DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, misiekx napisał: A czy nie chcemy się dowartościować ,poczuć lepszym ? Oczywiście, że są różnice najtańszy i najdroższy model tego samego producenta. Ale czy aż takie te różnice, żeby usprawiedliwiać cenę? Nie, nigdy różnice w cenach nie usprawiedliwiają kilkuprocentową różnicę w brzmieniu. 21 minut temu, misiekx napisał: Zegarek za 50 zł pokazuje tak samo czas jak ten za 50 000, auto za 100tys jeździ prawie tak samo jak to za 500tys Żeby jeszcze mieć wiedzę ile takie auto kosztuje w produkcji, a ile później trzeba za nie zapłacić w salonie 😉 Tak jest ze wszystkim. Nie trzeba merca S klasy, żeby dojechać z pkt.A do pkt.B. A buty na ten przykład, mam kumpla który kupuje adidasy Nike za ponad 700zl, myślisz, że on dalej w nich zajdzie niż ja w sportowych butach z Decathlona ? A wiesz ile razy już na przestrzeni lat takie buty od Nike reklamował ? Nie uwierzyłbyś, ale wiadomo każdy patrzy i wzdycha. Mnie akurat to nie bierze. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, DiBatonio napisał: Żeby jeszcze mieć wiedzę ile takie auto kosztuje w produkcji, a ile później trzeba za nie zapłacić w salonie 😉 Parę lat temu kolega z Gliwic opowiadał mi, że bezpośredni koszt wyprodukowania auta to ok. 30% jego ceny końcowej w salonie. Reszta to koszty R&D, projektowania, marketingu i oczywiście marzą itp. 1 1 Odpisz, cytując
cattani43 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu PCIE x 16 dlatego wspomniałem o karcie graficznej. 👍 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DiBatonio zgadzam się z tym co napisałeś👍. Może trochę inaczej odebrałeś moją wypowiedź 😉,ale tak,ludzie są czasami próżni i potrzebują się dowartościować, a inni o tym wiedzą i wykorzystują to.Kilka procent w poprawie dzwięku nie usprawiedliwia kilkudziesięciu czy nawet kilkuset % wyższej ceny.....Ale tacy jesteśmy.... 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 minut temu, cattani43 napisał: PCIE x 16 dlatego wspomniałem o karcie graficznej. 👍 Czyli dokładnie tyle ile potrzebuje adapter sieciowy 400 GbE. Po prostu następnym razem lepiej używać mniej kategorycznych stwierdzeń. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 28 minut temu, misiekx napisał: @DiBatonio zgadzam się z tym co napisałeś👍. Może trochę inaczej odebrałeś moją wypowiedź 😉,ale tak,ludzie są czasami próżni i potrzebują się dowartościować, a inni o tym wiedzą i wykorzystują to Odebrałem na luzie, wiem jak jest. Mam taką formę w wypowiedziach, która może brzmieć jak bym miał pretensje, ale tak nie jest. Piszę co myślę, są tacy co to lubią w DiBatonie, ale są też tacy, którzy by mnie za taką formę rozszarpali 😁 Po to właśnie wróciłem po półrocznej przerwie 🤭 Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jedziemy z producentami równo Panowie. Ale czy wiemy jakie są ceny producenckie ? Owszem parę firm ma sprzedaż bezpośrednią / Gato / , większość małych manufaktur też omija pośredników , ale giganci sprzedają przez dealerów. Salon Audio to nie spożywczy i nie sprzedaje artykułów pierwszej potrzeby , kolejek przed Salonami nie widziałem. A żyć trzeba. Minimalna marża , to wg. mnie 30-40 % aby się utrzymać. Pensje , prąd , ZUS , lokal , reklama , woda , śmieci , ogrzewanie niestety darmo nie jest. 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 37 minut temu, misiekx napisał: Kilka procent w poprawie dzwięku nie usprawiedliwia kilkudziesięciu czy nawet kilkuset % wyższej ceny.....Ale tacy jesteśmy Zależy, każdy ma inną ocenę i podejście, ale zgadzam się. Akurat od pewnego czasu mam na stanie fajny kabelek XLR i fajny garnek, kolega wysłał chociaż nie musiał, nie nalegałem, ale kolega dobry człowiek. Leży u niego odłogiem i tak, to z dobrego serca wysłał dwa gadżety. Powiem tak XLR jak dla mnie jest bardzo spoko, bardziej niż moj XLR w tym połączeniu, ale w detalu dwa razy droższy od tego co mam i kurde nie dałbym tyle dla tej zmiany, ale gniecie trochę gniecie. Garnek też spoko, ale tutaj może bym się skusił na zakup za max tysiaka, jeszcze muszę ten garnek sprawdzić w integrze z głośnikami, bo w sluchawkowcu się sprawdza z oboma XLRami jakie mam. Garnuszek chyba 2,7tys. Tak to już jest. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Za to inny kolega na PW obudził we mnie demona uśpionego od lat, bo od lat niczego nie szukam do audio i teraz tak dla hecy kliknąłem sobie na OLX i patrz, jest zaiskrzyło mi w oczach. Trochę walczę ze sobą, bo nie mam wolnych środków, przeca kredytu na audio nie będę brać.🤭 13 minut temu, tomek4446 napisał: Minimalna marża , to wg. mnie 30-40 % aby się utrzymać No nie wiem nie wiem. 30% to ja se mogę rabatu załatwić gdzieniegdzie, ale nie ze wszystkimi i na wszystko. 13 minut temu, tomek4446 napisał: Owszem parę firm ma sprzedaż bezpośrednią / Gato / , większość małych manufaktur też omija pośredników Ale Gato Audio jest też w sieciówkach TopHifi 😉 Za to YB Audio chyba nie widziałem w żadnym salonie, ale może coś przeoczyłem. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, DiBatonio napisał: Powiem tak XLR jak dla mnie jest bardzo spoko, bardziej niż moj XLR w tym połączeniu, ale dwa razy droższy od tego co mam i kurde nie dałbym tyle dla tej zmiany, ale gniecie trochę gniecie. A co zmienił? Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dlatego trzeba mierzyć zamiary na siły. Nie sztuką jest kupić coś drogiego ze wspaniałymi opiniami, mając fundusze, skoro dom, w którym się mieszka, od lat wymaga remontu (znam przykłady - np znajomy kupujący sobie nowy samochód , na pytanie dlaczego nie remontuje od lat przeciekającego dachu - odpowiedział - jęsli będzie mi się lało na łóżko w sypialni , to je przestawię w inne miejsce:)). Zdrowy rozsądek i priorytety (rozsądne) są jak najbardziej pożądane. 2 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, Sundin997 napisał: A co zmienił? Brzmienie 😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 26 minut temu, DiBatonio napisał: 30% to ja se mogę rabatu załatwić gdzieniegdzie, ale nie ze wszystkimi i na wszystko. A wiesz , że nie pomyślałem ? Mam u niektórych dystrybutorów podobnie. Zatem ta marża ..... 26 minut temu, DiBatonio napisał: Ale Gato Audio jest też w sieciówkach TopHifi Gato parę lat temu zrobiło numer i zaczęło nagle sprzedaż bezpośrednią. Co poniektórzy dystrybutorzy zostali z ręką w nocniku oraz ze sprzętem Gato w magazynach. I do dzisiaj ta sprzedaż trwa https://www.gato-audio.com/eu/how-to-buy Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, tomek4446 napisał: A wiesz , że nie pomyślałem ? Mam u niektórych dystrybutorów podobnie. Zatem ta marża ..... Zatem ta marża to wersja oficjalna dla mas 😁 Podałbym przykłady, ale bez nazwy i lokowania produktów, a w jednym przypadku jak usłyszałem cenę "dla mnie" to w 3 sekundy wyjąłem kartę płatniczą bez zastanowienia. 😁😁😁 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Jeśli chodzi o omawiane ceny to jest takie stare powiedzenie ..."towar jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić". A skoro ludzie płacą to i ceny są jakie są. Edytowano 1 godzinę temu przez MacieQ 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Sundin997 napisał: A co do reszty to uważam,że zdecydowanie najcześciej po mydło schylają się audiofile. Pięknie powiedziane😁. Co do samego tematu wątku to wcale nie uważam,że jest jakoś dramatycznie drogo. Sprzęt jest dostępny praktycznie na każdą kieszeń. Zmieniło się podejście, kiedyś ludzie karnie odkładali na wymarzone graty i skakali w górę ,gdy wreszcie odebrali je ze sklepu. Dziś wielu chętnie sfinansowałoby sprzęt z bieżącej wypłaty i jeszcze oczekują wykonania hi-end. Trochę się rozpuściliśmy. 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Dziś wielu chętnie sfinansowałoby sprzęt z bieżącej wypłaty i jeszcze oczekują wykonania hi-end. Trochę się rozpuściliśmy. Ale przecież jak najbardziej można oczekiwać wykonania hi- end ...wszystko zależy od wysokości bieżącej wypłaty 😁💰 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 38 minut temu, Rega napisał: Dlatego trzeba mierzyć zamiary na siły. Nie sztuką jest kupić coś drogiego ze wspaniałymi opiniami, mając fundusze, skoro dom, w którym się mieszka, od lat wymaga remontu (znam przykłady - np znajomy kupujący sobie nowy samochód , na pytanie dlaczego nie remontuje od lat przeciekającego dachu - odpowiedział - jęsli będzie mi się lało na łóżko w sypialni , to je przestawię w inne miejsce:)). Zdrowy rozsądek i priorytety (rozsądne) są jak najbardziej pożądane. Dobra, przyznam się, co mi tam. Ja tak mam z łazienką i już powoli kuchnią. Znaczy nie leci mi na głowę 🤭 Ale zbieram się, zbieram. Za tę pierwszą klitkę, to w Poznaniu sama robota tyle, że nie pytaj. Ale poczyniłem jakiś progres pod koniec zeszłego roku, powymieniałem wszędzie drzwi, a wejściowych mam dwoje nawet i cztery pozostałe. Też nie pytaj 🤦 Ale obiecuję poprawę 😜😏 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Dziś wielu chętnie sfinansowałoby sprzęt z bieżącej wypłaty i jeszcze oczekują wykonania hi-end. Trochę się rozpuściliśmy. O to to. Mój wcześniejszy wpis o tym mówił. Narzekamy na ceny sprzętu na który nas nie stać. Ne ten na który nas stać ,nie narzekamy Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 3 minuty temu, tomek4446 napisał: O to to. Mój wcześniejszy wpis o tym mówił. Narzekamy na ceny sprzętu na który nas nie stać. Ne ten na który nas stać ,nie narzekamy Przepraszam ale ja nie narzekam ...jeśli mnie na coś nie stać zwyczajnie nie zaprzątam sobie danym przedmiotem głowy - skupiam się na tym co jest w moim zasięgu 😁 Edytowano 1 godzinę temu przez MacieQ 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @DiBatonioO czym my tu rozmawiamy? U mnie drzwi jest 17. Grzejników 16 itd, itd. W ubiegłym roku wymieniłem drzwi. No może nie wszędzie, ale na parterze wszystkie. Oprócz tego podłogi w czterech pomieszczeniach, chodnik od furtki do drzwi wejściowych. W tym roku wymiana części okien, nowa elewacja budynku. W przyszłym roku łazienka. I tu jest odpowiedź , dlaczego stać mnie tylko na stare klamoty:) 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Romku, ja biedny jestem w bloku mieszkam w dwóch pokojach. Nie stać mnie na rezydencję z tyloma drzwiami. 😉 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 ja to swój cały czas tylko chwałę!😁. Moja Taga ,obecnie dostępna za niespełna 3 tysia, ma radio,strimuje muzę,odtwarza płyty CD, robi za prosty korektor dźwięku. Tani,bez wątpienia, napęd CD łyka wszystkie płyty bez grymaszenie i laser nie chce paść od kupna,czyli ponad 2 lat! 😁. Pewnie nie gra hi-endowo ,ale jak nie pojadę nigdzie w gości ,ani na AVS,to pozostanę w błogiej nieświadomości ograniczeń własnego sprzętu 😁 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Rega napisał: U mnie drzwi jest 17. Grzejników 16 itd, itd. W ubiegłym roku wymieniłem drzwi. No może nie wszędzie, ale na parterze wszystkie. Oprócz tego podłogi w czterech pomieszczeniach, chodnik od furtki do drzwi wejściowych. W tym roku wymiana części okien, nowa elewacja budynku. Czyli ze dwa Gryphony Diablo i Magico 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @DiBatonio mieszkasz w bloku ,bo puściłeś forsę na sprzęt,najwięcej pewnie w porządne okablowanie 😎 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, DiBatonio napisał: Nie stać mnie na rezydencję z tyloma drzwiami. Jako sprzedawca drzwi właśnie przestałem Cię lubić. 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts