Skocz do zawartości

Gato Audio FM-8 czy KEF LS50 czy Usher S-520 na 12 m.kw. + wzmacniacz klasy D ??

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wiitam forum!

Chciałem zapytać czy ktoś miał okazję porównać - przynajmniej 2 z 3 - kolumn: Gato Audio FM-8 , KEF LS50 (nie-Meta) i Usher S-520?

Słuchałem LS50 krótko, podobały się (ale zupełnie w innych warunkach akustycznych i z drogim wzmacniaczem). Ushery miałem przez miesiąc - bardzo się podobały, poza bassem, ale i tak super kolumienki. Gato Audio dużo dobrego o nich słyszałem, ale nigdy nie miałem okazji zapoznać się bliżej z nimi. Ushery są wyraźnie tańsze, jeśłi bym się zdecydował na duńskie kolumny, to używane (wiem, są na forum).

Chciałbym kolumny połączyć z klasą D (jakiś tańszy NAD, może C 368 lub SABAJ A30A). Ma to grać w prostokątnym pokoju, mniej więcej 4 x 3 m. Muzyka chillout, jazz, czasem deep house, progressive house, POP, itp. Ogólnie spokojna, bez metalu, grunge i hard rocka.

Nie zależy mi na dużej ilości bassu, lepiej by był lepszej jakości, niż słaby w nadmiarze. Najbardziej zależy mi na "żywym graniu", dobrych, wiernych wokalach i takim samym oddaniu instrumentów. Więcej wymagań nie mam, zdaje sobię doskonale sprawę, że od małych kolumienek trudno wiele wymagać i budżet też nie za wysoki.

Które kolumienki wydają się Wam być optymalne / najciekawsze z tej trójki? Czy połączenie ich z wymienionymi wzmacniaczami to dobry pomysł?

Dzięki!

T.

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano

Wszystkie monitory są fajne, masz już 3 typy, wzmacniacze też. 

Najprościej sprawdzić samemu u siebie ze swoją, czy wspomnianą elektroniką i przede wszystkim we własnym docelowym pomieszczeniu.

Akustyka jest wredna u każdego ten sam zestaw może zagrać zupełnie odmiennie niż u Ciebie.

Napisano

Cześć, to trzy różne kolumny :) Nie da się moim zdaniem obiektywnie określić, które z nich są najlepsze. Ja np. wybrałbym Gato, ale to tylko ja ;) Pod wierność i jakość basu poszedłbym w KEF LS50, ale jeśli jest opcja, to wersję Meta. 

Napisano
Dnia 31.01.2024 o 22:34, Tweeter2016 napisał:

Chciałem zapytać czy ktoś miał okazję porównać - przynajmniej 2 z 3

@Kraft z tego co pamiętam to miałeś u siebie Usher S-520 i Kef LS50 skrobnij coś jeżeli jeszcze pamiętasz ich różnice w dźwięku 🙂

Napisano

Lektura do poczytania. 

19 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Jeszcze zastanawiam się nad wzmacniaczem, nigdy nie miałem klasy D.  Zdecydowanie więcej jest zwolenników A i AB.

Pytaj bardziej doświadczonych kolegów ja za mało jestem osłuchany 😉

Napisano

Trochę inne są Meta, jakoś trzeba usprawiedliwić o 33-35% wyższą cenę.  Ale faktem jest że je poprawili i pewnie, jeśli się zdecyduję na KEF, to będę musiał odżałować kolejnego tysiaka.

Sabaj A30A + Kef ls50 Meta to podobno dobre połączenie, na sąsiednim forum mocno je wychwala i szeroko promuje Piopio.

Zacząłem od czytania ostatniego testu (testu porównawczego "supermonitorów") i jest kłopot - muszę rozszerzyć listę faworytów :)

Napisano

Ja jestem tylko małym żuczkiem na początku wyboistej audiofilskiej drogi 😉

Dla mnie ten zestaw brzmi bardzo dobrze. Słucham go w bliskim polu. Kolumny są rozstawione na jakieś 180 cm. Odległość odsłuchowa to ca 120 cm. Pokój ca 15 m. Z tyłu za kolumnami panele wytłumiające, na podłodze wykładzina. Wzmacniacz ma pewne irytujące mnie wady:

-W stanie standby pobiera sporo bo ca 20 W (mierzyłem miernikiem). W przypadku krótkiego braku prądu, po jego przywróceniu wzmacniacz włącza się i nie gaśnie po pewnym czasie. Przed każdym dłuższym wyjazdem muszę go wyłączyć wyłącznikiem głównym.

-Internauci skarżą się również na współpracę z subwooferem.

Mimo tych pewnych wad jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. Dźwięk jest bardzo przestrzenny, jest doskonała identyfikacja miejsca grania instrumentów. Wspomniany wyżej Piopio jest wielkim fanem tego zestawu - porównuje go z kilkukrotnie droższymi. Ważne jest także, że można zrezygnować z DAC. Sygnał z PC poprzez USB podawany jest bezpośrednio do Sabaja.

Napisano

Dzięki! Wady o których piszesz nie są dla mnie jakimś dużym problemem, a po fali zachwytów nad SABAJ-em A30A (żaden inny Chińczyk nie był tak chwalony) chciałem go zwyczajnie wypróbować. Ciesze się, że ktoś potwierdził, to co od dawna zachwala kolega Piopio.

Napisano

@Tweeter2016 

14 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Ciesze się, że ktoś potwierdził, to co od dawna zachwala kolega Piopio.

Szukasz potwierdzenia wyboru.  
Better?

Dnia 31.01.2024 o 22:34, Tweeter2016 napisał:

Które kolumienki wydają się Wam być optymalne / najciekawsze z tej trójki?

Czy Ty naprawdę chcesz wydać ciężko zarobione pieniądze na podstawie opinii? Jest mi trudno w to uwierzyć. 

Zachęcam i apeluję do zatrzymania się w tym toku myślenia. Audio to nie wyższa matematyka. Dasz radę.
Namawiam do wzięcia odpowiedzialności w swoje ręce.  Kolumny do siebie i oprócz muzyki/brzmienia posłuchaj siebie. Podoba się-nie podoba się.

pozdro

Adam

Napisano
5 godzin temu, RLC2 napisał:

@Kraft z tego co pamiętam to miałeś u siebie Usher S-520 i Kef LS50 skrobnij coś jeżeli jeszcze pamiętasz ich różnice w dźwięku 🙂

Obie konstrukcje tak mi się spodobały, że chcę je mieć. Na obu można słuchać muzyki z przyjemnością. Do ustawienia blisko ścian wybrałbym KEF-y. Mam wrażenie, że lepiej się tam odnajdują niż Ushery.

Napisano
4 minuty temu, AudioTube napisał:

Zachęcam i apeluję do zatrzymania się w tym toku myślenia. Audio to nie wyższa matematyka. Dasz radę.
Namawiam do wzięcia odpowiedzialności w swoje ręce.  Kolumny do siebie i oprócz muzyki/brzmienia posłuchaj siebie. Podoba się-nie podoba się.

O właśnie to jest chyba najlepsza rada 👍

Napisano
57 minut temu, AudioTube napisał:

Czy Ty naprawdę chcesz wydać ciężko zarobione pieniądze na podstawie opinii? Jest mi trudno w to uwierzyć. 

Chciałem wybadać Wasze zdanie, opinie o sprzęcie i ew. zredukować liczbę faworytów do przesłuchania a także czy wzmak będzie dobry do tych maluchów.

Zdaję sobie sprawę, że sprzęt trzeba przesłuchać u siebie w domciu, tam gdzie będzie grał (co w przypadku używek jest często utrudnione) i tak zrobię. Ale po to jest forum by się poradzić czy posłuchać co inni mają do powiedzenia na temat danych paczek czy konkretnego klocka.

To co napisał diBatonio w pierwszej odpowiedzi - to oczywiście święta prawda, ale czasem doświadczenia innych też są cenne. Inaczej wszelkie testy., recenzje i porównania trzeba by wyrzucić do kosza, a Wasz kolega Kraft (i inni) przecież sporo pracy włożyli w swoje "recki".

Powyżej kolega Kraft napisał 2-3 zdania - ale cenne, ważne. Ja przykładowo napaliłem się na KEF R3 META, ale szybko.....wybito mi je z głowy (ze względu na gabaryty pomieszczenia i fakt że nie mógłbym ich odsunąć od ścian).

Napisano
2 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Inaczej wszelkie testy., recenzje i porównania trzeba by wyrzucić do kosza

Co chcesz kupić?

Kolumny i swoje wrażenia?

Czy iluzję czytając czyjeś/moje testy?

11 minut temu, Tweeter2016 napisał:

ale czasem doświadczenia innych też są cenne

Twoje doświadczenie jest najlepszym nauczycielem. Kosztuje drogo, ale dobrze tłumaczy.

Napisano (edytowany)

OK, to moje (głupie) przyzwyczajenia - jak kupuję elektronikę czy inne gadżety to zasięgam opinii innych.  Ale zgadzam się, że to zła droga w przypadku audio :D 

Dobra wrócę tu z bardziej szczegółowymi pytaniami, a nie będę zadawał pytań "co wybrać" czy "co lepsze" ;)

Macie racje, ja jestem niereformowalny.

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano

@Tweeter2016 Ja Ciebie potrzebuję, byś w dziale muzyka wrzucił tytuł płyty dobrze zrealizowanej, bo na kiepskie szkoda mi czasu.

Albo w dziale koncerty polecił mi coś na początek maja, najlepiej w Trójmieście, albo Olsztyn.

A jak masz ochotę na Sea Jazz w Rotterdam w 12-14 lipiec to daj mi znać na pw. Pomogę z biletem. 

Napisano
Dnia 2.02.2024 o 20:48, AudioTube napisał:

A jak masz ochotę na Sea Jazz w Rotterdam w 12-14 lipiec to daj mi znać na pw. Pomogę z biletem. 

W lipcu będę daleko od Holandii, ale dzięki za propozycję!

Z tymi płytami, to masz na myśli fizyczne płyty CD, SACD, winyle czy "e-płyty" z serwisów streamujących?.

Napisano
7 minut temu, Tweeter2016 napisał:

"e-płyty" z serwisów streamujących?.

Tak. Jeśli w trakcie odsłuchu uznasz, że ta właśnie słuchana płyta jest bardzo dobrze zrealizowana. Tzn czyste, klarowne, zróżnicowane barwowo brzmienie, to wklej tytuł, czy okładkę tej płyty w zakładkę muzyka/czego słuchasz i ja przeczytam i posłucham. 

Ja wyjątkowo tutaj wkleję zrzut płyty, którą już 3 tydzień słucham. No nie mogę się wgryźć, tyle wglądu mam w nią, tak mnie się podoba. 
Ja słucham wszystko, absolutnie co popadnie, oby tylko nagrana muza była nieprzyzwoicie dobrej jakości. 

70CEFE2A-1C69-467B-8B59-520225F35F8D.jpeg

Napisano
1 minutę temu, AudioTube napisał:

Ja słucham wszystko, absolutnie co popadnie, oby tylko nagrana muza była nieprzyzwoicie dobrej jakości. 

Mam Zenka Martyniuka w plikach high-res......................................................................................................................................................................................................................................................................... ;) Żartuję !

Czegoś poszukam, przypomnę sobie to wrzucę. Obecnie (od kilkunastu tygodni :) ) przerabiam SADE - wróciłem do starych przebojów, bo mało jest dobrych nowości.

Mnie musi podobać się muzyka, sama dobra jakość, wysoki bitrate i DSD nie pomoże.