Skocz do zawartości

Wiim Pro PLUS vs Wiim pro z DAC vs klasyka

Recommended Posts

Napisano
37 minut temu, jashu napisał:

a nie na odwrót? opticalem idzie sygnał cyfrowy, w którym zakodowano dane analogowe? tak to sobie zawsze wyobrażałem... Człowiek całe życie się uczy :)

Jeśli źródłem jest np. CD albo streaming to dane nie są analogowe jeśli ich po drodze nie przepuścisz przez DACa by je przekonwertować do analoga, z korego znowu musiałyby być przekonwertowane na cyfrowe by przesłać SPDIF.   

37 minut temu, ProjectPi napisał:

Opticalem idzie zupelnie analogowe swiatelko, ktore trasmituje cyfrowe dane zakodowane w spdif, ktore z kolei dane zostana pozniej zamienione na analogowy dzwiek.

No tu żeś pozamiatał.

Nie wiem ilu czytających nagle zacznie sobie rewolucję w głowie robić czy SPDIF jest analogowy czy cyfrowy 😱. Ja nawet przez chwilę zacząłem, ale na szczęście codziennością dla mnie jest LAN po światełku.

• 3 weeks later...
Napisano
27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie tak. Jesteś w tej samej sieci co Wiim i masz aplikację Wiim.

Albo nawet nie masz aplikacji ( tu np żoną nie musi instalować ) ale używa Spotify czy Tidala w tej samej sieci domowej.

Napisano

Dzięki Panowie. Ja przerzuciłem się z Tidala Master na Amazon Music Unlimited więc appka się przyda.👍

Rozumiem, że są jakieś możliwości konfiguracyjne, żeby odczytać pliki z dysku podpiętego do kompa (MacBook) po sieci?

Napisano
8 minut temu, ProjectPi napisał:

Serwer DLNA z dostepem do plikow na owym dysku. Wzglednie WiiM Home app na Macu.

dzięki wielkie. Pokombinuję na spokojnie jak kupię.

5 minut temu, Tomasz S. napisał:

Masz też chromecast i możesz dodać aplikację Amazon Music.

Z iPhone chyba chromecast nie działa. Zresztą zainstalowanie Wiim Home nie stanowi problemu :)

Napisano

To by znaczyło że inny Chromecast jest w winie a inny w Chromecast audio. Zona na którymś tam iPhonie jie ma problemu z obsługą Chromecast.

Btw wim mnie zaskakuje bardzo, mam dysk podpięty do routera, windows go nie widzi, malina z moodem go nie widzi, Linux go nie widzi, mac go nie widzi a także im go widzi i odtwarza.

Napisano
29 minut temu, Tomasz S. napisał:

Masz też chromecast i możesz dodać aplikację Amazon Music.

Niestety z wymuszona przez Amazon degradacja jakosci w przypadku hi-res.

12 minut temu, Bahzell napisał:

To by znaczyło że inny Chromecast jest w winie a inny w Chromecast audio. Zona na którymś tam iPhonie jie ma problemu z obsługą Chromecast.

Btw wim mnie zaskakuje bardzo, mam dysk podpięty do routera, windows go nie widzi, malina z moodem go nie widzi, Linux go nie widzi, mac go nie widzi a także im go widzi i odtwarza.

WiiM Home zobaczy zawartosc dysku z routera tylko jesli na routerze jest jeszcze usluga DLNA/UPnP.

29 minut temu, jashu napisał:

Z iPhone chyba chromecast nie działa. Zresztą zainstalowanie Wiim Home nie stanowi problemu :)

Sposobem na korzystanie z WiiM i Amazon Music bez WiiM Home app i bez chromecast, a za to z pelna jakoscia, jest Alexa Cast, cos na ksztalt Connect, dzieki czemu WiiM jest widoczny natywnie w Amazon Music. Niestety setup tego w PL jest odrobine skomplikowany.

Napisano
14 minut temu, ProjectPi napisał:

Niestety z wymuszona przez Amazon degradacja jakosci w przypadku hi-res.

WiiM Home zobaczy zawartosc dysku z routera tylko jesli na routerze jest jeszcze usluga DLNA/UPnP.

Sposobem na korzystanie z WiiM i Amazon Music bez WiiM Home app i bez chromecast, a za to z pelna jakoscia, jest Alexa Cast, cos na ksztalt Connect, dzieki czemu WiiM jest widoczny natywnie w Amazon Music. Niestety setup tego w PL jest odrobine skomplikowany.

Właśnie patrzyłem na to, że jest niedostępne w Polsce

Napisano

A czy da się w zwykłej aplikacji mobilnej Tidal wybrać wima jako urządzenie wyjściowe tak jak w aplikacji na komputerze? czy tylko przez chromecast audio? nie widzę takiej możliwości, w apce na laptopie jest i chromecast i tidal connect a w telefonie nie...