Skocz do zawartości

Wiim Pro PLUS vs Wiim pro z DAC vs klasyka

Spider

Recommended Posts

Dnia 6.08.2024 o 21:58, D-Art napisał:

Target curves, czyli można to przetłumaczyć jako krzywe docelowe. Opracowane dlatego, bo nie słyszymy liniowo. Chodziło chyba głównie o słuchawki, w których liniowe słuchanie niekoniecznie dobrze brzmi. Ale i w pomieszczeniach te krzywe potrafią się sprawdzać. Ja słucham na B&K. 
To takie docelowe wstępne korekcje, do których dąży np. RC w Wiimie. 
W skrócie i pobieżnie. Wiadomo, flat curve to płasko. B&K podbija trochę basy, a Harman to jak kontur, podbija basy i wysokie. Przynajmniej tak wynika z ilustracji, które znalazłem i tak zachowuje się RC podczas korekcji. Wybierz sobie, która krzywa Ci najbardziej odpowiada. Kalibruj RC na każdej, słuchaj, porównuj i sam oceń, co Ci pasuje  

Jakieś przykładowe rysuneczki:

IMG_0150.jpeg

IMG_0151.jpeg

Jak patrze na te rysuneczki, to one jednak chyba nie oddają tego, jak te krzywe w rzeczywistości wyglądają 

To są target curve. To tylko  wzorce. Ustawia się charakterystykę mniej więcej na ich podstawie w zależności od własnych preferencji. To oczywiste, że realnie będzie sporo drobnych odchyleń. Ale ostateczny efekt powinien być zbliżony do wzorca. 
A jak komuś nie pasuje, pozostaje flat curve. Ale w moim przypadku na płasko jest zbyt nijako 😉

Dla mnie ani B&K, ani Harman nie jest optymalny. Idę bardziej w kierunku Harmana w kontekście niskich tonów, ale dalej brakuje mi wypełnienia wokali i instrumentów. Bawię się w RC w Wiimie, ale nie wychodzi jeszcze tak jakbym chciał. Muszę samemu podbijać okolice 100-600, ale co nie podbije, to się coś psuje. 

Kiedyś gdzieś była taka strona, która w przystępny sposób opisywała, jaka częstotliwość, z czym w muzyce jest powiązana. Czyli że np 1,5k to wokale, które najbardziej mogą drażnić ucho. Albo, że 200hz to smyczki.. itd. Nie mogę tego teraz znaleźć, a szkoda. 

• 1 month later...
Dnia 23.06.2024 o 12:19, pavello napisał:

Ja też ostatnio zauważyłem to urządzenie, ale bardziej to wygląda na odbiornik AirPlay / Roon niż pełnoprawny streamer. A szkoda troche bo może mógł być z tego fajny transport (Coax, Optyk + USB).

Dlaczego uważasz że ten FiiO SR11 nie jest pełnoprawnym streamerem? Czego mu brakuje? 

Mnie też Harman niezbyt się podoba. Dla mnie optymalny jest B&K. 
Jeśli masz zniekształcenia, to spróbuj obniżyć Volume Limit. Ja  profilaktycznie mam na 90%, bo używam RC i nie mam żadnych zniekształceń.
Można limit obliczyć w programie REW wpisując parametry PEQ, ale Headroom chyba nigdy mi nie przekroczył 10% volume limit. 

Edytowano przez D-Art

• 3 weeks later...
Dnia 4.08.2024 o 02:18, Robert Wojdyło napisał:

Ja również przeszedłem na B&K a automatyczna kalibracja na chwilę obecną bardzo mi się .Kalibracja  uzależniona jest od głośności podczas wykonywania kalibracji. Im jest ciszej tym bardziej podbity jest bass w okolicach 50hz,a obniżony w okolicach 75hz.oprocz tego  wyeksponowane są dźwięki których przy cichym słuchaniu wcześniej nie było słychać .I tak jak dla mnie powinno być, ja tak lubię .Dźwięk stał się gęstrzy ,przestrzenny, ,spójny i aksamitny .Poszczególne  dźwięki które czasem były za suche ,stały się mięsiste ,wokale bardzo szczegółowe bez nawet najmniejszej  odrobiny ostrości  .Bas w jakimś paśmie co mi czasem przeszkadzał stał się o wiele przyjemniejszy do słuchania . Kalibrowalem kilkanaście razy w różnych ustawieniach głośności ,jak i ustawieniach kolumn .Po różnych testach znalazłem to czego szukałem. Wcześniej  słuchałem  w Direct i z wyłączonymi cyfrowymi sekcjami  bez żadnej korekcji dźwięku czy ubarwien..A teraz słucham z korekcją, ponieważ stwierdziłem że gdybym chciał znaleźć idealny dźwięk dla mnie  to by mnie to kosztowało miliony złotych ,tysiące godzinny szukania,testowania, wymian,sparowania sprzętu itp. ,Obecnie dźwięk  mi się  podoba, a chyba o to chodzi ..Kalibracja w B&K dużo jeszcze wyciągnęła z  mojego audio i pewnie jeszcze można dużo wyciągnąć ( denona 1600ne monitor audio silver 500 5g) Dac w  denonie, jest szczegółowy, przestrzenny  ale jak dla mnie za cyfrowy i za ostry 

1 godzinę temu, Robert Wojdyło napisał:

Zakupiłem parę tygodni temu WiiM Ultra i i od tego czasu testuję .Testowałem  Ultra na różne możliwe sposoby z Denonem ,i muszę powiedzieć że najlepiej  wypada połączenie  przez kabel optyczny . Dźwięk bardzo zrównoważony bez jakiejkolwiek ostrości, piękne miękkie wokale ,aksamitny i ogromnie przestrzenny  bardzo szczegółowy dźwięk .Do tego na scenie tak  wiele się dzieje że szok.Miękki bass bez zbędnego podbicia. I  tutaj muszę przeprosić DENON .Na  chwilę obecną takie połączenie najbardziej mi się podoba .Wiim Ultra po analogu w Direct w tym zestawie na tych kolumnach ma trochę podbity bas (najwięcej w okolicach 75hz.),ładną ale chyba troszkę podbitą górę,  Przez Usb gra  trochę ostrzej, cyfrowo .Kalibruje z b&k lub flat z małą moją korektą. Jestem bardzo zadowolony z takiego połączenia .Ale..... pewnie z czasem do czegoś  sie przyczepie.

• 4 weeks later...