcesz sprzęt z pre-out z w miarę świeżą elektroniką stanowi obecnie największa barierę. Końcówkę bądź wzmacniacz pracujący w tym trybie bez większego problemu później kupisz, nawet Emotiva będzie dobra. Marantza nie słuchałem. No właśnie z amplitunerami jest spory problem. Jeszcze dość niedawno był spoko model za 4 500zł Yamaha r xa 880. Teraz już się nie dostanie w sklepach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 16 minut temu, Jackins napisał: Jeszcze dość niedawno był spoko model za 4 500zł Yamaha r xa 880. Yamaha ma niskie napięcia na wyjściach pre-out i czasami jest problem z doborem końcówki do ich amplitunerów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 12 minut temu, lolekdrugi napisał: Yamaha ma niskie napięcia na wyjściach pre-out i czasami jest problem z doborem końcówki do ich amplitunerów. O proszę tego nie wiedziałem a byłem skłonny wybrać yamahe bo sporo osób polecało mi ten amplituner do kolumn Dali. 16 minut temu, lolekdrugi napisał: Yamaha ma niskie napięcia na wyjściach pre-out i czasami jest problem z doborem końcówki do ich amplitunerów. A jaki amplituner polecisz z wyjściem na fronty preout? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 2 godziny temu, Jackins napisał: A jaki amplituner polecisz z wyjściem na fronty preout? Denon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackins Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 3 minuty temu, lolekdrugi napisał: Denon. Zeknelem na te wzmacniacze co pisałeś Emotiva. Mają dobre opinie i ciekawie wyglądają. Czy taka końcówka mocy włącza się automatycznie po otrzymaniu sygnału? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 11 minut temu, Jackins napisał: Zeknelem na te wzmacniacze co pisałeś Emotiva. Mają dobre opinie i ciekawie wyglądają. Czy taka końcówka mocy włącza się automatycznie po otrzymaniu sygnału? to pytanie raczej miało iść do @Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 (edytowany) Jest coś takiego jak trigger. Zazwyczaj tej klasy sprzęty to mają na pokładzie. Wystarczy połączyć amplituner z końcówką mocy przewodem minijack i sprzęty będą się włączały/wyłączały równolegle. 31 minut temu, lolekdrugi napisał: A jaki amplituner polecisz z wyjściem na fronty preout? Denon co najmniej serii 3 (AVC-X3700H). Marantz co najmniej serii 5 (SR5015). Nie zerkałem dokładnie na specyfikacje Onkyo i Pioneer które niedawno się pojawiły, ale @rms.pl pisał niedawno że ma na stanie Pioneer VSX-LX505 z pre-out. Edytowano 14 marca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts