Skocz do zawartości

Zestaw stereo do salonu 30m2

mlekoo

Recommended Posts

Cześć,

Mam obecnie zestaw kolumn aktywnych Klipsch R-15PM z gramofonem ProJect Primary. Od dawna nosze się z zamiarem wymiany na cos lepszego, i jestem właśnie po przeprowadzce do większego mieszkania gdzie mam salon z aneksem o pow. 30m2 - 6x5m, więc to idealna okazja żeby zacząć zmiany audio.

Zależy mi na tym żeby sensownie wypełnić te 30m2 dźwiękiem. Słucham muzyki głównie bezprzewodowo lub ze wspomnianego gramofonu. Słucham głównie hip hopu, r’n’b, elektroniki i popu - czasem tez rock ale żadnego jazzu czy muzyki klasycznej. 
W związku z tym że zależy mi na używaniu platform streamingowych to konieczny będzie odtwarzacz sieciowy - tutaj nastawiam się na Wiim Pro.

Problem pojawia się przy wyborze wzmacniacza i kolumn. Nie mam łatwego dostepu do sklepów które oferują odsłuch, więc rozważam zamówienie online na odsłuch w domu, ale chciałbym mieć już konkretne pozycje. Budżet to około 7-10k na wzmacniacz, kolumny i odtwarzacz sieciowy. W związku z budżetem to preferowałbym wzmacniacze które mają wbudowane phono zamiast oddzielnego przedwzmacniacza.

Oto co wpadło mi w oko po samym researchu:

- Audiolab 6000a - pytanie czy wystarczająca moc na 30m2. Kusi mnie cena, recenzje, wbudowane phono i wzmacniacz mi się podoba wizualnie (to również dla mnie ważne). Jeśli za mało mocy to czy warto wziąć pod uwagę 7000a?

- Cambridge Audio CXA61/81 - również nie jestem pewien co do mocy. Tutaj brak phono więc konieczny byłby oddzielny przedwzmacniacz, także pytanie czy warto i jaki stosunkowo tani przedwzmacniacz dołożyć?

Co do kolumn, to pytanie czy kolumny podstawkowe by wystarczyły na taki metraż? Wolałbym uniknąć dużych kolumn podłogowych jeśli to możliwe. Moją uwagę zwróciły:

- Monitor Audio Bronze 100

- Dynaudio Emit 20

- Bowers&Wilkins 606 S3

Podsumowujac - czy przy moich gatunkach muzycznych, metrażu i budżecie możecie polecić coś w wyżej wymienionych i czy będą to sensowne opcje? Czy ewentualnie polecicie jakieś alternatywy? Czy raczej powinienem postawić na mocniejszy wzmacniacz i kolumny podłogowe czy też podstawki z np 6000a wystarczą? W kolejnym kroku będę rozważał wymienne gramofonu, ale póki co podstawy.

Dzięki i pozdrawiam!

Edytowano przez mlekoo

Rozumiem, natomiast jeżeli przykładowo Audiolab jest mimo wszystko dobrym wzmacniaczem i ma wbudowany preamp gramofonowy, to mogę początkowo korzystać z niego, a jeśli poczuje potrzebę zmiany i upgrade’u to mogę eksperymentować z oddzielnym preampem, więc jest to dla mnie jakiś plus. W ten sposób nie musiałbym ponosić wszystkich kosztów na raz.

Czy polecisz coś konkretnego albo masz opinie na temat wymienionych? 

Ja mogę polecić zestaw który sam używałem: Cyrus One Cast + Fyne Audio F502. W cyrusie masz streaming i wbudowane phono. A Fyne można teraz dostać w bardzo dobrej cenie, co może sprawić że zmieścisz sie w zadanych budżecie. z Tym że 502 to dość duże paczki. 501 będą trochę mniejsze. Kolumny podstawkowe może i są mniejsze, ale dobrze żeby stały na standach i wtedy zajmują podobną ilość miejsca jak podłogowe. A czy podłogówki dadzą rade w 30m? Trzebaby było sprawdzić w Twoim pokoju. Podstawkowe łatwiej sprowadzić na testy. No nie wiem, czy czegoś już słuchałeś, ale Fyne to będzie też inne granie niż tych kolumn które wymieniłeś. 

Edytowano przez Webster.brd

Dzięki za polecenia Cyrusa - sprawdzę. Jeśli chodzi o podłogówki to wolałbym uniknąć dlatego że druga połówka nie jest zbyt zachwycona masywnymi kolumnami na środku salonu, więc dużo łatwiej mi przeforsować podstawki, jako że już jest przyzwyczajona do obecnych. Jeśli podstawki dałyby radę w takim metrażu to na pewno będzie to pierwszy wybór. 

Cześć, 
Audiolab to naprawdę bardzo dobry wzmacniacz i bez problemu dobrze nagłośni Twoje pomieszczenie. Oczywiście model 7000A jest lepszy pod względem brzmienia, tak więc jeśli tylko budżet na to pozwoli, to namawiałbym na serię 7000A. Wbudowany przedwzmacniacz w 6000A jest całkiem przyzwoity i na pewno wystarczający do obecnie posiadanego przez Ciebie gramofonu, jednak w przyszłości jeśli chciałbyś pójść w górę z jakością dźwięku z analogu i wymienił gramofon na coś lepszego, przedwzmacniacz także będziesz musiał odpowiednio dobrać - ale to ewentualnie w przyszłości.

Kolumny - pomieszczenie 30m2 na kolumny podstawkowe to jednak wyzwanie. NIewiele jest modeli, które bez problemu dobrze nagłośnią taki salon. Ale na pewno koniecznie spójrz na Buchardt P300. To kolumny, które niestety bardzo dużą część budżetu pochłoną, jednak pod względem dźwięku będzie super. Natomiast bardzo dobrą opcją do Twoich gatunków muzycznych może okazać się Polk Audio Reserved 200. To mocne, energetyczne granie. Drugą propozycją, która bez problemu nagłośni Twój salon będzie polska konstrukcja Pylon Audio Diamond 18 Mk2. Natomiast musisz pamiętać, że w każdym przypadku jak zastosujesz monitory, jakieś ograniczenia szczególnie w najniższym basie będą. Możesz to zniwelować w przyszłości dobrym subwooferem, najlepiej o konstrukcji zamkniętej (spójrz na ofertę SVS serię SB).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, pomyśl jednak czy nie poświęciłbyś jednego dnia i przyjechał do nas na odsłuchy. Na miejscu mamy ogromny asortyment sprzętu i kolumn, wszystko możesz w komfortowych warunkach posłuchać i porównać. Co najważniejsze, w identycznych warunkach w jednym momencie możesz porównać poszczególne modele elektroniki czy kolumn, co zapewni Ci kompletny obraz, jak każde z urządzeń gra. Oczywiście zawsze możesz liczyć na atrakcyjną ofertę cenową.
Zapraszam.

Dzięki wielkie za nowe propozycje!

Myślę że subwoofer wchodzi w grę, jeśli nie od razu ze względu na budżet, to jako dodatek po jakimś czasie nie powinno być problemu. 

Jeśli chodzi o Audiolab, to pytanie czy jeśli w przyszłości dodałbym oddzielnie przedwzmacniacz, to czy jest to nadal dobra propozycja za tą cenę czy też poświęcając wbudowane phono można znaleźć dużo lepszy wzmacniacz? O ile tak jak wspomniałem wolałbym na początek wbudowane phono, to jeśli to nie jest przyszłościowo dobre rozwiązanie to też mógłbym rozważyć rozłożenie zakupów w czasie. 

Zauważyłem że pominąłeś kolumny o których wspomniałem w poście - czy zupełnie byś je odrzucił patrząc na metraż i gatunki muzyczne czy też jest sens brać któreś z nich pod uwagę?

To nie reklama bo mieszkam za Odrą ale na przykład, Monitor Audio 300 7G wystawiam za 1250 euro w stanie gabinetowym .  Czyli powiedzmy , że 6 tys złotych , do tego kupiłbym wzmacniacz  ( używany najlepiej z gwarancją ) też za około tyle z dobrym DAC jak się uda i na przyklad Blusound jako transport i grało by to czysto i  przyzwoicie.  Na pewno bym nie szedł w coś co  już na wstępie jest zbyt liche do tego pomieszczenia i nie łudził bym się, że może będzie dobrze bo nie będzie. Kolumna ma być kolumna a wzmacniacz ma mieć moc 😁

Rmb oraz rap na monitor audio to najgorszy z możliwych wyborów…

Na Twoim miejscu nie sugerowałbym się żadną propozycją, akurat gustuje w tych gatunków i obcuje z nimi na codzień i to co tutaj została podane to trochę tandeta do tej muzy, która potrzebuje życia na basie, najlepiej zabrać mimo wszystko 4 litery do najbliższego salonu, poświęcić jakąś sobotę oraz postarać się przesłuchać jak najwięcej połączeń i samemu wciągnąć wnioski i dopiero wypożyczać, jak chcesz w ciemnotę zamówić jakiś set na podstawie wpisu, bądź recenzji to raczej nie będzie to satysfakcjonujący zakup ( choć trzymam kciuki, żeby się udało) @Nie wszystko wiedzący ma trochę racji do 30m2 najlepiej iść w podłogówki chyba, że się uprzesz to musiałbyś wyskoczyć z  grubszym kwitem, aby monitory zagrały w miarę na takiej powierzchni i całkiem możliwe, iż potrzebny byłby sub.

I to jest najwiekszy problem. 

Brak chęci do zaangażowania energi i czasu. Bo jak człowiek chce to zawsze znajdzie czas.

Audio jest tak zależne od akustyki pomieszczenia, że trzeba słuchać najlepiej u siebie. Są małe wyjątki ale to trzeba być już obeznanym w temacie.

To są Twoje pieniądze i preferencje.  Zawsze możesz wydać je lepiej. 

Nie polecę Ci nic nie dlatego, że jestem złośliwy ale dlatego, że mam specyficzne gusta. Ja np. Nigdy nie kupie na obecnym etapie sprzętu sklepowego. Żeby być sprawiedliwym to czasami coś podrzucę komuś do posłuchania ale to tylko utwierdza mnie w tym, że to nie ma sensu bo na koniec i tak ktoś kupuje słupek z salonu bo Pan na youtube mówi, że dobre i da rabat 5%. A moje propozycje to wymagają czasu by pojechać i posłuchać. 

Dnia 13.10.2024 o 20:59, mlekoo napisał:

Zależy mi na tym żeby sensownie wypełnić te 30m2 dźwiękiem

Proszę wytłumacz mi, zrobię ile mogę, by zrozumieć. Co masz w głowie, gdy piszesz - sensownie wypełnić. 

Słuchasz w jakimś audiofilskim trójkącie, czy gdzie popadnie?

Ja mam salon 22mtr kw. Doklejona kuchnia/aneks jadalny 10mtr. Jak otworzę drzwi, to i korytarz z 5 mtr. A słucham w trójkącie 2.5 mtr bok. 

Kolumny duże plus ogromny sub.

Ale i na monitorkach jak pudełka także się słuchało, tylko gałą mocniej musiałem przekręcić.

7 godzin temu, S!N! napisał:

Jak już Ci się spodoba jakieś granie to wtedy można coś polecić i rzucić przykłady bo przynajmniej będzie wiadomo jaka sygnatura jest dla Ciebie satysfakcjonująca, jeden salon to ograniczone możliwości i z reguły nie wszystko mają

Mysle ze podjade do Trojmiasta w jakis najblizszy weekend w takim wypadku. Z tego co widze to najwiekszy wybor maja w Albatrosie, i jest tez salon Top HiFi, wiec postaram sie posluchac czego sie bedzie dalo. 

4 godziny temu, AudioTube napisał:

Proszę wytłumacz mi, zrobię ile mogę, by zrozumieć. Co masz w głowie, gdy piszesz - sensownie wypełnić. 

Słuchasz w jakimś audiofilskim trójkącie, czy gdzie popadnie?

Slucham w zasadzie gdzie popadnie, nie tylko w trojkacie. Raczej muzyka towarzyszy mi przez caly dzien jak tylko jestem w domu, wiec nie sa to tylko "sesje" przy ktorym siadam przed kolumnami i slucham, ale jest gdzies w tle caly czas. Mysle ze traktuje muzyke bardziej uztkowo niz rytualnie :) Salon 5x6m - na krotszej scianie jest miejsce pod audio, umieszczone mniej wiecej w 1/3 sciany. Sciana na przeciwko to 3 okna, i pod ta sciana kanapa, na przeciwko miejsca pod audio. Takze odleglosc pomiedzy kanapa a audio to jakies 3.5m. Niestety nie mam mozliwosci dosuniecia jej blizej, taki juz uklad pokoju. Pozostale 2 sciany to jedna aneks kuchenny, a druga szerokie dwuskrzydlowe drzwi (zazwyczaj zamkniete). 

Obecnie przy moich Klipsch R-15PM (to byly pierwsze kolumny jakie kupilem, przy duzo mniejszej przestrzeni, bez zadnego przygotowania), dzwiek sie raczej "gubi" w tym pomieszczaniu, stad chec na zmiane. 

@mlekoo dziękuję i doceniam, że odpisałeś.

Między 

6 minut temu, mlekoo napisał:

Slucham w zasadzie gdzie popadnie

a

6 minut temu, mlekoo napisał:

dzwiek sie raczej "gubi" w tym pomieszczaniu

ja „zauważam” napięcie.

A czy jak przekręcisz gałą volume, to robi się gorzej, czy lepiej?

A gdy siądziesz w trójkącie, to lepiej, gorzej, czy bez zmian?

Daj znać proszę w stosownym czasie.

25 minut temu, mlekoo napisał:

Mysle ze podjade do Trojmiasta w jakis najblizszy weekend w takim wypadku. Z tego co widze to najwiekszy wybor maja w Albatrosie, i jest tez salon Top HiFi, wiec postaram sie posluchac czego sie bedzie dalo. 

O jednym musisz pamiętać, to nie jest tak , że pojedziesz do salonu i będziesz słuchał.

Musisz się umówić na odsluch i z grubsza podać jakie kolumny czy wzmacniacz  bedziesz chciał odsłuchać.

Bez wcześniejszego  umówienia rzadko zrobią dla nas odsłuch.

Dokładnie. Trzeba się umówić na odsłuch z wyprzedzeniem. Nie wiem jak top w Trójmieście, ale szczeciński nie odpowiada na maile z pytaniem o odsłuch. A jak kiedyś przyszedłem z ulicy to odmówiono mi odsłuchu, mimo że byłem jedynym klientem. Godziny poranne.

Ja też często słucham podobnie jak Ty. Robiąc coś w kuchni czy grając z dziećmi w planszowki. Lubię jak całe pomieszczenie wypełnione jest dźwiękiem. Do tego też lepiej sprawdza się podlogowki.