Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 godzinę temu, desmodronik napisał: Mam kilkanascie tranów i i 6 lampiaków A mnie wczoraj , ktoś nazwał zbieraczem🤔, przy pięciu systemach. 2 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 minutę temu, Rega napisał: A mnie wczoraj , ktoś nazwał zbieraczem🤔, przy pięciu systemach. Chcesz usprawiedliwić swój nałóg wskazując osobę w późniejszym stadium? 😀 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 minutę temu, Gargan napisał: Chcesz usprawiedliwić swój nałóg wskazując osobę w późniejszym stadium? 😀 ...... bo w Polsce nie kazdy rodzi sie ...... audioholikiem .... Uwielbiam stereo a kiedys KD I znów stereo a jak doszedł winyl znów nałóg sie odezwał , brak szans na wyleczenie . Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 @GarganMój nałóg trwa nieprzerwanie od piećdziesięciu lat i raczej już nie przejdzie w późniejsze stadium. Poza tym, nie mam czego usprawiedliwiać. Mój pokój odsłuchowy znajduję się w wydzielonym miejscu domu i nikomu nie wadzi. Jest tak wytłumiony, że nawet dość głośne słuchanie nie daje żanych efektów w pozostałej części domu. Wyjątkiem są kolumny Altec Lansing 816, które oprócz drżenia elementów szklanych mebli, również są niesłyszalne. Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 8 minut temu, Rega napisał: A mnie wczoraj , ktoś nazwał zbieraczem🤔, przy pięciu systemach. Tez bym wyselekcjonował pieć dobrze lub bd grajacych , ale tylko wg mojej subiekt oceny , ostatnio przeszedłem na plumkanie i babki z operetek nagranych na płytach z szwabskich smietników , ale za to jak nagrane !!! szkoda ze Panstwo tego nie słyszą !!! Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 minutę temu, desmodronik napisał: ...... bo w Polsce nie kazdy rodzi sie ...... audioholikiem .... Uwielbiam stereo a kiedys KD I znów stereo a jak doszedł winyl znów nałóg sie odezwał , brak szans na wyleczenie . Mnie chodzi nie o rozbudowywanie zestawu o nowe funkcjonalności, ale o zbieranie kolejnych zestawów. Wiesz, nie rozumiem po co komu kilka kompletów kolumn w tym samym pomieszczeniu albo 15 wzmacniaczy zintegrowanych? To tak wygląda, jakby tak naprawdę ktoś był niezadowolony z żadnego z nich, ale wewnętrzny sknerus nie pozwalał się z tymi gratami rozstać. Kiedyś od kogoś takiego kupiłem wzmacniacz Yamaha. Jeden pokój w domu miał jak magazyn w sklepie audio. W końcu żona się wkurzyła, bo zaczął zajmować kolejne pokoje i musiał pozbyć się tych najmniej lubianych rupieci. Właściwie to tę Yamaha to ona mi sprzedała, bo on by się chyba nie zdecydował 😄 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 5 minut temu, desmodronik napisał: ale za to jak nagrane Zechciałbyś podzielić się tytułami tych nagrań? W dziale co słuchasz. Jestem wdzięczny. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 6 minut temu, AudioTube napisał: Zechciałbyś podzielić się tytułami tych nagrań? przepraszam , że wtrącę. Właśnie zrobiłem mały teścik. Przesłuchałem na tranzystorze St. James Infirmary - The Stimulators , a następnie na lampie. Zgadnijcie co u mnie wygrało ? https://www.youtube.com/watch?v=OLCE70jefkc Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 (edytowany) @Gargan - Tu nie chodzi o ilość i zbieractwo. Już Ci pisałem, ze NIE MA zestawu uniwersalnego, nadającego się do słuchania wszystkiego. Z uwagi na to, ze słucham szerokiego spektrum muzyki, więc siłą rzeczy, aby uzyskać jak najlepsze brzmienia w różnych rodzajach muzyki, używam kilku zestawów. Np słuchanie muzyki poważnej i metalu nijak nie da się pogodzić na tym samym sprzecie. Słuchałem kilkudziesięciu wzmacniaczy i ponad stu kompletów kolumn. Nie udało mi się trafić na uniwersalne. Może słuchałem za mało lub mam jakieś zbyt wyuzdane oczekiwania wobec sprzętu. Edytowano 22 września 2024 przez Rega 3 2 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 12 minut temu, Gargan napisał: Mnie chodzi nie o rozbudowywanie zestawu o nowe funkcjonalności, ale o zbieranie kolejnych zestawów. Wiesz, nie rozumiem po co komu kilka kompletów kolumn w tym samym pomieszczeniu albo 15 wzmacniaczy zintegrowanych? To tak wygląda, jakby tak naprawdę ktoś był niezadowolony z żadnego z nich, ale wewnętrzny sknerus nie pozwalał się z tymi gratami rozstać. Kiedyś od kogoś takiego kupiłem wzmacniacz Yamaha. Jeden pokój w domu miał jak magazyn w sklepie audio. W końcu żona się wkurzyła, bo zaczął zajmować kolejne pokoje i musiał pozbyć się tych najmniej lubianych rupieci. Właściwie to tę Yamaha to ona mi sprzedała, bo on by się chyba nie zdecydował 😄 A własnie zagineła mi kiedys stara yamaha - zart - niemam Zony - moj pokój wyglada jak z opisu wyzej , Ale , jest jedno ''ale'' , powiem krótko kosztowało mnie to ''troche''' mamony ale w zamian wiem jak brzmi dobrze znana wszytkim 570 ES , jakis rotel i słynny 1560pma , nie kupujac ich nie mia bym porownania a uzywek nikt nie wypozycza - Teraz przynajmniej wiem jak DUZE znaczenie ma uzyty w systemie wzmacniacz . 2 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 18 minut temu, Gargan napisał: Mnie chodzi nie o rozbudowywanie zestawu o nowe funkcjonalności, ale o zbieranie kolejnych zestawów. Wiesz, nie rozumiem po co komu kilka kompletów kolumn w tym samym pomieszczeniu albo 15 wzmacniaczy zintegrowanych? To tak wygląda, jakby tak naprawdę ktoś był niezadowolony z żadnego z nich, ale wewnętrzny sknerus nie pozwalał się z tymi gratami rozstać. Kiedyś od kogoś takiego kupiłem wzmacniacz Yamaha. Jeden pokój w domu miał jak magazyn w sklepie audio. W końcu żona się wkurzyła, bo zaczął zajmować kolejne pokoje i musiał pozbyć się tych najmniej lubianych rupieci. Właściwie to tę Yamaha to ona mi sprzedała, bo on by się chyba nie zdecydował 😄 To co napisałeś jest totalnie bez sensu. Czyli wszyscy hobbyści mają wywalić wszystkie monety, znaczki, wędki, samochody itd bo jakoś random nie rozumie pojęcia hobby i podciąga to pod zbieractwo.... Pomijam już fakt, że nie ma systemu do każdego rodzaju muzyki i chociażby z tego powodu można mieć kilka zestawów. Jasne dałeś do zrozumienia że to nie jest Twoje hobby tylko chwilowa fanaberia. Wczoraj karty graficzne i LEDy w PC dziś audio, a jutro motyle. Można i tak. 3 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 11 minut temu, tomek4446 napisał: przepraszam , że wtrącę. Właśnie zrobiłem mały teścik. Przesłuchałem na tranzystorze St. James Infirmary - The Stimulators , a następnie na lampie. Zgadnijcie co u mnie wygrało ? https://www.youtube.com/watch?v=OLCE70jefkc stawiAm 100 do jednego ze na lampie było wspaniale. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 11 minut temu, tomek4446 napisał: Zgadnijcie co u mnie wygrało ? Na szybko i tylko na słuchawkach. Perełka. Za dużo jest takich nagrań. Za krótko żyjemy. A gdzie jeszcze takie ponucić, w teksty się wgryźć a już kiedy przy nich się poruszać. Mnie takich płyt to z dziesięć wystarczy. I chwilo trwaj. A kiedy kartofle naskrobać, na emeryturę zarobić… Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 @tomek4446 - To było U CIEBIE i dla CIEBIE. Myślę, że miałbym podobne odczucia. Ale dla np Gargana byłoby zupełnie bez wyrazu😉. W dużej mierze na przekór.😋. Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 35 minut temu, Rega napisał: @GarganMoże słuchałem za mało lub mam jakieś zbyt wyuzdane oczekiwania wobec sprzętu. Dziwne, mnie udaje się słuchać wszystkiego na jednym zestawie 🤔 Metal i klasyka mają takie same wymagania co do jakości zestawu audio. Tak samo wysokie. Więc nie wiem jak możesz to rozdzielić? 