rafau Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Właśnie myślałem i o wersji Pro Plus. Dzięki za info, że i tam występuje korekcja. Pytanie tylko, czy cokolwiek dzwiękowo zyskam poza fajną funkcjonalnością? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu Moim zdaniem , jeżeli tak to nie jest to duża różnica. Nie mam Ultra też w domu więc ciężko mi powiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 11 minut temu Udostępnij Napisano 11 minut temu Dnia 8.11.2024 o 14:46, Maciej H napisał: Co mam rozumieć z tego zdjęcia? Tylko tyle, że pomieszczenie jak zawsze do ok. 250Hz gra pierwsze skrzypce. Z partytury tego koncertu widać, że zjada Ci pomieszczenie basowe nuty do ok. 60Hz by później "wypluć" je z pełną mocą do ok. 100Hz (measured). Algorytmy RC wiima probują z tym walczyć przeciwdziałając filtrami PEQ. Z przebiegu filtrowej krzywej widać, że jest to filtr typu "inverse" odejmujacy i dodający 1:1 w paśmie do 4kHz. Wg mnie slabe to bo pomiar nie jest uśredniany z kilku punktów, a tylko z jednego co powoduje spore przekłamania związane z położeniem telefonu, palców, orientacji mikrofonów w telefonie bo z reguły są dwa itd. Istnieje ryzyko, że za każdym pomiarem wynik będzie inny zatem i korekcja inna (equalization). No i ostatecznie "predicted" jest tylko pobożnym życzeniem wiima. Widzę, że chciałby osiągnąć "target" ale czy osiągnie to już inna kwestia. Może ale warto mieć świadomość, że podbijanie dziur w charakterystyce amplitudowej na wykresie SPL, a w realu próbowanie wytworzenia wyższego ciśnienia SPL fali akustycznej w węźle skończy się zwiększonymi znieksztalcenismi dźwięku. Wg mnie ten ficzer wiima jako RC jest w fazie rozwojowej i raczej należy go traktować jako element do zabawy i edukacji bo z efektywną korekcją ma na tym etapie implementacji niewiele wspólnego. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts