kaczadupa Napisano 2 lipca Autor Udostępnij Napisano 2 lipca (edytowany) Jarek, lubisz jak wybrzmienia, wibracje, pogłosy "odchodzą" swobodnie daleko za linię bazy? Edytowano 2 lipca przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lipca Udostępnij Napisano 2 lipca (edytowany) Nie. Lubię po prostu tę kompozycję. PS spodobała mi się ta muzyka jeszcze na głośniczkach telewizora. PPS ale jak tak zachwalasz, to posłucham porządniej. Edytowano 2 lipca przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 2 lipca Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 54 minuty temu, Kraft napisał: PPS ale jak tak zachwalasz, to posłucham porządniej. Ciekawe czy i Ty się uzależnisz tak mocno jak ja. A pytałem nie w kontekście tej pięknej muzyki a bardziej Epos vs ATC. Zobacz jak część mojego ciała wierna ATC płata mi figle i ciągle szuka "słabości" w Eposach. A może nie... Nie było tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 3 lipca Udostępnij Napisano 3 lipca Możesz napisać coś więcej o różnicach między Eposami i ATC? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 lipca Autor Udostępnij Napisano 3 lipca Ogólnie trochę większy dźwięk jest w Epos, każdy dźwięk ma trochę więcej wypełnienia, mamy większe źródła pozorne. Trochę lepsza dynamika na basie w Epos. ATC odbieram całościowo jako trochę cieplejsze ale ciekawostka -same głosy solistek w ATC są troszkę bardziej "wyciągnięte sopranowo". Za to gitary, blachy tj. ich barwy są lepiej różnicowane barwowo na Epos, ATC trochę rozmywają i ujednolicają. Te różnice o których piszę są z jednej strony małe ale ich suma decyduje o tym, że bogactwo wybrzmień, barw jest wyraźnie dla Eposa. Oba monitory nie grają "wolno", nie "spowalniają muzyki" ale nie są też tak "szybkie" jak np. monitory PMC Prodigy 1. ATC w moim pokoiku potrafią dać zdecydowanie większe wrażenie głębi sceny, lepszego oderwania dźwięku od głośników. Oba monitory ( Jarek, nie czytaj dalej) wyraźnie reagują na zmianę wzmacniaczy. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 lipca Autor Udostępnij Napisano 3 lipca No nic..., żeby jakoś przenieść wokale babeczek do Eposa to wybór byłby łatwiejszy a tak kobitki obroniły ATC scm 7. Subiektywnie są bardziej urokliwe, organiczne, apetyczne, zaskakujące, ciekawe na siódemkach, tych mniejszych. O włos i głos wygrały ATC. Skończyłem, dziękuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 lipca Udostępnij Napisano 3 lipca (edytowany) 10 minut temu, kaczadupa napisał: Skończyłem, dziękuję. A może te? https://audiotop.pl/pl/p/Kolumna-podstawkowa-Q-Acoustics-Concept-300-Bialy-i-Dab/9088 Też dzieło Finka, ale oparte na miękkich membranach. Do tego cena obecnie bardzo dobra. No i o niebo ładniejsze. Edytowano 3 lipca przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 lipca Autor Udostępnij Napisano 3 lipca (edytowany) Czekam na włoskie piękności. W bieżącym miesiącu mają być. Patrząc po specyfikacji będą wyraźne zmiany w stosunku do pierwszej wersji. I średniak z jedynie słusznego materiału A jak polegną to biorę białe ATC scm 7. Tych nie będę już testował. Edytowano 3 lipca przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 3 lipca Udostępnij Napisano 3 lipca Które włoszki masz na myśli? A takie angielki? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 lipca Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 14 minut temu, Slawko69 napisał: A takie angielki? Wolę drobniejsze, tabletki 10 signature. Pytam o nie co jakiś czas Top HiFi. Niestety od trzech lat ta sama odpowiedź, nie mamy i mieć nie będziemy ponieważ nikt nie chce małych monitorków, można kupić pod zamówienie. Bardzo chciałbym ich u siebie posłuchać. Mały pokój, mały monitor, do tego brytyjskie piece, w tym Naim, który od zawsze poleca ProAc. A i monitorek klasycznie piękny. A to włoska piękność, z pewnością nie będzie żadnych problemów, żeby ją przetestować na wszystkie sposoby. Nowa seria Sonetto - G2. Dla mnie najmniejszy monitor z tej linii. A na pożegnanie z Eposem.... muzyka Basila Poledouris. Tu wszystko mi się podoba a wręcz zachwyca. Majstersztyk. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 3 lipca Udostępnij Napisano 3 lipca Wiesz co.? Zazdroszczę Ci uporu i konsekwencji w testowaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarSZ Napisano 4 lipca Udostępnij Napisano 4 lipca 21 godzin temu, kaczadupa napisał: Ogólnie trochę większy dźwięk jest w Epos, każdy dźwięk ma trochę więcej wypełnienia, mamy większe źródła pozorne. Trochę lepsza dynamika na basie w Epos. ATC odbieram całościowo jako trochę cieplejsze ale ciekawostka -same głosy solistek w ATC są troszkę bardziej "wyciągnięte sopranowo". Za to gitary, blachy tj. ich barwy są lepiej różnicowane barwowo na Epos, ATC trochę rozmywają i ujednolicają. Te różnice o których piszę są z jednej strony małe ale ich suma decyduje o tym, że bogactwo wybrzmień, barw jest wyraźnie dla Eposa. Oba monitory nie grają "wolno", nie "spowalniają muzyki" ale nie są też tak "szybkie" jak np. monitory PMC Prodigy 1. ATC w moim pokoiku potrafią dać zdecydowanie większe wrażenie głębi sceny, lepszego oderwania dźwięku od głośników. Oba monitory ( Jarek, nie czytaj dalej) wyraźnie reagują na zmianę wzmacniaczy. Jeśli w tych ATC brakowało mi detalicznej góry, rockowego pazura, to Epos będą lekarstwem? Kiedy test nowych Sonus Sonetto G2? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 lipca Autor Udostępnij Napisano 4 lipca Małe monitory i rockowy pazur (jeżeli podobnie go rozumiemy) to raczej będzie pazurek, oczywista oczywistość. Ogólnie, jak wcześniej wspomniałem, Epos ES7N to "większy dźwięk" jak z scm7 ale większego pazura w nich nie słyszę. Z całą pewnością lepiej odnajdą się w większym metrażu jak małe ATC. Góra pasma z Eposa nie iskrzy, nie syczy, nie jest wyeksponowana czy efekciarsko "wyciągnięta" na samym skraju jak ta z np. małych monitorów PMC. Wysokie tony w Epos nie są nigdzie wyeksponowane a nawet mam wrażenie, że ta najwyższa góra jest delikatnie cofnięta, wygładzona w stosunku do tej z ATC scm7. Epos to brzmienie baaardzo dojrzałe, spójne, żadnych sztuczek z Vkami i efekciarstwem, lokalnymi utwardzeniami. Epos to liniowość ponad wszystko ale to większy dźwięk i nie na zasadzie, najpierw średnica a skraje pasma jako dodatek jak w ATC scm7 a równouprawnienie całego pasma. Sam bas w Epos jest obszerniejszy i mocniej zaznaczony jak w ATC. ATC ma w sobie zarazem więcej ciepła na średnicy i mocniejszą górną średnicę oraz najwyższą górę. Epos jest mniej podbarwiony jak SCM7. Po tym co słyszałem z monitorów Sonus Faber Sonetto starszej wersji od razu odpuściłbym ten kierunek pod kątem rockowego pazura. Zupełnie nie te klimaty (chociaż w starych Sonetto góra wyciągnięta podobnie jak w PMC to jednak bardziej soczysta i mieniąca się cieplejszymi barwami). Nowy monitor Sonetto gen. 2 wydaje się być wyraźnie zmieniony w stosunku do starszego (tylko po specyfikacji patrząc). Ciekawe jak to się przełoży na wrażenia słuchowe. Z małych monitorków, jeżeli dysponujesz piecem z mocnym, dynamicznym basem i dobrym wypełnieniem w całym paśmie a do tego masz mały metraż rzuciłbym uchem na PMC Prodigy 1. Ultra szybkość, otwartość i detal a bas krótki. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarSZ Napisano 4 lipca Udostępnij Napisano 4 lipca 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Małe monitory i rockowy pazur (jeżeli podobnie go rozumiemy) to raczej będzie pazurek, oczywista oczywistość. Ogólnie, jak wcześniej wspomniałem, Epos ES7N to "większy dźwięk" jak z scm7 ale większego pazura w nich nie słyszę. Z całą pewnością lepiej odnajdą się w większym metrażu jak małe ATC. Góra pasma z Eposa nie iskrzy, nie syczy, nie jest wyeksponowana czy efekciarsko "wyciągnięta" na samym skraju jak ta z np. małych monitorów PMC. Wysokie tony w Epos nie są nigdzie wyeksponowane a nawet mam wrażenie, że ta najwyższa góra jest delikatnie cofnięta, wygładzona w stosunku do tej z ATC scm7. Epos to brzmienie baaardzo dojrzałe, spójne, żadnych sztuczek z Vkami i efekciarstwem, lokalnymi utwardzeniami. Epos to liniowość ponad wszystko ale to większy dźwięk i nie na zasadzie, najpierw średnica a skraje pasma jako dodatek jak w ATC scm7 a równouprawnienie całego pasma. Sam bas w Epos jest obszerniejszy i mocniej zaznaczony jak w ATC. ATC ma w sobie zarazem więcej ciepła na średnicy i mocniejszą górną średnicę oraz najwyższą górę. Epos jest mniej podbarwiony jak SCM7. Po tym co słyszałem z monitorów Sonus Faber Sonetto starszej wersji od razu odpuściłbym ten kierunek pod kątem rockowego pazura. Zupełnie nie te klimaty (chociaż w starych Sonetto góra wyciągnięta podobnie jak w PMC to jednak bardziej soczysta i mieniąca się cieplejszymi barwami). Nowy monitor Sonetto gen. 2 wydaje się być wyraźnie zmieniony w stosunku do starszego (tylko po specyfikacji patrząc). Ciekawe jak to się przełoży na wrażenia słuchowe. Z małych monitorków, jeżeli dysponujesz piecem z mocnym, dynamicznym basem i dobrym wypełnieniem w całym paśmie a do tego masz mały metraż rzuciłbym uchem na PMC Prodigy 1. Ultra szybkość, otwartość i detal a bas krótki. Wiązałem nieco nadzieję z mini, bo stare Eposy miały fajną górę. Bardziej właśnie na górę zwracam uwagę niż na bas, choć słucham przeważnie rocka. Może Hegel h190 by pomógł? PCM nigdy mi się nie podobały, góra za ostra. A słuchałeś może Audio Physic Step 35? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 lipca Autor Udostępnij Napisano 4 lipca Nie pozostaje nic innego jak samemu posłuchać. Chociaż czy do Hegla i rocka akurat ten model Eposa. Nie jestem przekonany. Hegel H190 to punktualność, precyzja. Dla mnie troszkę za chudy na średnicy a i bas mógłby mieć mocniejsze uderzenie. To tak patrząc pod kątem rocka i pazura oraz swoich upodobań czy przyzwyczajeń. AP bardzo podobnie wyglądające miałem, chyba poprzedni model. W tych 35 chyba zmienili tweeter na mniej słodki i gładki. Ale znowu - musisz sam sprawdzić, inaczej to zwykłe wróżenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 lipca Udostępnij Napisano 4 lipca Ładne te Sonetto . 21 godzin temu, kaczadupa napisał: Te tez sa ladne , i włoszki 🙃 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarSZ Napisano 4 lipca Udostępnij Napisano 4 lipca 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Nie pozostaje nic innego jak samemu posłuchać. Chociaż czy do Hegla i rocka akurat ten model Eposa. Nie jestem przekonany. Hegel H190 to punktualność, precyzja. Dla mnie troszkę za chudy na średnicy a i bas mógłby mieć mocniejsze uderzenie. To tak patrząc pod kątem rocka i pazura oraz swoich upodobań czy przyzwyczajeń. AP bardzo podobnie wyglądające miałem, chyba poprzedni model. W tych 35 chyba zmienili tweeter na mniej słodki i gładki. Ale znowu - musisz sam sprawdzić, inaczej to zwykłe wróżenie. Ja z tych, którzy do rocka lubią szybkie i precyzyjne kolumny, bez wielkiego, rozlazłego basu, znam takich, którzy słuchają metalu na Focalach. Z jaką elektroniką miałeś te Eposy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 lipca Autor Udostępnij Napisano 4 lipca Każdy słucha na tym co mu najlepiej gra. Widzisz, Ty oddałeś ATC scm 7 a ja pewnie kupię drugą parę bo białe są takie zaje...ste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 5 lipca Udostępnij Napisano 5 lipca Dnia 2.07.2024 o 16:37, kaczadupa napisał: te które powinny być w takich konstrukcjach i w małym pokoju). Masz gramofon? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 lipca Autor Udostępnij Napisano 5 lipca 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Masz gramofon? Nie. Chociaż Technics kusił ale przeszło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 października Autor Udostępnij Napisano 4 października A nie mówiłem, że to jest dobre granie? Anglicy zachwyceni. https://www.whathifi.com/reviews/epos-es-7n Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Żeby nie to stado elektrolitów w zwrotnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października 15 godzin temu, kaczadupa napisał: A nie mówiłem, że to jest dobre granie? Anglicy zachwyceni. https://www.whathifi.com/reviews/epos-es-7n Oni zwykle są zachwyceni Sporadycznie trafiają się recenzje z czterema gwiazdkami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 października Autor Udostępnij Napisano 5 października (edytowany) 5 minut temu, stach_s napisał: Oni zwykle są zachwyceni Sporadycznie trafiają się recenzje z czterema gwiazdkami Jednak potrafią mieć jaja a Dynaudio nie. Podskakiwać takiemu graczowi ? https://www.whathifi.com/reviews/dynaudio-confidence-20 Patriotyzm też średni https://www.whathifi.com/spendor/classic-200/review Edytowano 5 października przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października No tak, a tu poniżej mamy głośnik idealny, któremu recenzent zarzucić nie potrafi niczego https://www.whathifi.com/monitor-audio/silver-100/review Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts