Skocz do zawartości

Wzmacniacz do PYLON DIAMOND 30

Kam2

Recommended Posts

@ufo27 Z tego co badałem na wstęgach to wstęga = raczej jaśniejsze granie bardziej detaliczne czyli wysokie były rozszerzone czyli sypanie w naszych numerach, jasne granie = jazgot na słabych realizacjach, owszem w numerach takich jak oni słuchają to się może podobać bo one brzmią na większości produktach, ale jak już wiedzie coś nieaudiofilskiego to czar pryska, jak włączałem cariny to miałem ochotę je przez okno wyrzucić (ta kolumna to dopiero ma wyuzdane recenzje i jaki tam jest bas ohohoho, a raczej miał być)

5 godzin temu, Bo0M napisał:

Widzę, że dyskusja ciągle się rozkręca :)

Właśnie nie rozkręca a ciągle jest to samo czyli pierdzenie i pocenie Pylona i MA.

Dobrze, że dodałeś do stawki Elaka, jakiś powiew świeżości, chociaż i one będą pierdziały jak je spocimy, tak samo jak np. Dynaudio i wiele, wiele innych konstrukcji BR... 

No ale trzeba szukać dalej, może Elac ale  seria Solano?. Ta ma zdrowy,  mocny i soczysty bas a góra chociaż delikatna to daje sporo detalu i powietrza, da się więc słuchać kiepskich realizacji bez jazgotu czy suchości. A może proponowana już wcześnie seria SVS Ultra Evolution. 

Trzeba działać a nie każdego dnia tylko pierdzenie na forum o pierdzeniu. 

1 godzinę temu, S!N! napisał:

@ufo27 Z tego co badałem na wstęgach to wstęga = raczej jaśniejsze granie bardziej detaliczne czyli wysokie były rozszerzone czyli sypanie w naszych numerach, jasne granie = jazgot na słabych realizacjach, owszem w numerach takich jak oni słuchają to się może podobać bo one brzmią na większości produktach, ale jak już wiedzie coś nieaudiofilskiego to czar pryska, jak włączałem cariny to miałem ochotę je przez okno wyrzucić (ta kolumna to dopiero ma wyuzdane recenzje i jaki tam jest bas ohohoho, a raczej miał być)

To watpie ze vela bedzie duzo bardziej na plus od cariny....pewnie niuanse je roznia.To lipka no to zostaly diamond 30 mk2 a jak nie podejda to zostaje przy swoich

57 minut temu, kaczadupa napisał:

Właśnie nie rozkręca a ciągle jest to samo czyli pierdzenie i pocenie Pylona i MA.

Adam dawno mnie nie było, troszkę poczytałem ten wątek 😁

Nie uważasz, że powinien trafić do zakładki klubowej wyznawców Pylona u MA? 😁

Dnia 21.10.2024 o 16:48, S!N! napisał:

Bo to właśnie wstęga, nie nadaje się do takiej muzy jakiej słuchamy

Do tej Waszej muzy w zupełności wystarcza to ze zdjęcia, każdy inny zestaw to wyrzucanie pieniędzy.

jbl-partybox-110-barbar-hoyttaler-sort--pdp_zoom-3000.webp

20 godzin temu, Artur Brol napisał:

Miodzio. Szacuneczek. 

Ja tutaj tylko klocki widzę,  a Ty z tego coś takiego zrobiłeś ( już o obliczeniach nie wspomne)

Artur, owszem szacun za samą robotę, ale obliczenia to już gotowy kalkulator, zatem nie ma co wyolbrzymiać.

Jedyne co kolega do kalkulatora wpisał, to wymiary ustroju, ewentualnie zakres rozpraszania, a resztę to już algorytmy kalkulatora. Zależy z jakiego korzystał.

Sam na podstawie kalkulatora QRD zrobiłem sobie dyfuzory jednopłaszczyznowa 1D.

😉

13 godzin temu, Artur Brol napisał:

Tak naprawdę wszystkie kolumny się nie wiele od siebie różnią. 

Niewielkie roznice w prezentacji dźwięku i tyle.

Artur nie obraź się, ale u Ciebie to jest tak, że Ty niewiele różnic wyłapujesz, czy to w słuchawkach, czy też w kolumnach. Tak już masz, pomijam już te Twoją Melodike, która moim zdaniem mało różnicuje nagrania i sprowadza wszystko do swojego poziomu. Możesz się z tym nie zgodzić jak zwykle, ale większość wie o czym piszę.

40 minut temu, DiBatonio napisał:

Artur, owszem szacun za samą robotę, ale obliczenia to już gotowy kalkulator, zatem nie ma co wyolbrzymiać.

Jedyne co kolega do kalkulatora wpisał, to wymiary ustroju, ewentualnie zakres rozpraszania, a resztę to już algorytmy kalkulatora. Zależy z jakiego korzystał.

Sam na podstawie kalkulatora QRD zrobiłem sobie dyfuzory jednopłaszczyznowa 1D.

😉

Artur nie obraź się, ale u Ciebie to jest tak, że Ty niewiele różnic wyłapujesz, czy to w słuchawkach, czy też w kolumnach. Tak już masz, pomijam już te Twoją Melodike, która moim zdaniem mało różnicuje nagrania i sprowadza wszystko do swojego poziomu. Możesz się z tym nie zgodzić jak zwykle, ale większość wie o czym piszę.

Witam ponownie.

Uwierzysz czy nie, ale ostatnio sie zastanawialem kilka razy gdzie sie podziewasz.

Nie wylapuje czegos czego nie ma  a czytajac to forum i inne, co jakis czas sie ktos znajduje , ktory potwierdza moj punkt widzenia.

Wiec nie jestem osamotniony w przekonaniach, na temat calego tego cyrku 😁

Melodika, hm, czy naprawde nikt nie zada sobie pytania, jakim cudem kabel od Chord z tego samego materialu, ma byc lepszy od Melodiki? Skoro to tylko drut, przewodzacy prad. I to jest jego jedyne zadanie.

Nie twierdze ze roznic nie ma wcale. Tylko, ze jesli juz sa, to nie wielkie.

Przykladem moga byc sluchawki ZMF ktore zamowilem bez testu. Jak najbardziej jest roznica, pomiedzy nimi i Focal Celestee ktore je zastapily ( wystawilem na sprzedaz ) - ale w sposobie prezentacji a nie jakosci brzmienia.

To samo co do D25 i MA Gold 100 5G - sposob prezentacji.

Zawsze o sluch dbalem, wiec wciaz jest w dobrej kondycji. W innym przypadku bym sie nie wypowiadal.

Nie musze zaznaczac ze to moje zdanie chyba😉

Milego wieczoru

@Artur Brol 

Tu chodzi o coś więcej niż o li tylko dobry słuch.

Myślę, że problem leży gdzie indziej, kiedyś się drapaliśmy o to, ale nie ma co rozdrapywać.

6 minut temu, Artur Brol napisał:

Nie wylapuje czegos czego nie ma  a czytajac to forum i inne, co jakis czas sie ktos znajduje , ktory potwierdza moj punkt widzenia.

Myślę, że to coś jest, tylko Tobie umyka, nie zwracasz uwagi.

7 minut temu, Artur Brol napisał:

Uwierzysz czy nie, ale ostatnio sie zastanawialem kilka razy gdzie sie podziewasz.

Dałem sobie spokój na jakiś czas od wysrywów forumowych 😁

9 minut temu, Artur Brol napisał:

A może Twój sprzęt nie jest tego w stanie pokazać i dlatego myślisz, że czegoś nie ma.

Pisałem już, ze jak odsłuchiwałem Romę i Aurum A9 na Jasperach 25mk2 to te kolumny nie pokazały różnicy w szczegółowości pomiędzy tymi wzmacniaczami. Inne kolumny, do których ta para była podłączona różnice pokazywały wyraźnie.

U siebie w wątku tez pisałem, że po przerzuceniu u siebie kilkunastu wzmacniaczy, Aurum A8 pokazał nagle szczegółowe wysokie, o których myślałem, że z racji wieku już ich nie słyszę. A tyle pewniaków grało u mnie w domu - Atoll SDA200, MF M5SI, Synthesisy, Unico Due, Cyrusy i jeszcze trochę. 

6 minut temu, Chmarski napisał:

Oj, tu się nie zgodzę. I to bardzo się nie zgodzę. Różnice miedzy kolumnami potrafią być olbrzymie.

Tylko trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę, metodologia porównawcza nie jest bez znaczenia, osłuchanie również.

8 minut temu, ufo27 napisał:

Faktycznie w ślepych testach gdy nikt nie zna ceny i marki kolumn to wtedy wychodzi co tak naprawde slyszymy.Wielcy eksperci i znawcy jestesmy a jak przychodzi do takich testow to no..... wiadomo 

Niestety, ale to tak nie działa. 

Powielasz forumowe wysrywy właśnie.

5 minut temu, ufo27 napisał:

Duzo kolumn gra prawie tak samo przy danych utworach i ciezko uslyszec roznice ale trafiaja sie takie co odrazu sie wybijaja z tlumu na plus badz minus.

Tutaj mógłbym się zgodzić, gatunek muzyczny bum cyk cyk, który nazywacie rapem i jego pochodne mogą brzmieć tak samo na różnych kolumnach.

Przyznam, że też kiedyś słuchałem muzyki klubowej umca umca z czasem zacząłem zmieniać sprzęt i upodobania. Chociaż muzyka rockowa i pop lat 80' to Muzyka mojej młodości. Tak, że ten....😁

Pytanie czy gdy slucham piosenke i testuje 4 kolumny za 5tys ktore brzmia prawie tak samo ale  jedna kolumna brzmi gorzej bo brakuje basu i jest jazgot ale kosztuje 22tys i ma super technologie itp  to co to oznacza? Ze to ta audiofilska neutralnosc i tak jest prawdziwie albo zla realizacja plyty ? Skad mamy wiedziec jak co ma brzmieć ? Bo chyba trzeba byc debilem zeby sugerowac sie cena....wiec chyba tylko indywidualna ocena pod wlasne ucho ? Ja wyznaje preferencje bo nie wiem jak mam rozumiec referencje kto ja ustala ?