Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
36 minut temu, DiBatonio napisał:

4 sikory wystarczą, mam tylko dwie ręce 🤭

Masz jeszcze dwie nogi😉. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Mam nadzieję, ze odbierzesz to jako żart. Zawsze zastanawiałem się po co komu drugi zegarek. Jeden na codzień , a drugi od święta? Czy raczej jako lokata kapitału? To nie tak jak w audio, że np kolumny inaczej grają. Te zegarki jednakowo odmierzają czas.

Napisano

Byłem trochę i w świecie zegarowym i audio. Główna różnicą jaką widzę w społeczności to,że osoby w drogimi zegarkami najczęściej lubią też tanie zegarki ( O ile nie są to podróbki ) Znam ludzi mających jednocześnie zegarek Panerai jak i Seiko 5. Z drugiej strony w świecie audio ludzie posiadający droższe sprzęty nie lubią rzeczy tanich lub z Chin. Są bardziej zapatrzone w swoje racje i bardzo często zarozumiali w poglądach. To tylko moje wysłane obserwacje więc ani nie mam żadnych danych na poparcie tego ani dowodów. 

Napisano
15 minut temu, Rega napisał:

Masz jeszcze dwie nogi😉. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Mam nadzieję, ze odbierzesz to jako żart. Zawsze zastanawiałem się po co komu drugi zegarek. Jeden na codzień , a drugi od święta? Czy raczej jako lokata kapitału? To nie tak jak w audio, że np kolumny inaczej grają. Te zegarki jednakowo odmierzają czas.

Z zegarkami trochę jak z butami. Możesz mieć jedną parę, bardzo wygodną ,na codzień i od święta. Ale raczej nie ubierzesz tych samych butów na sylwestra czy na szlak w góry. Zegarek też raczej wypadałoby mieć inny do garnituru a inny na szlak wysoko górski 🙂

Napisano
5 godzin temu, mar77a napisał:

Wątpię też, że producenci zegarków (nawet tych Basic) sami wydobywają stal do kopert zegarka i bransolet a większość z nich korzysta z gotowych mechanizmów zegarkowych

Nie jest to prawda😁. Tańsi producenci stosują faktycznie gotowe mechanizmy,ale i one różnią się cenami,bo mają wstawiane niektóre części z lepszych/ z punktu widzenia zegarmistrzostwa / materiałów, lub bogatsze wykończenie/ różne szlify,barwione termicznie śrubki,itd./. Jeśli zegarek kosztuje, powiedzmy,40 tyś złotych ma zwykłe mechanizm opracowany samodzielnie przez producenta,tzw. in- house, który nawet jeśli technicznie prosty,jest drogi ze względu na małą skalę produkcji . W zegarkach z najwyższej półki,nie dość,że mechanizm jest in- house, to bywa jeszcze bardzo skomplikowany technicznie,a każda/ dosłownie/ część jest ręcznie wykańczana i zdobiona przez wykwalifikowanych rzemieślników.

Napisano (edytowany)
40 minut temu, misiekx napisał:

Zegarek też raczej wypadałoby mieć inny do garnituru a inny na szlak wysoko górski 🙂

Eee… tam. Apple Watch “pójdzie” z każdym strojem i da radę w każdej scenerii…;)

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)

@Nowy75Bo NIE MA dwóch jednakowo grających wzmacniaczy, tak jak dwóch jednakowo grających par kolumn - oto odpowiedź😋. A zegarki wszystkie pokazują jednakowo, o ile, oczywiście nie są uszkodzone.

Edytowano przez Rega
Napisano

Kolego @Rega , praktycznie nigdy nie pokazują jednakowo,a już na pewno nie pracują ,ani nie wyglądają jednakowo 😁. Do tych z wysokiej półki dołącza się czasem specjalne łupki zegarmistrzowskie i nie służą one do sprawdzania godziny 😁 . Akurat w przypadku drogich zegarków, dokładność wskazania czasu jest na n- tym miejscu priorytetów producenta.

Napisano
58 minut temu, misiekx napisał:

Zbieractwo,kolekcjonowanie ładnych przedmiotów ?

dokładnie, mam około 60 zegarów :)

a na audio też wydaje... sporo, nie chce liczyć ile to było w ostatnich latach. rozłożone w czasie nie jest aż tak dużym obciążeniem

IMG20260103153749.jpg

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Sam nie wiem  po co mi ten drugi

Mam 2 zegarki, automat od święta i smartwatch na co dzień. Ale mój brat ma cala kolekcje mechaników i się nimi cieszy. Przynajmniej wiadomo co mu na urodziny kupić.

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Nowy75 napisał:

Producent puszcza sprzęt dystrybutorowi czy innemu licencjonowanymu sprzedawcy z wymogiem określonej ceny minimalnej tym samym gwarantując mu określony zysk ze sprzedaży.

Za sztukę. A łebski sprzedawca zamawia, co jakiś czas, tira kolumn... I co wtedy? Producent zarabia swoje; oczywiście, udzielając maksymalnego rabatu przy tak dużym zamówieniu. Natomiast sprzedawca, sprzedaje mając w poważaniu proponowaną cenę minimalną (RRP).

Kto jest zadowolony? 

- Producent, ponieważ sprzedał to co produkuje i ludzie mają pracę.

- Sklep, ponieważ sprzedał i nieźle zarobił na tym tirze kolumn.

- Klient, ponieważ kupił w zajebistej cenie. 

Kto nie jest zadowolony? 

- Tzw. dystrybutor, ponieważ nie pobrał haraczu.

Edytowano przez pairtick