Skocz do zawartości

Wzmacniacz do PYLON DIAMOND 30

Kam2

Recommended Posts

Posluchaj ten kawałek a

1 minutę temu, Chmarski napisał:

U mnie praktycznie zawsze basy i wysokie są ustawione na "0". Do muzyki, której słucham tak mi najbardziej pasuje. Tu jednak wystarczyło podbić bas o 1 w górę i jak dla mnie wystarczy. Mogę to zrobić z pilota, więc nie jest to problem.

No i nie mam Klipschy. Moje kolumny grają inaczej. Rozważałem RP8000mk2, ale to nie moje granie.

No wlasnie moze poprostu ta tuba co w nich jest  nie jest dla mnie. ;/ dziwne ze niektore numery pieknie graja a potem wpadaja w skrajnosc i jest do dupy......

Jeszcze mam jeden kawalek posluchaj a potem od 3.40min pojawia sie cyss,cyss,cyss u mnie brzmi to jak przesterowane i takie metaliczne 

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Ja tam słyszę talerze, ale raczej wytłumione/skompresowane niż przesterowane. W innych kawałkach na tej płycie też tak brzmią. 

No wlasnie tego sie obawiałem mysle ze to ten wysokotonowiec klipsch poprostu tak gra.Tylko inne utowory to pieknie graja czysto wyraźnie ale bez tego efektu jakby przesterowanego dzwieku i metalicznosci...no nic trzeba chyba te diamondy sprawdzic i bedzie wszystko jasne....

4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Co tam było źle słychać Twoim zdaniem? Perkusja rzeczywiście szybka🙂. Ale absolutnie nic się nie zlewa. Serie jak z karabinu. Może u niektórych czas pogłosu jest dłuższy niż między uderzeniami w bęben? 😉

No właśnie wszystko dobrze ma słychać.

Czy są jakieś konkretne propozycje ogólnodostępnych kolumn, które dobrze zagrają powyższą, szybką, metalową muzykę? 

W sensie, żeby nic się nie zlewało, ale przy okazji nie atakowało jakąś metaliczną, świszczącą górą i było w miarę dociążone basem z punktową, mocną stopą?

No i dodatkowo, żeby każda, nawet gorzej zrealizowana płyta brzmiała dobrze...

Uwzględniając oczywiście, że czas pogłosu jest niski i to nie on powoduje zlewanie się uderzeń talerzy, perkusji itp.

4 godziny temu, ufo27 napisał:

Jak u Was brzmia te kawalki ? Czy jest dociazenie ? 

z kolei ten kawalek brzmi u mnie zajebiscie !!!

Ram it down mam dociążenie ale muszę puścić trochę głośniej. 

One shot at glory więcej basu niż w poprzednim. Dużo takiego pulsującego krótkiego.

Myślę że jak człowiek się skupia na szukaniu dziury w całym zamiast na relaksowaniu się muzyką to nie znajdzie takiego sprzętu bo ciągle coś będzie przeszkadzało. Tymczasem większość z tych rzeczy to przede wszystkim zła realizacja i nic z tym nie zrobimy. Te kawałki Judasów od @ufo27 przesłuchałem z ciekawości i dwa pierwsze po prostu nie mają dociazenia i trzeba podbić bas a trzeci wg mnie jest ok. Kilka osób wcześniej też to stwierdziło więc to nie wina naszych systemów tylko nagrania. 

1 minutę temu, Artur Charicki napisał:

Myślę że jak człowiek się skupia na szukaniu dziury w całym zamiast na relaksowaniu się muzyką to nie znajdzie takiego sprzętu bo ciągle coś będzie przeszkadzało. Tymczasem większość z tych rzeczy to przede wszystkim zła realizacja i nic z tym nie zrobimy. Te kawałki Judasów od @ufo27 przesłuchałem z ciekawości i dwa pierwsze po prostu nie mają dociazenia i trzeba podbić bas a trzeci wg mnie jest ok. Kilka osób wcześniej też to stwierdziło więc to nie wina naszych systemów tylko nagrania. 

No właśnie.... Mam takie samo zdanie na ten temat. Ale ostatnie wpisy zaczęły we mnie wzbudzać wątpliwość, że to wcale nie chodzi o źle nagrane albumy, tylko o kiepskie kolumny. Trochę się już w tym gubię i nie wiem gdzie leży prawda 😄

5 minut temu, Artur Charicki napisał:

U mnie brzmi dobrze tylko muszę głośniej podkręcić. Przy cichym słuchaniu basu nie ma. Ale trzeci zdecydowanie bardziej basowy.

5 minut temu, Artur Charicki napisał:

Myślę że jak człowiek się skupia na szukaniu dziury w całym zamiast na relaksowaniu się muzyką to nie znajdzie takiego sprzętu bo ciągle coś będzie przeszkadzało.

Prawda. Z drugiej strony, żeby się bardziej cieszyć muzyką, trzeba na etapie poszukiwań czy szlifowania toru sprawdzić jak najwięcej rzeczy, żeby potem uniknąć wątpliwości. Byle życia wystarczyło na dokonanie optymalnego wyboru i skonsumowanie tego później. Klasyczny problem równowagi pomiędzy eksploracją a eksploatacją. :)

2 minuty temu, Bo0M napisał:

zaczęły we mnie wzbudzać wątpliwość, że to wcale nie chodzi o źle nagrane albumy, tylko o kiepskie kolumny. Trochę się już w tym gubię i nie wiem gdzie leży prawda 😄

Kolumny mają pokazać to co jest nagrane. Oczywiście swoją charakterystyką mogą pomóc. Podejrzewam, ze jakbym u siebie miał Unico Due podłączone do Quadrali, to nie byłoby problemu z odpowiednią temperaturą tego brzmienia i nie brakowałoby nawet tego dociążenia. Byłaby różnica pomiedzy utworami, ale nie taka duża jak mam w tej chwili. 

Mój Aurum natychmiast pokazuje słaby punkty realizacji, poza tym barwowo brzmi raczej neutralnie. W tych 3 przypadkach nie zauważyłem jakiegoś dramatu z realizacją. Po prostu inne podejście do dociążenia basu.

Czyli co wychodzi na to ze to troche kolumny i troche nagrania ? Ale w 4 kawalku kolega nie ma tego efektu przesterowania i metalicznosci a ja mam wiec to juz taka maniera grania tej tubki od klipscha....

Ale znowu dawno temu jak bylem piekny i mlody na wiezy sony album ram it down brzmial zajebiscie i na plycie i na kasecie nawet bylo ok.Chyba ze to jakies urojenia i prawda byla inna.....

Zastanawiają mnie te Quadrale.

Ogólnie chciałbym móc komfortowo słuchać takiej muzyki jak Judas Priest (jeden z wielu przykladow). 

Aktualnie jak wrzucam na CD album np. Punishment Biohazardu, albo Slayera to na moim systemie Kef r3 i Denon pma-2500ne jest strasznie sucho i jazgotliwie, chociaż dość selektywnie.

Gdyby zamienić Kef na Quadral, który jeszcze bardziej różnicuje jakość płyt, to nasuwa się wniosek, że byłoby gorzej bo kefy uchodzą za w miarę "ocieplone" I chyba troszkę więcej wybaczające. 

Dopisuję je natomiast do listy odsłuchów na przyszłość. Problemem może być metraż 20m2, więc chyba lepiej + seven?

Chyba, że te + nine mają dobrze kontrolowany bas i uzyskam dociążone brzmienie całościowo (takie lubię), bez buczenia i kompletniej dominacji basu?

Na liście do odsłuchu mam już

Jasper 18, Jade 20, Vela 407...

Jakieś sugestie do mojego wzmacniacza i metrażu? Budżet w okolicach 15k

Dopowiem jeszcze, że kapele pokroju Pink Floyd, Dire Straits, Sade, Steely Dan, jest tego jeszcze cała masa brzmią świetnie i nie mogę się oderwać od słuchania 😄

Podrzucam też coś ciezszego:

White Zombie - Thunder kiss '65

Sprawdźcie proszę ten numer. Dla mnie brzmi to praktycznie idealnie. Jest dociazenie, jest mega drive, jest selektywność, nic nie przeszkadza. 

Pozdrawiam 😄

Edytowano przez Bo0M

4 godziny temu, ufo27 napisał:

Jeszcze mam jeden kawalek posluchaj a potem od 3.40min pojawia sie cyss,cyss,cyss u mnie brzmi to jak przesterowane i takie metaliczne 

To wina klipschów, nie mam takiego efektu o jakim wspominasz.

A do tych 3 wałków co podałeś musi być coś co gra tak jak np, wieżyczki sharpa czyli ten średni bas nie może być odchudzony ani najniższy jakoś dowalony , najlepiej jakby stopa była lekko podbita wtedy to będzie miało masywną podstawę i będzie czuć dobre dociążenie, klipsche trochę lutują takim górnym (mógłby być mocniejszy) tylko wysokie ssą pałę bo męczą jak cholera.

1 godzinę temu, Bo0M napisał:

Trochę się już w tym gubię i nie wiem gdzie leży prawda

Na wielu marketowych produktach w ogóle nie ma z tym problemu, gra tak jak powinni i nawet lepiej (większa przyjemność ) i słabe realizacje nie są obnażane.

W piątek będę porównywał atolla in200 z denkiem bo nigdy nie miałem ich bezpośrednio obok siebie to dam Ci znać.

Edytowano przez S!N!

6 minut temu, Bo0M napisał:

Gdyby zamienić Kef na Quadral, który jeszcze bardziej różnicuje jakość płyt, to nasuwa się wniosek, że byłoby gorzej bo kefy uchodzą za w miarę "ocieplone" I chyba troszkę więcej wybaczające. 

Dopisuję je natomiast do listy odsłuchów na przyszłość. Problemem może być metraż 20m2, więc chyba lepiej + seven?

Chyba, że te + nine mają dobrze kontrolowany bas i uzyskam dociążone brzmienie całościowo (takie lubię), bez buczenia i kompletniej dominacji basu?

Ja mam Platinum+ Seven w zdecydowanie większym pomieszczeniu. Z ciepłym wzmacniaczem zagrają ciepło. Z tych, które miałem u siebie to Unico Due byłby najbardziej wybaczający. Potem Atoll in200 i Synthesis Roma 54DC+. Już delikatnie chłodniej, pomimo lampy w przedwzmacniaczu wypadł Synthesis Rom37DC+.

Jeśli chodzi o niewybaczanie słabych realizacji to tu "problem" jest przede wszystkim po stronie wzmacniacza Aurum. Pozostałe nie miały takich dużych problemów.

Ja bym chętnie te Nine kiedyś u siebie odsłuchał, bo mogłyby zrobić jeszcze fajniejszą robotę w mojej przestrzeni. Podejrzewam, że jednak wcześniej zostaną wyprzedane niż dojdzie do takiej szansy.

30 minut temu, S!N! napisał:

W piątek będę porównywał atolla in200 z denkiem bo nigdy nie miałem ich bezpośrednio obok siebie to dam Ci znać.

Napisz tutaj, bo też jestem ciekawy. Ja nie miałem Denona na testach.

Kojarzę, że któryś z kolegów z forum łączy ten wzmacniacz (Denon pma-2500ne) z kolumnami Pro Ac i sobie bardzo chwali :)

Ja wzmacniacza nie zmieniam. Chcę poszukać kolumn, które będą miały trochę wycofaną średnicę bo nie lubię grania "na twarz", jak mi wokal albo gitara w trochę gorzej zrealizowanych albumach za bardzo wierci ucho.

Edytowano przez Bo0M

1 godzinę temu, S!N! napisał:

To wina klipschów, nie mam takiego efektu o jakim wspominasz.

A do tych 3 wałków co podałeś musi być coś co gra tak jak np, wieżyczki sharpa czyli ten średni bas nie może być odchudzony ani najniższy jakoś dowalony , najlepiej jakby stopa była lekko podbita wtedy to będzie miało masywną podstawę i będzie czuć dobre dociążenie, klipsche trochę lutują takim górnym (mógłby być mocniejszy) tylko wysokie ssą pałę bo męczą jak cholera.

Na wielu marketowych produktach w ogóle nie ma z tym problemu, gra tak jak powinni i nawet lepiej (większa przyjemność ) i słabe realizacje nie są obnażane.

W piątek będę porównywał atolla in200 z denkiem 

No wlasnie ta pieprzona tuba, wdupione 2tys w zwrotnice a efekt nie do konca osiagniety chodz i tak jest mega w porownaniu z dzwiekiem przed modem.Ale jak to sie mowi z gowna bata nie ukrecisz....

No niski bas mam jak z subwoofera dlatego sprzedalem suba.Jak ogladam film to jest mega tam wymiataja !!! 

Ja myslalem kiedys nad atollem ale pr300 przedwzmacniacz do mojej koncowki....

Ja mam horny i problemów 0

Jak robiłeś upgrade zwrotnic to warto było wymienić górę na jakiegoś bms albo beyma bądź coś z celestiona.

Co więcej nie Zamienię hornów na nic innego.

Co najwyżej na większe horny.

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący