Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A ja bym ci do Diamondów polecił takiego wzmaka, on nawet jak byś wymienił Diamondy na Jaspery to sprawdzi się idealnie.Dokupić do niego najlepszego z tych Wimów i masz świetny komplet. No chyba że jesteś gadżeciarz i musisz mieć te ekraniki jak w Evo, ale dzwiękowo to on do Restek Chellenger nie pasuje.

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/restek-challenger-vollverstaerker/2565540015-172-9430

Napisano (edytowany)
Dnia 13.01.2024 o 18:39, Artur Brol napisał:

Jesli zrodlem jest wyjscie cyfrowe, to tak, dac jest potrzebny.

Mozesz tez np. kupic cos takiego 

https://www.imperiumaudio.pl/cambridge-audio-cxa81-black-edition-zintegrowany-wzmacniacz-stereo.html

i dokupic jakis niedrogi streamer - jest tego troche na rynku.

Mając na uwadze opinie, które do tej pory słyszałem, rozumiem, że bardziej polecanym wzmacniaczem do pylonów diamond 28 czy 30, są wzmacniacze A/B, np. CXA81, , zamiast EVO 75W klasy D. Podobno CXA81 mocniejszy - prawie 100W na kanał, oraz jest zdecydowanie lepszy jakościowo. Z koleii  EVO 75 jest bardziej "lajfstajlowy" i wygodny (faktycznie ma wejście HDMI - idealne pod TV + optyczne).

Jeśli powyższe opinie są prawdą, to załóżmy, że kupię samego Cambridge CXA81 (za 4 300 zł zamiast 7 700 za EVO 75W), który nie ma podłączenia do internetu (ani Wi-Fi, ani ETHERNET) czyli żadnych funkcji sieciowych. W jedyne wejście optyczne, które posiada CXA81, podłączę TV (model LG OLED65C32A).

Czas na uzupełnienie moich braków i amatorskie pytanie:

1. Czy konieczny jest zakup dodatkowego streamera (np. WIIM pro lub pro plus), do odtwarzać muzykę w najwyższej lub bardzo dobrej jakości? 

2. Czy jakość muzyki ze SPOTIFY PREMIUM lub płatnej wersji TIDAL ze źródła "TV", będzie lepsza czy gorsza niż z WIIM-ów (pro lub pro plus)? 

3. Skoro w CXA81 jest tylko jedno wejście optyczne, jak jednocześnie do niego wpiąć TV i np. WIIM-a ?

Nie jestem pewny, czy TV jest ma możliwość przesyłania plików audio, w takim formacie lub jakości jak by to sobie życzył wzmacniacz, ale chyba po to, w CXA81 jest wbudowany jakiś świetny DAC - ESS Sabre ES9016K2M, aby było to możliwe. Nie rozumiem do końca, w jakim celu WIIM ma swojego DAC-a, skoro jego rolą jest przesłanie audio do wbudowanego DAC w CXA81 🙂 Z pozycji telefonu, można odtwarzać muzykę z serwisów TIDAL i SPOTIFY, zarówno na WIIM jak i na każdym TV z tymi aplikacjami.

Oczywiście rozumiem, że posiadanie WIIM-a to także dodatkowe korzyści (jeśli coś ważnego pominąłem, proszę o uzupełnienie):

- dedykowana aplikacja do sterowania z telefonu / tableta
- możliwość korekty dźwięku (10 stopniowa)
- multiroom 
- budzenie / alarmy

EDIT: czy ten wyróżniany w opisach CSA81, super Bluetooth z kodekiem aptX HD, faktycznie tak dobrze działa i pozwala na przesyłanie muzyki z telefonu, lub komputera? 

Jestem już blisko realizacji zamówienia, potrzebuję waszej rady co do powyższych kwestii. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Edytowano przez Kam2
Napisano
3 minuty temu, Dedal napisał:

A Słuchałeś tego CXA81 z Pylonami ?

Pzdr

Jeszcze nie. Ale zamierzam iść na odsłuch z gotowym zestawem, a nie siedzieć tam pol dnia i sprawdzać wszystko po koleii. 

Martwi mnie fakt, że albo ktoś mówi że Cambridge świetnie pasuje i jest najczęściej wybieranym wzmakiem z pylonami , albo z koleii że ten zestaw za jasno gra, aż boli głowa...

Napisano (edytowany)

No ja bym go nie kupił 🙂 idź posłuchaj , to najlepsze co możesz zrobić by później nie żałować . Pzdr 

Ps i dlaczego pylon . Wiesz czego oczekujesz od brzmienia ?

Może rekonesans na początek , połączenie skrajnych systemów i może się coś wyklaruje .Pieniądze można bardzo łatwo wydać 🤨

Edytowano przez Dedal
Napisano
2 minuty temu, Dedal napisał:

No ja bym go nie kupił 🙂 idź posłuchaj , to najlepsze co możesz zrobić by później nie żałować . Pzdr 

Z czym zatem rekomenduje połączyć pylony Diamond 28?

Każda opinia z tego forum, jest dla mnie ważna 🙂

Napisano (edytowany)

Pierwszy raz słuchałem pylon 28 mk2 + Yamaha RN800. 

Bardzo mi się to podobało. Znajomy doradził, żeby wybrać porządniejszy wzmacniacz, byle nie Yamaha. 

Dlatego min, szukam porad na tym forum. 

Ps. Pytanie w temacie. Jaki wzmacniacz polecają znawcy pod pylon 28 / 30.

Edytowano przez Kam2
Napisano

Ale jest kilkadziesiąt firm na rynku .

Z których 3/4 mogą Ci spasować .

Moja rada pomoże Ci dobrze wybrać, mniej nerwów stracić i pieniędzy .

Ale jest jedno ale 🤗 wybrany już  zestaw  odsłuchać na wypożyczeniu w domowych warunkach . Pzdr  i owocnych poszukiwań 👍

5 minut temu, Kam2 napisał:

Dlatego min, szukam porad na tym forum

No i ja doradzam jak najlepiej potrafię .

Napisano
1 minutę temu, Dedal napisał:

Ale jest jedno ale 🤗 wybrany już  zestaw  odsłuchać na wypożyczeniu w domowych warunkach . Pzdr  i owocnych poszukiwań 👍

Właśnie dlatego wolę coś co rekomendują znawcy tematu, bo nie mam psychy na testowanie i odsyłanie do sklepu.

Zdecydowanie wolę sprawdzić konkretny zostaw i mieć spokój ducha. Wiadomo że jak odsłucham "mój typ" oraz przy okazji kolumny za 30 000 zl, to wówczas będę czuł że coś gra zdecydowanie lepiej i czegoś mi brakuje w moim zestawie za 15k zł, ale nie jest mi to totalnie potrzebne. 

A co do Yamaha, to podoba mi się możliwość korekty dźwięku bezpośrednio z pokręteł na wzmacniaczu, czego nie ma w wychwalanym CXA81. 

Napisano (edytowany)

A po czym rozpoznasz naganiacza od znawcy albo gorzej kogoś kto powiela na forum nie swoje opinie a sprzętu nie słyszał a czasem nie widział na oczy ale czytał 🤷🏿‍♂️

Zrobisz jak uważasz . Dobranoc tyle ode mnie na dziś . Za 5 g wstaje . Pzdr 

Edytowano przez Dedal
Napisano

Dziękuję za Twoją pomoc i opinie. Osobiście nie czułbym się komfortowo, zabierając czas pracownikom sklepów stacjonarnych na odsłuchy i ogólnie za wszelkie konsultacje, jeśli zamierzam zamówić sprzęt po dużo niższych cenach (-20%) z internetu (np. z Q21 czy Elektropunkt z bydgoszczy). Wierzę w moc internetu i liczę na to, że ktoś ma już sprawdzone PYLON-y 🙂 

Pozdrawiam

Wracając do posta, który został gdzieś w połowie tego wątku bez odpowiedzi:

Mając na uwadze opinie, które do tej pory słyszałem, wnioskuję, że bardziej polecanym wzmacniaczem do pylonów diamond 28 czy 30, są wzmacniacze A/B, np. CXA81, , zamiast EVO 75W klasy D. Podobno CXA81 mocniejszy - prawie 100W na kanał, oraz jest zdecydowanie lepszy jakościowo. Z koleii  EVO 75 jest bardziej "lajfstajlowy" i wygodny (faktycznie ma wejście HDMI - idealne pod TV + optyczne).

Jeśli powyższe opinie są prawdą, to załóżmy, że kupię samego Cambridge CXA81 (za 4 300 zł zamiast 7 700 za EVO 75W), który nie ma podłączenia do internetu (ani Wi-Fi, ani ETHERNET) czyli żadnych funkcji sieciowych. W jedyne wejście optyczne, które posiada CXA81, podłączę TV (model LG OLED65C32A).

1. Czy konieczny jest zakup dodatkowego streamera (np. WIIM pro lub pro plus), do odtwarzać muzykę w najwyższej lub bardzo dobrej jakości? 

2. Czy jakość muzyki ze SPOTIFY PREMIUM lub płatnej wersji TIDAL ze źródła "TV", będzie lepsza czy gorsza niż z WIIM-ów (pro lub pro plus)? 

3. Skoro w CXA81 jest tylko jedno wejście optyczne, jak jednocześnie do niego wpiąć TV i np. WIIM-a ?

4. Czy bluetooh w CXA81 z kodekiem aptX HD, faktycznie tak świetnie działa, że pozwala na przesyłanie z telefonu lub komputera w bardzo dobrej jakości? Podobno, już robią gramofony, komunikujące się tylko poprzez BT

Nie jestem pewny, czy TV jest ma możliwość przesyłania plików audio, w takim formacie lub jakości jak by to sobie życzył wzmacniacz, ale chyba po to, w CXA81 jest wbudowany jakiś świetny DAC - ESS Sabre ES9016K2M, aby było to możliwe. Nie rozumiem do końca, w jakim celu WIIM ma swojego DAC-a, skoro jego rolą jest przesłanie audio do wbudowanego DAC w CXA81 🙂 Z pozycji telefonu, można odtwarzać muzykę z serwisów TIDAL i SPOTIFY, zarówno na WIIM jak i na każdym TV z tymi aplikacjami.

Oczywiście rozumiem, że posiadanie WIIM-a to także dodatkowe korzyści (jeśli coś ważnego pominąłem, proszę o uzupełnienie):

- dedykowana aplikacja do sterowania z telefonu / tableta
- możliwość korekty dźwięku (10 stopniowa)
- multiroom 
- budzenie / alarmy

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Kam2 napisał:

Dziękuję za Twoją pomoc i opinie. Osobiście nie czułbym się komfortowo, zabierając czas pracownikom sklepów stacjonarnych na odsłuchy i ogólnie za wszelkie konsultacje, jeśli zamierzam zamówić sprzęt po dużo niższych cenach (-20%) z internetu (np. z Q21 czy Elektropunkt z bydgoszczy). Wierzę w moc internetu i liczę na to, że ktoś ma już sprawdzone PYLON-y 🙂 

Przykro to napisać, ale czytając Twoje posty i spoglądając na podejście tutaj na bank będzie nietrafiony wybór  - to co dla pracowników salonów jest dobre, gdzie niektórzy będą Ci wciskać bzdury lub dobre dla internetu, niekoniecznie będzie cieszyć Twoje ucho, każdy słyszy coś innego, podam Ci przykład: kontaktowałem się kiedyś w sprawie ciemnego brzmienia z salonem i polecił jakiś tam wzmak, mój znajomy zadzwonił z pytaniem o jasne brzmienie rozmawiając z tą samą osobą i wyobraź sobie, że magicznym sposobem również polecono ten sam wzmak, ile to ja się naczytałem o basowych wzmakach, a rzeczywistość szybko je weryfikowała - na odsłuchach też zdarzały się niemiłe i abstrakcyjne sytuacje, gdzieś tam pisałeś o cambridge no widzisz ja bym nie dał złamanego grosza za niego i dla mnie gra to męcząco, bez odsłuchu i zapoznaniem się z różnorakimi konfiguracjami zapomnij o zadowoleniu z zakupu no chyba, że rzeczywiście będziesz miał szczęście i nie jesteś jakiś wymagający i trafisz w idelany set dla siebie @Dedaldobrze radzi ;)

Edytowano przez S!N!
Napisano
5 godzin temu, Kam2 napisał:

Mając na uwadze opinie, które do tej pory słyszałem, wnioskuję, że bardziej polecanym wzmacniaczem do pylonów diamond 28 czy 30, są wzmacniacze A/B, np. CXA81, , zamiast EVO 75W klasy D. Podobno CXA81 mocniejszy - prawie 100W na kanał, oraz jest zdecydowanie lepszy jakościowo. Z koleii  EVO 75 jest bardziej "lajfstajlowy" i wygodny (faktycznie ma wejście HDMI - idealne pod TV + optyczne).

4. Czy bluetooh w CXA81 z kodekiem aptX HD, faktycznie tak świetnie działa, że pozwala na przesyłanie z telefonu lub komputera w bardzo dobrej jakości? Podobno, już robią gramofony, komunikujące się tylko poprzez BT

Nie jestem pewny, czy TV jest ma możliwość przesyłania plików audio, w takim formacie lub jakości jak by to sobie życzył wzmacniacz, ale chyba po to, w CXA81 jest wbudowany jakiś świetny DAC - ESS Sabre ES9016K2M, aby było to możliwe. Nie rozumiem do końca, w jakim celu WIIM ma swojego DAC-a, skoro jego rolą jest przesłanie audio do wbudowanego DAC w CXA81 🙂 Z pozycji telefonu, można odtwarzać muzykę z serwisów TIDAL i SPOTIFY, zarówno na WIIM jak i na każdym TV z tymi aplikacjami.

WItam.

CXA 81 ma tylko 80 watt przy 8 oHm i 120 watt przy 4 oHm. 

Jesli chcesz uzywac Spotify i zakladam ze przez WIFI a nie Bluetooth to tak, potrzebujesz , streamer.

CXA81 ma 2 optyczne i jedno  coaxialne.

Muzyka przez Bluetooth w CXA81 brzmi bardzo zadowalajaco.

Dac w CXA jest calkiem niezly, podepnij TV do niego, jesli oczywiscie sa w tym TV odpowiednie wyjscia i powinno byc ok.

Wiim ma  DAC'a bo mozesz go pewnie podlaczyc do innego urzadzenia , ktore daca nie posiada.

Jest naprawde sporo sprzetu na rynku, powinienes sprawdzic co sie da. Wybierz wzmacniacze w/g jakiegos klucza, czy to bedzie cena, funkcje, all in one czy zintegrowany, analogowy czy z wejsciami cefrowymi i postaraj sie przetestowac ich jak najwiecej.

Zgadzam sie z @Dedal i @S!N! 

Troche to pewnie potrwa ale warto.

Napisano
Dnia 13.01.2024 o 18:29, Kam2 napisał:

W tym CAPITAN ROKSAN nie ma czegoś takiego jak HDMI albo wejście optyczne :D

ROKSAN.png

Capitan? No nie ma. To wzmacniacz analogowy. Te wejscia znalazł byś w zewnetrznym odtwarzaczu sieciowym.

Dnia 13.01.2024 o 18:30, Artur Brol napisał:

Byłby. CXA dobrze gra z Pylonami.

Dnia 13.01.2024 o 18:31, Kam2 napisał:

Znasz coś podobnego do Cambridge Evo, ale w cenie do 5 tyś zł ?

Za mała cena.

7 godzin temu, Kam2 napisał:

Mając na uwadze opinie, które do tej pory słyszałem, rozumiem, że bardziej polecanym wzmacniaczem do pylonów diamond 28 czy 30, są wzmacniacze A/B, np. CXA81, , zamiast EVO 75W klasy D.

Skąd taki wniosek?

Jeśli chcesz stream to tak

Ale może być tani bo ten wzmacniacz ma DAC

Gorsza.

Napisano
8 godzin temu, Kam2 napisał:

Dwie opcje:

1. TV możesz podpiąć pod wejście optyczne WiiMa i potem z WiiMa wychodzisz optykiem na wzmacniacz.

2. Kupujesz switch optyczny z kilkoma wejściami i jednym wyjściem.

Napisano (edytowany)

Jeśli jest możliwość odsłuchu to trzeba z tego korzystać .

Nie chciałem tak ostro o CA jak  @S!N! ale mi nie leży również .

Więc do brzegu , to że mi nie pasuje to nie znaczy że Tobie nie zagra . 

Więcej zaangażowania 😉 kilka gratów posłuchasz w salonach  zobaczysz czego chcesz i pójdzie łatwiej .

Pzdr 

Ps jedno mnie nurtuje jeszcze , po co reklama tych salonów ? 

W Krakowie nie ma gdzie posłuchać i dobrych cen wynegocjować 🤔

Edytowano przez Dedal
Napisano (edytowany)
26 minut temu, Dedal napisał:

Nie chciałem tak ostro o CA jak  @S!N! ale mi nie leży również .

Marek, pełna zgoda,  że CXA81 nie pasuje do wielu kolumn (choćby do MA Silver wspomnianych w innym wątku). Ale akurat z tymi Pylonami może mieć sens, Znam Diamondy tylko w wersji podstawkowej (ciemniejsze i cieplejsze granie niż MA Silver) i pamiętam, że całkiem przyjemnie brzmiały z CA. Ja bym go w ciemno nie skreślał.

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Ten Cambridge Evo ma nawet HDMI ARC, nie trzeba streamera, elegancka jedna rzecz, nie trzeba włączać wieloma pilotami jak się chce dźwięk z TV - będzie słuchał pilota TV, domownicy zadowoleni.

A z takim "głupim" wzmakiem to zaraz będzie "ej bo wzmacniacz trzeba włączyć", nagle dźwięk z głośników telewizora słychać fuj! To nie jest user experience za 7 tysięcy złotych prawda?

Napisano
20 minut temu, Gumowe Ucho napisał:

A z takim "głupim" wzmakiem to zaraz będzie "ej bo wzmacniacz trzeba włączyć", nagle dźwięk z głośników telewizora słychać fuj! To nie jest user experience za 7 tysięcy złotych prawda?

Nieprawda. Ja mam TV podłączony po optyku. W TV głośniki są wyłączone w systemie, więc w razie czego tylko cisza będzie. Do tego mam pilota uniwersalnego, w którym przyciski głośności skopiowałem z pilota wzmacniacza, a dwa inne przyciski poświęciłem na przełączanie źródła na wzmacniaczu. Obsługa TV i wzmacniacza odbywa się jednym pilotem bez przełączania na nim urządzeń. Jedynie włączenie wzmacniacza wymaga podniesienia czterech liter z kanapy... bo nie ma u mnie trybu standby

Napisano
9 minut temu, Dedal napisał:

Ja wszystkie muszę z palucha włączyć i to nie koniec świata 🤗

No - ma to swój urok. Stare Playstation też trzeba było, a pierwszy wypust miał poszukiwany przez fanatyków laser CD i wyjście RCA na stereo...