Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Dedal napisał:

Ja wszystkie muszę z palucha włączyć i to nie koniec świata 🤗

Ja nawet lubię włączać przyciskiem na obudowie, chociaż nie muszę. Pilot służy mi tylko do regulacji głośności i przełączania utworów na CD - bez tego byłoby ciężko, bo czasem słucham w pozycji horyzontalnej. :) 

Sorry za offtop. 

Napisano
14 minut temu, Rafał S napisał:

Ja nawet lubię włączać przyciskiem na obudowie, chociaż nie muszę. Pilot służy mi tylko do regulacji głośności i przełączania utworów na CD - bez tego byłoby ciężko, bo czasem słucham w pozycji horyzontalnej. :) 

Sorry za offtop. 

Nie mam takiej opcji, tylko paluch .

1 minutę temu, AudioTube napisał:

Yamaha, ponieważ 2500 tańsza od Evo, oraz posiada 3 letnią gwarancję a Evo 2 letnią.

Mi akurat nie leżą wyżej wymienione 🤷🏿‍♂️.

Miała być opinia znawców , nie uważam się za znawcę jednak kilka gratów słyszałem 🙂 . Pzdr 

Napisano (edytowany)
13 minut temu, AudioTube napisał:

Yamaha, ponieważ 2500 tańsza od Evo, oraz posiada 3 letnią gwarancję a Evo 2 letnią.

I ma DSP z kalibracją. Prostą, ale zawsze.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

Zbierając do kupy wszystko co napisano powyżej, przejdę się do jakiegoś sklepu i sprawdzę:

Kolumny:

• Pylon DIAMOND 28 mk2
  • Pylon DIAMOND 28 (stary na podobno lepszy bas) i można go już kupić za 3 500 PLN

Wzmacniacze:

• Yamaha R-N800A
  • CXA81
  • Marantz PM7000N

Osobiście chciałbym aby się okazało że Yamaha ze starymi pylonami D28 mnie oczaruje :D 

Edytowano przez Kam2
Napisano
8 minut temu, AudioTube napisał:

@Kraft by zakończyć już ten wątek, zechciałbyś w jednym złożonym zdaniu o dsp. Do czego może się przydać?

Może zniwelować mody na basie. Choć u mnie akurat niewiele wskórał (w modelu 803). Ma za to bardzo dobrze działający cyfrowy loudness. Przy cichych odsłuchać dźwięk bardzo zyskuje. Dobrze działa też cyfrowy balans (połączony z kalibracją). Można siedzieć z boku a DSP i tak "wyprostuje" scenę stereo.

Napisano (edytowany)

Hmmm jak dla mnie to cała trójka gra lipnie z pylonem no chyba, że ktoś lubi plumkanie zamiast basu :) A jak marantz to chyba raczej PM8006, a nie Pm7000N.

Edytowano przez S!N!
Napisano
3 godziny temu, Kam2 napisał:

Zbierając do kupy wszystko co napisano powyżej, przejdę się do jakiegoś sklepu i sprawdzę:

Kolumny:

• Pylon DIAMOND 28 mk2
  • Pylon DIAMOND 28 (stary na podobno lepszy bas) i można go już kupić za 3 500 PLN

Wzmacniacze:

• Yamaha R-N800A
  • CXA81
  • Marantz PM7000N

Osobiście chciałbym aby się okazało że Yamaha ze starymi pylonami D28 mnie oczaruje :D 

To może Diamond 28 , pierwszy model nie byłby złym pomysłem, chwalony i dużo taniej. 

Sprawdź. 

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, Kam2 napisał:

Kolumny:

• Pylon DIAMOND 28 mk2

Wzmacniacze:

• Yamaha R-N800A
  • CXA81
  • Marantz PM7000N

Diamond 28 za 3500?????? Gdzie?????

Bez jaj. Trochę polowałem .

Kupiłem 2 tygodnie temu to akurat znam temat.  W używce nie widziałem taniej niż 5000 pln

Moje są nowe za niewiele więcej.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to do D28 CXA 81...nieee. Słuchałem w sklepie takiego zestawu, MAGNAT MA900 rozlozył go na łopatki a to przecież nie jest jakiś wyrafinowany sprzęt. Różnica była w wykopie basu i ogólnej dynamice dźwięku.

Edytowano przez Tomai
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Tomai napisał:

Też mnie to zastanawiało. ale ok.

Jeśli ktoś szuka jakiegoś taniego zalążka lampy oraz tranzystora to Magnat może się podobać i jest możliwość modyfikacji tylko jego wykonanie trochę woła o pomstę do nieba. niby drobnostki, ale jednak... Podczas odsłuchów w salonie bądź gdziekolwiek proszę zwrócić uwagę na jego potencjometry, żaden nie jest zamontowany prosto (przynajmniej ja na takiego nie trafiłem) z bliska wygląda trochę tandetnie. Ogólnie autor tematu nie określił zbytnio jakiego poszukuje brzmienia i chyba sam do końca nie wie, chociaż z drugiej strony ja nienawidzę wychodzącego wokalu bo brzmi to karykaturalnie chociażby w rapie i jasności to i tak mi polecali takie sety w sklepach, jedynie własne uszy najlepszymi doradcami.

Edytowano przez S!N!
Napisano
22 godziny temu, Dedal napisał:

Ps jedno mnie nurtuje jeszcze , po co reklama tych salonów ? 

W Krakowie nie ma gdzie posłuchać i dobrych cen wynegocjować 🤔

Z tym drugim jest problem. Ale wszystko zalezy od konkretnych marek które nas interesują.

21 godzin temu, Rafał S napisał:

Marek, pełna zgoda,  że CXA81 nie pasuje do wielu kolumn (choćby do MA Silver wspomnianych w innym wątku). Ale akurat z tymi Pylonami może mieć sens, Znam Diamondy tylko w wersji podstawkowej (ciemniejsze i cieplejsze granie niż MA Silver) i pamiętam, że całkiem przyjemnie brzmiały z CA. Ja bym go w ciemno nie skreślał.

Też tak uważam. z ciemnymi Pylonami gra na prawdę spoko.

18 godzin temu, Kubus72 napisał:

Marantz zagra najlepiej z tych trzech.

Nie, chyba że to będzie 8006

7 godzin temu, Tomai napisał:

Kupiłem 2 tygodnie temu to akurat znam temat.  W używce nie widziałem taniej niż 5000 pln

Moje są nowe za niewiele więcej.

Jeśli chodzi o wzmacniacz to do D28 CXA 81...nieee. Słuchałem w sklepie takiego zestawu, MAGNAT MA900 rozlozył go na łopatki a to przecież nie jest jakiś wyrafinowany sprzęt. Różnica była w wykopie basu i ogólnej dynamice dźwięku.

Na Pylony dostaje się rabat rzędy 35% a ja słyszałem o takim powyzej 40 nawet. Jak byłem w branży.

Napisano
10 godzin temu, Tomai napisał:

Uważam, że na tym forum znajdują się własnie sklepy, które mają zmowy cenowe, pilnują żeby nikt inny nie schodził z ceną poniżej pewnego poziomu, dlatego mając na uwadze to co pisali koledzy powyżej (reklamy sklepów) nie podam Ci linka bezpośrednio do tej oferty, ale dam Ci wskazówkę. Poszukaj w internecie i na allegro i olx PYLON DIAMOND 28 i najlepiej skontaktuj się telefonicznie. Oni oficjalnie nie mogą ich tak tanio ofertować, ale przez telefon już dostaniesz spoko cenę.

A jak sobie nie poradzisz to napisz priv.

🙃

Napisano
6 godzin temu, Kam2 napisał:

Uważam, że na tym forum znajdują się własnie sklepy, które mają zmowy cenowe, pilnują żeby nikt inny nie schodził z ceną poniżej pewnego poziomu, dlatego mając na uwadze to co pisali koledzy powyżej (reklamy sklepów) nie podam Ci linka bezpośrednio do tej oferty, ale dam Ci wskazówkę. Poszukaj w internecie i na allegro i olx PYLON DIAMOND 28 i najlepiej skontaktuj się telefonicznie. Oni oficjalnie nie mogą ich tak tanio ofertować, ale przez telefon już dostaniesz spoko cenę.

A jak sobie nie poradzisz to napisz priv.

🙃

To tak tylko napisze że D28 już mam od Sylwestera, kupione właśnie z OLX ,rabat był, sprzedawca to sklep Media Max z Wrocławia, pojechałem na odsłuch i kupiłem. A dodatkowo w rozliczeniu wzięli moje Dali 505. Wyjechałem z domu z starymi kolumnami a wróciłem z  nowymi, co jest dla mnie bardzo wygodnym rozwiązaniem 😎.

Napisano
1 godzinę temu, Tomai napisał:

To tak tylko napisze że D28 już mam od Sylwestera, kupione właśnie z OLX ,rabat był, sprzedawca to sklep Media Max z Wrocławia, pojechałem na odsłuch i kupiłem. A dodatkowo w rozliczeniu wzięli moje Dali 505. Wyjechałem z domu z starymi kolumnami a wróciłem z  nowymi, co jest dla mnie bardzo wygodnym rozwiązaniem 😎.

To własnie tam masz teraz promocje na stare D28. Zadowolony z nich jesteś? Słuchałeś nowych mk2 ? 
Zastanawiam się, które są lepsze i cczy warto dopłacać 1500 zł do jednej kolumny. Zależy mi na dobrym basie. Może doradzisz?

Widze, że połaczyłeś D28 z Cambridge Audio Azur 351a, co dla połowy komentujaących jest śmiertelnym grzechem.

😉

Napisano

To do autora nie do Ciebie 😎 .

Jeśli dobrze czytałem to od soboty u autora powinny stać pylony  kupione w sklepie , a jak w sklepie to i odsluchane z CXA81 albo innym .

Jednak nic się nie wydarza 🤷🏿‍♂️ 

Tylko usilne promowanie CA .

Ja swoje już napisałem a wy bawcie się dalej 😂 . Pzdr