Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Niestety taka zabawa będzie kosztowna, zwróć uwagę na amplitunery Marantz SR8015 i Denon AVC-X6700H to najtańsze 11 kanałowe amplitunery. W modelach tańszych musiałbyś zastosować dodatkowy wzmacniacz/końcówkę mocy do zasilenia 2 kanałów.

Napisano
18 minut temu, Q21 napisał:

W modelach tańszych musiałbyś zastosować dodatkowy wzmacniacz/końcówkę mocy do zasilenia 2 kanałów.

Co i tak wychodzi w zestawie taniej jak samodzielny X6700H a tym bardziej SR8015.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, maciek72 napisał:

Denon 6500 ? 6400 ?

Tak , tak oba nie wspierają 8k i ch... muju 

denon 6400 i 6500 wspierają eARC zatem można obejść problem z brakiem obsługi 4k@120Hz. Ale podobno eARC w Denon 6400 nie działa z telewizorami od LG.

Edytowano przez lolekdrugi
Napisano

Padło już z 6 propozycji a w zasadzie nikt nie wie do czego ma być ten amplituner. Napisz proszę do jakich kolumn chcesz podłączyć ten amplituner, czego będziesz od niego oczekiwał, czy nastawiasz się wyłącznie na kino/gaming, czy też muzykę, koncerty w wydaniu wielokanałowym? Jeżeli muzyka będzie stanowiła również sporą część w tym zestawieniu to czy miałeś już jakiś zestaw wcześniej? Masz jakieś preferencje względem brzmienia tego zestawu?

Napisano
10 godzin temu, S4Home napisał:

Padło już z 6 propozycji a w zasadzie nikt nie wie do czego ma być ten amplituner. Napisz proszę do jakich kolumn chcesz podłączyć ten amplituner, czego będziesz od niego oczekiwał, czy nastawiasz się wyłącznie na kino/gaming, czy też muzykę, koncerty w wydaniu wielokanałowym? Jeżeli muzyka będzie stanowiła również sporą część w tym zestawieniu to czy miałeś już jakiś zestaw wcześniej? Masz jakieś preferencje względem brzmienia tego zestawu?

Witam

W kolejności Filmy, Konsola, Muzyka. TV LG obecnie amplituner Pionieer K921 głośniki Magnat 2x 2002,  1x Tempus C22, 1x 302A, 4x 202 pomieszczenie około 25m2 w kwadracie 5x5. 

Napisano

To do pełni szczęścia dopisz jeszcze gdzie tą konsolę chcesz mieć podłączoną (amplituner czy TV). Tu rozchodzi się o kwestie e-ARC oraz obsługę 4K/120Hz. Podaj model LG, te TV lubią robić "problemy" ze zwrotnym dźwiękiem audio. No i jaki budżet. By coś nowego złożyć będziesz potrzebować conajmniej 8000zł (amplituner + końcówka mocy)

Jeśli chodzi o nowe sprzęty:

Denon AVC-X3700H oraz Denon AVC-X4700H dekodują 11 kanałów, ale wzmacniaczy mają 9 więc potrzebujesz zewnętrznej stereofonicznej końcówki mocy albo wzmacniacza z tym trybem pracy. Denon AVC-X6700H da radę samodzielnie bo dekoduje 13 a końcówek ma 11.

Podobnie Marantz SR6015 oraz SR7015 z zewnętrzną końcówką albo Marantz SR8015 samodzielnie

Onkyo TX-RZ50 oraz Pioneer VSX-LX505 z dodatkową końcówką/wzmacniaczem.

Arcamy od najsłabszego AVR5 obsłużą 7.1.4 (i więcej zależnie od modelu), ale wzmacniaczy mają 7 więc potrzeba 4 zewnętrzne wzmocnienia.

Anthem MRX 740 z końcówką, MRX 1140 samodzielnie

Yamaha RX-A8A samodzielnie

Napisano
10 godzin temu, Butler napisał:

To do pełni szczęścia dopisz jeszcze gdzie tą konsolę chcesz mieć podłączoną (amplituner czy TV). Tu rozchodzi się o kwestie e-ARC oraz obsługę 4K/120Hz. Podaj model LG, te TV lubią robić "problemy" ze zwrotnym dźwiękiem audio. No i jaki budżet. By coś nowego złożyć będziesz potrzebować conajmniej 8000zł (amplituner + końcówka mocy)

Jeśli chodzi o nowe sprzęty:

Denon AVC-X3700H oraz Denon AVC-X4700H dekodują 11 kanałów, ale wzmacniaczy mają 9 więc potrzebujesz zewnętrznej stereofonicznej końcówki mocy albo wzmacniacza z tym trybem pracy. Denon AVC-X6700H da radę samodzielnie bo dekoduje 13 a końcówek ma 11.

Podobnie Marantz SR6015 oraz SR7015 z zewnętrzną końcówką albo Marantz SR8015 samodzielnie

Onkyo TX-RZ50 oraz Pioneer VSX-LX505 z dodatkową końcówką/wzmacniaczem.

Arcamy od najsłabszego AVR5 obsłużą 7.1.4 (i więcej zależnie od modelu), ale wzmacniaczy mają 7 więc potrzeba 4 zewnętrzne wzmocnienia.

Anthem MRX 740 z końcówką, MRX 1140 samodzielnie

samodzielnie

TV LG 65B13LA, Konsola PS5  może pozostać podłączona do TV budżet raczej do 8000 . 

Napisano
6 minut temu, S_o_p_e_l_76 napisał:

TV LG 65B13LA, Konsola PS5  może pozostać podłączona do TV budżet raczej do 8000 . 

to czy może pozostać podłączona do TV zależy czy chcesz korzystać z 4k@120Hz oraz czy Twój telewizor będzie prawidłowo obsługiwał eARC.

Napisano
1 godzinę temu, lolekdrugi napisał:

to czy może pozostać podłączona do TV zależy czy chcesz korzystać z 4k@120Hz oraz czy Twój telewizor będzie prawidłowo obsługiwał eARC.

Tv był kupowany z myślą obsługi wszystkich  bajerów PS5. Wiem że na chwilę obecną większość z nich to przyszłość ale może kiedyś.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, lolekdrugi napisał:

budżet raczej do 8000

Denon AVC-X3700H 6500 zł, Audiophonics MPA-S125NC RCA 400 Eur ~= 1850 zł, razem 8350 zł. Jak powalczysz o rabat na Denona to się zmieścisz w 8k.
Polecam, sam mam układ głośników 7.2.4 na X3700.

Edytowano przez TomekN
Napisano
3 godziny temu, TomekN napisał:

Polecam, sam mam układ głośników 7.2.4 na X3700.

Jeśli mogę spytać jak fizycznie jest to spięte bo ampi daje 9 kanałow, Audiophonics MPA-S125NC RCA daje 1 kanał. brakuje mi 1 kanału :) Chyba że coś źle policzyłem :)

Napisano (edytowany)
41 minut temu, S_o_p_e_l_76 napisał:

Audiophonics MPA-S125NC RCA daje 1 kanał

Dwa. S po myślniku w nazwie jest od "Stereo".

41 minut temu, S_o_p_e_l_76 napisał:

Jeśli mogę spytać jak fizycznie jest to spięte bo ampi daje 9 kanałow

Ja akurat mam zewn. końcówki do wszystkich kanałów, ale nie jest to konieczne.

20210402_195126.jpg

DSC03101x2048.jpg

Edytowano przez TomekN