Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 Witam forumowiczów, Jako, że stałem się posiadaczem nowego Naim Unii Atom potrzebuję pomocy w doborze głośników, chwilowo podłączyłem MA Gold 100 które posiadam do Arcama Avi 20 Potrzebuję porady jakie głośniki możecie mi doradzić do odsłuchu, potrzebuję monitory podstawkowe, metraż ok. 16m, kierunek w muzyce bardziej ciepły, MA Gołdy dla mnie trochę za ostre średnicą Może ktoś z Was posiadał takiego Naima i może zawęzić poszukiwania do kilku głośników. Odsłuch jest zawsze u mnie w domu, czy to wypożyczenie czy zakup używanych głośników. Miałem przez chwilę Focal Aria 906, ale pod Arcamem niestety nie przypasowały, czy z Najmem mogą zagrać lepiej ? Brać je pod uwagę ? Wytypowałem sobie kilka modeli do odsłuchu tzn. B&W 706s6 PMC Twenty 5,21 Kef R3 lub R3 Meta Kef LS50 Meta Czekam na wszelkie wasze porady i sugestie 😀 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 12 minut temu, Artur O napisał: nowego Naim Unii Atom Nowy znaczy dziewiczy czy już grany ? Czemu pytam, zastanawia mnie skąd się wzięła ta "ostra średnica". Ogólnie to ciepły grajek z bardzo bliskim ale bezpiecznym środkiem pasma i łagodną, delikatną górą pasma. Teoretycznie PMC powinny pasować najlepiej ale jak słyszysz ostrości to chyba trzeba je jako pierwsze wykreślić z zestawienia. Monitorki będą stały na standach czy komodzie itp.? Odpisz, cytując
Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 (edytowany) Rozdziewiczony przeze mnie 😀 z MA Gold 100 i tutaj w tych głośnikach doszukuję się ostrej średnicy, z Najmem MA grają zdecydowanie cieplej i basu nie brakuje 😀 Tak, monitory będą na standach. W takim połączeniu z MA gra już ok 5 dni po kilka godzin dziennie dosyć cicho Edytowano 14 kwietnia 2023 przez Artur O Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 18 minut temu, Artur O napisał: Odsłuch jest zawsze u mnie w domu, czy to wypożyczenie czy zakup używanych głośników. Miałem przez chwilę Focal Aria 906, ale pod Arcamem niestety nie przypasowały, czy z Najmem mogą zagrać lepiej ? Brać je pod uwagę ? Wytypowałem sobie kilka modeli do odsłuchu tzn. Nie pytaj, zrób to…wypożycz i sprawdź . Żaden Adam, ani kaczadupa, czy inny user nie wie jak to zagra u Ciebie w Twoich 16metrach. Nie czytaj tzw.opinii „pewniaków”, bo się przejedziesz. Napisz jakie odległości od ścian będziesz mógł zachować, czy pokój umeblowany, czy pusty z komoda i fotelem na krzyż. Czy masz jakąś listwę z filtrami, jakie okablowanie, jaka muzyka itp. Zawęź na razie z 3 propozycje i bierz się do odsłuchów u siebie, tylko Ty możesz sonie na to pytanie odpowiedzieć, co się sprawdzi. Pzdr Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 2 minuty temu, Artur O napisał: basu nie brakuje 😀 W to jak najbardziej uwierzę, co to byłby za Atom bez basu ?! Jak dziewiczy to daj mu 2-4 tygodnie grania i wtedy wypożyczaj i sam wybierzesz. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 (edytowany) Mnie też Atom troszkę męczył swoją bezpośredniością i wypchnięciem środka. Ale wtedy na co dzień słuchałem na Heglach więc to wrażenie było zapewne tym bardziej spotęgowane. A tu mi nagle jakiś turbonawalator rzuca dźwięk na twarz Atom bardzo kombinuje na niskich częstotliwościach, luzuje tam jak opętany i przeciąga w dodatku. Szukałbym do niego raczej kolumn bez przewalonego basu. I tak jak wyżej - pozostaje odsłuch u siebie i wybór wg własnych preferencji. Wiele zależy m.in. od pomieszczenia, akustyki, gustu, słuchanej muzyki. Z Twoich typów odrzuciłbym jednak Kefy R3. Edytowano 14 kwietnia 2023 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Nie pytaj, zrób to…wypożycz i sprawdź . Żaden Adam, ani kaczadupa, czy inny user nie wie jak to zagra u Ciebie w Twoich 16metrach. Nie czytaj tzw.opinii „pewniaków”, bo się przejedziesz. Napisz jakie odległości od ścian będziesz mógł zachować, czy pokój umeblowany, czy pusty z komoda i fotelem na krzyż. Czy masz jakąś listwę z filtrami, jakie okablowanie, jaka muzyka itp. Zawęź na razie z 3 propozycje i bierz się do odsłuchów u siebie, tylko Ty możesz sonie na to pytanie odpowiedzieć, co się sprawdzi. Pzdr Ale, ja to dokładnie wiem, dlatego też napisałem, że odsłuch tylko u mnie w domu. Zawsze tak robię, ale teraz muszę to jakoś zawęzić do 3-4 szt. głośników 😀 Dlatego podałem jakieś swoje wybory, dobre-złe ? trochę muszę zawęzić poszukiwania 😀 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 Czyli wiesz o co chodzi. Powtórzyłeś to, co napisałem 😉 Zatem po co ten wątek, dziwie się bo wydajesz się ogarnięty w tych sprawach. Akustyka u każdego z nas jest na tyle inna, ze te same graty mogą zagrać zupełnie odmiennie, dlatego opinie innych to wróżenie . Nie traktuj/cie tego ja złośliwości, raczej jak radę proszę odbierać 😉 Odpisz, cytując
Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Czyli wiesz o co chodzi. Powtórzyłeś to, co napisałem 😉 Zatem po co ten wątek, dziwie się bo wydajesz się ogarnięty w tych sprawach. Akustyka u każdego z nas jest na tyle inna, ze te same graty mogą zagrać zupełnie odmiennie, dlatego opinie innych to wróżenie . Nie traktuj/cie tego ja złośliwości, raczej jak radę proszę odbierać 😉 Chodzi bardziej o zawężenie ilości głośników do odsłuchu 😀 Ja też zawsze powtarzam, słuchajcie tylko u siebie tam gdzie będzie docelowe granie Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 2 minuty temu, Artur O napisał: Chodzi bardziej o zawężenie ilości głośników do odsłuchu 😀 Ja też zawsze powtarzam, słuchajcie tylko u siebie tam gdzie będzie docelowe granie Podobno dobrze łączyć ATC 7 z Naimami, ale różnie gadają 😁 Odpisz, cytując
Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Podobno dobrze łączyć ATC 7 z Naimami, ale różnie gadają 😁 Bardziej brałem też pod uwagę ATC SCM 11, ale skoro gadają 😀😀😀 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 Przed chwilą, Artur O napisał: Bardziej brałem też pod uwagę ATC SCM 11, ale skoro gadają 😀😀😀 Możesz . Mnie nie zachwyciły…. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 kwietnia 2023 Napisano 14 kwietnia 2023 (edytowany) 12 minut temu, Artur O napisał: Bardziej brałem też pod uwagę ATC SCM 11, ale skoro gadają 😀😀😀 Jak ma być bardzo, baaardzo ciepłe, bardzo miękkie granie z poluzowanym i dominującym dołem pasma to tak ale dla mnie Atom zupełnie pod scm11 nie pasuje. Pewne jest tylko to, że wybrałeś grajka z bardzo wyraźnie zaznaczonym własnym charakterem. Edytowano 14 kwietnia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Artur O Napisano 14 kwietnia 2023 Autor Napisano 14 kwietnia 2023 Domyślam się, bo już te moje MA gold grają dla mnie zdecydowanie lepiej z Najmem 😀 Zupełnie inne głośniki 😀 Z Arcamem są dla mnie ostre, a teraz je odkrywam na nowo A z grajkiem jak na razie jest nam po drodze 😀😀😀 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 15 kwietnia 2023 Napisano 15 kwietnia 2023 @Artur O mam kilka pomysłów, ale jaki masz budżet??? Odpisz, cytując
Artur O Napisano 15 kwietnia 2023 Autor Napisano 15 kwietnia 2023 3 godziny temu, stach_s napisał: @Artur O mam kilka pomysłów, ale jaki masz budżet??? 5-6 tyś Odpisz, cytując
stach_s Napisano 15 kwietnia 2023 Napisano 15 kwietnia 2023 Chario Delphinus mkII, za około 6tys powinno udać się wyrwać nowe. Polecam odsłuch, basisko jak ze sporych podłogówek, średnica i wysokie bez wyostrzeń, ale też bez utraty detalu. Niestety u mnie zabrakło WAF, bo pewnie bym je kupił do mojego Uniti... Atc mogą się tu nie sprawdzić przy cichych nocnych odsłuchach, sprawdzałem scm7 z Unitiqute i fajnie to grało dopiero przy odkreconym volume Bowersy bym odpuścił, Pmc również nie są dla Ciebie jeśli Goldy za ostre. W Kef R3 może brakować detali na górze, ale LS50 nie słuchałem, może to być jakiś trop... 1 Odpisz, cytując
Artur O Napisano 15 kwietnia 2023 Autor Napisano 15 kwietnia 2023 13 minut temu, stach_s napisał: Chario Delphinus mkII, za około 6tys powinno udać się wyrwać nowe. Polecam odsłuch, basisko jak ze sporych podłogówek, średnica i wysokie bez wyostrzeń, ale też bez utraty detalu. Niestety u mnie zabrakło WAF, bo pewnie bym je kupił do mojego Uniti... Dzięki, ciekawa propozycja i super wygląd Odpisz, cytując
Q21 Napisano 15 kwietnia 2023 Napisano 15 kwietnia 2023 Cześć, też uważam, że warto spróbować z Chario. Możesz też posłuchać z Audiovectorami QR1, ich górę Naim powinien dobrze skontrować. Do listy dochodzi Pylon Audio Diamond Monitor 15. Arie z Naimem mogą bardziej Ci się spodobać niż z Arcamem, będzie cieplej i łagodniej Odpisz, cytując
Artur O Napisano 15 kwietnia 2023 Autor Napisano 15 kwietnia 2023 Właśnie miałem podpytać jeszcze o Audiovector Qr 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano 15 kwietnia 2023 Napisano 15 kwietnia 2023 Zapomnij, jeśli Goldy były dla Ciebie za ostre to qr1 wyrzucisz za okno po 5 minutach 😜 Miałem je, wiem co mówię... Swoją drogą, to zapraszam jak będziesz kiedyś na Górnym Śląsku, z Twojego opisu wynika, że może spodobać Ci się Linn Keilidh... Odpisz, cytując
Runior Napisano 17 kwietnia 2023 Napisano 17 kwietnia 2023 U mnie Atom gra z Focalami Aria 906 i jestem zadowolony, niemniej sprzęt od początku miał być przeznaczony do muzyki rockowej. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 17 kwietnia 2023 Napisano 17 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Runior napisał: U mnie Atom gra z Focalami Aria 906 i jestem zadowolony, niemniej sprzęt od początku miał być przeznaczony do muzyki rockowej. Możesz powiedzieć w jakim metrażu grasz i czy połączenie 906 z Atomem jest brzmieniem mocno ubasowionym? Nie przeszkadzają Ci przesadnie wyeksponowane sybilanty ? Odpisz, cytując
Artistplant Napisano 18 kwietnia 2023 Napisano 18 kwietnia 2023 Dynaudio Evoke 30 z Atomem testowałem u siebie i grało to bardzo przyjemnie, zostały mi te Dynaudio bo już Atoma sprzedałem idąc dalej...szczegóły na portalach ogłoszeniowych Evoke 30 w przeciwieństwie do innych kolumn tej marki zadowala się w zupełności mocą Atoma Odpisz, cytując
Runior Napisano 24 kwietnia 2023 Napisano 24 kwietnia 2023 Dnia 17.04.2023 o 15:52, kaczadupa napisał: Możesz powiedzieć w jakim metrażu grasz i czy połączenie 906 z Atomem jest brzmieniem mocno ubasowionym? Nie przeszkadzają Ci przesadnie wyeksponowane sybilanty ? Sprzęt kupowałem mieszkając w bloku. Salon o powierzchni ok. 12 mkw otwarty na jadalnię i kuchnię, w sumie ok. 27 mkw. Aktualnie jest to 38 mkw salonu, otwartego na kuchnię mającą kolejne 12 mkw. Od dłuższego czasu Atom służy głównie do plumkania w tle, na słuchanie "krytyczne" nie mam czasu ani warunków. Moim zdaniem bas (średni i wysoki, bo zbyt nisko 906 nie zejdzie) jest podkreślony, ale jest szybki i pozostaje pod kontrolą. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby przeszkadzały mi sybilanty. Uważam, że brzmienie zestawu jest muzykalne, efektowne, żeby nie powiedzieć efekciarskie. Plusem jest to, że łagodnie obchodzi się z materiałem niższej jakości, a ja mam sporo płyt CD. Można słuchać dłuższy czas bez bólu głowy, a zapas mocy jest taki, że w konfiguracji ograniczyłem zakres, w którym działa potencjometr. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts