Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

To szacunkowy koszt kolumn bez marży producenta. A jak już przy tym jesteśmy to przyjrzyjmy się kosztowi wytworzenia i skąd się biorą tak duże różnice cenowe między produktami. Nie znam producenta kolumn , który ma własny las w celu pozyskania drewna na obudowy , tartak ,sam robi forniry czy okleiny PCV.  Nie znam producenta kolumn z własną hutą , by mieć miedź na cewki , okablowanie. Nikt nie produkuje transformatorów , przetworników , kabli montażowych , terminali głośnikowych , materiału do wytłumienia

Wątpię też, że producenci zegarków (nawet tych Basic) sami wydobywają stal do kopert zegarka i bransolet a większość z nich korzysta z gotowych mechanizmów zegarkowych. Znów rozumiem o co chodzi ale jeśli przełożyć to na każdy inny produkt to cena kalkulatora z basic procesorem kosztowałaby zamiast 50zł jakieś 2500zł a tego Casio zamiast 500zł jakieś 16000zł. Po to ktoś zakłada biznes i poważna (wydawałoby się) firmę nie tylko by być „artystą” w tym co robi ale by zaoferować produkt (bo to wciąż produkt) na każdym możliwym etapie (w miarę sensownie) minimalizując koszty końcowe. Inaczej też się da ale wtedy mamy co mamy. Delikatnie mówiąc żenującą branżę pod względem wyceny produktów w relacji do tego co oferują 🤷🏻

Napisano

Jak to ktoś już wcześniej w któryś piątek w innym wątku napisał, dzisiaj jest piątek, i w piątki zazwyczaj wbija się kij w mrowisko 😃 więc spróbujmy ugryźć ten temat od innej strony... Sprzęt jest zbyt drogi, czy może my go chcemy wymieniać zbyt często? Załóżmy, że składamy system za 50 tysięcy. Relatywnie dużo, przynajmniej dla mnie, raczej nie mógłbym sobie na niego pozwolić. Jednak gdybym wiedział, że będzie mi służył przez najbliższe 20 lat? Albo, jeśli nie ulegnie awarii, już do samego końca. Czy wtedy nadal będzie to dużo? Tak jak mówię, dla mnie to nadal za dużo, ale już 25 tysięcy, jako ostatni większy wydatek w audio, byłoby do zaakceptowania. 25 tysięcy co 3-4 lata już raczej nie 🙂

Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

Oj Tomek, Tomek.

No co ? Dyskusja właśnie na tym polega , że siada dwóch facetów i prezentują różne zdania , co nie oznacza , że są wrogami. Pamiętasz , debaty w TV za komuny ? Tam siadało sześciu gości wszyscy mówili to samo :)

Parę słów o różnicy między przychodem a zyskiem z życia wzięte. W latach 90-tych pracowałem w firmie sprzedającej części do maszyn szwalniczych , głównie japońskich. Japończycy powiedzieli , że dadzą nam preferencyjne ceny jak opanujemy rynek polski. No i opanowaliśmy :) Zamówień było tyle , że naprawdę nie wyrabialiśmy się z realizacją. Ba , kupowała u nas konkurencja w celu dalszej odsprzedaży. Przychód był taki , że Szef poszedł po trzech m-cach do salonu i kupił najnowszego merca. Było pięknie , dopóki okazało się...... Właściciel jako kierowniczkę zatrudnił młodą dziewczynę , córkę kuzynki , dziewczynę, która akurat szukała jakiejś roboty. Postawił jej prosty cel , zrób WSZYSTKO , by wywalić konkurencje. Części , które przyszły z Japonii , a było tego trzy kontenery , przyszły z dokumentami magazynowymi bez faktur. Na dokumentach , coś jak nasze WZ , była nazwa , ilość , cena w dolcach. Dziewczyna tak skalkulowała ceny części , że były poniżej cen zakupu. I w ten sposób staliśmy się potentatem , dopóki nie skończył się towar i nie złożyliśmy kolejnego zamówienia w Japonii. I przyszły f-ry za ten co go opyliliśmy po " promocyjnych " cenach. Byliśmy w plecy jakieś kilkadziesiąt tysięcy dolców , ale przychód był zajebisty :) Firma padła.

26 minut temu, mar77a napisał:

Delikatnie mówiąc żenującą branżę pod względem wyceny produktów w relacji do tego co oferują 🤷🏻

A co wg. Ciebie powinny oferować ? I za ile ?

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, MMarek napisał:

Nazwa Bowers powoduje. że zaczynam strzyc uszami :) 

Widać po awatarku 😉

13 minut temu, Raf_raf napisał:

Sprzęt jest zbyt drogi, czy może my go chcemy wymieniać zbyt często?

Nie. My byśmy chcieli no może nie wszyscy 😉 za pół darmo.

Widzimy tylko produkt końcowy, niestety nie widzimy innych kosztów firmy w procesie powstawania nowego produktu i nie są to tylko opłacenie pracowników, energii, podatków itp.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
31 minut temu, tomek4446 napisał:

A co wg. Ciebie powinny oferować ? I za ile ?

Co to za pytanie?

Dość jasne, ze jeśli kolumny to nie wymagam masaży a jakości dźwięku. A za ile? Za mniej niż obecnie (znacznie mniej) bo o tym chyba jest ten wątek. Zdecydowanie przeszacowane ceny

Edytowano przez mar77a
Napisano
3 minuty temu, mar77a napisał:

Dość jasne, ze jeśli kolumny nie to nie masaże a jakość dźwięku.

Co to jest jakość dźwięku ?

10 minut temu, mar77a napisał:

Za mniej niż obecnie

Czyli ile ? Tysiąc , Dwa 30 tysięcy ?

Bo coś mi się wydaje , że operujesz ogólnikami.

Napisano (edytowany)
7 minut temu, tomek4446 napisał:

Jak mogę nie operować ogólnikami skoro pytanie jest celowo ogólne. Mam dla każdej pary kolumn podać ile sobie „życzę”? To nie wątek o tym a o branży jako całości. Na każdym etapie łańcucha dystrybucji jest znaczna marża nieadekwatna do nakładu finansowego i zasobów PR/inzynieryjnych itd włożonych w „produkt”. 
I również wątek (tak myślę) o konstruktywnej krytyce a nie obronie statusu quo i bezrefleksyjnym zwrotom w stylu „a jak ma być?! to sam zrób? a za ile byś chciał?”

To nie krytyka jakości dźwięku tylko tej jakości w odniesieniu do ceny. Myślę, że to dość jasne

Ale wspomnę to co pisałem kilka chwil temu:

Po to ktoś zakłada biznes i poważna (wydawałoby się) firmę nie tylko by być „artystą” w tym co robi ale by zaoferować produkt (bo to wciąż produkt) na każdym możliwym etapie (w miarę sensownie) minimalizując koszty końcowe. Inaczej też się da ale wtedy mamy co mamy. Delikatnie mówiąc żenującą branżę pod względem wyceny produktów w relacji do tego co oferują

Edytowano przez mar77a
Napisano
39 minut temu, mar77a napisał:

Na każdym etapie łańcucha dystrybucji jest znaczna marża nieadekwatna do nakładu finansowego i zasobów PR/inzynieryjnych itd włożonych w „produkt”. 

Bo ustalanie marży nie ma nic wspólnego z nakładami włożonymi w produkt. Marża ma zapewnić funkcjonowanie firmy , niezależnie czy jest to producent , dystrybutor czy salon.

52 minuty temu, mar77a napisał:

To nie krytyka jakości dźwięku tylko tej jakości w odniesieniu do ceny. Myślę, że to dość jasne

No właśnie nie jasne. Zdajesz sobie sprawę , że bez punktu odniesienia ,to możemy sobie tak pitolić do końca świata. Każdy z nas dysponuje innymi preferencjami jak chodzi o dźwięk i innym budżetem. To co dla jednego jest drogo , dla drugiego będzie do przyjęcia. Chyba , że chodzi o o nawalankę w branżę dla nawalanki.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

30 koła za dwie skrzynki z kilkoma głośniczkach i garstką elementów RLC to gruba przesada 

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

A 1 160 000 zł to dobrze , czy źle ? :)

Jak jesteś jednym z najbogatszych Polaków w kraju i do tego audiofilem to dobrze a nawet bardzo dobrze. Ta cena ma dać radość z zakupów dla zamożnych osób. To nie jest produkt dla nas. Nam dają szczęście paczki za 30kzł. :) 

Napisano
1 godzinę temu, mar77a napisał:

Po to ktoś zakłada biznes i poważna (wydawałoby się) firmę nie tylko by być „artystą” w tym co robi ale by zaoferować produkt (bo to wciąż produkt) na każdym możliwym etapie (w miarę sensownie) minimalizując koszty końcowe

Po to ktoś zakłada firmę żeby na tym zarobić .... najlepiej jak najwięcej. To jest biznes,nikt nie będzie tego robił charytatywnie. Koniec kropka.

4 minuty temu, kaczadupa napisał:

. Nam dają szczęście paczki za 30kzł

Albo za 3kzł😉

Napisano
6 minut temu, misiekx napisał:

Po to ktoś zakłada firmę żeby na tym zarobić .... najlepiej jak najwięcej. To jest biznes,nikt nie będzie tego robił charytatywnie. Koniec kropka.

Albo za 3kzł😉

XD no jasne, że tak. Ale przecież ja nie o tym.

Nikomu nie odbieram tego prawa (zaskakujące, że trzeba tu tak elementarnie ale niech będzie). To ich prawo. Moje z kolei to ocena adekwatności takich poczynań (i też nic w tym złego). Obie są ze sobą od zawsze sprzężone zwrotnie.

Tak więc skoro to już jasne to czekam na adekwatne argumenty bo wciąż żadnego nie dostałem. A te, które są sprowadzają się do: bo mogą. A skoro tak to moja ocena (bo ja mogę oceniać jako konsument, normalne) jest: kiepski a nawet bardzo stosunek cena/jakość

Napisano (edytowany)
11 minut temu, tomek4446 napisał:

co tyle kosztuje w czymś co ma ok. 30-50 mm. ?

Prestiż na dzielni 😉

Mam kilka sikorów na rękę, niedrogie na każdą okazję,  ale nie dałbym za zegarek więcej jak 3tys.

Co innego za jakiś kabelek 🤭

19 minut temu, misiekx napisał:

Dużą rolę o ile nie najważniejszą odgrywają w tym recenzje "profesjonalnych" recenzentów oraz takie fora jak to.

Na recenzje patrzą raczej początkujący audiomaniacy, a potem kupują w ciemno 🤭 owszem recenzje czasem dają ogląd na kierunek który warto wybrać/sprobować, ale nie są wyrocznią.

A forum to forum, wiadomo jak jest.

Napisano
6 minut temu, tomek4446 napisał:

@mar77a od razu powiem , że nie znam się na zegarkach. Spojrzałem na Rolexy i wyskoczyły mi ceny 430 tys. , 650 tys, 800 tys, 1 mln. 100tys. co tyle kosztuje w czymś co ma ok. 30-50 mm. ?

Ehh. Przecież pisałem o Pattek Czy Rolex jako kiepskim przykładzie bo to marki premium w branży. Ktoś powie, że zegarek od razu jest produktem premium i kolumny też. Otóż nie, są produktami w różnych segmentach i jeśli mówimy o Rolexie to i o Supremach od Sonusa. I tu są wyższe marże ale i niszowy produkt (baaaaardzo niszowy). Pozostałe segmenty kolumn (i zegarków jak wspomniany Tissot czy Casio) to inna bajka. I taki Tissot czy Casio potrafią minimalizować koszty i wciąż mieć swój zysk. Więc argument z tyłka 

Napisano
3 minuty temu, mar77a napisał:

I taki Tissot czy Casio potrafią minimalizować koszty

A ja myślę , że Casio sprzedaje jednak więcej zegarków powiedzmy rocznie niż Rolex. Stąd jak każda masówka budżetowa , będzie mieć mniejszą marżę bo nadrabia ilością. W audio jest podobnie. Mamy przecież sporo kolumn w cenach 2, 3 , 4 tysiące. To takie Casio.

Napisano (edytowany)

@tomek4446

Rolex, czy Patek Philippe sprzedadzą kilka zegarków w roku i są zarobieni, Casio musi ich sprzedać więcej 😁😁😁

Sorry, no musiałem...

A Tissot to będzie mój kolejny sikor i na tym zakończę- 4 sikory wystarczą, mam tylko dwie ręce 🤭

Poza tym...

Tak już jest skonstruowany ten świat, dla każdego coś się znajdzie.

Gdyby było inaczej to wszyscy jeździlibyśmy Porschakami, albo Rolls-Royce 😉

A tak przynajmniej mamy dla każdego, coś miłego, jak napisałeś tak jak w audio.

Napisano
9 minut temu, tomek4446 napisał:

A ja myślę , że Casio sprzedaje jednak więcej zegarków powiedzmy rocznie niż Rolex. Stąd jak każda masówka budżetowa , będzie mieć mniejszą marżę bo nadrabia ilością. W audio jest podobnie. Mamy przecież sporo kolumn w cenach 2, 3 , 4 tysiące. To takie Casio.

Ale wtedy dostajemy też jakość adekwatną do ceny, w tych mniej znanych markach jak Bulova czy Oris a tam już jest porównywalnie skalą. I jakość jest wysoka (dość wysoko pozycjonowane w segmencie). Cena jest proporcjonalna do produktu.

Tu cena razi widząc i słysząc co otrzymuje (mówię o większości produktów w audio) wiedząc ile kosztowało. 

Napisano

Mnie razi cena Rolexa, żeby damski Rolex kosztowal ponad 70tys. zł, a męski w komplecie do damskiego ponad 100tys. zł.

Lubię zegarki, ale myślę, że nawet gdyby mnie było stać nie kupiłbym Rolexa, jest mnóstwo innych fajnych zegarków niekoniecznie muszą być szwajcarskiego pochodzenia.