Bogusław 66 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, misiekx napisał: Bogusław, pozwolę sobie przypomnieć. Lepiej bym tego nie ujął. hehe ... ale jak widać (i czytać) aluzja mało skuteczna, spływa jak po kaczce. ----------- Dawno, oj dawno, nie używałem opcji "ignoruj" ale niestety ..... chyba zrobię wyjątek bo wątek samochodowy stracił ... wątek, przez wszystko wiedzącego lepiej. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Bogusław 66 napisał: chyba zrobię wyjątek bo wątek samochodowy stracił ... wątek, przez wszystko wiedzącego lepiej. @Bogusław 66 przynajmniej jesteśmy na bieżąco z chińskimi nowościami motoryzacyjnymi, które możemy porównać z tym,co mamy w garażach,czy na parkingach😁. Nudne i nie pasujące do wątku jest politykowanie w stylu,Putin zły i Braun też zły,a w dodatku agent. Bo,o ile z pierwszym trudno się nie zgodzić,to wpływ Grzegorza Brauna na sytuację w kraju jest żaden i trzeba być mało uważnym,by tego nie zauważyć. A,że mu rośnie w słupkach to wyłącznie zasługa niekompetencji obecnej władzy,która notorycznie nie dotrzymuje obietnic wyborczych ,co budzi zrozumiałe rozczarowanie wśród ludu . 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 11 godzin temu, il Dottore napisał: Zwisa mi to swobodnym leszczem. Ważne, że wetuje, przynajmniej te najbardziej szkodliwe uśmiechnięte ustawy. Przecież Rafauek by podpisywał cały ten syf jak leci i Poska stałaby się krajem niemożliwym do życia. Zawsze mnie wqr..iało, że rządzących wybierają nam także ci, którzy wybrali życie w innym kraju. I z odległości kilku tysięcy kilometrów wiedzieli lepiej ode mnie co jest dla mnie lepsze, a co nie. A co do Batyra, to nie on wygrał, a Rafał przegrał. A raczej przegrała Polska. Poprzez fatalne decyzje personale Tuska. Każdy inny kandydat, nie kojarzący się z wielkomiejską elytą, establishmentem wygrałby, z wyłudzaczem mieszkań "na opiekuna", w cuglach. Edytowano 7 godzin temu przez terracan1929 3 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 11 godzin temu, pairtick napisał: Z tym że on właśnie znowu ucieka - żyć za niemieckie euro w Polsce. Ja głupotę jeszcze jakoś potrafię zrozumieć. Nie każdemu bozia daje po równo. Ale hipokryzja mnie brzydzi najbardziej. Już znikam z tego wątku. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 39 minut temu, terracan1929 napisał: A co do Batyra, to nie on wygrał, a Rafał przegrał. A raczej przegrała Polska. Poprzez fatalne decyzje personale Tuska. Każdy inny kandydat, nie kojarzący się z wielkomiejską elytą, establishmentem wygrałby, z wyłudzaczem mieszkań "na opiekuna", w cuglach. Właśnie Odpisz, cytując
sonique Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Możemy z chińskich samochodów się śmiać, udawać, że ich nie ma, umniejszać rewolucji, którą właśnie zapoczątkowały (przynajmniej w UE), lub przyjąć fakty i spojrzeć na sytuację chłodno. Po tym całym wejściu chińskich samochodów z ogromnym przytupem, widzę, że czynnikiem mogącym kogokolwiek zainteresować tą osobliwą motoryzacją jest tylko i wyłącznie cena. Te samochody innych plusów dla mnie nie mają (są wtórne stylistycznie i mało odkrywcze technologicznie). A jak cena, to tylko w tym sektorze, gdzie elastyczność popytu na jej zmianę jest duża. Moim zdaniem, niektóre marki mogą się już zwijać, inne - spać spokojnie. Patrząc na poniższy spis firm: parter zniknie szybko, pierwsze piętro odnotuje poważne straty - kilka firm pożegnamy. Na drugim piętrze wiele się nie zmieni - tu elastyczność na zmianę ceny jest mała. Piętro trzecie i czwarte - bez zmian. Pytanie tylko czy UE powinna spokojnie patrzeć jak obce ideologicznie państwo realizuje kosztem Europejczyków swoje cele długoterminowe. Bo raczej nie o motoryzację tu chodzi. Edytowano 6 godzin temu przez sonique 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 15 minut temu, sonique napisał: Pytanie tylko czy UE powinna spokojnie patrzeć jak obce ideologicznie państwo realizuje kosztem Europejczyków swoje cele długoterminowe. Bo raczej nie o motoryzację tu chodzi. Z pewnością masz rację. Pytanie,co UE realnie MOŻE zrobić w sytuacji,do której sama doprowadziła? Pamiętam sytuację sprzed lat ,gdy Chińczycy na targach, chyba w Szanghaju, zaprezentowali ordynarne podróby niemieckich samochodów. Mercedes zapowiedział kroki prawne,z których wycofał się jeszcze szybciej niż zapowiedział. Pewnie towarzysze z KPCh dali do zrozumienia, że firmę mogą czekać niespodziewane problemy na chińskim rynku,gdzie sprzedawał się wtedy znaczny wolumen klasy S , głównie w wersji Maybach. Inni europejscy producenci tylko się przyglądali i gładko przełknęli gorzką pigułkę. Co do naszej UE, to od lat zajmuje się głównie pchaniem kija w szprychy europejskiej motoryzacji. Nie sądzę,aby nastąpiło cokolwiek,poza szumnymi zapowiedziami,apelami ,itd. . Niestety, towarzysze z Brukseli za bardzo oderwali się od realiów życia przeciętnego Europejczyka- zapewnili sobie godne wynagrodzenia i ekspresowe emerytury na koszt europejskiego podatnika. A ci najbardziej szkodliwi, są bardziej nieusuwalni niż ich ideowi bracia z KPCh ,czy Korei Północnej. Tam przynajmniej od czasu do czasu następują czystki. 2 Odpisz, cytując
leoś Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @ sonique , przez 150 lat europa realizowała swoje cele kosztem chińczyków. A teraz karta się odwróciła,a może raczej patrząc na szerszy kontekst historyczny powróciła do normy. Chiny są mocarstwem i kropka. A europejczycy powinni się zabrać do roboty bo cłami i normami ekologicznymi dobrobytu nie obronią. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 13 godzin temu, il Dottore napisał: Dzięki mnie masz Pana Prezydenta Nawrockiego! Strach pomysleć co by było, gdyby zwalił się nam na łeb Rafauek. Mało to Polska przeżyła nieszczęść? Tego to Ci sie jako zasluga nie policzy, wiec bym sie nie chwalil 😁 Zalezy Ci na przyszlosci kraju, i wybierasz na prezydenta kibola, oszusta i czlowieka niby startujacego jako niezalezny kandydat, a tak naprawde bedacego znow nastepna marionetka PISu i im podobnych? Dziwnie to troske o kraj okazujesz. 13 godzin temu, il Dottore napisał: Zwisa mi to swobodnym leszczem. Ważne, że wetuje, przynajmniej te najbardziej szkodliwe uśmiechnięte ustawy. Przecież Rafauek by podpisywał cały ten syf jak leci i Poska stałaby się krajem niemożliwym do życia. A jak Duda podpisywal, wszystko jak leci, to bylo ok? 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Moim zdaniem zwalanie wszystkiego na Unię to uproszczenie. Oczywiście wiele błędów było i jest robionych. Ale nawet patrząc na grafikę załączoną przez @sonique widać, że największe kłopoty mają i mieć będą marki nie europejskie - Tata, Toyota, Nissan, a i pewnie Mazda i Honda dołączą do nich niedługo. Toyotę może dźwignąć Lexus, Nissana Infiniti, Hondę Acura. Ale w jakim wymiarze? Także kłopoty mają wszyscy, bo pozwalali przez lata chinolom kraś na potęgę, plagiatować, kopiować. Badania i rozwój kosztują. Chinole wzięli sobie wszytsko za darmo. I teraz rżną cwaniaków. Oczywiście, powtórzę, Europa zrobiła wiele błędów, ale myślę, że tak jak nadeszło otrzeźwienie związane z USA i ich podejściem do światowej polityki i sojuszy, tak mam nadzieję, przyjdzie otrzeźwienie związane z przemysłem i po pewnych turbulencjach przemysł europejski , a co za tym idzie nasza przyszłość - to do tych którzy cieszą się z chińskiej ekspansji i zadyszki Europy, wrócimy na właściwe tory produkcji i rozwoju europejskich firm w Europie.. Ja robię co mogę w tej materii- staram się nie kupować chiński produktów jeśli jest to możliwe. W przypadku samochodów i sprzętu HIFI póki co mi się udaje. Z AGD jest podobnie. Z meblami też. Z zegarkami też. Edytowano 5 godzin temu przez terracan1929 2 Odpisz, cytując
sonique Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Podejścia są różne. W 2017r rząd Nieniec znacznie pomógł firmie Opel podczas negocjacji z nowym właścicielem i ochronił w ten sposób nie tylko markę dla Niemiec historyczną, ale też ponad 30000 miejsc pracy. W 2012r rząd Szwecji zdecydował się nie pomagać firmie SAAB i ze skandynawskim chłodem przyjął do wiadomości fakt utraty pracy przez ponad 3000 oraz marki bardziej wartościowej od Opla. Dla prawie stumilionowych Niemiec poziom zatrudnienia w Oplu oznaczał dla rządu dokładnie to samo co poziom zatrudnienia w SAABie dla dziesięciomilionowej Szwecji. Interwencjonizm państwa kontra samoregulujący się wolny rynek. Ja zazwyczaj wybieram wolny rynek. Pamiętajmy tylko, że zarówno Opel jak i SAAB miały równe szanse. Chiny wywracają stolik i nie jest to gra fair play (bo tam są dużo niższe koszty produkcji a gospodarka układana jest przez partię rządzącą). Przyznać też trzeba, że dotychczas funkcjonujący producenci samochodów mocno ostatnio przesadzili z cenami sami się pogrążając. W 2021 żona kupiła nową KIA Sportage IV GT Line z najwyższym wyposażeniem za 129tys (po małym rabacie). Dzisiaj ten sam samochód tylko z inną “budą” kosztuje kilkadziesiąt tysięcy złotych więcej. A ostatnio przed Fabryką Wody w Szczecinie widziałem porównywalnego do tej KIA Chery Tiggo 7 w cenie identycznej do tej KIA sprzed czterech lat. Gdyby dzisiaj ceny były podobne wybrałbym KIA, ale nie są. Dlatego nie dziwię się, że ludzie ryzykują kupując nieznane marki egzotyczne. Może nikt od nich za 5-7 lat nie będzie chciał tego kupić. Ale co z tego, gdy współczesna motoryzacja pełna jest takich przykładów. Kupilibyście 5-7 letniego elektryka? Np. Teslę? Ja nigdy! 3 Odpisz, cytując
leoś Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu @sonique Fair play w stosunkach międzynarodowych i gospodarczych nie istnieje. Jak pisał hr Fredro :"kroć biada narodowi, co zawisł od interesu innego narodu. Narody sumienia nie mają". W XIX wieku chiński cesarz słał listy błagalne do króla Anglii,żeby nie sprzedawać opium bo mu się naród degraduje. Anglicy nawet nie raczyli odpowiedzieć. A później było tylko z punktu wodzenia chińczyków gorzej, i tak do polowy XX wieku. W końcu nastąpiła chińska komuna i dalszy ciąg znamy. Skoro maja niższe koszty produkcji , to trzeba pomyśleć jak u nas obniżyć ,a nie wytykać chińczykom . Oni buduja teraz 40 reaktorów atomowych i co roku zaczynają 10 nowych . A ,że partia( pełniąca rolę dawnej administracji cesarskiej z sekretarzem/cesarzem na czele ) im coś ustawia, no cóż, oni przynajmniej maja jakąś politykę gospodarczą. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 6 godzin temu, terracan1929 napisał: Poprzez fatalne decyzje personale Tuska. Naprawdę masz złudzenia, że to Tusk decydował o kandydaturze Rafaua? Nie. Decydowali dużo potężniejsi ludzie i nie w Polsce. Rafau w tych strukturach, mimo niższego stanowiska partyjnego, jest umocowany w tej złowrogiej strukturze dużo wyżej do Tuska. Mówił o tym Pogoda w swoich filmikach przed wyborami na YT. https://www.youtube.com/shorts/-y8iWKQDa_U 4 godziny temu, Artur Brol napisał: A jak Duda podpisywal, wszystko jak leci, to bylo ok? Podpisywał PiS-owskie ustawy, które rozwijały kraj. Przyznasz, że za PiS poziom życia w Polsce był wyższy. Tusk ma jedno zadanie: sprowadzić Polskę do poziomu Generalnej Guberni. I skrupulatnie je realizuje. Dlatego ma nie być żeglownej Odry (ustawa o Parku Narodowym, którą skutecznie zawetował Pan Prezydent), dlatego ma nie być CPK, terminalu kontenerowego w Świnoujściu, polskiego atomu... bo te wszystkie inwestycje to sól w niemieckim oku. I gauleiter na polecenie z Berlina skrupulatnie pilnuje, żeby nic podobnego w Polsce nie powstało. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu Nasze skromne wysiłki, które na swoim przykładzie opisał kolega @terracan1929 niestety nie mają wielkiego znaczenia,po pierwsze dlatego, że przeciętny mieszkaniec Unii jest bardzo daleki od pobudki, która skloniłaby go choćby do przemyślanych decyzji zakupowych. Po drugie, cała unijna machina ciągnie w innym kierunku,kierunku wyznaczanym przez ideologię,a nie gospodarkę i ekonomię. Pamiętacie ile razy tworzono w Polsce rządy techniczne? Kończyło się zawsze tak samo, stołki otrzymywali potakiwacze partyjnych wodzów. Policzcie sobie,ile to już rządów ułatwiało życie przedsiębiorcom,upraszczalo przepisy i zmniejszało obciążenia fiskalne,żeby rozbujać gospodarkę. W Unii mamy to samo ,co w Polsce,a dodatkowo jeszcze różne interesy głównych graczy plus ratowników planety przed zmianą klimatu, piewców bezmyślnej polityki imigracyjnej i aktywistów LGBT. Ostatnia trójca wydaje się grać pierwsze skrzypce w tym bałaganie. Trudno w takich okolicznościach oczekiwać od Unii spójnej polityki gospodarczej, która postawi się tak wielkiemu,twardemu i bezwzględnemu graczowi jak Chiny, które w dodatku działają w sposób głęboko przemyślany i długoterminowy. Europa żyje od wyborów do wyborów,a priorytetem są stołki,a nie dobro wspólnoty. 2 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu @il Dottoredlaczego przekręcasz niektóre imiona i nazwiska? Szacunku do innych ludzi uczymy się między innymi w domu rodzinnym.... prawda? Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu (edytowany) 4 godziny temu, terracan1929 napisał: staram się nie kupować chiński produktów jeśli jest to możliwe Ja przeciwnie! Staram się kupować jak najwięcej chińszczyzny. Nic mnie tak nie cieszy, jak zapowiedź likwidacji 100 tysięcy (to na początek!) miejsc pracy w niemieckim Automotive. Cieszy mnie to tym bardziej, że Niemcy (i w ogóle motoryzacyjne firmy europejskie) sami ten upadek sobie zafundowali. Przez swoją chciwość i krótkowzroczność. Obecnie rozpaczliwe obniżki cen mainstreamowych firm sięgają kilkudziesięciu tysięcy na samochodzie klasy popularnej. I to wciąż im się opłaca. Zastanówcie się: czy taka gigantyczna obniżka byłaby w ogóle możliwa, gdyby nie Chińczycy? Europejczycy mogli te samochody sprzedawać dużo taniej, dbać o jakość, mieć zbyt. Ale nie. Woleli obniżać jakość, stosować coraz gorsze ścierwo zamiast porządnych materiałów i sztucznie zawyżać ceny. No to im Chińczycy pokazali, jak się powinno robić samochody. A to jest dopiero początek. W kolejce czeka na europejski debiut kilkadziesiąt chińskich marek i kilkaset modeli. Już teraz chińskie samochody wdzierają się do Top 10 sprzedaży w ostatnich miesiącach. Niedługo zaczną okupować tam pierwszze miejsca. Na chwilę obecną tak się dzieje np. w przypadku hybryd PHEV. To akurat jest oczywiste bo tu Europa i Japonia po prostu technologicznie nie nadążają. Ponoć nowa Corolla będzie miała układ napędowy do BYD! Edytowano 18 minut temu przez il Dottore Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu 17 minut temu, il Dottore napisał: Naprawdę masz złudzenia, że to Tusk decydował o kandydaturze Rafaua? Nie. Decydowali dużo potężniejsi ludzie i nie w Polsce. Rafau w tych strukturach, mimo niższego stanowiska partyjnego, jest umocowany w tej złowrogiej strukturze dużo wyżej do Tuska. Mówił o tym Pogoda w swoich filmikach przed wyborami na YT. https://www.youtube.com/shorts/-y8iWKQDa_U Podpisywał PiS-owskie ustawy, które rozwijały kraj. Przyznasz, że za PiS poziom życia w Polsce był wyższy. Tusk ma jedno zadanie: sprowadzić Polskę do poziomu Generalnej Guberni. I skrupulatnie je realizuje. Dlatego ma nie być żeglownej Odry (ustawa o Parku Narodowym, którą skutecznie zawetował Pan Prezydent), dlatego ma nie być CPK, terminalu kontenerowego w Świnoujściu, polskiego atomu... bo te wszystkie inwestycje to sól w niemieckim oku. I gauleiter na polecenie z Berlina skrupulatnie pilnuje, żeby nic podobnego w Polsce nie powstało. Raczej okradaly kraj. No ale jeśli uważasz ze za rządów PIS kraj sie rozwijał, to już nic nie mam do dodania. Tzn ze cokolwiek by robili, i tak będą mieli poparcie. Zadłużenie jakby nie patrzeć, pozostawiła większe, niż zastali. To tez pewnie nic takiego. Widzę znów konspiracyjne nastroje, O Polsce decydują duża potężniejszy i nie w Polsce. Bo ktoś cos na YouTube powiedział? Duzo Ci PIS placi? 😁 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu (edytowany) 5 minut temu, Artur Brol napisał: Duzo Ci PIS placi? Nie jestem wyborcą PiS ale umiem dostrzec różnice w rządzeniu Polską pomiędzy PiS a peło. 13 minut temu, misiekx napisał: Szacunku do innych ludzi Nie mam szacunku do tych ludzi. Zero szacunku. Za to co zrobili z Polską. A propos szacunku: kto tu pisał o Batyrze? To tak się traktuje urzędującego Prezydenta? No ładnie! Bo Rafauek jest nikim. Jego właściciele nachalnie promowali go na najwyższe stanowiska państwowe w naszym bantustanie ale pary starczyło im tylko na dwugodzinną prezydenturę. Edytowano 13 minut temu przez il Dottore Odpisz, cytując
misiekx Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu 4 minuty temu, il Dottore napisał: A propos szacunku: kto tu pisał o Batyrze? No kto? 🤔...... szukaj🐕🦺 🤣 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 5 godzin temu, leoś napisał: @ sonique , przez 150 lat europa realizowała swoje cele kosztem chińczyków. A teraz karta się odwróciła,a może raczej patrząc na szerszy kontekst historyczny powróciła do normy. Chiny są mocarstwem i kropka. A europejczycy powinni się zabrać do roboty bo cłami i normami ekologicznymi dobrobytu nie obronią. Kiedy Europejczycy zaatakowali Chiny i Indie, to poziom życia w tych krajach był wyższy, niż we współczesnej Europie. Dziś Chiny jakoś próbują się wydźwignąć ale Indie to wciąż ocean przerażającej biedy. Jeśli ktokolwiek liczy na litość czy inne sentymenty - jest w strasznym błędzie. Nie będzie litości. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu (edytowany) Oszust i ze znajomymi w świecie przestepczym prezydentem. @il Dottore czy Ty przypadkiem nie myslisz o jednych a piszesz o drugich? Z tego co ja pamiętam to za czasów Pisu, odwalało sie takie go... , ze PO pewnie jak by chcieli nie wymyślimy takich rzeczy. Europejczycy zaatakowali Chiny i Indie? Czyli ze jak, uzbierali armię i podreptali na wschód? Edytowano 1 minutę temu przez Artur Brol Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 minutę temu Napisano 1 minutę temu @Artur Brol uciekam, szkoda czasu. Przecież on ma klapki na oczach ja cała ta partia. I elektorat Odpisz, cytując
Recommended Posts