Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 8.11.2024 o 14:46, Maciej H napisał:

Co mam rozumieć z tego zdjęcia?

Tylko tyle, że pomieszczenie jak zawsze do ok. 250Hz gra pierwsze skrzypce. Z partytury tego koncertu widać, że zjada Ci pomieszczenie basowe nuty do ok. 60Hz by później "wypluć" je z pełną mocą do ok. 100Hz (measured).

Algorytmy RC wiima probują z tym walczyć przeciwdziałając filtrami PEQ. Z przebiegu filtrowej krzywej widać, że jest to filtr typu "inverse" odejmujacy i dodający 1:1 w paśmie do 4kHz. 

Wg mnie slabe to bo pomiar nie jest uśredniany z kilku punktów, a tylko z jednego co powoduje spore przekłamania związane z położeniem telefonu, palców, orientacji mikrofonów w telefonie bo z reguły są dwa itd. 

Istnieje ryzyko, że za każdym pomiarem wynik będzie inny zatem i korekcja inna (equalization).

No i ostatecznie "predicted" jest tylko pobożnym życzeniem wiima. Widzę, że chciałby osiągnąć "target" ale czy osiągnie to już inna kwestia.

Może ale warto mieć świadomość, że podbijanie dziur w charakterystyce amplitudowej na wykresie SPL, a w realu próbowanie wytworzenia wyższego ciśnienia SPL fali akustycznej w węźle skończy się zwiększonymi znieksztalcenismi dźwięku. 

Wg mnie ten ficzer wiima jako RC jest w fazie rozwojowej i raczej należy go traktować jako element do zabawy i edukacji bo z efektywną korekcją ma na tym etapie implementacji niewiele wspólnego. 

Pozdrawiam. M

Napisano
7 godzin temu, MariuszZ napisał:

Tylko tyle, że pomieszczenie jak zawsze do ok. 250Hz gra pierwsze skrzypce. Z partytury tego koncertu widać, że zjada Ci pomieszczenie basowe nuty do ok. 60Hz by później "wypluć" je z pełną mocą do ok. 100Hz (measured).

Algorytmy RC wiima probują z tym walczyć przeciwdziałając filtrami PEQ. Z przebiegu filtrowej krzywej widać, że jest to filtr typu "inverse" odejmujacy i dodający 1:1 w paśmie do 4kHz. 

Wg mnie slabe to bo pomiar nie jest uśredniany z kilku punktów, a tylko z jednego co powoduje spore przekłamania związane z położeniem telefonu, palców, orientacji mikrofonów w telefonie bo z reguły są dwa itd. 

Istnieje ryzyko, że za każdym pomiarem wynik będzie inny zatem i korekcja inna (equalization).

No i ostatecznie "predicted" jest tylko pobożnym życzeniem wiima. Widzę, że chciałby osiągnąć "target" ale czy osiągnie to już inna kwestia.

Może ale warto mieć świadomość, że podbijanie dziur w charakterystyce amplitudowej na wykresie SPL, a w realu próbowanie wytworzenia wyższego ciśnienia SPL fali akustycznej w węźle skończy się zwiększonymi znieksztalcenismi dźwięku. 

Wg mnie ten ficzer wiima jako RC jest w fazie rozwojowej i raczej należy go traktować jako element do zabawy i edukacji bo z efektywną korekcją ma na tym etapie implementacji niewiele wspólnego. 

Pozdrawiam. M

Fajnie to wszystko wyjaśniłeś. Dzięki za poświęcony czas. Masz jakiś pomysł na ustawienie EQ w moim pomieszczeniu? 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej H napisał:

Masz jakiś pomysł na ustawienie EQ w moim pomieszczeniu? 

Żeby cokolwiek sugerować to chociaż wymiary pomieszczenia i rozstawienie kolumn i fotela by się przydało.

Najlepiej zrobić pomiary SPL z miejsca odsłuchu do analiz przemiatając pomieszczenie testowym sygnałem. 

Z samych charakterystyk amplitudowych SPL wiima można tylko wróżyć na zasadzie uda się albo i nie. 

Ja mimo szczerych dobrych chęci na tym etapie się nie podejmuję rzucania pomysłami ;) 

Pozdrawiam M

Napisano
Dnia 15.11.2024 o 23:48, MariuszZ napisał:

Żeby cokolwiek sugerować to chociaż wymiary pomieszczenia i rozstawienie kolumn i fotela by się przydało.

Najlepiej zrobić pomiary SPL z miejsca odsłuchu do analiz przemiatając pomieszczenie testowym sygnałem. 

Z samych charakterystyk amplitudowych SPL wiima można tylko wróżyć na zasadzie uda się albo i nie. 

Ja mimo szczerych dobrych chęci na tym etapie się nie podejmuję rzucania pomysłami ;) 

Pozdrawiam M

Pomieszczenie ma około 11m2. Siedzę w odległości około 1.5m-2m od głośników. Jest problem, o którym wiem otóż jeden głośnik stoi w rogu. 

IMG_20241116_121543.jpg

Napisano
37 minut temu, Maciej H napisał:

Pomieszczenie ma około 11m2. Siedzę w odległości około 1.5m-2m od głośników.

Z tego co widzę w odbiciu w telewizorze to siedzisz zaraz przy oknie (ile masz od niego?)

A te 11m nie jest otwarte np na aneks?

Mógłbyś przypomnieć na jakim sprzęcie grasz? Duże te kolumny, 11m2. Kolumna w rogu jeszcze powinna podbijać bas, a u Ciebie po wykresie widać że jest go za mało. Bardzo to dziwne...

43 minuty temu, Maciej H napisał:

Jest problem, o którym wiem otóż jeden głośnik stoi w rogu. 

Wg mnie nie ma wielkiej tragedii. Widziałem gorsze ustawienia kolumn.

Napisano

Kolumny są aktywne. Magnat Reference 5a. Do tv mam około 2 metrów. 

52 minuty temu, MariuszZ napisał:

Hej, 

Prześlij pomiary .mdat to obadam i ustalimy co i jak. 

Pozdrawiam. M

Skąd mam wyciągnąć ten plik mdat? 

Napisano
5 minut temu, Maciej H napisał:

Skąd mam wyciągnąć ten plik mdat? 

To proste. Robisz pomiar mikrofonem typu UMiK 1 lub 2 , korzystając z programu REW i uprzednio go odpowiednio ustawiając. Zapisujesz pomiar i zapisem będzie właśnie wspomniany plik mdat. Następnie kopiujesz ten plik i wstawiasz w wątku. No , nie mów , że nie wiedziałeś ? 😂

Napisano
Dnia 8.11.2024 o 12:02, Dedal napisał:

Tak robi jak jest przez coax  , z dysku po usb. 

Po usb audio nie sprawdziłem bo widzi mój mini PC w sieci ale plików nie mogę udostępnić 🤷 a nie mam czasu teraz rozkminiqc co jest nie tak . Cxn widział wszystko🤪

Marek, jakoś w skrócie o jednym i o drugim. 

Ma 2x tańszy Wiim w czymś przewagę nad cxn v2.

Chciał wymienić swojego mini... i tak myśle co by było najsensowniejsze dla mnie.

Z góry thx.