Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,posiadam jak w tytule amplituner taga hormony oraz kolumny indiana linę nota260, chciałbym zrobić małą zmianę w kwocie ok 3000 zł a mianowicie wzmacniacz Yamaha s701 lub kolumny tesi 561 ewentualnie 661 . Ogólnie słucham muzyki popularnej i elektronicznej.Co poradzicie wymienić w pierwszej kolejności 

Napisano

Powiem tak,mam problem z basem a mianowicie słychać go tylko dobrze w jednym miejscu, wtedy słychać że schodzi nisko i jest go dużo jak na tę kolumny,nie pomaga odstawieni od ściany nawet do metra.Mozna by było zainwestować w suba ale nie o to mi chodzi.

Napisano

Witaj,

W tej sytuacji, problem może dotyczyć przede wszystkim akustyki.

Jednakże warto posłuchać chociażby wzmacniacza Yamahy AS 701 lub Rotela A12mk2 żebyś ocenił ile zmieniło to, w zakresie basu z obecnymi kolumnami lub też

Proponuję Ci rozważyć już nową serię Tesi, Tesi 5 lub 6. Brzmią zauważalnie lepiej a niż poprzednicy. Spore zmiany zaszły również w zakresie basu.

Zapraszamy na odsłuchy i porównania jeśli nie masz daleko do naszych salonów :)

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a12-mkii.html

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-5.html

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-6.html

• 2 weeks later...
Napisano

Słuchałem Saxo 40 ze 2 lata temu, słuchałem też Pearl 25 dosyć często u kolegi, Tesi 561 też słyszałem. Z tej trójki zdecydowanie wybrałbym Saxo 40. Fajna rozdzielczość, detalicznie grają, ciekawe kolumny. Z wad to na pewno ten ich filigranowy, trochę zabawkowy wygląd. 

Napisano
11 godzin temu, Zbigniew Swiercz napisał:

Witam ponownie,zaintrygowały mnie kolumny system audio saxo40,ale mało informacji w necie czy mógłbyś coś więcej o nich, powiedzieć,jak wypadają w porównaniu z tesi lub pylon Pearl 25, na razie muszą grać z tagą

W budżecie Tesli 561 masz najnowszy model Tesi 5 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-5.html

Brzmi jeszcze ciekawiej, jest bardziej rozdzielcza, otwarta i miła dla ucha. Na pewno stanowi poważną propozycję, koniecznie posłuchaj :)

Napisano
Dnia 20.07.2024 o 11:26, Zbigniew Swiercz napisał:

Witam ponownie,zaintrygowały mnie kolumny system audio saxo40,ale mało informacji w necie czy mógłbyś coś więcej o nich, powiedzieć,jak wypadają w porównaniu z tesi lub pylon Pearl 25, na razie muszą grać z tagą

Saxo 40 są z tego grona kolumną grającą najbardziej neutralnie, z fajnym detalem i przestrzenią. Bardzo wdzięczne pod kątem wzmacniaczy, a także muzyki. Fajne i uniwersalne, do tego obecnie w naprawdę genialnej cenie :) 

Napisano
2 godziny temu, Zbigniew Swiercz napisał:

Dziękuję za przybliżenie tematu , może uda się pojechać na jakiś odsłuch (najbardziej Wrocław), jeżeli dojdzie do zakupu dam znać, pozdrawiam.

Do Pabianic, czyli do nas, jest w razie czego wygodna droga, a wybór mamy naprawdę duży na miejscu :) 

Napisano
Dnia 10.07.2024 o 10:59, Zbigniew Swiercz napisał:

Powiem tak,mam problem z basem a mianowicie słychać go tylko dobrze w jednym miejscu, wtedy słychać że schodzi nisko i jest go dużo jak na tę kolumny,nie pomaga odstawieni od ściany nawet do metra.Mozna by było zainwestować w suba ale nie o to mi chodzi.

Ciekawe rzeczy piszesz o Notach. Jak dla mnie to one w ogóle nie mają basu ;) Aż dziwne, że nikt nie polecił Heco Aurora 700. Wszak to kultowa konstrukcja mająca wszystko. A co do akustyki to skoro na Note`ach jest już problem to ciekawy jestem jak sytuacja będzie wyglądała z jakimiś podłogówkami. 

Napisano
Dnia 10.07.2024 o 10:59, Zbigniew Swiercz napisał:

To co opisujesz brzmi trochę jak zwisko dudnienia, gdzie ze względu na akustykę pomieszczenia niskie zbierają się w jednym, czasem dość zaskakującym miejscu pomieszczenia. I ten nie za duży bas z Not po prostu tak robi. Subwoofer nie zniweluje tego zjawiska.

Napisano
1 godzinę temu, pavello napisał:

To co opisujesz brzmi trochę jak zwisko dudnienia, gdzie ze względu na akustykę pomieszczenia niskie zbierają się w jednym, czasem dość zaskakującym miejscu pomieszczenia. I ten nie za duży bas z Not po prostu tak robi. Subwoofer nie zniweluje tego zjawiska.

Dokładnie tak jak piszesz, przerabiałem to z soundbarami,miałem dwa i podobne zjawisko, czy podłogowe kolumny chociaż trochę zmienią to zjawisko.

Napisano

Tutaj ci żadne inne kolumny nie pomogą, jeśli całkiem nie zmienisz miejsca odsłuchowego i ustawienia sprzętu, lub w obecnym nie zrobisz adaptacji akustycznej.

Masz po prostu mod basowy ze względu na akustykę.

Miałem podobnie i gdy przeniosłem wszystko z krótkiej ściany na długą i ustawiłem wszystko w trójkącie równobocznym(wszystko od siebie w okolicy 230cm), to problemy całkowicie ustąpiły, i bas pojawił się w miejscu odsłuchowym taki jaki być powinien.

Napisano
5 godzin temu, S4Home napisał:

Heco Aurora 700. Wszak to kultowa konstrukcja mająca wszystko

:D Wszystko, kultowa? Na prawdę wszystko i kultowa? :D To ironia mam nadzieję.

5 godzin temu, S4Home napisał:

Ciekawe rzeczy piszesz o Notach. Jak dla mnie to one w ogóle nie mają basu

Mają bass, nawet z dobrym uderzeniem i kontrolą, niestety rzeczywiście tylko jak dobrze je podkręcimy, przy większej mocy. Przy cichym słuchaniu rzeczywiście go trochę brakuje.

9 minut temu, Luk Pl napisał:

Mają bass, nawet z dobrym uderzeniem i kontrolą, niestety rzeczywiście tylko jak dobrze je podkręcimy, przy większej mocy. Przy cichym słuchaniu rzeczywiście go trochę brakuje.

Wróć, nie było tematu, o innych kolumnach pisałem, coś mi się popie....... :| 

Napisano
11 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Tutaj ci żadne inne kolumny nie pomogą, jeśli całkiem nie zmienisz miejsca odsłuchowego i ustawienia sprzętu, lub w obecnym nie zrobisz adaptacji akustycznej.

Masz po prostu mod basowy ze względu na akustykę.

Miałem podobnie i gdy przeniosłem wszystko z krótkiej ściany na długą i ustawiłem wszystko w trójkącie równobocznym(wszystko od siebie w okolicy 230cm), to problemy całkowicie ustąpiły, i bas pojawił się w miejscu odsłuchowym taki jaki być powinien.

A czy zmiana kolumn z otworem bas refleksu z przodu lub z dołu też nic nie zmieni, niestety przemeblowanie nie wchodzi w grę,żona itd😀.

Napisano
20 godzin temu, Zbigniew Swiercz napisał:

Z magnata jak już to s70

Ale najpierw trzeba posłuchać bo skrajne opinie o nich 

Modele o których pisze to znacznie wyzsza pólka

17 godzin temu, pavello napisał:

Dokkladnie tak.

1 godzinę temu, Zbigniew Swiercz napisał:

A czy zmiana kolumn z otworem bas refleksu z przodu lub z dołu też nic nie zmieni, niestety przemeblowanie nie wchodzi w grę,żona itd😀.

To nic nie zmieni.

Napisano
1 godzinę temu, Zbigniew Swiercz napisał:

To tylko zostaje ci spróbować zrobić adaptacje akustyczna. Dobrze gdybyś wstawił zdjęcie jak to u ciebie wygląda. W rogach za kolumnami zainstalować pułapki basowe, a za kolumnami panele absorbujace. Takie można dostać i bardzo ładnie wykonane to może żona nie będzie miała nic  przeciwko. Na początek spróbuj w rogi pomieszczenie poukładać jakieś grube poduchy poukładać i sprawdź czy się nic nie zmieni. 

Napisano
8 godzin temu, Zbigniew Swiercz napisał:

Zamiast zmieniać podłogówki, które możliwe, że są za duże na Twoją akustykę zastanowiłbym się nad wypróbowaniem dużych kolumn podstawkowych, które na twojej powierzchni powinny sobie spokojnie poradzić - np. Monitor Audio Silver 100. Kupiłbym, potestował i ew. zwrócił.

Uderz też do sprzedawców Tagi z forum np @Q21  - może oni Ci doradzą z jakimi kolumnami się dogaduje jeśli chodzi o bas.

Napisano

Oj akurat Silvery 100 to moim zdaniem przeciętny kompan do tej Tagi, one lubią więcej mocy. Chociaż i tak powinno być tu lepiej niż z innymi opcjami w podobnym budżecie. Sprawdzić na pewno nie zaszkodzi :)