Chyba Miro 84 Napisano 30 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2022 13 godzin temu, Rafalik napisał: Te tylne też mi nie pasują. Coś jest z nimi nie tak. Dałem w nich bas na 60 hz. I jest dobrze. Tylko wkurza mnie to że muszę iść na kompromis stare i tańsze głośniki dają jakoś radę na 40 hz. Czy warto gonić o te 20hz różnicy? Tym bardziej że to tylne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 22 godziny temu, Rafalik napisał: Widać wgnieciony punkt. Ślepy to wymieniał. Te tylne też mi nie pasują. Coś jest z nimi nie tak. Dałem w nich bas na 60 hz. I jest dobrze. Tylko wkurza mnie to że muszę iść na kompromis stare i tańsze głośniki dają jakoś radę na 40 hz. Serwisował bym je. Skoro przody uznali to w tyłach jest to samo. może jakas "lewa" partia? Piotr 9 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy warto gonić o te 20hz różnicy? Tym bardziej że to tylne. Warto. Bo to nie są tanie tyły. A posiadanie produktu niepełnowartościowego mnie by mocno irytowało. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 31 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Serwisował bym je. Skoro przody uznali to w tyłach jest to samo. może jakas "lewa" partia? Piotr Warto. Bo to nie są tanie tyły. A posiadanie produktu niepełnowartościowego mnie by mocno irytowało. Coś jest nie tak albo z amplitunerem albo z głośnikami. Wczoraj próbowałem parę filmów z blu Ray i gdzie przed filmem są zwiastuny różnych producentów czy jak to się tam nazywa w jednym kawałku tak poszło po basie że przody znowu mało nie wyskoczyły i coś znowu w jednym walił tylko teraz jakoś inaczej. Jak włączę audysey lfc wszystko jest normalnie. Męczące się to wszystko zaczyna robić. Ponad 20 tyś złoty i same problemy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 9 godzin temu, Rafalik napisał: Coś jest nie tak albo z amplitunerem albo z głośnikami. pisałeś wcześniej że jak podłączysz z głośnikami Klipsch to jest wszystko OK, skoro tak to raczej amplituner też jest OK. 10 godzin temu, Piotr Sonido napisał: 20 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy warto gonić o te 20hz różnicy? Tym bardziej że to tylne. Warto. no może warto, ale skoro Quadral w danych podaje że przenoszą od 42Hz (mam na myśli surround) to ustawianie i zmuszanie ich do pracy na 40Hz - hmmm chyba trochę nie do końca @raflik a może spróbuj zrobić reset amplitunera i przeprowadź kalibrację od początku - może gdzieś tkwi błąd w ustawieniach i kręcimy się tutaj w kółko, chociaż z drugiej strony skoro po podłączeniu Klipsch jest OK, szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym sądzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 (edytowany) 5 minut temu, tomek72 napisał: Quadral w danych podaje że przenoszą od 42Hz Z jakim "spadkiem"? Jesli juz wchodzimy w szczegóły! 6 minut temu, tomek72 napisał: zmuszanie ich do pracy na 40Hz - hmmm chyba trochę nie do końca Tez mi sie wydaje iż to nie jest optymalne rozwiazanie. Edytowano 31 sierpnia 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 31 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 1 godzinę temu, tomek72 napisał: pisałeś wcześniej że jak podłączysz z głośnikami Klipsch to jest wszystko OK, skoro tak to raczej amplituner też jest OK. no może warto, ale skoro Quadral w danych podaje że przenoszą od 42Hz (mam na myśli surround) to ustawianie i zmuszanie ich do pracy na 40Hz - hmmm chyba trochę nie do końca @raflik a może spróbuj zrobić reset amplitunera i przeprowadź kalibrację od początku - może gdzieś tkwi błąd w ustawieniach i kręcimy się tutaj w kółko, chociaż z drugiej strony skoro po podłączeniu Klipsch jest OK, szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym sądzić Ten ampli daje jakies dziwne hz np przy wstawce przed filmem na blu Ray. Próbowałem też inne filmy gdzie jest dużo basu aż chuczy i było normalnie 20220831_194055.mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Tu się dzieją prze dziwne kosmiczne rzeczy. Mając subwoofer nie rozumiem jak fronty Ci tak grają. Mi nie ruszają się tak nigdy. Z drugiej strony serwis coś jednak stwierdził tak? Przyznali? Z drugiej strony jak zmieniłes na kolumny niższego modelu to było jednak dobrze. Już tak dla świetego spokoju. Skąd masz ten amplituner? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 1 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Tu się dzieją prze dziwne kosmiczne rzeczy. Mając subwoofer nie rozumiem jak fronty Ci tak grają. Mi nie ruszają się tak nigdy. Z drugiej strony serwis coś jednak stwierdził tak? Przyznali? Z drugiej strony jak zmieniłes na kolumny niższego modelu to było jednak dobrze. Już tak dla świetego spokoju. Skąd masz ten amplituner? Piotr Nie mam subbofera . Ampli kupiłem w sklepie online. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 47 minut temu, Rafalik napisał: Nie mam subbofera . Ampli kupiłem w sklepie online. To lepiej go kup, bo z tych głośników ci tylko wióry zostaną. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 22 godziny temu, Rafalik napisał: Nie mam subbofera . Ampli kupiłem w sklepie online. Aaa no to zmienia postac rzeczy. Czyli amplituner kieruje sygnał do pozostałych kolumn. No to tu może być pies pogrzebany. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 2 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2022 Dnia 31.08.2022 o 18:28, tomek72 napisał: pisałeś wcześniej że jak podłączysz z głośnikami Klipsch to jest wszystko OK, skoro tak to raczej amplituner też jest OK. no może warto, ale skoro Quadral w danych podaje że przenoszą od 42Hz (mam na myśli surround) to ustawianie i zmuszanie ich do pracy na 40Hz - hmmm chyba trochę nie do końca @raflik a może spróbuj zrobić reset amplitunera i przeprowadź kalibrację od początku - może gdzieś tkwi błąd w ustawieniach i kręcimy się tutaj w kółko, chociaż z drugiej strony skoro po podłączeniu Klipsch jest OK, szczerze mówiąc sam nie wiem co o tym sądzić chyba znalazlem czesciowe rozwiazanie . znalazlem reczne ustawienia basu jak go zmniejsze glosniki dzialaja ok Tylko czemu kalibracja tak mi podbija ten bas? nie sama kalibracja tylko wlaczenie dynamic EQ? . dzisiaj rozmawialem z technikiem od marantz bardzo mily Pan ale nie zawiele mi pomogl stwierdzil tylko ze ampli jest sprawny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 2 września 2022 Udostępnij Napisano 2 września 2022 1 godzinę temu, Rafalik napisał: chyba znalazlem czesciowe rozwiazanie . znalazlem reczne ustawienia basu jak go zmniejsze glosniki dzialaja ok Tylko czemu kalibracja tak mi podbija ten bas? nie sama kalibracja tylko wlaczenie dynamic EQ? najprawdopodobniej jak pisali koledzy @Piotr Sonido i @moss wcześniej - brak subwoofera powoduje, że całe pasmo kierowane jest do kolumn/głośników łącznie z ścieżką LFE (Low Frequency Effects), która jest specjalną ścieżką efektu niskich tonów przeznaczoną właśnie dla subwoofera. Włączenie Dynamic EQ już przy niskich poziomach głośności będzie potęgowało ten właśnie efekt próbując niejako "nadrobić" brak subwoofera i zachować jednocześnie dynamikę. Sama kalibracja jest raczej zaprogramowana na obecność głośnika sub i jego brak być może sprawia że troszkę "wariuje" dążąc do uzyskania prawidłowego poziomu dla ścieżki LFE. Pozostaje Ci chyba póki co korzystanie bez Dynamic EQ bo możesz uszkodzić głośniki. Ja na Twoim miejscu dopóki nie będzie subwoofera korzystałbym tylko z trybu Direct - bez adaptacji tonalnej do pomieszczenia jaką wprowadza kalibracja Audyssey. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 września 2022 Udostępnij Napisano 5 września 2022 Dnia 2.09.2022 o 20:58, Rafalik napisał: dzisiaj rozmawialem z technikiem od marantz bardzo mily Pan ale nie zawiele mi pomogl stwierdzil tylko ze ampli jest sprawny. Musisz mieć suba w kinie. Technik od Marantza tego nie potwierdził? Serio przy takim kinie sub to konieczność. W zasadzie przy każdym. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 5 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Musisz mieć suba w kinie. Technik od Marantza tego nie potwierdził? Serio przy takim kinie sub to konieczność. W zasadzie przy każdym. Piotr Myślałem o subie. Ale jakoś Nie jestem fanem basu. Myślę że mógł by być problem z sasiadami. Ustawiłem wszystko gra tak jak trzeba. Bas też jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 5 września 2022 Udostępnij Napisano 5 września 2022 Też tak myślałem na początku (miałem 5.0 najpierw) do momentu jak nie kupiłem subwoofer :>>> Nie wyobrażam sobie kina domowego bez subwoofera. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 września 2022 Udostępnij Napisano 6 września 2022 22 godziny temu, Rafalik napisał: Myślałem o subie. Ale jakoś Nie jestem fanem basu. Myślę że mógł by być problem z sasiadami. Ustawiłem wszystko gra tak jak trzeba. Bas też jest nie bedzie problemu z sąsiadami. Wybacz nie jesteś fanem basu ale na filmach widzimy coś innego. Subwoofer da się ustawić tak aby dopełniał system a nie przesuwał ściany. Ale system będzie grał cały znacznie lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2022 Dnia 6.09.2022 o 07:44, Piotr Sonido napisał: nie bedzie problemu z sąsiadami. Wybacz nie jesteś fanem basu ale na filmach widzimy coś innego. Subwoofer da się ustawić tak aby dopełniał system a nie przesuwał ściany. Ale system będzie grał cały znacznie lepiej. Piotr dokupilem suba . jak teraz to ustawic nie mam doswiadczenia z subboferem. duze glosniki maja byc ustawione na male odciecie na 80. takie porady widzialem . ale jak nie bede chcial uzywac suba to lipnie to bedzie gralo.sa jakies inne mozliwosci ustawienia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 26 września 2022 Udostępnij Napisano 26 września 2022 17 minut temu, Rafalik napisał: dokupilem suba . jak teraz to ustawic nie mam doswiadczenia z subboferem. duze glosniki maja byc ustawione na male odciecie na 80. takie porady widzialem . ale jak nie bede chcial uzywac suba to lipnie to bedzie gralo.sa jakies inne mozliwosci ustawienia ? Uruchom ponownie kalibrację, wszystko ustawi, włącznie z subem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 26 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2022 Dnia 5.09.2022 o 07:06, Piotr Sonido napisał: Musisz mieć suba w kinie. Technik od Marantza tego nie potwierdził? Serio przy takim kinie sub to konieczność. W zasadzie przy każdym. Piotr dokupilem suba. nie mam pojecia jak go skalibrowac. czytalem ze po kalibracji ustawic wszystkie glosniki wraz z przednimi na male i odciac na 80 hz. tylko ze jak nie bede uzywal suba to bedzie to marnie gralo. jest jakas inna opcja z zostawieniem frontow na duze i zeby sub bral te najnizsze hz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 26 września 2022 Udostępnij Napisano 26 września 2022 Dokładnie jak pisze @przemeklbn zrób ponowną kalibrację, na początek głośność na subwooferze ustaw na 50%, a pasmo na max (czyli na 120Hz), po kalibracji będziesz widział czy głośność suba zostawić, zmniejszyć lub zwiększyć - generalnie dąży się do takiego ustawienia aby na amplitunerze wzmocnienie/zmniejszenie sygnału dla subwoofera było jak najbliższe 0dB, co do ustawienia frontów duże/małe i odcięcia zerknij tu też o tym pisałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 września 2022 Udostępnij Napisano 27 września 2022 1. Zrób ponowną kalibrację. LFE , cross na maksa, volume na pół 2. Przeglądnij wyniki. Co masz na subie co masz na frontach? 3. Jaki to sub? Jaki to ampli przypomnij mi prosze? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 27 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2022 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: 1. Zrób ponowną kalibrację. LFE , cross na maksa, volume na pół 2. Przeglądnij wyniki. Co masz na subie co masz na frontach? 3. Jaki to sub? Jaki to ampli przypomnij mi prosze? Piotr Quadral cube cs10 sub. Quadral chromium style 85 przód. Marantz 7015 ampli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 września 2022 Udostępnij Napisano 28 września 2022 No to czekamy na punkt 2. To tam dojdzie jeszcze ustawianie Audyssey. Dynamic i Volume. Ja polecam. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 30 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2022 Dnia 28.09.2022 o 07:26, Piotr Sonido napisał: No to czekamy na punkt 2. To tam dojdzie jeszcze ustawianie Audyssey. Dynamic i Volume. Ja polecam. Piotr Na subie ustawiłem 120 hz Lfe w amplitunerze . Na samym subboferze tez tak zostawiłem. Tylko odległość subbofera się nie zgadza wg audysey stoi on dużo dalej nie wiem czy to ma znaczenie. Przody ustawiłem na duże suba na lfe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 września 2022 Udostępnij Napisano 30 września 2022 12 minut temu, Rafalik napisał: Tylko odległość subbofera się nie zgadza wg audysey stoi on dużo dalej nie wiem czy to ma znaczenie. Nie ma , suba ustawiasz na ucho , lub w ten sposób manualnie ,by kalibracja pokazała Ci wzmocnienie "0" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts