Audio Autonomy Napisano 15 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2023 @Fandiscopolo to świetny album. Zresztą jak wszystko od DCD Sprawdź sobie Dziwne Dźwięki Mikołaja Bugajaka (czyli Noona). To jedna z moich referencyjnych płyt. Idealnie nadaje się do sprawdziana tego jak system sobie radzi z dolnymi rejestrami. Jest tu sporo zróżnicowanego, momentami naprawdę konkretnego, basu. Nagranie zostało zrealizowana w dużym stopniu w domenie analogowej, więc pasuje do tego wątku jak ulał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 16 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2023 @Fandiscopolo toż to miód na moje serce! Uwielbiam ten album Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 października 2023 Udostępnij Napisano 19 października 2023 (edytowany) @Audio Autonomy, jakie gniazda RCA stosujesz w swoich konstrukcjach/modernizacjach? Możesz coś poleć? Edytowano 19 października 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2023 @1Ender bardzo różne. Czasami na bogato Furutecha, czasami niezawodnego Neutrika NF2D, a czasami CMC. Te ostatnie rzadziej, bo średnio znoszą próbę czasu (wycierają się). Z tanich gniazda fajne są te: https://allegro.pl/oferta/gniazdo-rca-auden-a3-miedziany-pin-cute-teflon-7303590683 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 października 2023 Udostępnij Napisano 20 października 2023 @Audio Autonomy. Grzegorz no mam z nimi problem. Auden - Nie mają dobrego styku na masie i zanika mi sygnał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2023 Z wszystkimi tak masz, czy tylko z jakąś jedną parą? Mam ich troszkę u siebie i wtyki wchodzą na nie dosyć ciasno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 W preampie i w końcówce. 2 pary. Połączenie końcówki z preampem. Póki co na jednym kanale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 23 października 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2023 Może trafiły Ci się jakieś wadliwe gniazda, które nie trzymają wymiaru. Nie pozostaje nic innego jak wymienić na inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Dnia 20.10.2023 o 22:19, 1Ender napisał: Auden - Nie mają dobrego styku na masie i zanika mi sygnał. Znam te gniazda i nie widzę opcji , by nie uzyskać styku na masie. Ta blaszka musi mieć styk z korpusem wtyku. Chyba , że akurat udało Ci się tak ją ustawić , iż ma idealną wolną przestrzeń po całym obwodzie , czyli jakieś 0,01 mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Za jakiś czas pomierzę i dam znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2023 Sporo pracy i mało czasu na pisanie. Staram się jednak od czasu do czasu wrzucić tu coś ciekawego co przechodzi mi przez ręce. Robię teraz kilka plint gramofonowych. Jedna z nich oczywiście do Lenco L75. Właściciel gramofonu (pozdrawiam Pana Mariusza, który pewnie to czyta) zażyczył sobie obudowy na wzór tej wykonanej przez DASacoustic. Nasza plinta będzie miała troszkę inne proporcje i będzie zdecydowanie cięższa, ale fornir lakierowany na wysoki połysk, zaokrąglenia i ogólny wygląd będą podobne. Mamy tu więc koncepcję klasycznego massloadera. Przy czym jego rozmiary będą raczej z tych akceptowalnych i pasujących na większość stolików audio. Na koniec dojdzie kilka smaczków (tabliczka znamionowa, nóżki według mojego patentu), ale to już biżuteria. Rysunki zrobione, formatki wycięte, a fornir (palisander Rio) czeka już na półce. Za chwilę będzie można zacząć się bawić w stolarni A tak pacjent prezentuje się w tym momencie (nieźle jak na swoje 53 lata, które skończy w grudniu) Pod L75 widać kawałek L78, który fabrycznie miał zrobioną obudowę z małymi zaokrągleniami. Wygląda to całkiem fajnie. Szkoda tylko, że obudowa sama w sobie nie jest już takiej jakości jak w starszych wersjach. Plastik trzeszczy już od samego patrzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Przyszły formatki cięte na CNC na kolejną obudowę.Kto zgadnie do jakiego to gramofonu? Marka dosyć łatwa do zgadnięcia, ale model już raczej nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 14 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2023 Nie było chętnych do zgadywania... Może następnym razem trzeba będzie ustalić jakieś nagdrody na zachętę Odpowiedź na zagadkę znajduje się na poniższych zdjęciach - Dual 491 💪 Plastikowo-paździerzową obudowę zastąpimy czymś nieco lepszym. Całość będzie lakierowana na czarny połysk. Zapowiada się całkiem przyjemny dla oka gramofon 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 24 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2023 Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę radosnych i wesołych świąt! Niech będzie to czas miło spędzony z najbliższymi i najważniejszymi dla nas osobami. To też dobra okazja żeby troszkę zwolnić i pozwolić sobie na zanurzenie się w swoich ulubionych dźwiękach. Tak więc tego - ogarniamy barszcz, a w międzyczasie grzejemy już sprzęt 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia Dzięki uprzejmości jednego z forumowych kolegów, mogłem przetestować w swoim odtwarzaczu różne ciekawe lampy ECC88. Do tej pory grałem głównie na Philipsach PCC88 i 6N23P-EW (częściej na tych pierwszych niż drugich). Teraz miałem okazję sprawdzić jak w moim systemie spisze się kilka legendarnych lamp. Do dyspozycji miałem: - Siemens E88CC Gold Pin, - Telefunken ECC88, - Brimar ECC88/6DJ8, - Mullard ECC88/6DJ8, - Amperex Bugle Boy ECC88/6DJ8 O-getter. Na stałe pozostał u mnie Amperexy. Te lampy są niesamowite i czarują dźwięk tak jak lubię. Mają w sobie wszystkie czego szukałem - przyjemną średnicę (taką "smooth"), fajnie zarysowaną, detaliczną górę i basik taki, że nóżka sama chodzi Philipsy i 6N23P lądują w szufladzie i idą w odstawkę. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 lutego Autor Udostępnij Napisano 7 lutego Mała zajawka jednego z projektów, nad którym teraz pracuję - solidna plinta do Lenco L75. Powoli już zbliżam się do finału, ale jeszcze zostało troszkę pracy. Jeszcze trochę lakierowania, szlifowania, lakierowania, szlifowania... i będzie dobrze Staram się kręcić jakieś krótkie filmiki z przebiegu prac, więc mam nadzieję, że uda mi się to później zgrabnie skleić i stworzyć filmik pokazujący jak u mnie powstają takie rzeczy 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca Jeszcze kilka chwil i kończymy z tym Lenco 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 4 marca Udostępnij Napisano 4 marca Wow, ładnie😃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 marca Autor Udostępnij Napisano 4 marca Dzięki! Lakier udało się położyć nawet całkiem całkiem. Poszło kilka warstw, ale ładnie się to rozlało i teraz została do zrobienia tylko polerka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 30 marca Autor Udostępnij Napisano 30 marca W tym tygodniu udało mi się złożyć wszystko w całość i uruchomić gramofon nad którym ostatnio sporo pracowałem. W zasadzie te godziny pracy zeszły nie nad samym gramofonem, ale nad obudową. Wszystko od początku do końca zostało wykonane przeze mnie własnoręcznie - zaprojektowanie formatek i ich wycięcie, sklejenie i szlifowanie całej konstrukcji, fornirowanie i na koniec to z czym najdłużej walczyłem - lakierowanie. Cenię sobie niezależność i autonomię (stąd nazwa całego przedsięwzięcia jakim jest Audio Autonomy) dlatego cieszę się, że dziś już mogę realizować takie projekty w pełni samodzielnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia Efekt prac nad nową plintą dla Duala 491. Klasyczne, czarne wykończenie z kilkoma srebrnymi detalami (logo i nóżki) wygląda chyba całkiem nieźle. Mi się podoba, a właściciel jest zachwycony. A to jest oczywiście najważniejsze 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia (edytowany) Grzegorzu, nie deprecjonuje tej obudowy ale ta obok ładniejsza. Słoje robią good look 😁 PS piano black dobra robota. Edytowano 12 kwietnia przez Chilli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Dzięki Mi też bardziej podobają się obudowy w fornirze, ale na takim czarnym lakierze fortepianowym też można oko zawiesić. Choć utrzymanie tego w stanie niezakurzonym i bez odcisków palców, to nie lada wyzwanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia (edytowany) A mnie podobają się powierzchnie lakierowane i to dwukolorowe😉. Tak, ze Grzesiek spodziewaj się przesyłki z Thorensem do poprawy🤣. Nie chciało Ci za pierwszym razem to za drugim juz nie będziesz miał wyjścia. Oczywiście zarty. A najważniejsze , ze wygląd zewnętrzny TYLKO OKO cieszy , bo ucho to inne elementy. PS A swoją drogą to chętnie wysłałbym Ci go do przeglądu bo jakiś przydźwięk mam i nie mogę go usunąć. Edytowano 12 kwietnia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Nie ma sprawy @Rega - możemy zamienić Thorensa na dwukolorowego. Mam teraz opcję samodzielnego lakierowania i daje mi to możliwości, których wcześniej nie miałem Jeżeli chodzi o burmienie, to chętnie to sprawdzę. Może uda mi się go latem podrzucić do Ciebie osobiście, ale to już do dogadania na spokojnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts