Rafał S Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 1 godzinę temu, majkel74 napisał: Vele trochę ujednolicają / upraszczają przekaz. Podobnie odebrałem większe 404-ki. Ale wyszło to dopiero w porównaniu z 2 razy droższymi ProAc-ami. W swojej cenie Vela to naprawdę solidny produkt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września Zgadza się, szczególnie w promocyjnych cenach. Budowa znakomita, dobra równowaga, świetna góra. Nie ma żadnych ewidentnych wad - a to spora zaleta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września (edytowany) 2 godziny temu, majkel74 napisał: Miałem Vele 403 z Regą Elex R (mk4 jest ponoć cieplejszy) i grało to dobrze, ale przesiadka na Dynaudio Special 40 dało znacznie lepszy, bardziej wyrafinowany dźwięk. W bezpośrednim porównaniu Vele trochę ujednolicają / upraszczają przekaz. Wiadomo że Dynaudio droższe, ale może warto poszukać czegoś z drugiej reki. No widzisz, a tu i nie tylko pojawiają się głosy, że Rega z Dynaudio to nie. Miałem Elicita R z Dynaudio X34 i do dzisiaj żałuję, że zbyt szybko sprzedałem tą Regę... Edytowano 10 września przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września To chyba zależy która Rega i które Dynaudio ;). Bo jak testowo podłączyłem Focusy 110 do Elexa to faktycznie „nie grało”. A rzadko używam tego sformułowania. I żeby było ciekawiej to u córki z Regą Brio R już grają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreddieMercury Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 7 godzin temu, majkel74 napisał: Miałem Vele 403 z Regą Elex R (mk4 jest ponoć cieplejszy) i grało to dobrze, ale przesiadka na Dynaudio Special 40 dało znacznie lepszy, bardziej wyrafinowany dźwięk. W bezpośrednim porównaniu Vele trochę ujednolicają / upraszczają przekaz. Wiadomo że Dynaudio droższe, ale może warto poszukać czegoś z drugiej reki. Znam S40, wiem, że to lepsze głośniki ale dopóki nie wyprowadzę się do domu z większym pokojem odsłuchowym Vele zostają. Ale te Dynaudio sa na mojej "liście zakupowej". Jak w tej Redze gra DAC, porównywał ktoś z jakimś zewnętrznym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 11 minut temu, FreddieMercury napisał: Znam S40, wiem, że to lepsze głośniki ale dopóki nie wyprowadzę się do domu z większym pokojem odsłuchowym Vele zostają. Ale te Dynaudio sa na mojej "liście zakupowej". W ilu m2 masz Vele? S40 za duże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreddieMercury Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września (edytowany) Obecnie w 16m, na dłuższej ścianie, miejsce odsłuchu w trójkącie o boku 190 cm. Nie słuchałem S40 w tym pomieszczeniu, po prostu założyłem sobie, że do wyprowadzki Vele zostają ze mną. Edytowano 10 września przez FreddieMercury Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 1 godzinę temu, FreddieMercury napisał: Jak w tej Redze gra DAC, porównywał ktoś z jakimś zewnętrznym? Spokojnie można słuchać bez tej kostki stojącej poglądowo na piecyku. Moim zdaniem wbudowany DAC w żaden sposób nie kaleczy firmowego brzmienia Regi ani nie ogranicza możliwości wzmacniacza. Tu i tu słychać tak samo wyraźnie mocne i słabsze strony wzmacniacza (na tle Hegla H95). Dla mnie kupno zewnętrznego przetwornika do Elex to zbędny wydatek. Zamiast tego wolałbym rozbudować system o gramiak Regi czy świetnie pasujący ocznie cedek Saturn MK3. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 1 godzinę temu, FreddieMercury napisał: Obecnie w 16m, na dłuższej ścianie, miejsce odsłuchu w trójkącie o boku 190 cm. Nie słuchałem S40 w tym pomieszczeniu, po prostu założyłem sobie, że do wyprowadzki Vele zostają ze mną. No w tych warunkach Vela 403 to poradzi sobie z nawiązką. Kiedy wyprowadzka i jak duży nowy pokój przewidujesz? Słuchałeś Elexa z S40? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 33 minuty temu, kaczadupa napisał: Spokojnie można słuchać bez tej kostki stojącej poglądowo na piecyku. Moim zdaniem wbudowany DAC w żaden sposób nie kaleczy firmowego brzmienia Regi ani nie ogranicza możliwości wzmacniacza. Tu i tu słychać tak samo wyraźnie mocne i słabsze strony wzmacniacza (na tle Hegla H95). Dla mnie kupno zewnętrznego przetwornika do Elex to zbędny wydatek. Zamiast tego wolałbym rozbudować system o gramiak Regi czy świetnie pasujący ocznie cedek Saturn MK3. Żeby jeszcze ten Saturn był w cenie wzmacniacza (Elexa), jak to często praktykują inni producenci. Ale niestety, cedek w ofercie jest jeden to i cena bardziej w stronę Elicita idzie. Mogłaby się Rega pokusić i zrobić np wersję Saturn-T (sam transport) w cenie Elexa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września Nie miałem tego odtwarzacza u siebie więc nie wiem czy bym go kupił w obecnej cenie, jednak 11kzł to już waga ciężka... Tańszy jest bardzo ceniony za brzmienie Cyrus CD-i, jest też ostatni produkowany jeszcze do końca roku cedek Naima. Jednak za sam wygląd (ta czerwień) bym go posłuchał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września Może uda Ci się trafić używkę Apollo, czerwień ta sama, transport podobny. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września Twój system ? Ładnie się razem prezentują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września Do niedawna mój drugi system. Teraz Apollo trafił do córki w komplecie z Brio-R: Natomiast jego miejsce zajął Moon 260, który sprawia wrażenie jakby był robiony do kompletu z Elexem: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 września Udostępnij Napisano 10 września 6 minut temu, majkel74 napisał: Teraz Apollo trafił do córki w komplecie z Brio-R: Fajnie, że dziewczyna wie, co to płyty CD. Krzepiące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września 8 godzin temu, Rafał S napisał: Fajnie, że dziewczyna wie, co to płyty CD. Krzepiące. Pozazdrościć. Moje dwie córki, może i wiedzą co to płyty CD, ale absolutnie ich nie interesuje z czego słuchają Za to jedna z nich jest w stanie pojechać na koncert ulubionej gwiazdy do stolicy, Krakowa, a nawet do Berlina i Londynu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreddieMercury Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września 14 godzin temu, tomasz1w napisał: No w tych warunkach Vela 403 to poradzi sobie z nawiązką. Kiedy wyprowadzka i jak duży nowy pokój przewidujesz? Słuchałeś Elexa z S40? Właśnie dlatego je zostawiam. Docelowo będę słuchał w 20m i wtedy będę się zastanawiał między dużymi monitorami a małymi podłogówkami. Nie słuchałem jeszcze żadnej Regi. S40 słuchałem z Naimem XS3. Teraz Vele napędzam Heglem H120 i uważam to za całkiem udane połączenie. Pomysł na Regę zrodził się z chęci pokombinowania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września 6 minut temu, FreddieMercury napisał: S40 słuchałem z Naimem XS3. I jak: nie było za dużo basu i za gęsto na średnicy? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FreddieMercury Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września Było dużo basu i pamiętam, że średnica nie była taka lekko wycofana jak w Velach. Miałem wrażenie, że XS3 + S40 to takie granie "na twarz", bardzo rozrywkowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomikin Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września 21 godzin temu, majkel74 napisał: To chyba zależy która Rega i które Dynaudio ;). Też tak myślę, sluchałem Regi Brio z Dynaudio Emit 20 i grało to świetnie tym bardziej, że te nowe Emity są ponoć łatwiejsze do wysterowania od poprzednich M20. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 11 września Udostępnij Napisano 11 września (edytowany) 5 godzin temu, FreddieMercury napisał: Pomysł na Regę zrodził się z chęci pokombinowania. "Pokombinowania" świetnie to ująłeś:) Ja coś dużo mam tego ostatnio, ale jak jest frajda, to czemu nie pokombinować? 4 godziny temu, FreddieMercury napisał: Było dużo basu i pamiętam, że średnica nie była taka lekko wycofana jak w Velach. Miałem wrażenie, że XS3 + S40 to takie granie "na twarz", bardzo rozrywkowe. Jak miałem XS2 z Dynaudio X34, to powiem, że aż za bardzo rozrywkowe. Przez co był trochę gubiony detal, eteryczność dźwięku, dół za bardzo dominował momentami. Ale średnica fajna, gęsta (może nawet za bardzo). Ale całościowo jednak lepsza, niż w Velach 403. Tak, efektowne brzmienie dające przyjemność, ale na dłuższą metę dla mnie było "za bogato", za mało tej zwiewności, wycyzelowania. Jak już pisałem, zawsze coś za coś... przynajmniej w tej klasie cenowej. Edytowano 11 września przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo666 Napisano 13 września Udostępnij Napisano 13 września Dnia 7.09.2024 o 22:20, kaczadupa napisał: Tak, H95. Cały czas mi się myli i mówię znajomym, że mam H90 heh Z pamięci zupełnie nie widzę Elexa mk4 z ATC scm 11. Absolutnie. Wszystkie znane mi Dynaudio kompletnie odpadają. Ogólnie nic co gra bez rozdzielczości, ociężale, z podbitym i podgrzanym basem. Osobiście do Elexa widziałbym paczki otwarte, szybkie, rozdzielcze. Może nawet lekko rozjaśnione. spróbowałbym amphionów 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 września Udostępnij Napisano 13 września Przed chwilą, Adamo666 napisał: spróbowałbym amphionów Masz i jak masz to jaki model ? Wzmacniacz to Elex ? Powiem Ci, że ogólnie to lipa jest ostatnio z monitorami (dostępnością). Zerkam na stronę największego w kraju i mojego naj. Salonu Audio Q21 i widzę, że przestali kupować monitory takie jak Amphion Argon 1, Spendor Classic 4/5, Audiovector QR1 SE, Monitor Audio Gold 50, Sonus Faber Sonetto 1 a przestawili się na swoją własną dystrybucję jak Vienna, Buchardt i prawie swoją jak Pylon. Nie bardzo jest skąd wypożyczyć demo. Salony przestały brać na stan monitory (może przez ich odjechane ostatnimi czasy ceny i przez to brak popytu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo666 Napisano 13 września Udostępnij Napisano 13 września Mam argon 3ls. Nie mam elexa- sugerowałem się Twoimi wytycznymi w poprzednim poście i stąd od razu pomyślałem o amphionach - a ścisłej argon 3s albo 1 (3s i jedynki to różne konstrukcje -o czym zapewne wiesz 😎). British audiophile polecał argony (chyba 3s) do musical fidelity grającego w klasie A. Może to dobry trop ? Mnie argony 3ls na tyle uwiodły, że póki co nie wyobrażam sobie zmiany na inny model. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 13 września Udostępnij Napisano 13 września Dnia 7.09.2024 o 22:20, kaczadupa napisał: Osobiście do Elexa widziałbym paczki otwarte, szybkie, rozdzielcze. Może nawet lekko rozjaśnione. Ja też polecam wypróbować Amphiony, jeśli szukasz tego co wyżej opisujesz. Szczególnie Argon'ów bo Helium mają trochę inna charakterystykę Jeśli chodzi o dostępność to jest w Polsce kilku dealer'ów Amphion'a poza Q21. Warto popytać - wiadomo, że będzie trochę żonglowania, pisania, ale myśle, że może to być warte zachodu. Większe 3S były dostępne na miejscu w AudioTop'ie w Poznaniu nie tak dawno temu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts