Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam forumowiczów,

Jako, że stałem się posiadaczem nowego Naim  Unii Atom potrzebuję pomocy w doborze głośników, chwilowo podłączyłem MA Gold 100 które posiadam do Arcama Avi 20

Potrzebuję porady  jakie głośniki  możecie mi doradzić do odsłuchu, potrzebuję monitory podstawkowe, metraż ok. 16m, kierunek w muzyce bardziej ciepły, MA Gołdy dla mnie trochę za ostre średnicą

Może ktoś z Was posiadał takiego Naima i może zawęzić poszukiwania do kilku głośników.

Odsłuch jest  zawsze u mnie w domu, czy to wypożyczenie czy zakup używanych głośników. Miałem przez chwilę Focal Aria 906, ale pod Arcamem niestety nie przypasowały, czy z Najmem mogą zagrać lepiej ? Brać je pod uwagę ? Wytypowałem sobie kilka modeli do odsłuchu tzn.

B&W 706s6

PMC Twenty 5,21 

Kef R3 lub R3 Meta

Kef LS50 Meta

Czekam na wszelkie wasze porady i sugestie 😀

Napisano
12 minut temu, Artur O napisał:

nowego Naim  Unii Atom

Nowy znaczy dziewiczy czy już grany ? 

Czemu pytam, zastanawia mnie skąd się wzięła  ta "ostra średnica". Ogólnie to ciepły grajek z bardzo bliskim ale bezpiecznym środkiem pasma i łagodną, delikatną górą pasma. Teoretycznie PMC powinny pasować najlepiej ale jak słyszysz ostrości to chyba trzeba je jako pierwsze wykreślić z zestawienia. 

Monitorki będą stały na standach  czy komodzie itp.? 

Napisano (edytowany)

Rozdziewiczony przeze mnie 😀 z MA Gold 100 i tutaj w tych głośnikach doszukuję się ostrej średnicy,  z Najmem MA  grają zdecydowanie cieplej i basu nie brakuje 😀

Tak, monitory będą na standach.

W takim połączeniu z MA gra już ok 5 dni po kilka godzin dziennie dosyć cicho

Edytowano przez Artur O
Napisano
18 minut temu, Artur O napisał:

Odsłuch jest  zawsze u mnie w domu, czy to wypożyczenie czy zakup używanych głośników. Miałem przez chwilę Focal Aria 906, ale pod Arcamem niestety nie przypasowały, czy z Najmem mogą zagrać lepiej ? Brać je pod uwagę ? Wytypowałem sobie kilka modeli do odsłuchu tzn.

Nie pytaj, zrób to…wypożycz i sprawdź .

Żaden Adam, ani kaczadupa, czy inny user nie wie jak to zagra u Ciebie w Twoich 16metrach.

Nie czytaj tzw.opinii „pewniaków”, bo się przejedziesz.

Napisz jakie odległości od ścian będziesz mógł zachować, czy pokój umeblowany, czy pusty z komoda i fotelem na krzyż.

Czy masz jakąś listwę z filtrami, jakie okablowanie, jaka muzyka itp.

Zawęź na razie z 3 propozycje i bierz się do odsłuchów u siebie, tylko Ty możesz sonie na to pytanie odpowiedzieć, co się sprawdzi.

Pzdr

Napisano (edytowany)

Mnie też Atom troszkę męczył swoją bezpośredniością i wypchnięciem środka. Ale wtedy na co dzień słuchałem na Heglach więc to wrażenie było zapewne tym bardziej spotęgowane. A tu mi nagle jakiś turbonawalator rzuca dźwięk na twarz ;)

Atom bardzo kombinuje na niskich częstotliwościach, luzuje tam jak opętany i przeciąga w dodatku. Szukałbym do niego raczej kolumn bez przewalonego basu.

I tak jak wyżej - pozostaje odsłuch u siebie i wybór wg własnych preferencji. Wiele zależy m.in. od pomieszczenia, akustyki, gustu, słuchanej muzyki. Z Twoich typów odrzuciłbym jednak Kefy R3.

Edytowano przez lpomis
Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Nie pytaj, zrób to…wypożycz i sprawdź .

Żaden Adam, ani kaczadupa, czy inny user nie wie jak to zagra u Ciebie w Twoich 16metrach.

Nie czytaj tzw.opinii „pewniaków”, bo się przejedziesz.

Napisz jakie odległości od ścian będziesz mógł zachować, czy pokój umeblowany, czy pusty z komoda i fotelem na krzyż.

Czy masz jakąś listwę z filtrami, jakie okablowanie, jaka muzyka itp.

Zawęź na razie z 3 propozycje i bierz się do odsłuchów u siebie, tylko Ty możesz sonie na to pytanie odpowiedzieć, co się sprawdzi.

Pzdr

Ale, ja to dokładnie wiem, dlatego też napisałem, że odsłuch tylko u mnie w domu. Zawsze tak robię, ale teraz muszę to jakoś zawęzić do 3-4 szt. głośników 😀

Dlatego podałem jakieś swoje wybory, dobre-złe ? trochę muszę zawęzić poszukiwania 😀

Napisano

Czyli wiesz o co chodzi.

Powtórzyłeś to, co napisałem 😉

Zatem po co ten wątek, dziwie się bo wydajesz się ogarnięty w tych sprawach.

Akustyka u każdego z nas jest na tyle inna, ze te same graty mogą zagrać zupełnie odmiennie, dlatego opinie innych to wróżenie .

Nie traktuj/cie tego ja złośliwości, raczej jak radę proszę odbierać 😉

Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Czyli wiesz o co chodzi.

Powtórzyłeś to, co napisałem 😉

Zatem po co ten wątek, dziwie się bo wydajesz się ogarnięty w tych sprawach.

Akustyka u każdego z nas jest na tyle inna, ze te same graty mogą zagrać zupełnie odmiennie, dlatego opinie innych to wróżenie .

Nie traktuj/cie tego ja złośliwości, raczej jak radę proszę odbierać 😉

Chodzi bardziej o zawężenie ilości głośników do odsłuchu 😀

Ja też zawsze powtarzam, słuchajcie tylko u siebie tam gdzie będzie docelowe granie

Napisano
2 minuty temu, Artur O napisał:

Chodzi bardziej o zawężenie ilości głośników do odsłuchu 😀

Ja też zawsze powtarzam, słuchajcie tylko u siebie tam gdzie będzie docelowe granie

Podobno dobrze łączyć ATC 7 z Naimami, ale różnie gadają 😁

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Artur O napisał:

Bardziej brałem też pod uwagę ATC SCM 11, ale skoro gadają 😀😀😀

Jak ma być bardzo, baaardzo ciepłe, bardzo miękkie granie z poluzowanym i dominującym dołem pasma  to tak ale dla mnie Atom zupełnie pod scm11 nie pasuje.  Pewne jest tylko to, że wybrałeś grajka z bardzo wyraźnie zaznaczonym własnym charakterem. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Domyślam się, bo już te moje MA gold grają dla mnie zdecydowanie lepiej z Najmem 😀

Zupełnie inne głośniki 😀

Z Arcamem są dla mnie ostre, a teraz je odkrywam na nowo

A z grajkiem jak na razie jest nam po drodze 😀😀😀

Napisano

Chario Delphinus mkII, za około 6tys powinno udać się wyrwać nowe. Polecam odsłuch, basisko jak ze sporych podłogówek, średnica i wysokie bez wyostrzeń, ale też bez utraty detalu. 

Niestety u mnie zabrakło WAF, bo pewnie bym je kupił do mojego Uniti... 

Atc mogą się tu nie sprawdzić przy cichych nocnych odsłuchach, sprawdzałem scm7 z Unitiqute i fajnie to grało dopiero przy odkreconym volume ;)

Bowersy bym odpuścił, Pmc również nie są dla Ciebie jeśli Goldy za ostre. W Kef R3 może brakować detali na górze, ale LS50 nie słuchałem, może to być jakiś trop... 

Napisano
13 minut temu, stach_s napisał:

Chario Delphinus mkII, za około 6tys powinno udać się wyrwać nowe. Polecam odsłuch, basisko jak ze sporych podłogówek, średnica i wysokie bez wyostrzeń, ale też bez utraty detalu. 

Niestety u mnie zabrakło WAF, bo pewnie bym je kupił do mojego Uniti... 

Dzięki, ciekawa propozycja i super wygląd

Napisano

Cześć, też uważam, że warto spróbować z Chario. Możesz też posłuchać z Audiovectorami QR1, ich górę Naim powinien dobrze skontrować. Do listy dochodzi Pylon Audio Diamond Monitor 15.

Arie z Naimem mogą bardziej Ci się spodobać niż z Arcamem, będzie cieplej i łagodniej :) 

Napisano

Zapomnij, jeśli Goldy były dla Ciebie za ostre to qr1 wyrzucisz za okno po 5 minutach 😜

Miałem je, wiem co mówię... 

Swoją drogą, to zapraszam jak będziesz kiedyś na Górnym Śląsku, z Twojego opisu wynika, że może spodobać Ci się Linn Keilidh... 

Napisano
1 godzinę temu, Runior napisał:

U mnie Atom gra z Focalami Aria 906 i jestem zadowolony, niemniej sprzęt od początku miał być przeznaczony do muzyki rockowej.

Możesz powiedzieć w jakim metrażu grasz i czy połączenie 906 z Atomem jest brzmieniem mocno ubasowionym? Nie przeszkadzają Ci przesadnie wyeksponowane sybilanty ? 

Napisano

Dynaudio Evoke 30 z Atomem testowałem u siebie i grało to bardzo przyjemnie, zostały mi te Dynaudio bo już Atoma sprzedałem idąc dalej...szczegóły na portalach ogłoszeniowych

Evoke 30 w przeciwieństwie do innych kolumn tej marki zadowala się w zupełności mocą Atoma

Napisano
Dnia 17.04.2023 o 15:52, kaczadupa napisał:

Możesz powiedzieć w jakim metrażu grasz i czy połączenie 906 z Atomem jest brzmieniem mocno ubasowionym? Nie przeszkadzają Ci przesadnie wyeksponowane sybilanty ? 

Sprzęt kupowałem mieszkając w bloku. Salon o powierzchni ok. 12 mkw otwarty na jadalnię i kuchnię, w sumie ok. 27 mkw. Aktualnie jest to 38 mkw salonu, otwartego na kuchnię mającą kolejne 12 mkw.

Od dłuższego czasu Atom służy głównie do plumkania w tle, na słuchanie "krytyczne" nie mam czasu ani warunków. Moim zdaniem bas (średni i wysoki, bo zbyt nisko 906 nie zejdzie) jest podkreślony, ale jest szybki i pozostaje pod kontrolą. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby przeszkadzały mi sybilanty. Uważam, że brzmienie zestawu jest muzykalne, efektowne, żeby nie powiedzieć efekciarskie. Plusem jest to, że łagodnie obchodzi się z materiałem niższej jakości, a ja mam sporo płyt CD. Można słuchać dłuższy czas bez bólu głowy, a zapas mocy jest taki, że w konfiguracji ograniczyłem zakres, w którym działa potencjometr.