mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Hej, Pomozcie mi coś zrozumiec… taka zagadka co to może być Mam cd azur 640c v2 po modyfikacji przed muda44 (świetny cdek) wzmacniacz do creek destiny. Połączone RCA I teraz tak: Kiedy klikam w cd guzik otwierania się szuflady to po jej wysunięciu w kolumnach pojawia się takie niegłosne „pyk”/„pop” - ale co ciekawe, nie zawsze. I dzieje się to niezależnie czy gałka potencjometru jest na 0 czy na połowie. Z innymi wzmacniaczami tego nie było z tym cd. Co zrobiłem: - Sprawdzone na drugim egzemplarzu takiego samego wzmacniacza i efekt ten sam, wiec to nie wina wzmaka. - podłączyłem inne kable RCA i efekt ten sam. To cd tez mam podłączone do daca po coaxialu. I zauważyłem, ze zawsze kiedy się otwiera szufladę cd to dac pokazuje, ze sygnał jest na czerwono i po zamknięciu szuflady wraca ponownie na zielony, aktywny. Pomyślałem, wiec ze ten cd odcina sygnał z gniazd przy otwieraniu szuflady i stad to „pyk” bo dostaje prąd. ALEEE… nie zgadzają się dwie rzeczy. 1. Nie dzieje się to za każdym razem gdy otwieram szufladę… wiec wniosek z odcinaniem sygnału odpada. 2. Teraz najciekawsze. Ustawiam wzmacniacz na inne źródło (jakieś nie używane, inne niż cd). Otwieram szufladę cd i nadal jest to pyk! Jak?! I teraz zagadka - o co może chodzić …. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 (edytowany) 10 minut temu, mateolo2 napisał: I teraz zagadka - o co może chodzić …. Moja propozycja: odłącz zarówno koaksjala, jak i RCA. Sprawdź, czy wciąż jesteś w stanie wywołać pyknięcie (obstawiam, że tak). Edytowano 30 grudnia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 (edytowany) 20 minut temu, Rafał S napisał: Moja propozycja: odłącz zarówno koaksjala, jak i RCA. Sprawdź, czy wciąż jesteś w stanie wywołać pyknięcie (obstawiam, że tak). No ale wtedy cd jest kompletnie dopięte od wzmacniacza to jaki to ma sens? Sugerujesz, ze ten dźwięk jest z cd? Przykładałem ucho do wysokotonowca. Edytowano 30 grudnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 6 minut temu, mateolo2 napisał: No ale wtedy cd jest kompletnie dopięte od wzmacniacza to jaki to ma sens? Po wypięciu RCA, koaksjala, optyka i co tam jeszcze masz, Twój cedek wciąż będzie połączony ze wzmacniaczem przez instalację elektryczną. I wciąż może (teoretycznie) siać zakłóceniami po kablu zasilającym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 @mateolo2 Ty ciągle słuchasz, szumów, sykania, brzmienia i pyków. A kiedy Ty słuchasz muzyki? 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Hmm No jest to jakaś teoria spróbuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 2 minuty temu, Rafał S napisał: Po wypięciu RCA, koaksjala, optyka i co tam jeszcze masz, Twój cedek wciąż będzie połączony ze wzmacniaczem przez instalację elektryczną. I wciąż może (teoretycznie) siać zakłóceniami po kablu zasilającym. Przed chwilą, mateolo2 napisał: Hmm No jest to jakaś teoria spróbuje. To nie jest jakaś teoriaą, tylko sprawdź. Mechanizm w cd ma zazwyczaj mikro wył.krańcowe i jak któryś jest trafiony, to może generować "trzask" bo może w nim powstawać jakaś "iskierka" ładunek elektryczny. Bywa, że siknięcie izopropanolem pomaga, ale to trzeba by sprawdzić. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Co prawda wątpię żeby tu był problem bo cd podłączyłem po inna listwę niż reszta systemu. Co prawda wpięta w to samo gniazdko… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Przed chwilą, mateolo2 napisał: Co prawda wątpię żeby tu był problem bo cd podłączyłem po inna listwę niż reszta systemu. Co prawda wpięta w to samo gniazdko… Ale pewno w jednym obwodzie instalacji elektrycznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Ale pewno w jednym obwodzie instalacji elektrycznej. Za sekundke dam znać. Właśnie to robię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Weź przedłużacz ogrodowy i idź wpiąć do sąsiada 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Odłączyłem wszystko - dźwięk nie występuje. Podłączyłem pod inne wejście we wzmacniaczu cd innym RCA - ten sam efekt. Rozmawiałem z muda44 przed chwila przez telefon i powiedział mi, ze po prostu creek musi być bardzo czuły na mikro skoki napięć w sprzęcie towarzyszącym i jeśli to nie przeszkadza i jest ciche to olać. Inna opcja jest zabawa w inne listwy, kable, dochodzenia itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 (edytowany) No to teraz słuchajcie bo się robi jeszcze ciekawiej… Przez sieć to nie jest bo odłączyłem wszystkie kable RCA/ optyczny zostawiłem sam zasilający i efekt zniknął. Podlaczylem innym kablem RCA pod inne wejście we wzmacniaczu (tuner) - efekt ten sam. I najciekawsze - odłączyłem całkowicie RCA od cd i podłączyłem go tylko cyfrowo przez daca do wzmacniacza - efekt występuje dalej. Czyli wniosek jest taki, ze to pyknięcie przenosi się w formie dźwięku po kablu cyfrowym, jest dekodowane na analog w dacu i trafia do wzmaka. Czyli wszystko milem dobrze podłączone, a chyba faktycznie ten wzmacniacz jest bardzo czuły i przy otwieraniu klapy przekazuje się lekki dźwięk z wyjść cd jak przy podnoszeniu igły z winyla… i trzeba z tym żyć i jest to nieszkodliwe dla wzmacniacza Nic innego do głowy mi nie przychodzi. Edytowano 30 grudnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Albo masz urojenia, albo mieszkasz nad jakąś żyłą wodną lub coś w ten deseń. Nie ma innej opcji. Tyle problemów, jeden po drugim, nie....to nie możliwe w normalnych warunkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 6 minut temu, terracan1929 napisał: Albo masz urojenia, albo mieszkasz nad jakąś żyłą wodną lub coś w ten deseń. Nie ma innej opcji. Tyle problemów, jeden po drugim, nie....to nie możliwe w normalnych warunkach. 🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 42 minuty temu, mateolo2 napisał: Czyli wniosek jest taki, ze to pyknięcie przenosi się w formie dźwięku po kablu cyfrowym, jest dekodowane na analog w dacu i trafia do wzmaka. Niekoniecznie. Spróbuj jeszcze zamienić koaksjala na optyka i sprawdź, co wtedy. Jeśli to "dźwięk", który jest dekodowany, to powinno być tak samo jak po koaksjalu. Ale obstawiam, że jednak nie i po samym optyku (bez podłączonego RCA i koaksjala) nic nie usłyszysz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Ostateczny test czy CD jest az tak dupny, ze zaklocenie zwiazane z szuflada wchodzi jawnie na tor audio wyprowadzany w postaci cyfrowej i jest dalej rozsiewane po wszystkich wyjsciach analogowych, czy tez to "nakladka" na cyfrowy i analogowy sygnal, ktorej nie potrafi odfiltrowac DAC (co w sumie dosc dziwne), to uzycie tego okropnego toslinka, jak sugeruje @Rafał S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Dobra Panowie, Kolejne testy (przez Was polecane) wykonane: 1. Cd podłączyłem tylko optykiem do daca - efekt nie występuje 2. podłączyłem inny wzmacniacz do niego (hegel) - efekt na nim tez się pojawia przy otwieraniu szuflady, dalej pyk w kolumnach. 3. Podłączyłem jakiś odtwarzacz DVD stary w domu, przy otwieraniu szuflady efekt nie występuje. Skoro na moim starym wzmacniaczu to występuje, a znam swój system to w takim razie wcześniej tego na pewno nie było bo używam go już ponad rok. W systemie poza wzmacniaczem nic nie zmieniałem. Wnioski? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Wszystko wskazuje na impuls elektryczny przesyłany po koaksjalu i RCA. Prawdopodobnie mechanizm wysuwania płyty w cedeku zaczął działać wadliwie na skutek zużycia eksploatacyjnego. Ewentualnie może to być skutkiem ubocznym modyfikacji przed muda44. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 CD po audiofilskich przerobkach (albo i sam z siebie, tez fajnie) sieje elektycznymi zakloceniami po wszystkich wyjsciach, DAC to lyka jak pelikan i wrzuca na wyjscie analog. Audiofilski dramat. Co to za DAC, zebym wiedzial czego unikac? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Typowe zakłócenia od indukcyjności. Wysuwanie tacki to uruchomienie silnika. Gdzieś zakłócenia od silnika przenoszą się na drodze elektrycznej przez zasilanie czy też przewody. Może to być wina modyfikacji (usunięte kondensatory odsprzęgające lub też ) początki uszkodzenia silnika - te są dosyć trwałe. Co można spróbować zrobić; - na zasilaniu silnika sterowania szuflady sprawdzić czy też dołożyć kondensator odsprzęgający 100nF. - sprawdzić ułożenie przewodów zasilania silnika - założyć ferryt na przewody zasilania - zdiagnozować silnik lub inne cuda w zależności od problemu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 (edytowany) 10 godzin temu, elektron6 napisał: Typowe zakłócenia od indukcyjności. Wysuwanie tacki to uruchomienie silnika. Gdzieś zakłócenia od silnika przenoszą się na drodze elektrycznej przez zasilanie czy też przewody. Może to być wina modyfikacji (usunięte kondensatory odsprzęgające lub też ) początki uszkodzenia silnika - te są dosyć trwałe. Co można spróbować zrobić; - na zasilaniu silnika sterowania szuflady sprawdzić czy też dołożyć kondensator odsprzęgający 100nF. - sprawdzić ułożenie przewodów zasilania silnika - założyć ferryt na przewody zasilania - zdiagnozować silnik lub inne cuda w zależności od problemu No forum obok napisali mi tak: W odtwarzaczu do sprawdzenia cały tor wykonawczy otwierania/zamykania szuflady, w szczególności kondensator przeciwzakłóceniowe na silniku i/lub driver silnika. Obciążenie indukcyjne po zaniku doprowadzanego zasilania generuje dość wysoki pik napiecia wstecznego, np w torze sterowania cewkami przekaznikow stosuje się diode która zabezpiecza układ sterujący przed uszkodzeniem. Opisany problem na 99.9% jest wynikiem tego zjawiska, szczególnie że zjawisko pojawią się dopiero po otwarciu szuflady Moim zdaniem to silnik, jak wcześniej tego nie było Edytowano 2 stycznia 2023 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Odpowiedz ok z tym że raczej w obwodzie sterowania silnikiem szuflady nie ma przekaźnika, zatem to nie jest dioda. A kondensatory jak najbardziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 12 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Hej, Słuchajcie. Rozwiązałem problem! Temat do zamknięcia. Wielkie podziękowania dla Tomka @elektron6 za cała pomoc i doradztwo poza forum 🙂Dla osób zainteresowanych: Kupilem drugi egzemplarz takiego samego cd jako dawcę. Wyjąłem z niego napęd cały z laserem itd. Rozlozylem, wyczyściłem, nasmarowalem, wymieniłem pasek, podmieniłem do swojego cd i problem zniknął! Odtwarzacz jak nowy 🙂 Co więcej! Ten „wadliwy” napęd wyjąłem, tez oczyściłem, przedmuchalem i włożyłem do „dawcy”, którego kupiłem i UWAGA - problem z nim nie występuje. Wiec musiała to być na prawdę jakaś pierdoła związana z zabrudzeniem lub czymś takim 🙂 Tak wiec JESZCZE RAZ - nie miało to żadnego związku z modyfikacją mudy44. Cd, którego kupiłem jako dawcę jest w pełnym oryginale i bez modyfikacji gra o tyle gorzej, ze w ogóle nie ma czego porównywać. Taka historia 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts