Nowy75 Napisano Czwartek o 10:12 Napisano Czwartek o 10:12 45 minut temu, Kraft napisał: moda na SUVy to kompletny absurd. Tyle energii w piach, że głowa boli. Można to prosto rozwiązać odpowiednią skalą podatkową,to język, który rodacy świetnie rozumieją. Zamiast obciążać podatkami pracę, obciążyć nadmiarowy i nieekologiczny tryb życia. Zacząłbym od floty rządowej - przesiadamy się z 7-ek i S-ek do Skody Octavii . Trzeba dać przykład obywatelom😁
misiekx Napisano Czwartek o 10:43 Napisano Czwartek o 10:43 Ale to samo można powiedzieć o nas. Zmiana auta co 3 lata, przecież nie będę jeździł starym. Nowe ma tyle bajerów że już prawie prowadzić nie muszę. Sąsiad nowe kupił to przecież ja nie będę jeździł 5 latkiem. I tak ze wszystkim, tv, telefony i inne pierdoły. Oczywiście każdy chce lepiej i wygodniej żyć ale są pewne granice. Popatrzmy po szafach małżonek ile dobra tam jest, o butach nawet nie wspomnę. 😉🤣 2
Chmarski Napisano Czwartek o 11:14 Napisano Czwartek o 11:14 26 minut temu, misiekx napisał: Ale to samo można powiedzieć o nas. Zmiana auta co 3 lata, przecież nie będę jeździł starym. Moje w kwietniu przyszłego roku skończy 20 lat. Nalatane prawie 400kkm i dalej bym ujeżdżał gdyby nie Strefa Czystego Transportu. Ma wszystko czego potrzebuję do szczęścia i najchętniej dałbym mu dożywocie u siebie. Jest tak utrzymane, że w każdej chwili mogę w nie wsiąść i pojechać w długą trasę. Rządzący jednak mówią mi NIE. OK, dostałem ostatnio służbowy, więc to kolejny powód by się staruszka pozbyć. Jak ktoś nie ma powodów do wjazdu do SCT to nadal świetny samochód, który przy odpowiednim dbaniu będzie robił kolejne tysiące kilometrów. 2
Nowy75 Napisano Czwartek o 11:21 Napisano Czwartek o 11:21 @Chmarski dawaj je na naszą giełdę,plus parę fotek,jest tu paru chłopa spoza stolicy...😁
tomek4446 Napisano Czwartek o 11:55 Napisano Czwartek o 11:55 1 godzinę temu, misiekx napisał: Popatrzmy po szafach małżonek ile dobra tam jest, o butach nawet nie wspomnę. Oooo , buty powyżej trzeciej pary powinny być opodatkowane minimum 50% średniej krajowej 1 godzinę temu, misiekx napisał: Sąsiad nowe kupił to przecież ja nie będę jeździł 5 latkiem Od 25 lat zmieniam samochód co 5 lat. I nie dlatego , że sąsiad kupił , tylko zmusza mnie Urząd Skarbowy. Jest to realny jedyny koszt prowadzenia gabinetu. Więcej po za papierem do drukarki i tonera raz na pół roku nie mam. Więc przynajmniej cóś nam zostaje z naszych podatków. 1
terracan1929 Napisano Czwartek o 12:42 Napisano Czwartek o 12:42 5 godzin temu, il Dottore napisał: 5 godzin temu, terracan1929 napisał: w Karlinie ropę znaleźli Gaz. Do dziś tubylcy dumnie się określają jako mieszkańcy Szejkanatu Zachodniopomorskiego. Taka sama prawda, jak ta głosząca wyższość chińskich aut nad europejskimi. W Karlinie wydobywano głównie ropę naftową, co stało się głośne na całym świecie z powodu słynnej erupcji ropy naftowej w 1980 roku podczas odwiertu "Daszewo-1", która wywołała ogromny pożar i nadzieje na uniezależnienie Polski od importu ropy. Kluczowe fakty o wydobyciu w Karlinie: Surowiec: Ropa naftowa. Wydarzenie: W grudniu 1980 roku doszło do niekontrolowanego wypływu i zapłonu ropy naftowej (erupcja). Skala: Była to jedna z największych erupcji ropy w Europie, przyciągająca uwagę mediów. Znaczenie: Erupcja wzbudziła nadzieje na rozwój własnych złóż ropy w Polsce. Po erupcji: Po opanowaniu pożaru, ropa była transportowana do rafinerii, choć złoża były na wyczerpaniu.
Chmarski Napisano Czwartek o 13:32 Napisano Czwartek o 13:32 2 godziny temu, Nowy75 napisał: @Chmarski dawaj je na naszą giełdę,plus parę fotek,jest tu paru chłopa spoza stolicy...😁 Nasza giełda raczej tylko audio dotyczy.
Chmarski Napisano Czwartek o 14:25 Napisano Czwartek o 14:25 51 minut temu, Nowy75 napisał: No coś tam Ci w aucie gra...😁 Nic specjalnego. Prawie najniższe audio jakie było do wyboru 1
PanKlor Napisano Czwartek o 15:23 Napisano Czwartek o 15:23 57 minut temu, Chmarski napisał: Nic specjalnego. Prawie najniższe audio jakie było do wyboru Poczekaj aż jakieś łożysko padnie albo wieszak wydechu się urwie. 😉
Chmarski Napisano Czwartek o 15:42 Napisano Czwartek o 15:42 16 minut temu, PanKlor napisał: Poczekaj aż jakieś łożysko padnie albo wieszak wydechu się urwie. 😉 Tu i dobre audio by mi nie przeszkodziło by to usłyszeć. Wszelkie tego typu rzeczy naprawiam na bieżąco, choć nie jest ten samochód już tak cichy. Niestety, najbardziej słyszalne są plastiki, i tu jest zmora v70 p2. Myślałem żeby oddać samochód do wycieszenia, ale skoro raczej będzie szedł w świat, to niech to sobie już nowy właściciel robi. 1
Bogusław 66 Napisano Piątek o 08:47 Napisano Piątek o 08:47 Co to za oszołom? Skad się biorą tacy ludzie? 2 1
il Dottore Napisano Piątek o 10:39 Napisano Piątek o 10:39 1 minutę temu, Grzesiek202 napisał: Dobrze, że na tym świecie są jeszcze ludzie z zasadami. Jeżeli UE, zamiast koncentrować się na zaprowadzaniu wolności gospodarczej i osobistej, zajmuje się takimi bzdetami, to przypominają się słowa, które wypowiedział premier Słowacji Robert Fico: "Jeśli Unia Europejska będzie dalej tak postępować, to zginie. A jeśli ma zginąć, to niech ginie!"
MarcKrawczyk Napisano Piątek o 12:13 Napisano Piątek o 12:13 Wracając do tematu, u mnie trochę kilometrów wybiło…
il Dottore Napisano Piątek o 19:08 Napisano Piątek o 19:08 5 godzin temu, Nowy75 napisał: Jeszcze polata😁 Dopiero dotarty!
misiekx Napisano Piątek o 20:32 Napisano Piątek o 20:32 11 godzin temu, Bogusław 66 napisał: Co to za oszołom? Skad się biorą tacy ludzie? Bogusław, pozwolę sobie przypomnieć. Lepiej bym tego nie ujął.
Bogusław 66 Napisano wczoraj o 06:22 Napisano wczoraj o 06:22 9 godzin temu, misiekx napisał: Bogusław, pozwolę sobie przypomnieć. Lepiej bym tego nie ujął. hehe ... ale jak widać (i czytać) aluzja mało skuteczna, spływa jak po kaczce. ----------- Dawno, oj dawno, nie używałem opcji "ignoruj" ale niestety ..... chyba zrobię wyjątek bo wątek samochodowy stracił ... wątek, przez wszystko wiedzącego lepiej.
Nowy75 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 1 godzinę temu, Bogusław 66 napisał: chyba zrobię wyjątek bo wątek samochodowy stracił ... wątek, przez wszystko wiedzącego lepiej. @Bogusław 66 przynajmniej jesteśmy na bieżąco z chińskimi nowościami motoryzacyjnymi, które możemy porównać z tym,co mamy w garażach,czy na parkingach😁. Nudne i nie pasujące do wątku jest politykowanie w stylu,Putin zły i Braun też zły,a w dodatku agent. Bo,o ile z pierwszym trudno się nie zgodzić,to wpływ Grzegorza Brauna na sytuację w kraju jest żaden i trzeba być mało uważnym,by tego nie zauważyć. A,że mu rośnie w słupkach to wyłącznie zasługa niekompetencji obecnej władzy,która notorycznie nie dotrzymuje obietnic wyborczych ,co budzi zrozumiałe rozczarowanie wśród ludu . 1
sonique Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) Możemy z chińskich samochodów się śmiać, udawać, że ich nie ma, umniejszać rewolucji, którą właśnie zapoczątkowały (przynajmniej w UE), lub przyjąć fakty i spojrzeć na sytuację chłodno. Po tym całym wejściu chińskich samochodów z ogromnym przytupem, widzę, że czynnikiem mogącym kogokolwiek zainteresować tą osobliwą motoryzacją jest tylko i wyłącznie cena. Te samochody innych plusów dla mnie nie mają (są wtórne stylistycznie i mało odkrywcze technologicznie). A jak cena, to tylko w tym sektorze, gdzie elastyczność popytu na jej zmianę jest duża. Moim zdaniem, niektóre marki mogą się już zwijać, inne - spać spokojnie. Patrząc na poniższy spis firm: parter zniknie szybko, pierwsze piętro odnotuje poważne straty - kilka firm pożegnamy. Na drugim piętrze wiele się nie zmieni - tu elastyczność na zmianę ceny jest mała. Piętro trzecie i czwarte - bez zmian. Pytanie tylko czy UE powinna spokojnie patrzeć jak obce ideologicznie państwo realizuje kosztem Europejczyków swoje cele długoterminowe. Bo raczej nie o motoryzację tu chodzi. Edytowano 20 godzin temu przez sonique 1
Nowy75 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 15 minut temu, sonique napisał: Pytanie tylko czy UE powinna spokojnie patrzeć jak obce ideologicznie państwo realizuje kosztem Europejczyków swoje cele długoterminowe. Bo raczej nie o motoryzację tu chodzi. Z pewnością masz rację. Pytanie,co UE realnie MOŻE zrobić w sytuacji,do której sama doprowadziła? Pamiętam sytuację sprzed lat ,gdy Chińczycy na targach, chyba w Szanghaju, zaprezentowali ordynarne podróby niemieckich samochodów. Mercedes zapowiedział kroki prawne,z których wycofał się jeszcze szybciej niż zapowiedział. Pewnie towarzysze z KPCh dali do zrozumienia, że firmę mogą czekać niespodziewane problemy na chińskim rynku,gdzie sprzedawał się wtedy znaczny wolumen klasy S , głównie w wersji Maybach. Inni europejscy producenci tylko się przyglądali i gładko przełknęli gorzką pigułkę. Co do naszej UE, to od lat zajmuje się głównie pchaniem kija w szprychy europejskiej motoryzacji. Nie sądzę,aby nastąpiło cokolwiek,poza szumnymi zapowiedziami,apelami ,itd. . Niestety, towarzysze z Brukseli za bardzo oderwali się od realiów życia przeciętnego Europejczyka- zapewnili sobie godne wynagrodzenia i ekspresowe emerytury na koszt europejskiego podatnika. A ci najbardziej szkodliwi, są bardziej nieusuwalni niż ich ideowi bracia z KPCh ,czy Korei Północnej. Tam przynajmniej od czasu do czasu następują czystki. 2
leoś Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu @ sonique , przez 150 lat europa realizowała swoje cele kosztem chińczyków. A teraz karta się odwróciła,a może raczej patrząc na szerszy kontekst historyczny powróciła do normy. Chiny są mocarstwem i kropka. A europejczycy powinni się zabrać do roboty bo cłami i normami ekologicznymi dobrobytu nie obronią. 1
terracan1929 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Moim zdaniem zwalanie wszystkiego na Unię to uproszczenie. Oczywiście wiele błędów było i jest robionych. Ale nawet patrząc na grafikę załączoną przez @sonique widać, że największe kłopoty mają i mieć będą marki nie europejskie - Tata, Toyota, Nissan, a i pewnie Mazda i Honda dołączą do nich niedługo. Toyotę może dźwignąć Lexus, Nissana Infiniti, Hondę Acura. Ale w jakim wymiarze? Także kłopoty mają wszyscy, bo pozwalali przez lata chinolom kraś na potęgę, plagiatować, kopiować. Badania i rozwój kosztują. Chinole wzięli sobie wszytsko za darmo. I teraz rżną cwaniaków. Oczywiście, powtórzę, Europa zrobiła wiele błędów, ale myślę, że tak jak nadeszło otrzeźwienie związane z USA i ich podejściem do światowej polityki i sojuszy, tak mam nadzieję, przyjdzie otrzeźwienie związane z przemysłem i po pewnych turbulencjach przemysł europejski , a co za tym idzie nasza przyszłość - to do tych którzy cieszą się z chińskiej ekspansji i zadyszki Europy, wrócimy na właściwe tory produkcji i rozwoju europejskich firm w Europie.. Ja robię co mogę w tej materii- staram się nie kupować chiński produktów jeśli jest to możliwe. W przypadku samochodów i sprzętu HIFI póki co mi się udaje. Z AGD jest podobnie. Z meblami też. Z zegarkami też. Edytowano 18 godzin temu przez terracan1929 2
sonique Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Podejścia są różne. W 2017r rząd Nieniec znacznie pomógł firmie Opel podczas negocjacji z nowym właścicielem i ochronił w ten sposób nie tylko markę dla Niemiec historyczną, ale też ponad 30000 miejsc pracy. W 2012r rząd Szwecji zdecydował się nie pomagać firmie SAAB i ze skandynawskim chłodem przyjął do wiadomości fakt utraty pracy przez ponad 3000 oraz marki bardziej wartościowej od Opla. Dla prawie stumilionowych Niemiec poziom zatrudnienia w Oplu oznaczał dla rządu dokładnie to samo co poziom zatrudnienia w SAABie dla dziesięciomilionowej Szwecji. Interwencjonizm państwa kontra samoregulujący się wolny rynek. Ja zazwyczaj wybieram wolny rynek. Pamiętajmy tylko, że zarówno Opel jak i SAAB miały równe szanse. Chiny wywracają stolik i nie jest to gra fair play (bo tam są dużo niższe koszty produkcji a gospodarka układana jest przez partię rządzącą). Przyznać też trzeba, że dotychczas funkcjonujący producenci samochodów mocno ostatnio przesadzili z cenami sami się pogrążając. W 2021 żona kupiła nową KIA Sportage IV GT Line z najwyższym wyposażeniem za 129tys (po małym rabacie). Dzisiaj ten sam samochód tylko z inną “budą” kosztuje kilkadziesiąt tysięcy złotych więcej. A ostatnio przed Fabryką Wody w Szczecinie widziałem porównywalnego do tej KIA Chery Tiggo 7 w cenie identycznej do tej KIA sprzed czterech lat. Gdyby dzisiaj ceny były podobne wybrałbym KIA, ale nie są. Dlatego nie dziwię się, że ludzie ryzykują kupując nieznane marki egzotyczne. Może nikt od nich za 5-7 lat nie będzie chciał tego kupić. Ale co z tego, gdy współczesna motoryzacja pełna jest takich przykładów. Kupilibyście 5-7 letniego elektryka? Np. Teslę? Ja nigdy! 3
leoś Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @sonique Fair play w stosunkach międzynarodowych i gospodarczych nie istnieje. Jak pisał hr Fredro :"kroć biada narodowi, co zawisł od interesu innego narodu. Narody sumienia nie mają". W XIX wieku chiński cesarz słał listy błagalne do króla Anglii,żeby nie sprzedawać opium bo mu się naród degraduje. Anglicy nawet nie raczyli odpowiedzieć. A później było tylko z punktu wodzenia chińczyków gorzej, i tak do polowy XX wieku. W końcu nastąpiła chińska komuna i dalszy ciąg znamy. Skoro maja niższe koszty produkcji , to trzeba pomyśleć jak u nas obniżyć ,a nie wytykać chińczykom . Oni buduja teraz 40 reaktorów atomowych i co roku zaczynają 10 nowych . A ,że partia( pełniąca rolę dawnej administracji cesarskiej z sekretarzem/cesarzem na czele ) im coś ustawia, no cóż, oni przynajmniej maja jakąś politykę gospodarczą. 1
Recommended Posts