Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, maciek72 napisał:

Jak duży pokój ?

Może rysunek , fota ? :)

Jaki budżet ? Sub jest , czy będzie ?

Wrzucę rysunek poglądowy, to jest część pokoju (poddasza) po stronie lewej: kanapa, stolik, przed nim szafka z tv. Po prawej jest stół i dalej tzw bar, lada i niewielka kuchnia.

Ten obszar z tv to ok 3,5 x 4 metry jest. 

Czy subwoofer to zależy, jak mi doradzicie.

Screenshot_20230225-175747_Gallery.jpg

Napisano

Przy tak niewielkich wymiarach pozostaje nam coś pokroju Cambridge Audio Minx 22. Co do reszty systemu, jakie masz preferencje brzmieniowe i budżet? W kinie domowym bardzo często wybierane są kolumny Klipscha. Przy takiej powierzchni i kinie jednak przydadzą się albo spore podłogówki, pokroju RP-8000F, ewentualnie któryś mniejszy model i wtedy większy sub. W razie czego zapraszamy na odsłuchy i wypożyczenia :)

Napisano

Faktycznie mikro. No to satelitki

Cambridge Minx 22, Dali Fazon, Monitor Audio Mass. Nie wszystkie udaje sie kupić na sztuki. Ale generalnie tego typu.

co do reszty

Dnia 28.02.2023 o 08:38, Piotr Sonido napisał:

Monitor Audio Bronze 200 w zestawie z FX, chyba że małe to 50tki

Klipsch RP6000 z tyłami płaskimi małymi RP140D

Acustic Energy AE 120 w secie

Spasowały by?

I tak musi byc sub więc montowanie giga frontów za wiele tu nie zmieni.

Lepiej zainwestować w suba / suby

Piotrek

Napisano
Dnia 1.03.2023 o 16:12, Q21 napisał:

Przy tak niewielkich wymiarach pozostaje nam coś pokroju Cambridge Audio Minx 22. Co do reszty systemu, jakie masz preferencje brzmieniowe i budżet? W kinie domowym bardzo często wybierane są kolumny Klipscha. Przy takiej powierzchni i kinie jednak przydadzą się albo spore podłogówki, pokroju RP-8000F, ewentualnie któryś mniejszy model i wtedy większy sub. W razie czego zapraszamy na odsłuchy i wypożyczenia :)

Nie, no nie zamierzam kupować głośników, gdzie jeden kosztuje 3,9K  :) myślę raczej o komplecie za powiedzmy 2,5 K. Nie chcę mega profesjonalnego sprzętu. 

Napisano
51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to będzie problem.

Bo w cenie 2,5K za składany zestaw inne fronty inne tyły i sub to nie bardzo w nowym sprzecie.

Może być używany?

Nie, właśnie kupuję przeważnie nowe rzeczy.

A z kompletów coś wartego uwagi?

Napisano

Dziękuję za porady, zakupiony ten zestaw (wiem, wziąłem w komplecie) 

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/kino-domowe-denon-avr-x1700h-wilson-movix-5-0-czarny

Teraz jeszcze dwa pytanka skierowane do znawców tematu i dobrych ludzi w jednym:

1 czy jak podłączę tymczasowo subwoofer ze starego zestawu o impedancji 3 omy będzie problem?

2 jakie dokupić 2 głośniki celem ustawienia systemu 7,1 chcę je zamontować na suficie.

Napisano
2 minuty temu, MayEr napisał:

Dziękuję za porady, zakupiony ten zestaw (wiem, wziąłem w komplecie) 

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/kino-domowe-denon-avr-x1700h-wilson-movix-5-0-czarny

Teraz jeszcze dwa pytanka skierowane do znawców tematu i dobrych ludzi w jednym:

1 czy jak podłączę tymczasowo subwoofer ze starego zestawu o impedancji 3 omy będzie problem?

2 jakie dokupić 2 głośniki celem ustawienia systemu 7,1 chcę je zamontować na suficie.

Ad 1. Do amplitunera domowego podłącza się subwoofer aktywny -  posiadający własny wzmacniacz. Inne chyba zresztą chyba już w przyrodzie nie występują, przynajmniej nie w świecie kina domowego. Lepiej odpuść ten eksperyment.

Ad 2. 7.1 - to są wyłącznie głośniki na poziomie ucha; dwie sztuki na suficie to się nazywa układ x.y.2; co do sufitu to najpierw musisz wiedziec, czy chcesz głosniki instalacyjne (osadzane w suficie), czy kompletne z obudową.

Napisano
3 minuty temu, przemeklbn napisał:

chcesz głosniki instalacyjne (osadzane w suficie), czy kompletne z obudową.

Kompletne, ponieważ leci mi belka na suficie i pięknie je tam zamontuję. 

Napisano
3 minuty temu, przemeklbn napisał:

chcesz głosniki instalacyjne (osadzane w suficie), czy kompletne z obudową.

Kompletne, ponieważ leci mi belka na suficie i pięknie je tam zamontuję. 

Napisano
Dnia 9.03.2023 o 16:59, Piotr Sonido napisał:

Nie montuj tych głośników czasem na ścianie u góry.

Zależy co masz na myśli, przy wąskim pomieszczeniu będzie ok. Oczywiście nie nad frontami tylko po bokach.

Napisano
Dnia 10.03.2023 o 20:16, Butler napisał:

Zależy co masz na myśli, przy wąskim pomieszczeniu będzie ok. Oczywiście nie nad frontami tylko po bokach.

Mam na myśli udawany Atmos a w realu Dolby IIz. Wiele osób tak to ustawia. Nie  oto chodzi. Nie możesz mieć Atmosa to go nie rób.

Nie widze nic złego w systemach kina domowego w których nie ma Atmosa.

Piotrek

Napisano

Sytuacja aktualna wygląda tak:

Czerwonym istniejące głośniki

Zielonym planowane miejsce instalacji

Screenshot_20230313-103110_Gallery.jpg

Natomiast będą to te wyjścia i pytanie do Was czy dobrze rozkminiam i ew jakie kupić te dodatkowe do sorround?

Screenshot_20230313-103408_Drive.jpg