Chmarski Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 37 minut temu, jashu napisał: a nie na odwrót? opticalem idzie sygnał cyfrowy, w którym zakodowano dane analogowe? tak to sobie zawsze wyobrażałem... Człowiek całe życie się uczy Jeśli źródłem jest np. CD albo streaming to dane nie są analogowe jeśli ich po drodze nie przepuścisz przez DACa by je przekonwertować do analoga, z korego znowu musiałyby być przekonwertowane na cyfrowe by przesłać SPDIF. 37 minut temu, ProjectPi napisał: Opticalem idzie zupelnie analogowe swiatelko, ktore trasmituje cyfrowe dane zakodowane w spdif, ktore z kolei dane zostana pozniej zamienione na analogowy dzwiek. No tu żeś pozamiatał. Nie wiem ilu czytających nagle zacznie sobie rewolucję w głowie robić czy SPDIF jest analogowy czy cyfrowy 😱. Ja nawet przez chwilę zacząłem, ale na szczęście codziennością dla mnie jest LAN po światełku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Zadna tam rewolucja, zwykłe oczywistosci raczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Ogólnie pro ma kilka plusów w stosunku do mini. Dla mnie największym jest Chromecast. Bardzo duża część aplikacji po prostu domyślnie śmiga z chromecastem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 A owa lista bedzie sie nieuchronnie powiekszac. Roon czy AirPlay cast nie zawitaja na Mini. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 Jeszcze nasunęło mi się pytanie. Czy Wiim Pro można sparować na raz z więcej niż jednym telefonem/tabletem? Żeby żona mogła sobie słuchać muzyki jak mnie nie ma 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 WiiMow sie nie paruje z telefonami. Kazdy w lokalnej sieci moze nim sterowac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 5 września 2023 Udostępnij Napisano 5 września 2023 24 minuty temu, ProjectPi napisał: WiiMow sie nie paruje z telefonami. Kazdy w lokalnej sieci moze nim sterowac. Czyli każdy z sieci z apką wiima na telefonie steruje urzadzieniem wiim? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 9 godzin temu, jashu napisał: Czyli każdy z sieci z apką wiima na telefonie steruje urzadzieniem wiim? Dokładnie tak. Jesteś w tej samej sieci co Wiim i masz aplikację Wiim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 27 minut temu, Piotr Sonido napisał: Dokładnie tak. Jesteś w tej samej sieci co Wiim i masz aplikację Wiim. Albo nawet nie masz aplikacji ( tu np żoną nie musi instalować ) ale używa Spotify czy Tidala w tej samej sieci domowej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Zgadza się. Do obsługi Tidal Connect i Spotify Conenct nie musisz mieć apki Wiim. Dzieki Tomek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Dzięki Panowie. Ja przerzuciłem się z Tidala Master na Amazon Music Unlimited więc appka się przyda.👍 Rozumiem, że są jakieś możliwości konfiguracyjne, żeby odczytać pliki z dysku podpiętego do kompa (MacBook) po sieci? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Serwer DLNA z dostepem do plikow na owym dysku. Wzglednie WiiM Home app na Macu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 18 minut temu, jashu napisał: Dzięki Panowie. Ja przerzuciłem się z Tidala Master na Amazon Music Unlimited więc appka się przyda.👍 Masz też chromecast i możesz dodać aplikację Amazon Music. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 8 minut temu, ProjectPi napisał: Serwer DLNA z dostepem do plikow na owym dysku. Wzglednie WiiM Home app na Macu. dzięki wielkie. Pokombinuję na spokojnie jak kupię. 5 minut temu, Tomasz S. napisał: Masz też chromecast i możesz dodać aplikację Amazon Music. Z iPhone chyba chromecast nie działa. Zresztą zainstalowanie Wiim Home nie stanowi problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 To by znaczyło że inny Chromecast jest w winie a inny w Chromecast audio. Zona na którymś tam iPhonie jie ma problemu z obsługą Chromecast. Btw wim mnie zaskakuje bardzo, mam dysk podpięty do routera, windows go nie widzi, malina z moodem go nie widzi, Linux go nie widzi, mac go nie widzi a także im go widzi i odtwarza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 29 minut temu, Tomasz S. napisał: Masz też chromecast i możesz dodać aplikację Amazon Music. Niestety z wymuszona przez Amazon degradacja jakosci w przypadku hi-res. 12 minut temu, Bahzell napisał: To by znaczyło że inny Chromecast jest w winie a inny w Chromecast audio. Zona na którymś tam iPhonie jie ma problemu z obsługą Chromecast. Btw wim mnie zaskakuje bardzo, mam dysk podpięty do routera, windows go nie widzi, malina z moodem go nie widzi, Linux go nie widzi, mac go nie widzi a także im go widzi i odtwarza. WiiM Home zobaczy zawartosc dysku z routera tylko jesli na routerze jest jeszcze usluga DLNA/UPnP. 29 minut temu, jashu napisał: Z iPhone chyba chromecast nie działa. Zresztą zainstalowanie Wiim Home nie stanowi problemu Sposobem na korzystanie z WiiM i Amazon Music bez WiiM Home app i bez chromecast, a za to z pelna jakoscia, jest Alexa Cast, cos na ksztalt Connect, dzieki czemu WiiM jest widoczny natywnie w Amazon Music. Niestety setup tego w PL jest odrobine skomplikowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jashu Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 14 minut temu, ProjectPi napisał: Niestety z wymuszona przez Amazon degradacja jakosci w przypadku hi-res. WiiM Home zobaczy zawartosc dysku z routera tylko jesli na routerze jest jeszcze usluga DLNA/UPnP. Sposobem na korzystanie z WiiM i Amazon Music bez WiiM Home app i bez chromecast, a za to z pelna jakoscia, jest Alexa Cast, cos na ksztalt Connect, dzieki czemu WiiM jest widoczny natywnie w Amazon Music. Niestety setup tego w PL jest odrobine skomplikowany. Właśnie patrzyłem na to, że jest niedostępne w Polsce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Ależ właśnie wim widzi dysk. Autokorekta jak zwykle pomaga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 W jakim sensie WiiM widzi dysk? 43 minuty temu, jashu napisał: Właśnie patrzyłem na to, że jest niedostępne w Polsce Jak poszukasz, to znajdziesz jak uaktywnia sie Alexa Cast zeby dzialal w PL. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 16 minut temu, ProjectPi napisał: W jakim sensie WiiM widzi dysk? pewnie chodzi mu o pliki na nim, w sposób taki jak napisałeś wcześniej, mój wiim też "widzi folder z muzyką" na NUCu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Chodzi o zawartosc widoczna w Home Music Share apki WiiM Home? To to, co udostepnia DLNA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electromic Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 A czy da się w zwykłej aplikacji mobilnej Tidal wybrać wima jako urządzenie wyjściowe tak jak w aplikacji na komputerze? czy tylko przez chromecast audio? nie widzę takiej możliwości, w apce na laptopie jest i chromecast i tidal connect a w telefonie nie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Mobilnie powinno byc tak samo, widoczny rowniez jako Tidal Connect. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Mam musical fidelity v90 dac i nie wiem czy kupić wiim pro czy pro+? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 września 2023 Udostępnij Napisano 6 września 2023 Ja bym poszedł w stronę zwykłego WiiM Pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts