Skocz do zawartości

EPOS ES 7N

kaczadupa

Recommended Posts

22 godziny temu, stach_s napisał:

No tak, a tu poniżej mamy głośnik idealny, któremu recenzent zarzucić nie potrafi niczego :D

https://www.whathifi.com/monitor-audio/silver-100/review

Powiem tak: drugi raz bym ich nie kupił, ale w swojej cenie to nie są złe paczki. Słychać, że projektanci postawili na ilość. Szeroka scena, kawał nieźle kontrolowanego basu, szczegółowe soprany. A że barwa nieciekawa i czasem dają po uszach? Coś trzeba było przecież zostawić dla serii Gold i Platinum, żeby klienci premium czuli się dowartościowani lepszym dźwiękiem, a nie tylko ładniejszym designem. ;)

23 godziny temu, kaczadupa napisał:

Jednak potrafią mieć jaja a Dynaudio nie. (...)

https://www.whathifi.com/reviews/dynaudio-confidence-20

Rozumiem, że słuchałeś ich u siebie i podzielasz zdanie recenzenta. Przypomnisz, z czym u Ciebie grały te Confidence? 😎

Odbijając piłeczkę Ratał, też nie słuchałeś paczek, które Anglicy wskazali jako w ich mniemaniu lepsze od Dynaudio Confidence 20 więc nie masz odniesienia do "lepszych" w tej cenie. Za to Twoich Dyniaczek słuchał nasz wspólny Kolega, z którym byłem u Ciebie. Faktycznie mówił, że nie poznał charakteru Dynaudio. ;)

Do tego wiem, że lubisz bardzo spokojne, miękkie, relaksujące granie więc...

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

serii Gold i Platinum

A miłośnicy MA w ich klubach na fejsie twierdzą, że Goldy to ślimaki na tle Silver i Platinum czyli jak zawsze w audio dwa kroki do przodu i krok do tyłu.

Ps. Oczywiście wszędzie, gdzie za recki należy zapłacić a zwłaszcza w tak bardzo opiniotwórczych magazynach jak W HF o wyniku testu mogą decydować pieniądze. Mało to było udowodnionych wałków z recenzjami telewizorów czy smartfonów. 

• 3 months later...
Dnia 3.07.2024 o 21:53, kaczadupa napisał:

Wolę drobniejsze, tabletki 10 signature. Pytam o nie co jakiś czas Top HiFi. Niestety od trzech lat ta sama odpowiedź, nie mamy i mieć nie będziemy ponieważ nikt nie chce małych monitorków, można kupić pod zamówienie. Bardzo chciałbym ich u siebie posłuchać. Mały pokój, mały monitor, do tego brytyjskie piece, w tym Naim, który od zawsze poleca ProAc. A i monitorek klasycznie piękny. 

ProAc_Tablette_10_Signature_Mahogany.jpg

A to włoska piękność, z pewnością nie będzie żadnych problemów, żeby ją przetestować na wszystkie sposoby. 

Nowa seria Sonetto - G2. Dla mnie najmniejszy monitor z tej linii.

IMG_20240703_215543.jpg

A na pożegnanie z Eposem.... muzyka Basila Poledouris. Tu wszystko mi się podoba a wręcz zachwyca. Majstersztyk. 

Witam, odkopie trochę temat, słuchałeś może nowych sonetto G2?

Dnia 3.07.2024 o 21:53, kaczadupa napisał:

Edytowano przez remiqa
.

• 2 weeks later...

Słucham raz z ATC, raz z Eposa, utwór Colour (Acoustic) - Seal. Wzmacniacz Rega Elex mk4.
Na dole lepiej Epos bo nie aż tak maksymalnie miękko, twardszy/bardziej zwarty atak i bardziej dynamicznie, dołu też trochę więcej jak w ATC.
Wokal tonalnie wydaje się ustawiony wręcz identycznie, tu delikatne zwycięstwo dla Eposa bo jest dokładniejszy/wyraźniejszy w oddaniu najdrobniejszych niuansów. Jednak na obu monitorach wokal to majstersztyk.
Dźwięczność góry dla ATC, troszkę za matowo na Eposie dla mnie.  

3 minuty temu, Rafał S napisał:

Ciekawe, czy te nowe ustroje akustyczne coś zmienią.

Moim zdaniem nie. Taki urok jednego i drugiego monitora/tweetera czy zamysłu ich konstruktora. Różnica jest ewidentna, nie trzeba się wielce wsłuchiwać, wystarczy pierwszy z brzegu fortepian. Oczywiście ciężko mi to ubrać sensownie w słowa ale bezpośrednie porównanie wszystko wyjaśnia.
A co do nowych ustrojów, właśnie wjechały do dystrybutora i do końca tygodnia powinienem je mieć u siebie. 

3 minuty temu, Kraft napisał:

No to zostają jeszcze Q Acoustics Concep

Nie przekreśliłem jeszcze Eposa. Wrócę z pracy i posłucham jeszcze raz. To decyzja na całe życie :), Jarek jak tu mówię o zastąpieniu moich ATC. Przecież wiesz, że jestem fanatykiem tego pomysłu na brzmienie tj. wyjątkowej namacalności/bliskości średnicy, wystarczy że w muzyce jest wokal i z małymi ATC już przepadłeś.

Z wyborem Eposa będzie się wiązał kolejny wydatek na dedykowane standy pod Eposa bo raz, że mi się podobają a dwa, że obecne mam za niskie a Epos wyjątkowo na moje ucho lubi mieć tweeter właśnie na wysokości ucha, no i nie ukrywam, że nie mogę patrzeć na te moje standy (ich „uroda” mnie denerwuje).

Byle do piętnastej. 

Cały myk polega na ustawieniu wokali względem reszty. Namacalnie jest z Eposem ale z ATC jeszcze bardziej, to minimalnie większe ciepło na średnicy w ATC aż takiej różnicy dla mnie nie robi. 
Utwór Lords of the Boards - Guano Apes na Epos instrumenty są lepiej różnicowane barwowo, na ATC idą w lekko cieplejszą barwę przez co nie wydają się dla mnie tak realistyczne, ewidentnie są ujednolicane na tle Eposa ale… nie robi to na mnie tak emocjonalnego wrażenia (a bardziej audiofilskie) jak ta niesamowita bliskość wokalu z ATC. Ta super bliskość wokalu pompuje adrenalinę swoją charyzmą i drapieżnością. Epos traktuje całą scenę sprawiedliwie, mocniej walnie na dole, blachy są bardziej soczyste a ATC odwrotnie - ekstremalnie pozwala wejść w emocje wokalistki, wręcz chcemy z nią śpiewać, ta super bliskość to sprawia. Oczywiście jest to okupione chwilami krzykliwością ale w zamian emocje też są podkręcone na maksa.
Kurfa! To i to daje mega frajdę. W końcu tak łatwo uszy adoptują się do jednej i drugiej prezentacji i muzyka nas pochłania.  Nie wiem, nie wiem, nie wiem. Do tego oba monitory są z tych grających szybko, z werwą, energetyczna muza ich nie męczy.

Dobra, chyba czas wystawić swoje ATC do licytacji na forum bo inaczej ja się z nich nigdy nie wyleczę. Tysiące wspólnie spędzonych godzin z maluszkami a kolejne przed nami. :)

Wybacz Eposie, walczyłeś dzielnie do końca. Wspaniały monitor ale wygrany może być tylko jeden.

Wyjątkowa bliskość średnicy ATC. 
The End

Na wszystko można spojrzeć dwojako. Z jednej strony, że scm7 wybitne w swojej klasie. Z drugiej - trochę wstyd, że wychwalane i nagradzane Eposy przegrały z 2 razy tańszymi i trochę mniejszymi ATC. No, ale nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba. :)

Nie wykluczam, że sam bym wolał scm7. Jakoś wolę brytyjskie paczki od niemieckich. ;)  

50 minut temu, Rafał S napisał:

Nie wykluczam, że sam bym wolał scm7. Jakoś wolę brytyjskie paczki od niemieckich. ;)  

A Bowersa już słuchał? :)

Teraz poważnie, sprawdziłem dwa najtańsze głośniki z oferty dwóch wręcz ikonicznych  producentów w świecie audio. Tu nie ma złego wyboru.
Chwalisz za nagrody Eposa i ok ale patrz ile pochlebnych recenzji i nagród na przestrzeni 15 lat zebrały ATC SCM7. 
Jednak na coś trzeba postawić, wszystkiego w jednym głośniku nigdy nie dostaniemy (podobno, PODOBNO tylko Bowers to potrafi ;) ).

Może do większego metrażu wybrałbym Eposa, kto wie…

9 godzin temu, kaczadupa napisał:

A Bowersa już słuchał? :)

Tak na serio, to nie. Raz, czy dwa grały w Topie, kiedy wypożyczałem jakieś kable, więc z ciekawości stanąłem na chwilę w drzwiach salki odsłuchowej. Nawet nie sprawdziłem, co je napędzało. Tyle mojego doświadczenia. Za to @perfektcom słuchał w swoim fachowo zaadaptowanym pomieszczeniu Confidence 20 i B&W 802D3.

Więc wychodzi na to, że prawie mam w domu Bowersy. I to w wypasiony model. 😁

Edytowano przez Rafał S