Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

Tomasz,skoro zmieniasz co 5 lat ,kieruj się sercem

I tu pojawia się problem. Żona jest zakochana w Maździe. Ta trójka ,którą mieliśmy to jak twierdzi był jej ulubiony samochód. Czuła go , parkowało jej się genialne i tak po ludzku lubiła to autko. Ja się skłaniam ku Toyocie , ale ja pojadę wszystkim , żona już nie koniecznie , więc to głównie Ona musi czuć się pewnie za kółkiem.

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Wszyscy chwalili. Komu to przeszkadzało?

Nie ma gałki ? Jeździłem CX-5 jeszcze 3 lata temu i była ? Jedyne co mnie pamiętam wówczas wkurzyło , to to , że zmienili sterowanie lusterkami. W trójce miałem prosty joystick  , lewe to w lewo i góra , dół , prawe analogicznie. A w tej CX-5 już wówczas zmienili na jakieś przyciski i już tak prosto nie było. Dlaczego ? Dlaczego zmieniać to co działa ? Pamiętam moją starą służbową Skodę Fabię combi 1,4 w gazie 75 KM. Autko nie do zajechania , robiłem ją 90 tys. km rocznie i nigdy nie zawiodła. A umówmy się , że raczej nie zdejmowałem nogi z gazu jak nagle np. asfalt się kończył :) A potem dostałem już nową Fabię 1,0 i to już była porażka. Robiłem długie trasy , więc komfort jazdy był istotny. I tak , w tej starej podłokietnik na drzwiach był wyprofilowany wręcz idealnie, by móc sobie oprzeć łokieć , w nowej cofnęli go o trzy centymetry i zmienili profil , bardziej opadał ku dołowi. No i komfort szlag trafił. Nie kumam , co autor projektu miał na myśli zmieniając to co dobre.

Napisano

@tomek4446 a tak już całkiem poważnie,jak napisałeś,pojedziesz wszystkim, więc myśląc o Toyocie myślisz racjonalnie, jak facet: pakowna,serwis, itd. . Nie oszukujmy się,jazda Rawką pewnie do szczególnie ekscytujących nie należy. Skoro nie możesz być szczęśliwy jako kierowca ,to chociaż niech małżonka się cieszy.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Nowy75 napisał:

Nie oszukujmy się,jazda Rawką pewnie do szczególnie ekscytujących nie należy

Jak spojrzymy na aktualną ofertę Mazdy i Toyoty to aut które można posądzać o jakąkolwiek ekscytację z użytkowania znajdziemy pewnie z 2 albo 3. I nie będzie to żaden suv ani crossover. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Obecnie trzeba patrzeć ile jednorazowo będzie się jechać , na ile lat chcemy woza. Oleje 0w16/20 , gpf potrafią dosyć szybko niszczyć silnik , także 5lat+ gwary to obecnie minimum.

W hybrydzie brałbym jakąś toyotę , rav4 / camry z 2,5 spoko opcja

Siedzę w branży i u mnie następny wóz to już na audiofilskim prądzie raczej ;) 

Napisano
22 minuty temu, Nowy75 napisał:

@PanKlor. No tak,w sumie pobawić to się można w Toyocie GT 86 albo Maździe Mx-5,ale z tych dwóch marek prowadzenia bardziej pod kierowcę oczekiwałbym po Maździe.

GT86 już nie ma, Supry chyba też. Zostal GR Yaris bo Corolli u nas nie oferuja. W Mazdzie jak zwykle MX5 i nic wiecej.

Napisano
23 godziny temu, il Dottore napisał:

Wynajem jest dla słabych. Takich którzy już nie wiedzą, co to własność. 

Dla wielu jest to jedyna opcja, żeby jeździć nowym lub 2-3 letnim autem i nie angażować od razu dużego kapitału. Nie oceniaj w Twój sposób, bo to jest właśnie słabe...

Napisano
2 godziny temu, PanKlor napisał:

o jakąkolwiek ekscytację z użytkowania znajdziemy pewnie z 2 albo 3. I nie będzie to żaden suv ani crossover. 

Owszem jeżdżę dynamicznie , choć już nie tak jak kiedyś. Teraz priorytetem staje się wygoda . Jak wcześniej pisałem mam na co dzień porównanie we włażeniu do Volvo C90 i mojej CHR-ki. Wybieram CHR-kę :) Mam tylko jedną obiekcję co do kupienia SUV-a , a mianowicie , że tak naprawdę to będę z tyłu woził kupię powietrza ,za wożenie którego najpierw zapłacę :)