Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Q21 napisał:

Jest i nasz film, zachęcam do obejrzenia :)

Paweł, zobacz lepiej co u somsiadów z Topa się pokazało. A może zrobisz film na jednorazowym wyjeździe do konkurencji o nowym Node ICON? 

To by było coś! 

I nie musiałbyś czekać na ICONA a zwyczajnie tego z filmu zabrałbyś już do siebie, tak w ramach podziękowania :)

@Top Hi-Fi & Video Design co Wy na to? Zaprosicie Pawła na plan filmowy o ICON?.

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
23 godziny temu, ProjectPi napisał:

Masz je podpisane pod spodem. Tłumacz, i gotowe.

Widże że przechodzisz na level w górze z czarnym dowcipem. :D

Ale wiesz czy nadal udajesz?

20 godzin temu, Tenfilip napisał:

Zwroc uwage, ze domyslne RC odciete jest na 4000 Hz (i chyba 40 Hz), wiec dlatego powyzej 4k masz spojne Predicted z Measured, a Equalization jest na zero. Mozna zmienic zakresy. 

Co to jest Predicted?

8 godzin temu, kaczadupa napisał:

Paweł, zobacz lepiej co u somsiadów z Topa się pokazało. A może zrobisz film na jednorazowym wyjeździe do konkurencji o nowym Node ICON? 

To by było coś! 

I nie musiałbyś czekać na ICONA a zwyczajnie tego z filmu zabrałbyś już do siebie, tak w ramach podziękowania :)

@Top Hi-Fi & Video Design co Wy na to? Zaprosicie Pawła na plan filmowy o ICON?.

nie no jak ? Film o produkcie którego się nie ma w ofercie?

Jaki w tym biznes mają?

Top zrobi swój film o tym na pewno.

Ale takie połączenie sił? O kurde! Nie wierze ale to by było coś faktycznie!

Napisano (edytowany)
52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

nie no jak ? Film o produkcie którego się nie ma w ofercie?

Przecież żartuję z tym filmem..., chociaż nie jestem przekonany, że Paweł jest na stałe związany z jakimś konkretnym salonem audio w kraju, a zwłaszcza z największym, więc teoretycznie... wszystko jest możliwe :)

Druga sprawa. Staram się delikatnie przypominać  dla Topa, że mają tańszą konkurencję (WiiM), żeby czasem do końca roku ICON w kraju nie kosztował już tyle co droższa wersja DMP A6.

Po trzecie. Trzeba się brać za robotę bo już po ósmej a nie pisać na forum. Pisaniem na forum nie zarobię na nowe zabawki.

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Czemu miałbym nie wiedzieć? To żadna zaawansowana wiedza, nie oceniaj innych wedle siebie.

Dobra to ostatnie pytanie. Proszę o wytłumaczenie tych krzywych.

Rozumiem że jak nie napiszesz to nie wiesz i koniec zabawy w przedszkole z Twojej strony. Bo nie sprowadzisz mnie do swojego poziomu.

Jak podejmiesz się to od razu mówie dziękuje ;)

5 minut temu, kaczadupa napisał:

Przecież żartuję z tym filmem

Wiem ale to by było ciekawe w sumie.

5 minut temu, kaczadupa napisał:

chociaż nie jestem przekonany, że Paweł jest na stałe związany z jakimś konkretnym salonem audio w kraju, a zwłaszcza z największym więc teoretycznie wszystko jest możliwe :)

Kto jest największym salonem? Nie no jest. to jest Pracownik Q21 tak rozumiem.

Tu mamy transfer na linii Q21 -> Top

Napisano
48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Rozumiem że jak nie napiszesz to nie wiesz i koniec zabawy w przedszkole z Twojej strony.

To co piszesz, to właśnie przedszkole.

Nie napiszę, bo mi się nie chce robić tego dla ciebie. I tyle.

Napisano (edytowany)

Wydaje mi się, że dźwięk przy korzystaniu z zewnętrznego DACa DX7 Pro z ES9038 pro, po USB Out, jest trochę lepszy, aniżeli gdy korzystam z wewnętrznego DACa Wiima Ultra. Chcę się jednak upewnić, czy po prostu mi się tylko nie wydaje. Będę musiał zatrudnić żonę do testów A/B. Na pewno będzie przeszczęśliwa, że będzie musiała przełączać kable. 

Subiektywne odczucie jest takie, że przy korzystaniu z samego Wiima, dźwięki są jakby bardziej sklejone ze sobą. Fajnie to gra, bo odbiór muzyki jest przyjemny, ale trochę mniej rozdzielczo, niż jak korzystam z zewnętrznego DACa. W sumie nie powinienem się dziwić chyba, DX7 Pro kosztuje 3k.

Edytowano przez renoxd
Napisano
10 godzin temu, kaczadupa napisał:

Pawła na forum nie uświadczysz, jedynie na YT i czasem z prywatnego konta na FB ;) A taki pomysł to cóż, wątpię, że okaże się możliwy do zrealizowania. 

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra to ostatnie pytanie. Proszę o wytłumaczenie tych krzywych.

Fakt , trochę dziwne te zakresy.

A nie można po prostu zrobić pomiar REW-em , wygenerować filtry i porównać z tymi z Wiima ?

Napisano (edytowany)
41 minut temu, ProjectPi napisał:

Wiesz, dla mnie odczuwane czysto subiektywne różnice są niemal na progu mojej percepcji przy o wiele droższym DACu i przy wykorzystaniu wzmacniacza słuchawkowego.

Dlatego właśnie chce skorzystać z pomocy żony i zrobić ślepy test

Przy okazji... te wtyki RCA w Wiimie mogłyby być trochę głębsze. Płytkie są. Czuje jakby kable się ledwo co trzymały na nich. 

Edytowano przez renoxd
Napisano
28 minut temu, renoxd napisał:

Przy okazji... te wtyki RCA w Wiimie mogłyby być trochę głębsze. Płytkie są. Czuje jakby kable się ledwo co trzymały na nich. 

Nie mam takiego wrażenia. Wtyki wchodzą głęboko, niemalże niewidoczna jest zewnętrzna, metalowa część wtyku, i ciasno.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A nie można po prostu zrobić pomiar REW-em , wygenerować filtry i porównać z tymi z Wiima ?

Oczywiście że można i niestety nie pokrywa się (przynajmniej u mnie). 

Najlepiej to pomiar i filtry w rew i wklepać do peq w wiim.

Napisano (edytowany)

Wartości filtrów nie muszą się pokrywac, istotne żeby pokrywala się, z grubsza rzecz jasna, krzywa predicted. Oczywiście przy tych samych kryteriach i parametrach generowania, jak np. target.

Edytowano przez ProjectPi
Napisano
6 minut temu, ProjectPi napisał:

Wartości filtrów nie muszą się pokrywac,

No tu się nie zgodzę. Jeśli "target" jest ten sam to filtry muszą się pokrywać w jakimś stopniu. W przeciwnym razie pomiary pomiary są różne czyli któryś musi być błędny (albo oba).

Myślę też że nie trudnym (a na pewno nie niemożliwym) było by wykonanie w rc wiim pomiarów po założeniu filtra i sprawdzenie rzeczywiście jak zadziałał (tak jam można zrobić w rew)

Czemu to nie zostało zrobione 🤔 zastanaiające. 

Napisano
5 godzin temu, renoxd napisał:

Nie umniejszajac - 9/10 osob wybierze to co glosniejsze :)

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Co to jest Predicted?

Zalozona krzywa wynikowa, tzn. suma korekty i pomiaru. 

Napisano
12 minut temu, tomek4446 napisał:

Tyle , że to podważa zasadność tej funkcji w Wiimie. :)

Ani trochę. REW dla zaawansowanych, wbudowane RC dla początkujących.

Jeśli dodadzą obsługę kanałów w RC i zrobią to porządnie, to w pewnym stopniu przewaga nad REW będzie.

Napisano
6 godzin temu, renoxd napisał:

Czekam na wyniki testów. Jestem bardzo ciekawy takiego pojedynku :)

Napisano

Mozna na Androidzie uzyc zew. mikrofonu pomiarowego, ja uzylem interfejs Focusrite i mikrofon pomiarowy od iLoud MTM, podpiete przez USB OTG, czulosc na godzinie 3:00. Dzialalo od strzala.

Krzywa HK, zakres od 28 Hz do 19 kHz, max 10 dB. Screenshot_20240822_161925_WiiMHome.jpg.ce09fd3e2d42fc33646b60251e43c59e.jpgScreenshot_20240822_161821_WiiMHome.jpg.fefe436f959cea06f46253423b42b125.jpg