MariuszZ Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 48 minut temu, Pitt39 napisał: No to ciężko to widzę. Zatkaj BRy na próbę. Na pewno mniej będzie sie pomiesczenie wzbudzać. Spróbuj na podstawie kalkulatora określić na jakich f są rezonanse i zrób prosty filtr do WIIMa przycinając doświadczalnie piki modów rezonansowych o kilka dB. Najlepiej zrobić pomiar z miejsca odsłuchu ale na próbę można pokombinować nawet bez pomiarów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 5 minut temu, MariuszZ napisał: Zatkaj BRy na próbę. Na pewno mniej będzie sie pomiesczenie wzbudzać. Spróbuj na podstawie kalkulatora określić na jakich f są rezonanse i zrób prosty filtr do WIIMa przycinając doświadczalnie piki modów rezonansowych o kilka dB. Najlepiej zrobić pomiar z miejsca odsłuchu ale na próbę można pokombinować nawet bez pomiarów. No właśnie sobie teraz pomyślałem o tym, żeby zasłonić wyloty BR i pobawię się jeszcze z EQ wycinając dolne pasma. W jaki sposób miałbym zrobić pomiar i czym? 29 minut temu, Bogusław 66 napisał: zapewne chcesz, żeby tak zawsze stały Dokładnie. 30 minut temu, Bogusław 66 napisał: Inne kolumny a raczej kierunek ... na monitory. Czy ten sam model podstawkowych będzie miał to samo brzmienie co podłogowe? Można tak teoretycznie założyć? Np. Aurora 700 i Aurora 300. Pytanie jakie podstawkowe mogą sprawdzić się w moim pomieszczeniu i przy takim ustawieniu? Bass reflex z przodu będzie lepszy? Czy może koniecznie zamknięte? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 38 minut temu, jabar napisał: W jaki sposób miałbym zrobić pomiar i czym? To zależy czym dysponujesz. Sprawdziłem na szybko czy się da bez dedykowanego do REW mikrofonu z wykorzystaniem możliwości Eversolo DMP6 i lapka pomierzyć odpowiedź pomieszczenia. Da się. W Eversolo włączyłem BT i połączyłem laptopa przez BT z dakiem. Lapka postawiłem w miejscu odsłuchu tak by jego mikrofon był mniej więcej tam gdzie są uszy. Włączyłem w opcjach REW wyjście (output device) na Eversolo po BT i mikrofon lapka jako Input device. W zakładce Measure wlączyłem przemiatanie i efekt widać na screenie. Dla porównania wrzuciłem wcześniejszy pomiar UMIKIEm. Jak widać w zakresie niskich częstotliwości do ok. 200 Hz różnice są znikome. Można na tej podstawie juz spreparować jakieś filtry do DSP wykorzystując laptopa. Zakładam, że WIIM ma BT? Jeżeli nie napisz co masz to coś wykombinujemy Pomiar pogłosu RT60 też możesz takimi prostymi narzędziami sprawdzić z pewnym przybliżeniem. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 6 minut temu, MariuszZ napisał: mikrofon lapka jako Input device Jak ja mierzyłem mikrofonami używanemi do konferencji między innymi superlux, to poniżej 100 Hz i powyżej 5kHz miałem totalną sieczkę. Nie dało się tego interpretować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 10 minut temu, MariuszZ napisał: Zakładam, że WIIM ma BT? Tak. 11 minut temu, MariuszZ napisał: To zależy czym dysponujesz. Mam smartphone i PC w innym pokoju, który jest obecnie zepsuty Laptopa nie mam. I ogólnie nie znam tych programów, o których piszesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Wysun te kolumny przede wszystkim Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Tak i usiądź w miejscu stolika 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 11 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Tak i usiądź w miejscu stolika 😉 Już siadałem i w tym miejscu jest trochę lepiej. Wtedy jest prawie trójkąt równoramienny. Tylko, że ja nie w tym miejscu docelowo będę słuchać. Zmiana umeblowania raczej nie wchodzi w grę. Tym bardziej siedzenie na środku pokoju Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Weź dywanik czy np duży koc połóż na podłodze między kolumnami tuż przed nimi. To nic nie kosztuje. Z sprawdzisz czy jest różnica 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 4 minuty temu, jabar napisał: Już siadałem i w tym miejscu jest trochę lepiej. Wtedy jest prawie trójkąt równoramienny. Tylko, że ja nie w tym miejscu docelowo będę słuchać. Zmiana umeblowania raczej nie wchodzi w grę. Tym bardziej siedzenie na środku pokoju Ale wiesz, że siedząc 50cm od tylnej ściany nigdy nie będziesz zadowolony z brzmienia. To nie jest miejsce optymalne niestety. Kompromisem może być wysuwanie kolumn i lub siedzenie w miejscu stolika, który przecież można gdzieś odstawić na czas posłuchania kilku płyt. Możesz też jakieś krzesełko przed stolikiem postawić i siadać 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Spróbuj kolumny trochę od ściany i pod kątem w stronę słuchacza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Ale wiesz, że siedząc 50cm od tylnej ściany nigdy nie będziesz zadowolony z brzmienia. To nie jest miejsce optymalne niestety. Jestem bardzo zadowolony, nie przesadzajmy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia (edytowany) 21 minut temu, marcinmarcin napisał: Jestem bardzo zadowolony, nie przesadzajmy... To nie jest przesada, ale jak jesteś zadowolony, to okej. Przy ścianach też masz mody, czy fale stojace, jak zwał tak zwał. Bas wtedy też będzie inny niż w odległości metra od tej ściany, u mnie wisi tam dyfuzor 2D i wiem, że jednak lepiej od niego siedzieć dalej , jak bliżej 🙂 https://livesound.pl/tutoriale/4381-mody-drgan-niskie-czestotliwosci-w-pomieszczeniach Edytowano 11 kwietnia przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk Pl Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia Każde pomieszczenie jest inne, u mnie na przyklad bass ucieka centralnie na srodku pomieszczenia, ale w miejscu odsłuchowym, gdzie moja głowa jest dosłownie kilka cm od ściany bass jest idealny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 kwietnia Udostępnij Napisano 11 kwietnia A ja widzę to tak. Nie ma szans w tym pomieszczeniu na dobrą akustykę. Tylko dsp. I to tez efekt bedzie mizerny ale moze autora watku usatysfakcjonuje. Żadne kable, wymiany źródła, skręcanie kolumn nie pomoże. Mozna odsunąć je od ściany( a nawet należy) ale w ten sposób nie zlikwidujecie pogłosu czy nakladania się fal. Zwróćcie uwagę na wystrój wnetrza i ustawienie. Autor nie zmieni salonu w studio nagraniowe. Skłaniam się ku sluchawkom lub monitorom i przesunieciem się z nimi i miejscem odsluchowym na środek pokoju. Sluchalem u kolegi w takim salonie o podobnych wymiarach i kolega nie byl nowicjuszem. Nie poradził sobie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Panowie.. święta uratowane Bas został ujarzmiony. Wystarczyło przesunąć jeden suwak EQ i wyciąć wszystko poniżej 31Hz i znowu poczułem się jakbym był w sali odsłuchowej Zniknęło dudnienie, ból uszu, dziwne brzmienie. Teraz zestaw gra tak jak powinien. Nawet w tym pokoju z pogłosem i w tym ustawieniu, czyli kolumny 19cm od ściany tylnej i ze słuchaczem 40cm od ściany za głową. Nie jest to optymalny punkt odsłuchowy, ale mimo wszystko jestem bardzo zadowolony. Przysuwając się bliżej do kolumn jest idealnie. Zrobię jeszcze fine tuning EQ i sprawdzę różne ustawienia kolumn i będzie pięknie Z tym niskim basem to by się zgadzało. Heco mają pasmo przenoszenia od 25Hz. Tak niskie częstotliwości nie są praktycznie słyszalne. Generalnie podczas produkcji muzyki zaleca się wycinanie tak niski częstotliwości, bo przynoszą więcej problemów niż korzyści. W moim pokoju mocno przeszkadzały. Dziękuję każdemu z was za pomoc i wsparcie. Pozostaje teraz już tylko cieszenie się muzyką 4 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia (edytowany) No i fajnie. Miłej zabawy życzę. Ten equalizer jest w tym Wiim amp? Edytowano 12 kwietnia przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 21 minut temu, Artur Brol napisał: Ten equalizer jest w tym Wiim amp? Tak. Raz ustawiasz pod wszystkie zrodla. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Dzięki 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2 godziny temu, jabar napisał: Wystarczyło przesunąć jeden suwak EQ Super, że się nie poddałeś. Zazdroszczę konsekwencji, samozaparcia i wiary👍 Gratuluję sprzętu o takiej funkcjonalności. Fajnie mnie się patrzy na pokój z taką ilością światła. Zachecam, byś zabierał głos i opowiadał o swoich obserwacjach, doświadczeniach itp Być może wielu z nas skorzysta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 22 minuty temu, AudioTube napisał: Super, że się nie poddałeś. Zazdroszczę konsekwencji, samozaparcia i wiary👍 Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych 22 minuty temu, AudioTube napisał: Gratuluję sprzętu o takiej funkcjonalności. Dzięki. Na prawdę polecam ten zestaw. 23 minuty temu, AudioTube napisał: Fajnie mnie się patrzy na pokój z taką ilością światła. Też do lubię Pokój jest od strony zachodniej. Na przeciw nie ma innych budynków, a latem całkowicie zasłania mnie to wysokie drzewo. Prywatność zagwarantowana 24 minuty temu, AudioTube napisał: Zachecam, byś zabierał głos i opowiadał o swoich obserwacjach, doświadczeniach itp Na pewno się odwdzięczę za wiedzę, którą mogłem tu zdobyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlo497 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia 17 minut temu, jabar napisał: Też do lubię Pokój jest od strony zachodniej Mogę tylko zazdrościć. Mam praktycznie szklaną ścianę wystawioną na południe. Efekt jest taki, że w miesiącach letnich jest odsłonięta tylko rano i wieczorem. W dzień nie idzie wytrzymać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 28 minut temu, carlo497 napisał: Mogę tylko zazdrościć. A ja tobie współczuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia 3 godziny temu, jabar napisał: Panowie.. święta uratowane Bas został ujarzmiony. Wystarczyło przesunąć jeden suwak EQ i wyciąć wszystko poniżej 31Hz i znowu poczułem się jakbym był w sali odsłuchowej Zniknęło dudnienie, ból uszu, dziwne brzmienie. Teraz zestaw gra tak jak powinien. Nawet w tym pokoju z pogłosem i w tym ustawieniu, czyli kolumny 19cm od ściany tylnej i ze słuchaczem 40cm od ściany za głową. Nie jest to optymalny punkt odsłuchowy, ale mimo wszystko jestem bardzo zadowolony. Przysuwając się bliżej do kolumn jest idealnie. Zrobię jeszcze fine tuning EQ i sprawdzę różne ustawienia kolumn i będzie pięknie Ja jednak jeszcze troszkę podążę... 😀 Zdaje się że użyłeś GEQ w wiim, natomiast PEQ może się okazać lepszym i dokładniejszym narzędziem. Myślę że warto spróbować. Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości wykonania pomiarów w REW można wykorzystać Generator Częstotliwości (np. taki jak poniżej) spróbować na słuch sprawdzić w których częstotliwościach bas się najbardziej wzbudza i zmniejszyć te pasmo (wyciąć) wykorzystując właśnie PEQ w wiim. zrobić np. tak: 3 godziny temu, jabar napisał: wyciąć wszystko poniżej 31Hz to też się da zrobić w PEQ ustawiając odpowiednie parametry tu: Miłej zabawy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabar Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 5 minut temu, Palmos napisał: Zdaje się że użyłeś GEQ w wiim, natomiast PEQ może się okazać lepszym i dokładniejszym narzędziem. Myślę że warto spróbować. Zgadza się, zrobiłem to na szybko. Dokładniejsza zabawa jeszcze przede mną, wczoraj nie miałem czasu Wtedy użyję PEQ i podejrzewam, że przesunę wycięcie o jeszcze kilka Hz do góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts