Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Szukam streamera do cambridge audio cxa81 grającego z acoustic energy ae120. 

Streamer będzie używany głównie z Tidalem, ewentualnie Spotify - jednak chciałbym sobie zostawić otwarte drzwi na inne źródła.

Budżet to okolice 2000zl ale dość elastyczny - jestem w stanie zapłacić więcej za na prawdę sensowne funkcjonalności. 

Na razie wpadł mi w oko IFI Zen Stream - wydaje się mieć dobrą jakość dźwięku  i zakres funkcjonalności za te pieniądze.

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje pasujące do tego zestawu/wzmacniacza - na razie nie planuje używać zewnetrznego DAC wiec chciałbym korzystać z tego wbudowanego we wzmacniacz lub steamer.

Napisano

W okolicach 2000 zł teraz jeszcze masz MXN10 z Cambridge Audio, lub jak zależy Ci na pełnowymiarowym urządzeniu to AXN10 i zachowasz zapewne charakter brzmienia systemu, chociaż jeszcze nie mieliśmy ich na stanie, więc się przekonamy za niedługo jak będą wypadały brzmieniowo.

Napisano
4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

Dołóż sobie kilka stówek, do Bluesounda NODE ostatniej generacji. Już wielokrotnie było o nim wspominane na forum :) Zawodnik trudny do pobicia.

W tej chwili kosztuje 2699 zł, ale jakbyś był zainteresowany mocniej, to Ci zrobimy ofertę!

2700 zl za brak kultury grania, brak tzw. ciemnego tla, szorstkośc dźwięku, jego nerwowość i cyfrowy nalot? Sporo.

Napisano
1 godzinę temu, Mariusz Kopacki napisał:

2700 zl za brak kultury grania, brak tzw. ciemnego tla, szorstkośc dźwięku, jego nerwowość i cyfrowy nalot? Sporo.

jejku, koleś Ty chyba budżety pomyliłeś...? 

Napisano (edytowany)
20 minut temu, Mariusz Kopacki napisał:

Pewnie, na taki efekt wystarczy 500 PLN.

Jesteś ignorantem i popisujesz się brakiem wiedzy, skoro używasz takich porównań. Twoja sprawa.

Edytowano przez Miras23
Napisano
7 godzin temu, Miras23 napisał:

Jesteś ignorantem i popisujesz się brakiem wiedzy, skoro używasz takich porównań. Twoja sprawa.

Daj spokój, nie warto. Jedni słuchają bitperfect a inni "tylko" bit.  Nie kłócę się z cyferkami tylko wolę moje uszy 🤷‍♂️ 

Napisano
2 godziny temu, J4Z napisał:

Ty to masz coś z dzika jednak. Po c**j się tu wp***dalasz z takimi tekstami? Mozesz wyrazić swoje zdanie inaczej, nie trollujac. 

To nie jest moje zdanie a swobodny cytat opisujacy wrazenia odsluchowe z SMPS. Masz jakis problem z cudzymi wrazeniami? 

Napisano

Poszukaj sobie. Jestes na tyle aktywny na tym forum, ze powinienes byc w stanie temat ogarnac.

I jestes jakos specjalnie dumny? Sugestia, ze to samo, co zacytowane, da sie osiagnac o wiele nizszym kosztem, nie byla zakamuflowana.

Napisano (edytowany)

Zaciekawił mnie Cambridge AXN10 - cena jeszcze znośna, pasowałby do zestawy pod kątem estetycznym (a może też brzmieniowym), pytanie kiedyś ma się pojawić możliwość odsłuchów @Q21 @S4Home? Żadnych recenzji/testów też jeszcze nie znalazłem

@Miras23 co masz na myśli mówiąc że zdarza się streamerom CA "wysypać"? Chodzi o problemy z oprogramowaniem?

Zauważyłem też że wszystkie polecane sprzęty maja wbudowany DAC. Czy ten z CXA81 jest słabszy od tych w streamerach?

Edytowano przez fantazja13
Napisano
14 minut temu, fantazja13 napisał:

Zaciekawił mnie Cambridge AXN10 - cena jeszcze znośna, pasowałby do zestawy pod kątem estetycznym (a może też brzmieniowym), pytanie kiedyś ma się pojawić możliwość odsłuchów @Q21 @S4Home? Żadnych recenzji/testów też jeszcze nie znalazłem

W teorii połowa kwietnia :) 

Napisano

@fantazja13 Kolego co do streamerow to zdania są podzielone. Jedni słyszą różnicę pomiędzy nimi a inni nie. W związku z tym radziłbym Ci wypożyczyć np bluesounda i jakaś tage. Różnica w cenie jest duża ale możesz nie słyszeć różnicy w brzmieniu. Będziesz wiedział czy warto wydać kilka stów czy kilka tysi. Ps. Jak długo masz kolumny ae120 i jak graja wg Ciebie? Pytam bo mam je ponad miesiąc i nie wyobrażam ich sobie z CA bo są mega detaliczne a Ty je masz pod Kambodża.

Napisano

@Artur Charickicały sprzęt mam niedługo, ok. miesiąca. Póki co gram albo z bluetooth (wiadomo, tyłka nie urywa) albo z Marantz CD50 (połączone analogowo przez RCA). Jest detalicznie ale nie metalicznie ;) Szczególnie z tym CD gra to fajnie ale ten odtwarzacz rzeczywiście chyba należy do cieplejszych i muzykalniejszych.
Pierwotnie planowałem zakup CA AXR100 i na nim wykonywałem większość odsłuchów - poza wspomnianymi AE120 przewinęły się też Monitor Audio Bronze 200. Tam właśnie było metalicznie, niemiło, zdecydowanie za mocno górą to grało. Obecne połączenie z AE120 z CXA81 mi odpowiada ale to właściwie mój pierwszy sensowny zestaw stereo, pewnie z czasem zacznie mi tam coś przeszkadzać :D

Napisano
Dnia 22.03.2023 o 13:43, fantazja13 napisał:

@Miras23 co masz na myśli mówiąc że zdarza się streamerom CA "wysypać"? Chodzi o problemy z oprogramowaniem?

Zauważyłem też że wszystkie polecane sprzęty maja wbudowany DAC. Czy ten z CXA81 jest słabszy od tych w streamerach?

Nie jestem przekonany do oprogramowania marki CA. Szukałbym pewnych rozwiązań w oparciu o stabilność działania urządzenia.

Napisano

@Miras23 rzeczywiście aplikacje stream magic na app store i google play mają raczej średnie opinie. Wezmę to pod uwagę przy wyborze i ewentualnych testach.

@Artur Charicki wiim mini odpada, nie ma wyjścia coaxial - w CXA81 na optical in maksymalna obsługiwana jakość to 24bit/96kHz. Streamer musi mieć wyjście coaxial albo usb, ewentualnie na tyle dobry DAC żebym mógł nie korzystać z tego we wzmacniaczu.