Skocz do zawartości

Jaki znacie najbardziej analityczny i rozdzielczy wzmacniacz?

Recommended Posts

Napisano

Nasłuchałem się ciepłego grania przez większość życia. Powoli układam plan na drugi wzmacniacz, który posiadał by cechy jak w tytule. Raczej tranzystor, ale może być też coś na modłę lampową. Budżet 8000pln jeśli nowy. 4000pln jeśli coś vintage. 

Napisano
2 godziny temu, Ketrab78 napisał:

Budżet 8000pln jeśli nowy

Przemnóż razy 3 a  dostaniesz customowe kolumny o   brzmieniu tak detalicznym, analitycznym aniżeli kiedykolwiek mogłeś sobie wyobrazić. I niezwykle muzykalnym. Plus a raczej zacznij od obniżenia pogłosu do 250 max 300 ms. 

2 godziny temu, Ketrab78 napisał:

Nasłuchałem się ciepłego grania przez większość życia

Mnie ciepłe granie się nie podoba, ponieważ lubię, gdy każdy utwór „gra” inaczej i ma mnie zawsze zaskakiwać. Barwą instrumentów, wokali, rytmiką, dynamiką, ilością informacji. 
Audiofilizm pełną gębą. 
A raz w tygodniu na koncert bez prądu. Co Ty na to?

Napisano
17 godzin temu, AudioTube napisał:

A raz w tygodniu na koncert bez prądu. Co Ty na to?

A czemu bez prądu akurat? :)

w moim mieście jeśli raz na rok przyjedzie zespół lub artysta, których to twórczość mi się podoba to jest dobrze  :)

sam też trochę gram i nagrywam , ale ma to się wszystko nijak do sprzętu jaki konfiguruję sobie w pokoju  ;)

Napisano
20 godzin temu, Ketrab78 napisał:

Nasłuchałem się ciepłego grania przez większość życia. Powoli układam plan na drugi wzmacniacz, który posiadał by cechy jak w tytule.

Co z kolumnami? Ktos tutaj moze Ci zaproponowac wzmacniacz, ktory u niego gra tak, jak jemu sie akurat podoba, ale u Ciebie, na innych kolumnach, w innym pomieszczeniu bedzie inaczej (gorzej/lepiej). Czesto mnie zastanawia to polecanie. Moze akurat, w tym budzecie, zmiana kolumn wniesie Ci wiecej? Rozumiem, ze chcesz kolumny zostawic, a dokupic druga elektronike i to w sumie jest jakis sposob, zeby zweryfikowac, czy warto inwestowac we wzmacniacz, czy moze jednak go zostawic, a zmienic kolumny.

19 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Od razu będziesz wiedział czy materiał został dobrze nagrany i zrealizowany.

Skad bedzie wiedzial? Biorac pod uwage, ze ludzie maja rozne kolumny i cala reszte systemu, w tym miejsce, gdzie sluchaja, to skad pewnosc, ze wzmacniacz wszystko pokaze? Podobne zdania utwierdzaja ludzi w przekonaniu, ze mozna kupic takiego Quadrala i jest szok, a to czesto nieprawda.

Napisano
11 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Skad bedzie wiedzial? Biorac pod uwage, ze ludzie maja rozne kolumny i cala reszte systemu, w tym miejsce, gdzie sluchaja, to skad pewnosc, ze wzmacniacz wszystko pokaze? Podobne zdania utwierdzaja ludzi w przekonaniu, ze mozna kupic takiego Quadrala i jest szok, a to czesto nieprawda.

Będzie wiedział. Był słuchany z bardzo dużą ilością kolumn i tylko na takich bardzo ciepłych kluchach inaczej pisząc zamulaczach nie było tego efektu o którym wspomniałem.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Co z kolumnami? 

Zostawiłem trzy komplety o różnej charakterystyce:

elac carina 243.4 - ciepłe z głębokim basem, 

Isophon HSB 5600 - jasne, bardziej detaliczne, przeciwienstwo Elac'ów 

Technics SB 3030 - brzmieniowo w połowie drogi między tymi powyżej. 

Pokój 17m2, amatorsko dość dobrze zaadoptowany, dywan, obraz akustyczny na przeciwko systemu, po bokach zawieszone półki, gitary , które w praktyce pełnią rolę dyfuzorów. Bardzo przyjemnie słucha mi się w nim muzy.

Wzmacniacz to hybryda Advance Paris A10. Teraz się zastanawiam czy może skombinować jakiś przedwzmacniacz tranzystorowy, detaliczny żeby ominąć ten pre lampowy w A10 . Może to lepszy pomysł?

Najtańszą opcją byłaby wymiana lamp w pre ok 500zl, ale boję się że nie da to takiej zmiany jaką bym oczekiwał  ...

Edytowano przez Ketrab78
Napisano (edytowany)
12 minut temu, Ketrab78 napisał:

Zostawiłem trzy komplety o różnej charakterystyce:

elac carina 243.4 - ciepłe z głębokim basem, 

Isophon HSB 5600 - jasne, bardziej detaliczne, przeciwienstwo Elac'ów 

Technics SB 3030 - brzmieniowo w połowie drogi między tymi powyżej. 

Pokój 17m2, amatorsko dość dobrze zaadoptowany, dywan, obraz akustyczny na przeciwko systemu, po bokach zawieszone półki, gitary , które w praktyce pełnią rolę dyfuzorów. Bardzo przyjemnie słucha mi się w nim muzy.

Rozumiem, ok. Czyli masz trzy zestawy kolumn i jeden wzmacniacz. Potrafisz opisac, co slyszysz. Wzmacniacz jest jeden, a kolumn trzy rozne zestawy, to chyba ciezko ocenic, jak gra wzmacniacz. Jesli podepniesz inny, do tych samych kolumn i zmieni Ci sie odbior dzwieku (a moze nie), to jednoczesnie zmieni sie to, co napisales o kolumnach, czyli tez bez sensu. Wedlug mnie, roznice po zmianie wzmacniacza beda niewielkie, bo podlaczysz czwarty zestaw kolumn do tego, co masz i znowu uslyszysz wiecej/mniej. Ja bym tutaj szukal rozwiazania :)

Edytowano przez no_i_fajnie
Napisano
3 godziny temu, Ketrab78 napisał:

A czemu bez prądu akurat? :)

bo raz w tygodniu wyłączają prąd? - sorry, nie mogłem się powstrzymać ;)

jak to sie mówi, klasyczny wzmacniacz posiada przedwzmacniacz i końcówkę mocy. co ma większy wpływ na to co w tytule?

no więc dzisiaj sobie zamówiłem pre pasywne. zobaczymy. no dobra to pre też ma opcję aktywną z buforem lampowym. w ramach eksperymentów...

Napisano
6 godzin temu, Ketrab78 napisał:

A czemu bez prądu akurat?

IMG_0886.jpeg

Ponieważ mniej przeszkadzaczy na drodze do radości.

Mikrofony i kolumny mają brzmienie.

Plus wzmacniacze i konsoleta. 

Oczy i uszy. Ewentualnie zmiana fotela lub miejsca stojącego. 

Napisano
Dnia 19.07.2024 o 21:42, Ketrab78 napisał:

Nasłuchałem się ciepłego grania przez większość życia. Powoli układam plan na drugi wzmacniacz, który posiadał by cechy jak w tytule. Raczej tranzystor, ale może być też coś na modłę lampową. Budżet 8000pln jeśli nowy. 4000pln jeśli coś vintage. 

Poczytaj o tym Creeku, może się wpisywać w Twoje oczekiwania:

https://m.olx.pl/d/oferta/creek-destiny-2-wzmacniacz-zintegrowany-CID99-IDZz1CE.html

Napisano
Dnia 19.07.2024 o 21:42, Ketrab78 napisał:

Za 8k wypróbowałbym Hegla - w Tophifi można wyrwać H120 w tym budżecie - wypożyczyć nie zaszkodzi :)

Napisano

Cześć :)

Niedawno opublikowaliśmy film, w którym przedstawiamy wzmacniacze takich, jakich szukasz :) Do nich dopisałbym w Twoim budżecie jeszcze Fezza Silver Lunę EVO jako lampę, a także wyższy model Arcama niż w filmie, czyli Radia A25 :) Zapraszam na odsłuchy i do kontaktu, z cenami też zawsze można podziałać :) 

Napisano

Quadral, Primare, Audiolab starszej serii 8300, Onkyo  9000R, Creek, może

Radia nie jest wzmacniaczem aż tak analitycznym jak te wspomniane wyżej. Jeśli oczekiwania to faktycznie jasny , dokładny, bardzo rozdzielczy dźwięk to nie.