31 minut temu, desmodronik napisał: A własnie zagineła mi kiedys stara yamaha - zart - niemam Zony - moj pokój wyglada jak z opisu wyzej , Ale , jest jedno ''ale'' , powiem krótko kosztowało mnie to ''troche''' mamony ale w zamian wiem jak brzmi dobrze znana wszytkim 570 ES , jakis rotel i słynny 1560pma , nie kupujac ich nie mia bym porownania a uzywek nikt nie wypozycza - Teraz przynajmniej wiem jak DUZE znaczenie ma uzyty w systemie wzmacniacz . Pumpurek chyba wypożyczał używany sprzęt, albo raczej pozwalał zwrócić w rozsądnym terminie. Kolega tam wymieniał Denona na Marantz po dwóch dniach od zakupu. Z resztą nie dziwię się. Marantz to Marantz. Nawet coś tam kiedyś od gościa kupiłem. Czymś tam się wymieniłem. Jego żonę kiedyś udało mi się wkurzyć 😁 Tak, że ogólnie pozytywnie 😁 Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 (edytowany) Mogę, i to bardzo. Tak mam. Tu jest jeszcze jeden aspekt - słuchać , a dobrze słyszeć detale i wybrzmienia to dwie różne sprawy. Mojej żonie wystarczają głośniki wmontowane w tv. Nawet oglądając najbardziej wyrafinowane sceny z rozbudowanym audio. Rzecz w tym, czego się oczekuje i na co zwraca uwagę. Edytowano 22 września 2024 przez Rega Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 Muzyka klasyczna i czesciowo wspołczesna to dla mnie rodzaj sztuki przez duze ''S'' i tylko w systemie z brzmieniem synergicznym wywołuje silne emocje ktore tę sztuke pozwola docenic , tzn przygotowanie i kunszt techniczny muzyków i wokalistow ... Tak jak juz wspomniano wyżej , trudno lub bardzo trudno jest łozyc system do jednego rodzaju muzyki dlatego np lampa wspaniale zagra koncert smyczkowy -- najlepiej z winylu --- a tranzystor z przytupem zagra koncert Rolingstonsów. 1 Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 34 minuty temu, Wing0 napisał: Pomijam już fakt, że nie ma systemu do każdego rodzaju muzyki i chociażby z tego powodu można mieć kilka zestawów. Ale to nie wiem, plik z muzyką operową nie uruchomi się na odtwarzaczu do bluesa? A może salsa nie będzie miała wysokich tonów na wzmacniaczu do rocka? Serio pytam, bo to dla mnie nowość te systemy audio dedykowane do konkretnego rodzaju muzyki 🤔 Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 (edytowany) 4 minuty temu, Gargan napisał: systemy audio dedykowane do konkretnego rodzaju muzyki 🤔 Mało tego, nawet na tej samej płycie, tego samego wykonawcy trafiają się kolejne utwory, których najchętniej słuchałbym na różnych systemach. Wiem , dla wielu może to zakrawać na zboczenie, ale tak mam, tak mogę i często tak słucham, bo kto mi zabroni słuchać tak jak lubię? Edytowano 22 września 2024 przez Rega 2 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 10 minut temu, Gargan napisał: Metal i klasyka mają takie same wymagania co do jakości zestawu audio. Tak samo wysokie. Więc nie wiem jak możesz to rozdzielić? Bardzo prosto i skutecznie -----niestety utwory dynamiczne metal - a utwory m klasycznej to inna bajka i [ niestety nie słucham metalu ] , a klasyka jest stworzona pod lampy ze wzgledu na barwe instrumentów akustycznych. a ich prawidlowe odtworzenie to juz jest soniczny majstersztyk . Dla mnie np wspominane skrzypce brzmia najpiekniej z winylu i lampy . oczywiscie nie mialem okazji posłuchac na drogim sprzecie np makintosz leben itp wiec to tylko moje skromne zdanie . Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 1 minutę temu, Rega napisał: Mało tego, nawet na tej samej płycie, tego samego wykonawcy trafiają się kolejne utwory, których najchętniej słuchałbym na różnych systemach. OK. To już jest naprawdę zabawne 😁 Proponuję switch sterowany pilotem i przełączanie kolejnych utworów pomiędzy zestawami 😁 Robicie mi dzień panowie 😁 Producenci audio-gratów powinni zrobić dla Was karty lojalnościowe 🤣 Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 Przełączenie zestawów w moich systemach zabiera kilka sekund, więc nie ma potrzeby dostawiania kolejnych gratów. 3 minuty temu, Gargan napisał: OK. To już jest naprawdę zabawne 😁 Dyskusja z Tobą zaczyna przypominać opisywanie kolorów niewidomemu. 1 Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 7 minut temu, Gargan napisał: Ale to nie wiem, plik z muzyką operową nie uruchomi się na odtwarzaczu do bluesa? A może salsa nie będzie miała wysokich tonów na wzmacniaczu do rocka? Serio pytam, bo to dla mnie nowość te systemy audio dedykowane do konkretnego rodzaju muzyki 🤔 odtworzy sie na obu , tylko ze na zestawie lampowym efekt dla słuchajacego bedzie owiele bardziej emocjonujacy , wchodzimy w sfere gustów upodobań , ktos kto nie ma kilku systemów nie moze chyba twierdzic ze ktory mu najlepiej odpowiada ...to troche jak z samochodami TIREm na zakupy tez mozna jezdzic . Odpisz, cytując
Gargan Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 3 minuty temu, desmodronik napisał: Bardzo prosto i skutecznie -----niestety utwory dynamiczne metal - a utwory m klasycznej to inna bajka i [ niestety nie słucham metalu ] , a klasyka jest stworzona pod lampy ze wzgledu na barwe instrumentów akustycznych. a ich prawidlowe odtworzenie to juz jest soniczny majstersztyk . Dla mnie np wspominane skrzypce brzmia najpiekniej z winylu i lampy . oczywiscie nie mialem okazji posłuchac na drogim sprzecie np makintosz leben itp wiec to tylko moje skromne zdanie . Bardzo się mylisz. Metal nie jedno ma imię i wymaga bardzo dużo od sprzętu audio. Metal na lampach stoi, podczas gdy muzyka klasyczna nie ma z lampami nic wspólnego. A instrumenty klasyczne na moim tranzystorze brzmią bardziej prawdziwie niż na lampiaku, który oszukuje! Zobacz sobie link poniżej. To nagranie najlepiej pokazuje ile wspólnego mają ze sobą metal i muzyka symfoniczną. Od razu mówię - na byle jakim sprzęcie to nie brzmi jak powinno. Jeśli masz dobry zestaw, to metal i klasyka zagrają równie przekonująco. 4 minuty temu, desmodronik napisał: odtworzy sie na obu , tylko ze na zestawie lampowym efekt dla słuchajacego bedzie owiele bardziej emocjonujacy , wchodzimy w sfere gustów upodobań , ktos kto nie ma kilku systemów nie moze chyba twierdzic ze ktory mu najlepiej odpowiada ...to troche jak z samochodami TIREm na zakupy tez mozna jezdzic . To już zbyt daleko idące porównanie. Do TIR'a możesz porównać jakieś profesjonalne nagłośnienie stadionu. Problem w tym, że ja dobieram sprzęt do pomieszczenia, a Wy próbujecie dobierać sprzęt do muzyki. Dlatego się nie zrozumiemy. Odpisz, cytując
desmodronik Napisano 22 września 2024 Napisano 22 września 2024 8 minut temu, Gargan napisał: OK. To już jest naprawdę zabawne 😁 Proponuję switch sterowany pilotem i przełączanie kolejnych utworów pomiędzy zestawami 😁 Robicie mi dzień panowie 😁 Producenci audio-gratów powinni zrobić dla Was karty lojalnościowe 🤣 na mnie by jie zarobili -- kupiłem tylko przez 10 lat kilka metrów kabelka do głosników. Audio to chyba jednak powazna sprawa - tak jak napisał Kol Rega --- ja np ma dwa wydania płyt te same oczywiscie tylko jedna jest winyl druga cd , kto remasterował te cd to wole nie wiedziec ,to wstyd by cd tak brzmiało. Czarny krazek mimo swoich wad zaprezentował tak znakomicie nagranie ze nie ma o czym mówić. Odpisz, cytując
Recommended Posts