Kw202 Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 10 minut temu, Rega napisał: Mój ulubiony cykl. Oczywiście w biblioteczce takich cykli jest więcej, ale TEN wymiata. W takim razie,, Fundacja '' Asimova też zaliczona 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 (edytowany) Oczywiście, tak jak Cieplarnia Aldisa i wiele innych klasyków. Zaczynałem od Niezwyciężonego Lema. Później już poleciało😉 To z ostatniego czasu Edytowano 23 grudnia 2023 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 28 minut temu, Rega napisał: Mój ulubiony cykl. Oczywiście w biblioteczce takich cykli jest więcej, ale TEN wymiata. Conana widzę. Też mam, tyle że te stare wydania i tylko Howarda, De Campa i Cartera. Świetne tłumaczenia. To się też liczy? Moje skarby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 @Artur Brol Conana mam kilka wydań. Ogólnie z fantastyki preferuję Space opera. Fantasy na nastepnym miejscu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 28 minut temu, Rega napisał: Oczywiście, tak jak Cieplarnia Aldisa i wiele innych klasyków. Zaczynałem od Niezwyciężonego Lema. Później już poleciało😉 To z ostatniego czasu Fajna jest też trylogia,, Problem trzech ciał '' Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 25 minut temu, Rega napisał: @Artur Brol Conana mam kilka wydań. Ogólnie z fantastyki preferuję Space opera. Fantasy na nastepnym miejscu. Hm, ja chyba jednak fantasy na pierwszym miejscu stawiam. Moze dlatego ze to byly chyba pierwsze ksiazki ktore kupilem jako dziecko. Tak to byl Wiedzmin - pierwsze wydanie, mala, niepozorna książeczka - mam ją do dziś. Druga mała, niepozorna książeczka, to był Manitou Mastertona. Obie kupione na długiej przerwie, w pobliskiej księgarni 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 (edytowany) Moje pierwsze spotkanie z Wiedźminem było jeszcze przedksiążkowe. Czytałem w Fantastyce. którą prenumerowałem. Od pierwszego numeru😋(z opowiadaniem Pieśń dla Lyanny) Edytowano 23 grudnia 2023 przez Rega 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 23 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2023 (edytowany) Diuna pierwsze wydanie w PRL wyszło w dwu tomach w miękkiej okładce. Nawiasem polecam braci Strugackich - "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" 2 godziny temu, Rega napisał: Mój ulubiony cykl. Oczywiście w biblioteczce takich cykli jest więcej, ale TEN wymiata. Edytowano 23 grudnia 2023 przez gienas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 31 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2023 Tytuły wymowne. Pana Frankla 4x przeczytałem. Wracam do niej, jej fragmentów, gdy mi trudniej w życiu. A rozmowy Tomka i Jacka przydają mi się, gdy pytam i nikt mnie nie słyszy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 lutego Udostępnij Napisano 1 lutego Wyprzedaż w Taschen: https://www.taschen.com/en/books/sale 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 10 lutego Autor Udostępnij Napisano 10 lutego Kolega forumowy polecił, trzeba przeczytać 🙂 @Rafał S pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego @misiekx Dzięki. Myślę, że bez problemu odnajdziesz konstrukcyjne i narracyjne podobieństwa do "Końca Kalifornii". Tamta podobała mi się trochę bardziej, ale to chyba sprawa subiektywna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 27 lutego Udostępnij Napisano 27 lutego (edytowany) Kiedyś próbowałem przeczytać "Archipelag Gułag" Sołżenicyna. Nie dałem rady. Ciężka do czytania. Kilka lat temu przeczytałem Gułag" Anne Applebaum (żona Radka Sikorskiego ). Naprawdę świetna pozycja dla miłośników historii. Ale i dla ciekawskich współczesnego świata. Dobrze napisana, pasjonująca. Zdobywca nagrody Pulitzera. Czytałem także kolejną pozycję tej pisarki. Jest mniej ciekawa od Gułagu, ale także wata uwagi. Czerwony głód - o wielkim głodzie na Ukrainie. Czytając ją i zestawiając do dzisiejszych wydarzeń w Ukrainie i Rossyji, widzimy BARDZO DUŻO podobieństw. Także polecam. Edytowano 27 lutego przez terracan1929 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 14 godzin temu, terracan1929 napisał: Kiedyś próbowałem przeczytać "Archipelag Gułag" Sołżenicyna. Nie dałem rady. Ciężka do czytania. Ja też nie skończyłem. Ale "Ulissesa" już tak 🙂. Natomiast zaciekawiłeś mnie tymi dwoma pozycjami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Podjalem kiedys probe, przeczytania Bibli. Poleglem bardzo szybko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 18 minut temu, Grzesiek202 napisał: Ale "Ulissesa" już tak 🙂. O przypomniałeś. Spróbuję ponownie, kilkanaście lat temu nie dałem rady... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 28 lutego Autor Udostępnij Napisano 28 lutego Ja przeczytałem Archipelag i na dokładkę inne opowiadania. Może nie jest to lekka lektura, ale naprawdę ciekawa. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 3 godziny temu, gienas napisał: Spróbuję ponownie, kilkanaście lat temu nie dałem rady... Znacznie lepiej czyta się "Portret artysty z czasów młodości". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 3 minuty temu, Rafał S napisał: Znacznie lepiej czyta się "Portret artysty z czasów młodości". Mnie trochę ta książka nudziła. Ale to było dawno i przeczytałem aby być w stanie cokolwiek o niej powiedzieć podczas rozmowy z taką jedną "koleżanką"😁. Podobnie było z "Wilkiem Stepowym" Hessego, ale ta wywarła na mnie spore wrażenie. Ech, młodość. Teraz czytam już tylko to, co mnie zainteresuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Podobnie było z "Wilkiem Stepowym" Hessego, ale ta wywarła na mnie spore wrażenie. Klasyka. Mnie też się podobała (czytałem w liceum). Ale moim zdaniem tego typu książki (tzn. takie, w których najważniejszy jest klimat) nie nadają się na temat do rozmowy. No chyba, że z koleżanką. Edytowano 28 lutego przez Rafał S 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Ale @Rafał S, to jak z muzyką. Treść, klimat, warsztat, a w przypadku muzyki i realizacja. Cóż, książka też może być słabo wydana, ale chyba sam czujesz różnicę między jakością papieru a nagrania. Dla każdego najważniejsze jest coś innego. Stawiasz na treść - ja powiem, że też. Reportaż, ma być reportażem. Książka popularnonaukowa ma być wolna od osobistych wierzeń autora. Ale lubię wyraźną beletrystykę. Z dwóch: "Sto lat samotności" czy "Czarodziejska góra" Ty wybierzesz zapewne tę drugą. Ja, choć uwielbiam Manna, na bezludną wyspę biorę Marqueza. Ale mimo, iż nie wyglądasz mi na koleżankę, z Tobą też da się pogadać o obu? Hę? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Czytaliście,, Lód '' Dukaja? Dla mnie bomba książka 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego Wlasnie czytam Deman Artura Urbanowicza. Horror. Jednak inny niz np. Grahama Mastertona. Bardzo sprawnie napisana ksiazka. Polecam 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 2 minuty temu, Artur Brol napisał: Wlasnie czytam Deman Artura Urbanowicza. Horror. Jednak inny niz np. Grahama Mastertona. Bardzo sprawnie napisana ksiazka. Polecam 👍 Moja półka na horrory 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 28 lutego Udostępnij Napisano 28 lutego 24 minuty temu, Kw202 napisał: Czytaliście,, Lód '' Dukaja? Tak, podobała mi się. 2 minuty temu, Kw202 napisał: Moja półka na horrory 😉 I ten krucyfiks 🙃. Latem lubię wciągnąć jakiegoś Kinga. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts