rafau Napisano 15 listopada 2024 Napisano 15 listopada 2024 Właśnie myślałem i o wersji Pro Plus. Dzięki za info, że i tam występuje korekcja. Pytanie tylko, czy cokolwiek dzwiękowo zyskam poza fajną funkcjonalnością? Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano 15 listopada 2024 Napisano 15 listopada 2024 Moim zdaniem , jeżeli tak to nie jest to duża różnica. Nie mam Ultra też w domu więc ciężko mi powiedzieć. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 15 listopada 2024 Napisano 15 listopada 2024 Dnia 8.11.2024 o 14:46, Maciej H napisał: Co mam rozumieć z tego zdjęcia? Tylko tyle, że pomieszczenie jak zawsze do ok. 250Hz gra pierwsze skrzypce. Z partytury tego koncertu widać, że zjada Ci pomieszczenie basowe nuty do ok. 60Hz by później "wypluć" je z pełną mocą do ok. 100Hz (measured). Algorytmy RC wiima probują z tym walczyć przeciwdziałając filtrami PEQ. Z przebiegu filtrowej krzywej widać, że jest to filtr typu "inverse" odejmujacy i dodający 1:1 w paśmie do 4kHz. Wg mnie slabe to bo pomiar nie jest uśredniany z kilku punktów, a tylko z jednego co powoduje spore przekłamania związane z położeniem telefonu, palców, orientacji mikrofonów w telefonie bo z reguły są dwa itd. Istnieje ryzyko, że za każdym pomiarem wynik będzie inny zatem i korekcja inna (equalization). No i ostatecznie "predicted" jest tylko pobożnym życzeniem wiima. Widzę, że chciałby osiągnąć "target" ale czy osiągnie to już inna kwestia. Może ale warto mieć świadomość, że podbijanie dziur w charakterystyce amplitudowej na wykresie SPL, a w realu próbowanie wytworzenia wyższego ciśnienia SPL fali akustycznej w węźle skończy się zwiększonymi znieksztalcenismi dźwięku. Wg mnie ten ficzer wiima jako RC jest w fazie rozwojowej i raczej należy go traktować jako element do zabawy i edukacji bo z efektywną korekcją ma na tym etapie implementacji niewiele wspólnego. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 15 listopada 2024 Napisano 15 listopada 2024 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Tylko tyle, że pomieszczenie jak zawsze do ok. 250Hz gra pierwsze skrzypce. Z partytury tego koncertu widać, że zjada Ci pomieszczenie basowe nuty do ok. 60Hz by później "wypluć" je z pełną mocą do ok. 100Hz (measured). Algorytmy RC wiima probują z tym walczyć przeciwdziałając filtrami PEQ. Z przebiegu filtrowej krzywej widać, że jest to filtr typu "inverse" odejmujacy i dodający 1:1 w paśmie do 4kHz. Wg mnie slabe to bo pomiar nie jest uśredniany z kilku punktów, a tylko z jednego co powoduje spore przekłamania związane z położeniem telefonu, palców, orientacji mikrofonów w telefonie bo z reguły są dwa itd. Istnieje ryzyko, że za każdym pomiarem wynik będzie inny zatem i korekcja inna (equalization). No i ostatecznie "predicted" jest tylko pobożnym życzeniem wiima. Widzę, że chciałby osiągnąć "target" ale czy osiągnie to już inna kwestia. Może ale warto mieć świadomość, że podbijanie dziur w charakterystyce amplitudowej na wykresie SPL, a w realu próbowanie wytworzenia wyższego ciśnienia SPL fali akustycznej w węźle skończy się zwiększonymi znieksztalcenismi dźwięku. Wg mnie ten ficzer wiima jako RC jest w fazie rozwojowej i raczej należy go traktować jako element do zabawy i edukacji bo z efektywną korekcją ma na tym etapie implementacji niewiele wspólnego. Pozdrawiam. M Fajnie to wszystko wyjaśniłeś. Dzięki za poświęcony czas. Masz jakiś pomysł na ustawienie EQ w moim pomieszczeniu? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 15 listopada 2024 Napisano 15 listopada 2024 1 godzinę temu, Maciej H napisał: Masz jakiś pomysł na ustawienie EQ w moim pomieszczeniu? Żeby cokolwiek sugerować to chociaż wymiary pomieszczenia i rozstawienie kolumn i fotela by się przydało. Najlepiej zrobić pomiary SPL z miejsca odsłuchu do analiz przemiatając pomieszczenie testowym sygnałem. Z samych charakterystyk amplitudowych SPL wiima można tylko wróżyć na zasadzie uda się albo i nie. Ja mimo szczerych dobrych chęci na tym etapie się nie podejmuję rzucania pomysłami Pozdrawiam M Odpisz, cytując
Dedal Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 @MariuszZGenerujesz filtry w REW? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 W REW te typu IIR, te typu FIR dodatkowo w rePhase, ale po wymianie kolumn na Heresy III, które są w OZ nie mam potrzeby nic korygować bo pomieszczenie lepiej się z nimi dogaduje. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Dedal Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 A sprobowal bys cos z tego zrobic ? pomiar mailem mogę przesłać 🙃 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 9 godzin temu, Dedal napisał: @MariuszZGenerujesz filtry w REW? Kiedyś @marcinmarcin mi wygenerował filtry, może też jego zapytaj. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 Mi też generował do Apo . Ale wielu lekarzy pyta sie o diagnozę 😉 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 16 listopada 2024 Napisano 16 listopada 2024 Kto pyta też żyje....czasem dlugo 😄. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 Dnia 15.11.2024 o 23:48, MariuszZ napisał: Żeby cokolwiek sugerować to chociaż wymiary pomieszczenia i rozstawienie kolumn i fotela by się przydało. Najlepiej zrobić pomiary SPL z miejsca odsłuchu do analiz przemiatając pomieszczenie testowym sygnałem. Z samych charakterystyk amplitudowych SPL wiima można tylko wróżyć na zasadzie uda się albo i nie. Ja mimo szczerych dobrych chęci na tym etapie się nie podejmuję rzucania pomysłami Pozdrawiam M Pomieszczenie ma około 11m2. Siedzę w odległości około 1.5m-2m od głośników. Jest problem, o którym wiem otóż jeden głośnik stoi w rogu. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 37 minut temu, Maciej H napisał: Pomieszczenie ma około 11m2. Siedzę w odległości około 1.5m-2m od głośników. Z tego co widzę w odbiciu w telewizorze to siedzisz zaraz przy oknie (ile masz od niego?) A te 11m nie jest otwarte np na aneks? Mógłbyś przypomnieć na jakim sprzęcie grasz? Duże te kolumny, 11m2. Kolumna w rogu jeszcze powinna podbijać bas, a u Ciebie po wykresie widać że jest go za mało. Bardzo to dziwne... 43 minuty temu, Maciej H napisał: Jest problem, o którym wiem otóż jeden głośnik stoi w rogu. Wg mnie nie ma wielkiej tragedii. Widziałem gorsze ustawienia kolumn. Odpisz, cytując
Dedal Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 A to nie są aktywne kolumny ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 22 godziny temu, Dedal napisał: A sprobowal bys cos z tego zrobic ? Hej, Prześlij pomiary .mdat to obadam i ustalimy co i jak. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 Kolumny są aktywne. Magnat Reference 5a. Do tv mam około 2 metrów. 52 minuty temu, MariuszZ napisał: Hej, Prześlij pomiary .mdat to obadam i ustalimy co i jak. Pozdrawiam. M Skąd mam wyciągnąć ten plik mdat? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 5 minut temu, Maciej H napisał: Skąd mam wyciągnąć ten plik mdat? To proste. Robisz pomiar mikrofonem typu UMiK 1 lub 2 , korzystając z programu REW i uprzednio go odpowiednio ustawiając. Zapisujesz pomiar i zapisem będzie właśnie wspomniany plik mdat. Następnie kopiujesz ten plik i wstawiasz w wątku. No , nie mów , że nie wiedziałeś ? 😂 1 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 To nie wątek o akustyce, ale tak offtopowo, z ciekawości - jakie macie czasy pogłosu? 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 39 minut temu, Maciej H napisał: Skąd mam wyciągnąć ten plik mdat? Ja do Dedala pisałem w odpowiedzi na jego posta 😁 1 Odpisz, cytując
Dedal Napisano 17 listopada 2024 Napisano 17 listopada 2024 28 minut temu, Wito76 napisał: To nie wątek o akustyce, ale tak offtopowo, z ciekawości - jakie macie czasy pogłosu? Ale o wiim ultra Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 18 listopada 2024 Napisano 18 listopada 2024 Dnia 8.11.2024 o 12:02, Dedal napisał: Tak robi jak jest przez coax , z dysku po usb. Po usb audio nie sprawdziłem bo widzi mój mini PC w sieci ale plików nie mogę udostępnić 🤷 a nie mam czasu teraz rozkminiqc co jest nie tak . Cxn widział wszystko🤪 Marek, jakoś w skrócie o jednym i o drugim. Ma 2x tańszy Wiim w czymś przewagę nad cxn v2. Chciał wymienić swojego mini... i tak myśle co by było najsensowniejsze dla mnie. Z góry thx. Odpisz, cytując
Pitt39 Napisano 18 listopada 2024 Napisano 18 listopada 2024 2 godziny temu, Dedal napisał: Zadzwoń 😉 Zadzwonie wieczorem, to pogadamy 😉 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts