MarekPijowczyk Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Cześć, Nie wiem czy temat już był, a jesli był to przepraszam. Szukam słuchajcie jakiegoś fajnego telewizora, gdzie będe miał od razu dostęp do YT czy Netfilxa. CO polecacie ? Jaką markę TV wybrać ? Salon ma 30m2 Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Jaki budżet masz? Mocno nasłoneczniony pokój? Jaką wielkość ekranu sobie planujesz? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 (edytowany) Dzisiaj już chyba każdy telewizor ma funkcję smart TV. Salon ma 30m O.K Tylko, że przy przekątnej 50" i tak najlepiej oglądać w odległości ok 2m. Te odległości są inne dla full HD i chyba inne dla 4K, dokładnie nie pamiętam. Edytowano 3 czerwca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 50" to do pokoju dziecka albo sypialni się daje Przy 18m2 powiesiłem 75" który oglądam z 3 metrów i ekran projekcyjny 107" (21:9) będący 30cm bliżej. Budżet i typ wyświetlacza warunkuje wybór. Dla jednego lepszy będzie OLED, dla innego LCD. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 1 minutę temu, Butler napisał: Dla jednego lepszy będzie OLED, dla innego LCD. A dla innego plazma 😁 2 minuty temu, Butler napisał: Przy 18m2 powiesiłem 75" który oglądam z 3 metrów No i to jest prawidłowa odległość 😉 2 minuty temu, J4Z napisał: Tutaj kalkulator: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ tylko że dla mnie to jakaś masakra Też coś mam 😉 https://www.komputronik.pl/informacje/kalkulator-odleglosci-od-tv-jak-dobrac-rozmiar-tv/ Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Plazmy? Super obraz, choć też ma swoje wady i ulega degradacji z czasem. Przypomnij kiedy ostatni egzemplarz wyprodukowano? 2014? Biorąc pod uwagę że to było niemal dekadę temu to szkoda że zawieszono ich rozwój bo do dzisiaj w pewnych parametrach współczesne TV mają problem z utrzymaniem kroku. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 (edytowany) @Butler jakoś tak, chyba 2014, nie pamiętam. Ja mam na matrycy VT60 skalibrowaną sprzętowo przez Macieja ze skalibrujtv. Z kalibracją sprzętową monitora do fotografii sobie radzę, ale z TV już jest trochę inaczej. Żałuję, że jeszcze nie zrobiłem tak zwanej rekalibracji TV, a ceny teraz niewąskie. Znalazłem teraz coś takiego, ciekawostki takie. http://szymonadamus.pl/historia-plazm-panasonica/ Edytowano 3 czerwca 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując
lolekdrugi Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Ja nie lubię siedzieć blisko i latać wzrokiem po tv. z zasady nie powinieneś latać tylko patrzyć na środek TV. Reszta powinna być widziana poprzez widzenie obwodowe dzięki czemu masz wrażenie, że jesteś w środku sceny, uczestniczysz w niej. W momencie gdy taki mały TV 55" masz 3m od siebie, jesteś z boku, obserwujesz tylko niejako z zewnątrz zamiast z wewnątrz. Największym problemem jest jednak kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś mieliśmy małe TV o niskich rozdzielczościach, siedzenie daleko było normalne ze względu na jakość. W takim celu właśnie powstało 4K aby można było stworzyć duże telewizory które dadzą obraz również dla widzenia peryferyjnego. Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Ok, ale LG nie obsługuje DTS. I lepiej do ciemnych pomieszczeń lub nocnych seansów - wtedy pokazuje potencjał. Odpisz, cytując
Łukasz P. Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Posiadam LG C1 i zgadzam się z kolegą powyżej. Autor wątku musi podać więcej szczegółów: budżet, technologia LCD/Oled, odległość od kanapy, kąty widzenia, ile godzin dziennie włączony (statyczny obraz), konsola/komp, co mu przeszkadza obecnie w technologi( banding,clouding,dse). Jeżeli nic i chce duży to brać LCD Philipsa i ambilight zrobi dodatkowo miłą atmosferę Odpisz, cytując
slaw0001 Napisano 3 czerwca 2022 Napisano 3 czerwca 2022 Jeżeli jasny pokój i ogłądasz dużo w dzień to polecam odchodzący, ale tani Samsung QN91A lub jego następce, ale absurdalnie drogi QN91B Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 czerwca 2022 Napisano 4 czerwca 2022 Kupując TV warto o tym po prostu wiedzieć. Nie napisałem "nie kupuj bo nie ma tego kodeka". Dla mnie to istotne bo zazwyczaj wybieram ścieżkę z DTS, a konsole z BR mam podpięte pod TV więc ten format musi przełknąć jak chcę film z płyty odtworzyć. Odpisz, cytując
Butler Napisano 5 czerwca 2022 Napisano 5 czerwca 2022 Przynajmniej Sony go ma, a jego BRAVIA CORE Pure Stream to najlepszej jakości VOD na rynku. Dźwięk opiera się tu właśnie na DTS więc Sony tak szybko z niego nie zrezygnuje. Odpisz, cytując
lolekdrugi Napisano 5 czerwca 2022 Napisano 5 czerwca 2022 7 godzin temu, engajner napisał: Swoją drogą ciekawe dlaczego LG nie wspiera już tego kodeka. nie wiem i dla mnie to głupota. Mogli spokojnie dać opcję osobnego dokupienia kodeka przez sklep czy coś wymyślić. Chętni by wtedy zapłacili i mieli to co chcą. Odpisz, cytując
TomekN Napisano 5 czerwca 2022 Napisano 5 czerwca 2022 Dla mnie akurat nie ma znaczenia czy telewizor ma jakieś kodeki dźwiękowe, bo już jakiś czas temu przestałem używać wbudowane w telewizor aplikacje i streamery. Aktualnie jako źródło używam właściwie wyłącznie najnowszy atv. Odpisz, cytując
lolekdrugi Napisano 6 czerwca 2022 Napisano 6 czerwca 2022 9 godzin temu, TomekN napisał: atv ? Odpisz, cytując
Recommended Posts