Skocz do zawartości

E-bike zdrowszy niż audio

Recommended Posts

Hej,

Fajnie się czyta. Im więcej tym bardziej oczy otwieram. Jeżdżę już chyba ok. dekady na tym ciężkim "badziewiu". 3x łańcuch wyczyścilem i przesmarowałem. Nic nie skrzypi i daje radę po okolicy. Bezawaryjny, ale chyba tylko przez to, że max 50km jednorazowo i to w trybie spacerowym 😉

Chylę czoła wszystkim zapaleńcom dwóch kółek. 

Pozdrawiam. M

IMG_20210609_181106.jpg

Przykro mi na smarach się nie znam za bardzo. Wiem jedynie kiedy na łańcuch smar "suchy" a kiedy "mokry". Do suportu chodzi prawdopodobnie o to, by był to gęsty, w miarę stały smar, a nie np wd40. A czy on jest z miedzią teflonem czy czymś tam to hmmm🤔....  Używam firmowek shimano, tak jak są dedykowane i nie zastanawiam się za bardzo nad tym.

A pytanie mam. Czy z widelcami (amortyzator przedni) trzeba coś robić? Czy to jest raczej bezobsługowe ustrojstwo? Bo przez 15 lat oprócz czyszczenia z zewnątrz z resztek kurzu/piachu to w zasadzie nic nie robiłem. Działa bez zarzutów. Mam w swoim Krossie SR Suntour.

Włączyłem jakiś tutorial na YT, ale po kilku minutach oglądania mi się odwidziało. Mam wrażenie, że ludzie dorabiają w tym hobby zbyt dużą filozofię. Hmm, czekaj, to całkiem jak w audio :D

Edytowano przez lpomis

39 minut temu, lpomis napisał:

A pytanie mam. Czy z widelcami (amortyzator przedni) trzeba coś robić? Czy to jest raczej bezobsługowe ustrojstwo? Bo przez 15 lat oprócz czyszczenia z zewnątrz z resztek kurzu/piachu to w zasadzie nic nie robiłem. Działa bez zarzutów. Mam w swoim Krossie SR Suntour.

To zależy od klasy sprzetu. Mówię o sobie. Jeśli to drogi osprzęt to zaglądam. Jeśli jakiś tani, czyszczę powierzchownie jak Ty (obserwując oczywiście po prawie każdej "wycieczce" jak wyglądają golenie).

Widelec roweru rocznego - zero rys na goleniach20250329_233436.jpg.beb6c38b9dc4699dbeb27b47d11b0eed.jpg

A tutaj widelec roweru.... kurcze ile to już lat? 🤔 nawet nie pamiętam... na pewno powyżej 6lat- silnie exploatowany. Również zero rys i przetarć na goleniach.20250329_233522.jpg.0964d5fb87f7c705ab2af25dbe192352.jpg

Ps: to totalnie inne rowery chociaż wydaje się że to ten sam. Pierwszy sprężynowy z hardtail-a, a drugi powietrzny z full-a

Ps2: za widelcami podkładka z różnymi logo (zamazane) by nie rozpraszać uwagi ;)

Edytowano przez Chyba Miro 84

7 godzin temu, lpomis napisał:

Włączyłem jakiś tutorial na YT, ale po kilku minutach oglądania mi się odwidziało. Mam wrażenie, że ludzie dorabiają w tym hobby zbyt dużą filozofię. Hmm, czekaj, to całkiem jak w audio :D

Ja mam taki niby specjalny olej w aerozolu do amortyzatorów, którym psikam ze dwa razy w roku po goleniach.

7 godzin temu, MariuszZ napisał:

Hej,

Fajnie się czyta. Im więcej tym bardziej oczy otwieram. Jeżdżę już chyba ok. dekady na tym ciężkim "badziewiu". 3x łańcuch wyczyścilem i przesmarowałem. Nic nie skrzypi i daje radę po okolicy. Bezawaryjny, ale chyba tylko przez to, że max 50km jednorazowo i to w trybie spacerowym 😉

Chylę czoła wszystkim zapaleńcom dwóch kółek. 

Pozdrawiam. M

IMG_20210609_181106.jpg

Niezły rower. Jak już nie będzie Ci się chciało ciężko pedałować (tak jak mi), możesz dokonać konwersji na elektryka. Bardzo dobre i łatwe w montażu są zestawy Zibibike. Oczywiście przy elektryku, także trzeba pedałować, ale znacznie lżej. Jadąc np. do Ustki, przy wietrze w twarz i pod górkę, żaden młodzian na zwykłym nie jest w stanie mi dorównać. Jako że po moim ulepie nie widać bardzo, że to elektryk, często widzę zdziwione miny, że jakiś dziadek swobodnie ich wyprzedza :) 

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

że szaro i dość wietrznie.

No i wróciłem. Godzinka wystarczy. 13 km. to nie wynik , który można zapisać w księdze rekordów Guinnessa, ale jazda w mieście liczy się inaczej :) Walka o życie przy każdej zmianie pasa , adrenalina buzuje :)

Ponieważ pozamykali mi drogi , którymi normalnie jeździłem na siłownie , korzystając z mniejszego ruchu , niż w tygodniu postanowiłem wytyczyć nowy szlak. A przy okazji taka podróż sentymentalna w miejsca mojego dzieciństwa. Ten zegar słoneczny / kiczowaty w kolorowe szkiełka/ jest w parku, w którym się praktycznie wychowałem. Ma z 60 lat spokojnie i fajnie , że po rewitalizacji parku zostawiono ten relikt przeszłości. No i Piotrkowska , o tej porze jeszcze senna.

A faktycznie , w Łodzi też wieje i nie ma słoneczka. 

IMG_4924.JPG

IMG_4927.JPG

IMG_4928.JPG

IMG_4929.JPG

IMG_4930.JPG

Edytowano przez tomek4446

Dziś wszyscy na dwóch kółkach więc i ja założyłem słuchawki, odpaliłem ulubiony mix na Tidal i troszkę pojeździłem. Jeżdżę wyłącznie po lesie, mieszkam ok. 200 m od szlaku Green Velo, dookoła lasy, nie muszę szukać miejscówek. Czuję się tam dobrze.

Odnośnie serwisowania roweru, to zgadzam się z @Chyba Miro 84, zależy od sprzętu i podejścia. Mnie nie stać więc dbam o rower. Części nie są tanie. 

Gdy jest ciężko, czuję palące mięśnie, brak siły, przypominam sobie o wybitnych komentatorach, Panu Wyrzykowskim i Panu Jarońskim. I kurde pchają mnie 😀

PS Niech i Was pchają gdy wiatr znowu w twarz, a górka jakby końca nie miała. 

Kilka zdjęć z dzisiejszej przejażdżki. Lampki to obowiązek, a szczególnie po zmroku w lesie. 

20250330_182315.jpg

20250330_193606.jpg

20250330_193715.jpg

Fajna maszyna (patrzyłem kiedyś w tym kierunku) 👍

Szybkie pytanko mam. Czy te maxxis to model minion2? Nic nie pisze na boku, a układ bieżnika przypomina własnie minion2. No i oczywiście jak się sprawuje ten typ na danej powierzchni?

Szutry, gleba(trawnik) zwłaszcza na trawersach czyt. Trzymanie boczne opon.

8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Fajna maszyna (patrzyłem kiedyś w tym kierunku) 👍

Szybkie pytanko mam. Czy te maxxis to model minion2? Nic nie pisze na boku, a układ bieżnika przypomina własnie minion2. No i oczywiście jak się sprawuje ten typ na danej powierzchni?

Szutry, gleba(trawnik) zwłaszcza na trawersach czyt. Trzymanie boczne opon.

A dziękuję. Tak opony to Minion DHR II, napisy są tylko z jednej strony. Do mojej rekreacyjnej jazdy, odnośnie opon nie mam żadnych uwag. Kiedyś coś próbowałem zjeżdżać i skakać, po weekendzie na Malino Brdo bike park dałem sobie spokój. 

@fp74 lampka to Lezyne Hecto Drive 500XL. Taka podstawowa, jest mała i lekka, świeci dość mocno. Jednak bateria trzyma w takim ustawieniu dość krótko.

Edytowano przez soberowy