Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Shoemaker napisał:

to robi się jazgot i nie da się słuchać, bo dźwięk zbytnio odbija się od ścian

Ja często słucham „normalnie” czyli na wpół gwizdka, ale gdy przekręcam gałą w prawo, to coś niezwykłego się ze mną dzieje. Banan, ciary, niektórzy mówią, że hormony.
Jeśli uda się trochę zniwelować odbicia od ścian, to wtedy każde, no prawie każde kolumny/monitory i z automatu sprawią, że 

Chciałbym żeby przede wszystkim dobrze zagrały z klasycznym rockiem, ale aby też w miarę dobrze słuchało się jakiejś klasyki czy jazzu, od czasu do czasu

Padły te oto kolumny.

16 minut temu, Kraft napisał:

Usher S-520

Zachęcam, byś zaczął od tych.

Napisano
9 minut temu, AudioTube napisał:

Ja często słucham „normalnie” czyli na wpół gwizdka, ale gdy przekręcam gałą w prawo, to coś niezwykłego się ze mną dzieje. Banan, ciary, niektórzy mówią, że hormony.
Jeśli uda się trochę zniwelować odbicia od ścian, to wtedy każde, no prawie każde kolumny/monitory i z automatu sprawią, że 

Padły te oto kolumny.

Zachęcam, byś zaczął od tych.

Tak... czasem fajnie jest się trochę tak "naładować" 😉 

To już drugi głos na te kolumny, więc faktycznie chyba zacznę testy od tych Usherów i zobaczę jak wyjdzie 🙂

Napisano
3 minuty temu, Shoemaker napisał:

faktycznie chyba zacznę testy od tych Usherów i zobaczę jak wyjdzie 🙂

Jakich kolumn byś nie sprawdzał w salonie, dopilnuj, żeby dosunęli je na taką odległość, jaką będziesz miał w domu.

@tomek4446 chyba ma te Ushery i pisał, że przy ścianie grają znacząco gorzej.

Napisano
17 minut temu, Rafał S napisał:

Jakich kolumn byś nie sprawdzał w salonie, dopilnuj, żeby dosunęli je na taką odległość, jaką będziesz miał w domu.

@tomek4446 chyba ma te Ushery i pisał, że przy ścianie grają znacząco gorzej.

Dzięki za poradę. Myślałem, żeby zamówić do domu i jeśli nie zagrają dobrze, to po prostu zwrócić korzystając z 14-dniowego prawa do zwrotu. Stracę jedynie na kosztach przesyłki.

Napisano
5 minut temu, Shoemaker napisał:

Dzięki za poradę. Myślałem, żeby zamówić do domu i jeśli nie zagrają dobrze, to po prostu zwrócić korzystając z 14-dniowego prawa do zwrotu. Stracę jedynie na kosztach przesyłki.

Zapraszamy do kontaktu celem wypożyczenia :) 

Napisano

Przypomnialo mi sie cos, Qacoustics np. 3030i ( maja tez inne ) .Te tez powinienes sprawdzic. 

Napisano
5 godzin temu, Rafał S napisał:

Musiałbyś go zabrać do salonu i posłuchać. Sama moc to jedno, ale równie ważne jest, jak ta moc jest oddawana. Marantze mają chyba przyzwoite zasilanie, co też będzie miało swój wpływ.

@KrólKiczu Seba, przypomnij, proszę jaki masz model Marantza i ile watów? Nigdy nie skarżyłeś się na problemy z napędzaniem ATC, a przecież to równie trudne paczki, co te Cariny, jeśli nie trudniejsze (rzeczywista skuteczność podobno niższa od deklarowanej przez producenta)...

Ja mam zupełnie inny model 🙂. Zresztą jest w mojej sygnaturce. I z tego co kiedyś wyczytałem w naszym audio to ów model (ki pearl lite) ma przy 8 i 4 ohmach moc ok 90 W. Miałem natomiast swego czasu pm6007 i nie zauważyłem problemów w wysterowaniu jakichkolwiek kolumn.

Napisano
7 godzin temu, Q21 napisał:

Zapraszamy do kontaktu celem wypożyczenia :) 

Dziękuję, jak będę planował testy w domu to się skontaktuję 🙂

6 godzin temu, Artur Brol napisał:

Przypomnialo mi sie cos, Qacoustics np. 3030i ( maja tez inne ) .Te tez powinienes sprawdzic. 

Dzięki, dodaję do listy 😉

5 godzin temu, KrólKiczu napisał:

Ja mam zupełnie inny model 🙂. Zresztą jest w mojej sygnaturce. I z tego co kiedyś wyczytałem w naszym audio to ów model (ki pearl lite) ma przy 8 i 4 ohmach moc ok 90 W. Miałem natomiast swego czasu pm6007 i nie zauważyłem problemów w wysterowaniu jakichkolwiek kolumn.

Z tego jak i z innego postu wcześniej wynika, że raczej nie powinienem się martwić co do mocy potrzebnej do napędzenia podstawek wspomnianych w tym temacie 🙂

Dzięki wszystkim za porady i sugestie. Przy tak szerokiej gamie kolumn do wyboru myślę, że chociaż jedne z nich zagrają jak trzeba i u mnie zostaną. Póki co z racji innych obowiązków do tematu wrócę pewnie najwcześniej za miesiąc i wtedy będę zamawiał albo wypożyczał do testów, w miarę możliwości 🙂

Napisano
Dnia 9.08.2023 o 20:14, Artur Brol napisał:

No to moze cos z Pearl ? Albo z drugiej reki z Diamond?

Diamondy poszły teraz bardzo do góry z ceną. Więc trzeba patrzec na cenę używanych ale ja jestem na tak.

Dnia 9.08.2023 o 22:36, Shoemaker napisał:

Perl Monitor to najtańsze kolumny od Pylon, czy zagrają lepiej niż droższe Elaci/Polki?

Nie

Dnia 9.08.2023 o 23:44, Rafał S napisał:

Diamond tuż przy ścianie? Nieee. Ja bym celował w używanego Elaka Carinę. Wcale nie ma zgaszonej góry. Moim zdaniem wyraźniejszą niż Pylon Diamond 18.

Też prawda.

Te kolumny lubią wzmocnić dolne pasmo.

Napisano
Dnia 9.08.2023 o 16:12, Artur Brol napisał:

Wiec tez nie bardzo rozumiem o co jestem tutaj oskarzony .😢

O nic, po prostu zwróciłem uwagę na pewien fakt.

Dnia 9.08.2023 o 16:37, Shoemaker napisał:

U mnie odległość od tylnej ściany przy Polkach będzie wynosiła 6cm, bo kolumna ma głębokość 35cm a komoda ma 41cm od ściany licząc. Zakładając że ta obudowa Power Port ma 5cm no to odległość od samej kolumny wynosiłaby 11cm. Na domiar złego z tyłu jest blisko ściana - a po prawej stronie jest ścianka od barku (nie chcę go likwidować specjalnie dla poprawy akustyki).  Lewa kolumna ma więcej luzu bo stoi na stołku - z tyłu nie ma ściany tylko drzwi i odległość jest już jakieś 20cm większa + po lewej stronie do ściany jest około 1m. Czy to ma szansę dobrze zagrać? Czy może powinienem raczej poszukać mniejszych podstawek typu Dali Oberon 1 lub Wharfedale 12.2?

Nie miałem na myśli konkretnej marki kolumn, ale chodzi o to, aby tych z tylnym BR nie skreślać.

Napisano
Dnia 12.08.2023 o 15:07, lysy napisał:

O nic, po prostu zwróciłem uwagę na pewien fakt.

Nie miałem na myśli konkretnej marki kolumn, ale chodzi o to, aby tych z tylnym BR nie skreślać.

Jasne - nie skreślam 🙂 Ale testy zacznę od Usherów, które mają BR z przodu. Te kolumny to nie lada ciekawostka - tylko 1,5k, a grają wg wielu osób na poziomie kolumn za 4k. Mają też dużo dobrych recenzji. Aż trudno w to uwierzyć, bo zawsze myślałem że wyższa cena oznacza również, poza renomą producenta, wyższą jakość użytych materiałów, czy też lepszą jakość wykończenia. Znalazłem jednak jedną niezbyt pochlebną recenzję tych monitorów: https://www.whathifi.com/usher/s-520/review.

Cyt. "

Cons.

A touch of dynamic and tonal flatness means excitement and drama suffers

"

Czy rzeczywiście daje się to tak mocno odczuć, żeby te kolumny ocenić na 3/5? W tym samym What Hifi oceniają Dali Oberon 1, na 5/5.

Napisano

Właśnie dlatego trzeba testowac.

Nie, niska cena nie znaczy automatycznie gorszej jakości.

Choć pewnie tak często jest, z niczego się to  przekonanie nie wzięło. 

Testuj, sprawdzaj, szukaj - to wszystko jest częścią tego wspaniałego hobby.🤭

Napisano
7 godzin temu, Shoemaker napisał:

Czy rzeczywiście daje się to tak mocno odczuć, żeby te kolumny ocenić na 3/5? W tym samym What Hifi oceniają Dali Oberon 1, na 5/5.

W recenzji można napisać wszystko, a musisz wiedzieć, iż jest wiele zmiennych w których dane kolumny były odsłuchiwane tzn. akustyka, tor czyt. wzmacniacz, źródło, przewody.

Masz zapewne inną akustykę, tor, zatem do dzieła i życzę powodzenia.

Napisano
10 godzin temu, Shoemaker napisał:

Jasne - nie skreślam 🙂 Ale testy zacznę od Usherów, które mają BR z przodu. Te kolumny to nie lada ciekawostka - tylko 1,5k, a grają wg wielu osób na poziomie kolumn za 4k. Mają też dużo dobrych recenzji. Aż trudno w to uwierzyć, bo zawsze myślałem że wyższa cena oznacza również, poza renomą producenta, wyższą jakość użytych materiałów, czy też lepszą jakość wykończenia. Znalazłem jednak jedną niezbyt pochlebną recenzję tych monitorów: https://www.whathifi.com/usher/s-520/review.

Cyt. "

Cons.

A touch of dynamic and tonal flatness means excitement and drama suffers

"

To jest ciekawa uwaga bo u nich 3 gwiazdki to jest produkt mega słaby.

N/ie oceniam tych kolumn. Mówie tylko jak ich znam o ocenie.