Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Nic nie zabezpieczy sprzętu, gdy blisko budynku, czy bezpośrednio strzeli piorun. Możesz się przestać łudzić. Nie ma żadnego urządzenia że 100% skutecznością, to mit. Nawet jeśli nic nie przejdzie przez zasilanie, to w czynnej elektronice mogą się zaindukować napięcia, które  ją usmażą.

Edytowano przez michaudio
Literówka
Napisano (edytowany)
17 minut temu, Slawko69 napisał:

Z tego co widzę Matrix nie ma ochrony przeciwprzepięciowej a tę chyba warto mieć. Niechciałbym po burzy się zdziwić

Co byś nie kupił,  czy z zabezpieczeniem w listwie, czy nie i tak się mozesz zdziwić.

Do tego to służą zabepieczenia w skrzynce rozdzielczej tzw.odgromniki/ograniczniki przepięć i instalacja odgromowa, a nie listwa z warystorkiem.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 godzinę temu, Slawko69 napisał:

Niby tak. Ale wiesz jaki jest stan instalacji elektrycznych w bloku z połowy lat 80. W tym roku zrobili nową odgromówkę ale lubię dmuchać na zimne. Fakt przez 17 lat nic się niestało. I oby tak pozostało

Jak jest instalacja TV kablowej, to zabezpieczenia odgromowe muszą być,  także ten...

Listwa z filtrami czasem się sprawdza z dakiem, ale ogólnie do systemu pasywka, a ta WW  Matrix 2 jest w pip lepsza o Tagi.

Napisano

Około 1000 godzin tyrałem na zestaw audio. Chciałbym go mieć do końca jego lub mojego. 
Zestaw mam podpięty do sieci i neta tylko podczas odsłuchu. To tylko dwie wtyczki. 5 sekund zajmuje. 

Kolejne 5 sekund to zerknięcie na apkę prognoza pogody/burze.

Napisano

Ludzie nie chca teraz wstawać po pilota, maja problem z włożeniem płyty do CD. Wstać żeby zmienić głośność to przecież szok.

A tu żeby włączyć sprzet do sieci? Wiem o czym mowisz bo ja to rozumiem. Ale to się bardzo , za bardzo zmienia. Ludzie sa leniwi.

Napisano
Dnia 1.05.2024 o 08:08, AudioTube napisał:

Kolejne 5 sekund to zerknięcie na apkę prognoza pogody/burze.

Zeszłego lata trzykrotnie złapała mnie w terenie burza. Za każdym razem sprawdzałem wcześniej prognozy w dwu serwisach (podających trochę inne informacje) i o burzy ani słowa. :)

Może macie w NL lepsze prognozy, ale szczerze mówiąc - wątpię. Przecież wszystko pewnie i tak jest z tych samych modeli pogodowych (GFS i ECMWF).

(Oczywiście nie zamierzam nikogo straszyć, myślę, że ryzyko jest znikome, a w razie czego ochrona ze strony listwy - ograniczona, jak już zauważyli koledzy.)

Napisano

Faktycznie, prognozy burzowe to takie wróżenie i często zaskoczenie. Tutaj także.
Przy upalnych miesiącach prawdopodobieństwo większe.
Przedwczoraj niedaleko mnie/ 15km wyładowania uszkodziły kilka domów/dachy/pożary. Aż mnie zmroziło ze strachu. Spałem jak nieprzytomny, nic nie słyszałem.

Piszemy tutaj o listwach. Mam i ja. Kupiłem, ponieważ brakło mi gniazdek i taka estetyczna i po prostu ładna, jak dla mnie. Około 1200 zł/z upustem. Mam drewnianą podłogę i pasują do siebie. Jest duża, trochę waży.
Przepraszam za reklamę. Nie jest to moją intencją. Działa już 4 rok. Bezawaryjnie. 

B906F2DD-0A4C-4FAC-A739-7C1B0DF10770.jpeg

Napisano (edytowany)
Dnia 30.04.2024 o 10:38, michaudio napisał:

Nic nie zabezpieczy sprzętu, gdy blisko budynku, czy bezpośrednio strzeli piorun. Możesz się przestać łudzić. Nie ma żadnego urządzenia że 100% skutecznością, to mit. Nawet jeśli nic nie przejdzie przez zasilanie, to w czynnej elektronice mogą się zaindukować napięcia, które  ją usmażą.

A jak np. szpitale mają porobione odgromy, zabezpieczenia, to co? A mają przecież mnóstwo sprzętu i elektroniki.

Dnia 2.05.2024 o 11:47, AudioTube napisał:

Przedwczoraj niedaleko mnie/ 15km wyładowania uszkodziły kilka domów/dachy/pożary. Aż mnie zmroziło ze strachu. Spałem jak nieprzytomny, nic nie słyszałem.

Idę o zakład, że żaden nie miał prawidłowo, a najpewniej to, w ogóle zainstalowanego odgromu.

Edytowano przez AutoPirat
Napisano

Szpitale to inny wyższy stopień  wielopoziomowych zabezpieczeń. Tu rozsądny inwestor nie oszczędza, w końcu chodzi o ludzkie życie. Można to sobie skopiować w domu, włącznie z zasilaniem awaryjnym z agregatu prądotwórczego. Pozostaje pytanie, czy tak wysokie nakłady mają sens ekonomiczny? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sam.

Napisano

No niestety, smutny widok. Instalacji odgromowej nie widać.  A instalacja odgromowa chroni przede wszystkim właśnie przed takimi skutkami (pożarami) jak właśnie widać na zdjęciu. Ściąga większość ładunku do ziemi. 

W czasie budowy, to też miałem rozterki czy zakładać, bo na forach te "trole" dziwne rzeczy piszą, że np. lepiej nie zakładać, bo przyciąga pioruny. 3-4 lata temu (przed inflacją) materiał z robocizną ok. 4k PLN. Igły w ziemię na 12m (bo suchy grunt) sam wbijałem oraz sam spinałem instalację. Do tego zabezpieczenie w skrzynce elektrycznej przeciwprzepięciowe w razie uderzenia pioruna, to elektryk zainstalował w cenie ok. 500zł. 

Czy to duży koszt, to już każdy niech sam sobie odpowie na to pytanie. Dużo, czy mało - 5k PLN?

Dodatkowo przełącznik do zasilania agregatem ok. 100zł (raczej nie skorzystam, bo po przekalkulowaniu kosztów utrzymania agregatu, to nie opłacalne).

Napisano
Dnia 1.05.2024 o 18:33, Amarok napisał:

Ja bym dodam jeszcze wygodnictwo...znam to z autopsji. 😀

Hmm tylko czy to nie idzie w parze?

Bo na przykład rozumiem adjustowanie poziomu głosu z pilota. Bo podchodząc do sprzetu no możesz go mieć blizej wiec nie ustawisz tak jak w miejscu odsłuchu. Ale włączanie na przykład?

Tu już jakby jedno idzie w parze z drugim.