amatorkina Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 3 minuty temu, MariuszZ napisał: Nie ma miejsca ma tu miejsca na pyskówki i obrażanie użytkowników Przepraszam a kolega @Butler co zrobił? SAM zaczął wyzywając kogoś od desperatów, co prawda nie było wiadomo o kogo chodzi ale sam bym się tak odniósł tak jak kolega @fluid81gdyby mnie ktoś oczerniał i ubliżał publicznie, kim ta osoba jest tutaj? Już wiem czemu jest ta osoba tutaj na forum i czemu uciekł z as.pl... Powodzenia 2 minuty temu, warszak napisał: dokładnie 43cm A amplituner ma 38 cm więc pozostaje 5 cm na wtyczki kabli by je schować, wystarczy idealnie... 3 minuty temu, warszak napisał: Szerokość ściany wynosi 1.9m Wystarczająco by zainstalować bez problemu głośniki i tv... suba możesz postawić zamiast tej lampy a ją przesunąć, chyba że wejdzie on między jej nogi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Jak ktoś sprzedaje sprzęt za niemal połowę ceny rynkowej to jest desperacja. Dziękuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszak Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października Lampa w ogóle nie stanowi problemu jest teraz bo jest w każdej chwili mogę ją przestawić w inne miejsce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 4 minuty temu, Butler napisał: Jak ktoś sprzedaje sprzęt za niemal połowę ceny rynkowej to jest desperacja. Dziękuję. Niekoniecznie.Może chciał się szybko pozbyć,bo mu nie zależało,a ma na tyle kasy i lubi zmieniać sprzęt,że może sobie na to pozwolić ?Za szybko wyciągasz wnioski kolego...Niepotrzebne to było .Chłop poszedł ci na rękę bo mu płakałeś a ty tak brzydko o nim? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 4 minuty temu, Gmow1977 napisał: Niepotrzebne to było .Chłop poszedł ci na rękę bo mu płakałeś a ty tak brzydko o nim? Żeby było jasne. To on chciał sprzedać a nie ja kupić. W ogóle nie planowałem w tamtej chwili tego zakupu bo dopiero od dwóch tygodni sprzęt gra w pokoju. Pierwotnie miał być Cinema 70S. Ok, może chciał się szybko pozbyć bo mu nie zależało i ma kasy jak lodu. A może nie. Kupiłem bo bym był frajerem odmawiając. Desperat. Anonimowo napisalem nikogo nie wywołujac. Po prostu tragedia, skandal i w ogole na stos ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 16 minut temu, Butler napisał: Desperat. Anonimowo napisalem nikogo nie wywołujac. Po prostu tragedia, skandal i w ogole na stos ja. Jak zwał tak zwał.Sobie wystawiasz laurkę jaki jesteś i jaki masz stosunek do ludzi z tego forum...ale Pamiętaj...ludzie to czytają i wyciągają wnioski... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszak Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października A jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie do Was. Bo w sumie mógłbym odsunąć kanapę od ściany max o 30cm bo więcej będzie kolidowało z drzwiami przesuwnymi. Głowa wtedy by była z 50cm od ściany taka odległość mogłaby być na te tylne głośniki czy dalej za mało? Przy okazji minimalnie zmniejszy się odległość od tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) Ciekawe jakie byś wyciągnął wnioski czytając korespondencję z tym typem. Zapewniam Cię że szybko byś zmienił zdanie. Zostałem pomówiony, zbluzgany, zwyzywany, zastraszony za coś czego nie zrobiłem. I nie będę się teraz kajał z jego powodu. Potwierdzić co piszę może choćby nasz admin OLA @Redakcja AUDIO której zgłosiłem problem oraz @PanKlor który się przyglądał wszystkiemu. 10 minut temu, warszak napisał: A jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie do Was. Bo w sumie mógłbym odsunąć kanapę od ściany max o 30cm bo więcej będzie kolidowało z drzwiami przesuwnymi. Głowa wtedy by była z 50cm od ściany taka odległość mogłaby być na te tylne głośniki czy dalej za mało? Przy okazji minimalnie zmniejszy się odległość od tv Sorry ze te Oftopy kolego, sam widzisz jak jest. To sensowne posunięcie. Głośniki surround przy samej głowie to zły pomysł. Zaleca się zachowanie 1m od najbliższego słuchacza. Mógłbyś zerknąć na konstrukcje typu bipol/dipol które grają bardziej rozpraszajaco i nie będą męczyć swoją bliskością. Edytowano 22 października przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Z tego co czytam to nie masz jakis wielkich wymagan co do kina i celem jest osiagniecie dzwieku duzo lepszego niz z tv, co spokojnie mozesz osiagnac nawet w tym pomieszczeniu.Czy bedzie zgodnie ze sztuka-nie, ale pomieszczenie jest jakie jest.Jak nie mozesz wieszac tv to moze kup ‚podstawke’ na tv jak na zalaczonej z neta fotkach, oczywiscie wyzszej a idelanie dwupoziomowej.W pojedyncza wsadzisz centralke a podwojna centralke i ampli-byle mial miejsce nad soba i tu moze bedzie trzeba podniesc polke nad tv, ale ogladanie wyzej umieszczonego tv jest o wiele wygodniejsze.Oczywiscie mozna calkiem zmienic ta szafke pod tv na wyzsza z wnekami pod jakies klocki.Calosc w lewo, jak juz wczesniej bylo wspomniane, kanapa troche od sciany.Suba mozesz dac miedzy drzwiami a kanapa na transmiterze, czyli kabel by byl niewidoczny, tylko prad nie wiem czy tam masz po tej stronie pokoju.Ampli Yamaha maja bezprzewodowe tylne glosniki-tylko prad oczywiscie, wiec moze jakas uzywka wchodzi w gre.Nie orientuje sie w cenach, ale moze ktos cos podpowie, moze jak trzeba jestes gotow wydac troche wiecej.Najwazniejsze glosniki w kinie to centralny i sub.Oczywiscie lepiej miec wszystkie dobre, ale jak budzet skromny to kompromisy zawsze beda.Nie rezygnuj z 5.1 na rzecz soundbara. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 3 godziny temu, warszak napisał: to wielka płyta i ściana ma 5cm grubości więc trzeba wiercic otw na 4 licząc że z drugiej strony nie odpadnie tynk później przycinać kołki rozporowe lub szukać jakiś krótszych itp itd. Krótkie kotwy stalowe załatwiają temat powieszenia tv na ścianie i nic nie trzeba przycinać - https://allegro.pl/oferta/kotwa-stalowa-do-betonu-wbijana-do-slupa-kotwy-ekspresowe-8x50-13789185461?fromVariant=13772495147 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Proszę-skupcie się na temacie wątku i jak można najlepiej pomóc i doradzić autorowi, tak by Warszak był zadowolony. Padło już sporo propozycji i rad i zaczyna się to klarować... Padło też zdecydowanie za dużo OT (wystarczy już tego) oraz docinków (stanowczo wystarczy już tego!) i zakładam, że wszystko już w miarę zostało wyjaśnione. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 3 godziny temu, warszak napisał: Głowa wtedy by była z 50cm od ściany taka odległość mogłaby być na te tylne głośniki czy dalej za mało? Przy okazji minimalnie zmniejszy się odległość od tv Będzie dobrze, tyle starczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszak Napisano 22 października Autor Udostępnij Napisano 22 października Jeżeli chodzi o kotwy to przecież nie przykleje ich do ściany też muszę wiercic problemem jest cienka ściana (tutaj używam tulejek na wiertło), zbrojenia w ścianach (tu bym musiał kupić wiertło 2w1 do betonu i stali) nie jest to niemożliwe jeżeli będę zmuszony zawiesić tv to sobie wtedy poradzę z montażem natomiast jeżeli nie będę musiał tego robić tym lepiej dla mnie. Wracając do sedna pomimo burzliwej dyskusji mam wizję jak to powinno wszystko wyglądać (np. nie widziałem wcześniej że są małe kolumienki boczne). Plan mam taki że czekam na Black Friday może się coś uda kupić w dobrej cenie i wtedy montuje podłączam i na bieżąco dopasowuje tyle ile będę w stanie. Ważne że jest duża szansa na pozytywny efekt. Mam jeszcze parę pytań tj: 1. O ile z kablami HDMI poradzę sobie bez problemu to możecie podpowiedzieć (najlepiej z linkami) jakie kable do podłączenia amplituner z glosnikami 2. Jeżeli zdecyduje się na głośniki przewodowe na tył będę raczej zmuszony ciągnąć kabel nad drzwiami więc dochodzi 5m więc wyjdzie w przybliżeniu 9 i 11.5m kabla czy to dużo czy nie (w sensie straty jakości dźwięku/opóźnienia itp) 3. Jeżeli do tv mam taką kartę jak na załączonym zdjęciu to kartę zostawiam w tv antenę daje bezpośrednio do amplitunera i kabel HDMI z Ampli do tv? 4. Głośniki boczne można ustawiać kątowo byleby po prostej celowały w głowę - chodzi o to ze twarz jest na wysokości środka tv a wizualnie wolałbym głośniki mieć przy górnej krawędzi TV więc bym je pochylił trochę jest to dopuszczalne ;)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) 40 minut temu, warszak napisał: 1. O ile z kablami HDMI poradzę sobie bez problemu to możecie podpowiedzieć (najlepiej z linkami) jakie kable do podłączenia amplituner z glosnikami Wersja ekonomiczna - https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-przewod-glosnikowy-2x1-5mm-czysta-miedz-ofc-bitner-polski-15451498119 Wersja często tu przywoływana - https://allegro.pl/oferta/kabel-glosnikowy-2x1-5-klotz-twinax-ly215-ofc-cu-przewod-miedz-13898292264 Ale to temat rzeka. Najbardziej istotne - ma być OFC a nie CCA Ponadto, możesz podłączyć kable bezpośrednio, albo za pomocą wtyczek tzw. bananów. Możesz, nie musisz. Łatwo później rozpinać wszystko, łatwo też podłączyć. https://allegro.pl/oferta/2-sztuk-zestaw-4mm-czysta-miedz-wtyk-bananowy-przewod-glosnikowy-zlacza-terminali-hifi-15267328213 albo inne, od wyboru do koloru. 40 minut temu, warszak napisał: 2. Jeżeli zdecyduje się na głośniki przewodowe na tył będę raczej zmuszony ciągnąć kabel nad drzwiami więc dochodzi 5m więc wyjdzie w przybliżeniu 9 i 11.5m kabla czy to dużo czy nie (w sensie straty jakości dźwięku/opóźnienia itp) Mając większe systemy nie raz ciągniemy po 20 i więcej metrów, nie zawracaj sobie tymi sprawami głowy. Ale staraj sie prowadzić kable z dale od zasilających. Na wszelki wypadek by nic nie "siało" 40 minut temu, warszak napisał: 3. Jeżeli do tv mam taką kartę jak na załączonym zdjęciu to kartę zostawiam w tv antenę daje bezpośrednio do amplitunera i kabel HDMI z Ampli do tv? Wszystko zostaje podłączone po staremu. Ampli podłączasz do TV za pomocą kabla HDMI i to tyle. Obecnie w standardzie jest tzw. E-ARC (dźwięk zwrotny), dzięki temu telewizor (i podłączone do niego urządzenia) może być źródłem dźwieku dla amplitunera. Jakby nie było ARC/E-ARC to kierunek transmisji by był jedynie z kierunku do telewizora i grać przez głośniki mogły by tylko akcesoria podłączone do wejść ampli. Opcjonalnie możesz podłączyć antenę do amplitunera by mieć w nim radio FM albo DAB, o ile amplituner je ma bo to nie jest oczywiste. Amplitunery nie posiadają tunera telewizyjnego. 40 minut temu, warszak napisał: 4. Głośniki boczne można ustawiać kątowo byleby po prostej celowały w głowę - chodzi o to ze twarz jest na wysokości środka tv a wizualnie wolałbym głośniki mieć przy górnej krawędzi TV więc bym je pochylił trochę jest to dopuszczalne ;)? Jeśli nie planujesz głośników w suficie - Atmos, to surround możesz montować na ścianie za Tobą i spokojnie te 30-50cm nad głową skierowane w stronę odsłuchu. Przy Atmosie robi się problem w tym układzie, ale nie zawracajmy sobie głowy jesli 5.1.2 odpada. Linki podałem z bomby, szukaj taniej albo z innych źródeł jak chcesz. Edytowano 22 października przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października W końcu coś mądrze napisałeś💪 1 godzinę temu, Butler napisał: Jeśli nie planujesz głośników w suficie - Atmos, to surround możesz montować na ścianie za Tobą i spokojnie te 30-50cm nad głową skierowane w stronę odsłuchu. Przy Atmosie robi się problem w tym układzie, ale nie zawracajmy sobie głowy jesli 5.1.2 odpada. Linki podałem z bomby, szukaj taniej albo z innych źródeł jak chcesz. Bardzo dobra decyzja i podpowiedź👏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 8 godzin temu, Gmow1977 napisał: A za resztę zafunduj żonie wypad na Weekend do Zakopanego 😉 Albo do kina 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 20 godzin temu, warszak napisał: A jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie do Was. Bo w sumie mógłbym odsunąć kanapę od ściany max o 30cm bo więcej będzie kolidowało z drzwiami przesuwnymi. Głowa wtedy by była z 50cm od ściany taka odległość mogłaby być na te tylne głośniki czy dalej za mało? Przy okazji minimalnie zmniejszy się odległość od tv Będzie ok. I stosuj Klipsch albo Monitor Audio bipolarne. No uważam że ta dyskusja poszła w złą stronę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października @amatorkina konsekwentnie pracujesz na urlopik. Odpoczywaj od forum zatem. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października 53 minuty temu, Piotr Sonido napisał: No uważam że ta dyskusja poszła w złą stronę. Nie tyle dyskusja, co jeden z jej uczestników. A ponieważ konsekwentnie robił coraz większy bałagan na naszym Forum (są bardziej dosadne określenia...) to nie będzie "urlopik" tylko coś więcej! Więc spokojnie możemy wracać do tematu wątku (i bez OT oraz "wycieczek osobistych) o co wielokrotnie prosiłem wraz z Mariuszem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 października Udostępnij Napisano 24 października 22 godziny temu, MariuszZ napisał: @amatorkina konsekwentnie pracujesz na urlopik. Odpoczywaj od forum zatem. Pozdrawiam. M Odpoczywaj? Czyli znowu nie pernamentny? Oj to dużą dawkę cierpliwości macie 22 godziny temu, RoRo napisał: to nie będzie "urlopik" tylko coś więcej! ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts