Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dobra pooglądałem tabelki, wykresy itp, nic mi to nie mówi. Mógłbyś w skrócie napisać co wynika z tych pomiarów ? Pytam ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego urządzenia w wersji plus. Dlaczego plus? Podoba mi się zastosowanie przetwornika cyfrowo analogowego, który może okazać się ciekawszy od tego, który mam wbudowany w Rotelu A14 mk2. Drugim powodem jest chęć zaoszczędzenia na opłatach za volumio co miesiąc :)

Napisano

Jeśli to będzie po prostu wersja pro z lepszym dac to będzie to świetny wybór( zwlaszcza jesli roznica w cenie to bedzie te 20-30 euro ;)), sam posiadam wiim pro i uważam, że jest to świetne urządzenie w tej cenie gdzie jedyny minus dla mnie to ten wbudowany średniej jakości DAC. Wiima pro zmienię tylko wtedy jak straci wsparcie lub pojawi się wersja z ekranem jak eversolo 😜

Napisano

A ktokolwiek z forumowiczów porównywał Wiim do Raspberry Pi lub innego urządzenia jako streamer z wyjściem cyfrowym ? 

Kolejna rzecz czy wnosi cokolwiek w tym urządzeniu ( Wiim ) zasilacz liniowy ?

Napisano
9 godzin temu, soberowy napisał:

Dobra pooglądałem tabelki, wykresy itp, nic mi to nie mówi. Mógłbyś w skrócie napisać co wynika z tych pomiarów ? Pytam ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego urządzenia w wersji plus. Dlaczego plus? Podoba mi się zastosowanie przetwornika cyfrowo analogowego, który może okazać się ciekawszy od tego, który mam wbudowany w Rotelu A14 mk2. Drugim powodem jest chęć zaoszczędzenia na opłatach za volumio co miesiąc :)

W skrocie wynika tyle, ze ma o wiele bardziej dopracowana sekcje analogowa.

Napisano
12 godzin temu, Michał Gałązka napisał:

Wiima pro zmienię tylko wtedy jak straci wsparcie lub pojawi się wersja z ekranem jak eversolo 😜

I duzo lepszym DAC. Wtedy to zrobi znowu robote.

9 godzin temu, soberowy napisał:

A ktokolwiek z forumowiczów porównywał Wiim do Raspberry Pi lub innego urządzenia jako streamer z wyjściem cyfrowym ? 

Ja. Do Malinki 3 z Allo Digione 1.2

Wiim mini.

Malinka gra dużo lepiej. Teraz są 4 już dostępne kupuje dla wyjścia USB

Napisano
13 godzin temu, soberowy napisał:

Rozmaite. Jak wyjscie bylo bit-perfect jak w WiiMach i odbiornik byl w stanie taka sciezka podazac, to roznic w streamie nie ma zadnych.

Napisano
23 godziny temu, soberowy napisał:

Piotrek poza obsługą gęstych plików, które mnie nie interesują jaką przewagę ma usbridge nad digione?  

nie miałem USBridge. Miałem malinke gołą 3 z wyjsciem USB seryjnym i potem Allo Digione. To z Allo grało lepiej.

Podobno 4 jest znacznie lepsza na wyjsciu USB. Wiec do niej sięteraz przymierzam.

N/ie zgadzam się z tym że każdy transport gra tak samo. ale to już zostawmy. Bo rozmowy o tym są za kazdym razem i to kompletnie nic nie wnosi.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

N/ie zgadzam się z tym że każdy transport gra tak samo.

Ja tez nie. Ani z bezpodstawnymi stwierdzeniami w tejze kwestii.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

ale to już zostawmy. Bo rozmowy o tym są za kazdym razem i to kompletnie nic nie wnosi.

A szkoda.

Dla ciekawych:

Audio test sound source provided by: (C) Maestro Tacky (https://globalaudio.info/page-2358/)
オーディオテスト音源提供:(C)マエストロTacky(https://globalaudio.info/page-2358/)

https://drive.google.com/drive/folders/13jq1UrfJDCqepKuvSDHHYwGOkhaERjQ6

W kazdym przypadku wyjscie analogowe. 2 WiiMy, 1 DAC, wsrod nich Pro Plus.

Edytowano przez Mariusz Kopacki
Napisano
1 godzinę temu, Mariusz Kopacki napisał:

W kazdym przypadku wyjscie analogowe. 2 WiiMy, 1 DAC, wsrod nich Pro Plus.

Podłączyłem wstępnie tylko słuchawki do komputera ale szczerze mówiąc to nie są duże różnice. Wydaje mi się ,że X to Wiim bez plusa ale nic bym sobie za to nie dał uciąć.

Skąd może wynikać różnica w rozmiarze pliku y ?

Napisano (edytowany)
Dnia 24.07.2023 o 21:39, soberowy napisał:

A ktokolwiek z forumowiczów porównywał Wiim do Raspberry Pi lub innego urządzenia jako streamer z wyjściem cyfrowym

Ja też porównywałem (Wiim Mini) do DigiOne SIgnature. Dzień do nocy. Oczywiście Wiim jako transport. Różnica w każdym aspekcie. I nie daj się wkręcić w dyskusję, że bit perfect, że zera i jedynki i te wszystkie pisane przez botów argumenty. Zaufaj praktyce, ludzkim uszom, a nie Amirowcom. Dwóch ludzi, którzy robili bezpośrednie porównanie mówi że jest wyraźna, słyszalna różnica. Trzeci jest przypominam sobie Tomek4446, też porównywał malinkę do Wiima, dokładnie te same wnioski co ja i Piotr.   Zeby była jasność, bo trochę chaotycznie napisałem, to Malinka wygrywa brzmieniowo oczywiście.

Edytowano przez Wito76
Napisano

Masz prawo do swojego (teoretycznego) zdania a my mamy prawo do swojego (praktycznego, odsłuchanego). To sobie podyskutuj np z Muzgiem, facet raczej nie ma miernego pojęcia i szybko wyjaśni ci, jako teoretyk i wybitny praktyk jednocześnie, jak bardzo się mylisz, jak bardzo różnią się brzmieniowo transporty i ile rzeczy na to wpływa. 

Szczerze, nie chce mi się, kiedyś mi się chciało z tobą dyskutować i nawet to robiłem przecież, ale już dawno temu uznałem, że szkoda nafty. 

Napisano
2 minuty temu, Wito76 napisał:

Masz prawo do swojego (teoretycznego) zdania a my mamy prawo do swojego (praktycznego, odsłuchanego). To sobie podyskutuj np z Muzgiem, facet raczej nie ma miernego pojęcia i szybko wyjaśni ci, jako teoretyk i wybitny praktyk jednocześnie

Konrad ma też niewąskie pojęcie o pomiarach, a przyrządy pomiarowe jakich używa, to nie popierdólki z pasywnymi sondami w cenie 3tys zł, jak niektóre tanie oscyloskopy i inne multimetry. Pisał o tym na AS, na innym zamkniętym ma też fajny temat, zresztą popełnił niezly DAC, była chyba recenzja w jakimś audio czasopiśmie.