Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej,

Podlaczylem do swojego wzmacniacza zwykłym tanim kablem jack-rca telewizor. I teraz pytanie teoretyczne jest takie, czy podłączony w ten sposób telewizor może wprowadzać do wzmacniacza jakieś niepożądane zakłócenia itd. Które wpływają na inne źródła podłączone na inne gniazda rca we wzmacniaczu? Pytam ponieważ odpaliłem muzykę ze swojego streamera i mam jakoś poczucie, że po podłączeniu telewizora na inne gniazdo rca mój streamer jakoś zaczął gorzej grac… Czy to moja psychoakustyka?

W ogóle takie podłączenie telewizora jest bezpiecznie dla wzmaka? :) 

Edytowano przez mateolo2
Napisano
7 godzin temu, mateolo2 napisał:

Hej,

Podlaczylem do swojego wzmacniacza zwykłym tanim kablem jack-rca telewizor. I teraz pytanie teoretyczne jest takie, czy podłączony w ten sposób telewizor może wprowadzać do wzmacniacza jakieś niepożądane zakłócenia itd. Które wpływają na inne źródła podłączone na inne gniazda rca we wzmacniaczu? Pytam ponieważ odpaliłem muzykę ze swojego streamera i mam jakoś poczucie, że po podłączeniu telewizora na inne gniazdo rca mój streamer jakoś zaczął gorzej grac… Czy to moja psychoakustyka?

W ogóle takie podłączenie telewizora jest bezpiecznie dla wzmaka? :) 

Od razu dodałem do obserwowanych 🧐

Napisano
1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

@mateolo2 a skąd pomysł na takie połączenie?

Masz DAC, wykorzystaj choćby toslink, zamiast jakiejś przejściówki.

Pomyślałem, sobie że tak będzie łatwiej. Chcąc obejrzeć film włączam wzmacniacz i tyle. A tak muszę czekać aż się dac uruchomi, wybierać źródło na toslink itd (problemy 21 wieku 🤣) Ale dobra masz rację, odłączyłem :) Będę używać zewnętrznego daca po optyku

Napisano

Dlatego się dziwię że taki znawca popełnia takie połączenie 🤨 

7 godzin temu, mateolo2 napisał:

Hehe ;) Aż tak audio-stukniety nie jestem ;) 

Ale nie rozumiem.

Jeśli Koledzy wpadają wyrazić opinię ma temat miazgi między CXN vs Eversolo to i przetestować beznadziejne  połączenie  słuchawkowe mogą 🤗 

No chyba że jakiś pomyłek  zaszedł i te historyjki na kolanie  piiszesz . 

Mati ogarnij się  😊

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Od razu dodałem do obserwowanych 🧐

Pomyśl może o karteczce przypominającej o tym wątku  przyklej ją na lustro, rano wstaniesz umyjesz ząbki, zrobisz przedziałek i już będziesz wiedział spoglądając na lustro z karteczką.

😁

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jakość wyjścia słuchawkowego w TV jest kiepska , bardzo kiepska. Fatalna.

W konsoli Sony (ps4) jest wyjscie stereo 3.5mm (w pad-ie) dla graczy i nie tylko. 

Jakość dzwieku moim zdaniem jest gorsza niż z wyjscia TV 3.5mm (sprawdzałem x2hr-ami). Tak wiec... może masz c.... tv? Moj to też Sony. ;)

Pozdr. Serdecznie

Napisano
Dnia 15.12.2023 o 14:41, Chyba Miro 84 napisał:

W konsoli Sony (ps4) jest wyjscie stereo 3.5mm (w pad-ie) dla graczy i nie tylko. 

Tak wiem, też je mam. Nigdy tam nic nie wpiąłem. Pisałem o wyjściu słuchawkowym w TV.

Ch....y w jakim sensie? Wyjścia słuchawkowego? No może? Ale nie spotkałem jeszcze takiego z dobrym. Z Obrazem mimo że bez HDR, bez 4K i tam jestem bardziej zadowolony niż z tych obecnych cacuszek. Jeszcze :)

Napisano

Mój wzmacniacz (trochę stary już) nie ma wejścia cyfrowego, zanim miałem zamiar zakupić coś co by konwertowało na analogowe rca, podłączyłem pod wejście słuchawkowe i... "wypieło mnie z butów", jak dobra jakość dzwieku uzyskałem z tego połączenia. Obecnie leci juz któryś rok w takim połączeniu, netflix/yt/konsole... nie ma sie do czego przyczepić (od strony dźwięku), ale możliwe że teraz już tak dobrych układów nie montują na tym wyjściu🤔 

Ps: sygnał ( ustawienie ok 28-32 w 100 stopniowej skali) kalibrowane na słuch z cd playerem i jest "przaśnie" ;)

Napisano

Ja mam TV Sony KDL  nie pamiętam który model. Kupiony typowo pod film/ Playstation z 100hz matrycą. 

Posiada wyjście słuchawkowe/ aux. I również korzystam z tego wyjścia przy podłączeniu TV- wzmacniacz. Daje to dźwięk o wiele lepszy niż kablem cyfrowym do DACa wbudowanego we wzmacniaczu. Szczególnie odczuwałem to przy Audiolabie 7000A. Przy połączeniu w wejścia analogowe, dźwięk jest większy, instrumenty są szerzej rozstawione. Przy przejściu na DAC od razu wszystko jak by się ścisnęło między kolumny. Dźwięki bardziej się zlewały szczególnie przy konsoli.  Z Daca dźwięk był chyba jedynie ciut gładszy. Więcej nie pamiętam.

Mój tv jest z 2017 r wiec może wtedy faktycznie "DACi" wbudowane w tv był lepszej jakości, albo obecne daci wbudowane w wzmacniacze są gówniane. 

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Mój wzmacniacz (trochę stary już) nie ma wejścia cyfrowego, zanim miałem zamiar zakupić coś co by konwertowało na analogowe rca, podłączyłem pod wejście słuchawkowe i... "wypieło mnie z butów", jak dobra jakość dzwieku uzyskałem z tego połączenia. Obecnie leci juz któryś rok w takim połączeniu, netflix/yt/konsole... nie ma sie do czego przyczepić (od strony dźwięku), ale możliwe że teraz już tak dobrych układów nie montują na tym wyjściu🤔 

Ps: sygnał ( ustawienie ok 28-32 w 100 stopniowej skali) kalibrowane na słuch z cd playerem i jest "przaśnie" ;)

A jaki masz wzmacniacz?

Napisano
Dnia 18.12.2023 o 20:29, Chyba Miro 84 napisał:

Co to za Tv?

Dnia 18.12.2023 o 22:54, Kw202 napisał:

Musi być strasznie kiepski w nim dac. 

No na to wygląda. Albo wyjście cyfrowe aż tak tragiczne.

Nie mówię że to niemożliwe. nie sprawdziłem przeciez wszystkich TV. W zasadzie sprawdzając tylko kilka potem porzuciłem tą metodę połączenia.

Po prostu mnie to dziwi. Ale w pozytywny sposób.