tomasz1w Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, KrólKiczu napisał: @tomasz1w, bowersy doszły? W Polsce😉 od dzisiaj. Do mnie pewnie już po weekendzie dotrą. Mam nadzieję, że polski przewoźnik zadziała sprawniej, bo z Nieniec to ponad 2 tygodnie trwało. Będę informował, co i jak🙂 Edytowano 19 godzin temu przez tomasz1w 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu @Marek K Jeszcze jedno pytanie: słuchasz raczej cicho, czy lubisz dać czadu? Bo to też warto wziąć pod uwagę przy wyborze. Mniejsze kolumny w tym samym metrażu mogą dać Ci lepiej poukładaną scenę / dokładniejsze obrazowanie, ale żeby wypełnić pomieszczenie dźwiękiem będą musiały zagrać głośniej. Większe paczki dadzą to poczucie wypełnienia już przy mniejszej liczbie decybeli. (Oczywiście wzmacniacz też dołoży tu swoje.) Mnie w 18m2 zadowalają dopiero monitory z midwooferem 18cm (a kusiły jeszcze większe). Te z 16.5-17cm (np. MA Gold 100 5G czy Dynaudio S40) pozostawiały niedosyt średnicy / wielkości źródeł pozornych przy cichym wieczornym odsłuchu. Kwestia gustu. @tomasz1w Jak było u Ciebie z tym wypełnieniem? Podstawkowe Vele dawały radę w tych 27m2 bez kręcenia gałką w prawo? Czy też musiałeś "dołożyć do pieca"? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, tomasz1w napisał: Komodę pod TV zastąpiłbym jakimś małym pionowym mebelkiem typowo pod audio. Właśnie o tym samym myślałem, to chyba jedyne słuszne rozwiązanie zważywszy na ciasnotę pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu @Rafał S Oj zdecydowanie często lubię dać czadu, młody człowiek to nie wyżyty 🤣 Także Vela 403 obawiam się, że mogą pozostawić spory niedosyt... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, Marek K napisał: Także Vela 403 obawiam się, że mogą pozostawić spory niedosyt... Moim zdaniem mniejsze monitory (jak te Vele 403 czy wcześniej proponowane AP C3) lubią zagrać głośniej i nie martwiłbym się o nie przy większym natężeniu dźwięku. Za to przy cichym odsłuchu może być zbyt skromnie. A z dużo większymi kolumnami - odwrotnie. Ale to kwestia preferencji. Edytowano 16 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 6 godzin temu, Rafał S napisał: Moim zdaniem mniejsze monitory (jak te Vele 403 czy wcześniej proponowane AP C3) A moim te monitory wcale nie są małe 🙂. Na pewno nie dorównują wielkością Twoim dynaudio ale też nie są tak filigranowe jak np. Menuety, ATC SCM7 czy PMC DB1 GOLD. Za to niezaprzeczalnym ich plusem jest to, że nawet ustawione blisko tylnej ściany, grają naprawdę fajnym i sprężystym basem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 52 minuty temu, KrólKiczu napisał: A moim te monitory wcale nie są małe 🙂. Racja. Chodziło mi o porównanie z podłogówkami, do których autor wątku pewnie przywykł. Ale też fakt, że patrzę ze swojej perspektywy: paczki z przetwornikami 16.5-18cm automatycznie klasyfikuję jako średnie / normalne (bo moje ), a wszystko, co poniżej - małe. Robię to do pewnego stopnia nieświadomie - trudno wyjść myślami poza własne realia. @Marek K Nie wiem, czy słuchałeś kiedyś u siebie jakichkolwiek monitorów. Jeśli nie, to spróbuj coś wypożyczyć choćby na jeden dzień. Może od znajomych czy dalszej rodziny? Niekoniecznie musi to być model, którego zakup bierzesz pod uwagę. Chodzi tylko o to, żebyś sprawdził czy to w ogóle kierunek dla Ciebie. Jak już się pewnie zorientowałeś, prawie każdy z nas doradzi Ci coś, co sam zna i lubi. Ale to, że jakiś zestaw ogólnie gra nieźle nie musi znaczyć, że Tobie przypadnie do gustu. Może będziesz wolał paczki poprawnie dobrane do Twojego metrażu, a może takie, które teoretycznie w ogóle nie powinny w nim grać, ale na Tobie zrobią wrażenie. Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Właściwie to nigdy nie miałem okazji słuchać jakichkolwiek monitorów, niestety nikt ze znajomych ani rodziny nie dysponuje takim sprzętem. Może wiecie gdzie mógłbym coś wypożyczyć na testy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Rafał S napisał: @tomasz1w Jak było u Ciebie z tym wypełnieniem? Podstawkowe Vele dawały radę w tych 27m2 bez kręcenia gałką w prawo? Czy też musiałeś "dołożyć do pieca"? Dla mnie było OK. Można było posłuchać i cicho i głośno i bardzo głośno. Tak, jak wspomniał Seba, to nie są jakieś malizny. Ale też nie mają 18cm woofera, co dla Ciebie jest jakimś wyznacznikiem. W każdym razie ja bym już w życiu nie wstawił podłogówek do 10 czy 15m2. Kiedyś miałem Dali 450 w 10m2 i do teraz żałuję, że nie wykorzystałem tej przestrzeni na jakieś lepsze monitory. 3 godziny temu, Marek K napisał: Może wiecie gdzie mógłbym coś wypożyczyć na testy? Praktycznie każdy sklep, ale na początek może podjechać, coś przesłuchać wstępnie? Ale nawet bez odsłuchów nie powinno być większych problemów z wypożyczeniem choćby z Q21, Top HiFi, S4Home czy wielu innych. 3 godziny temu, Rafał S napisał: trudno wyjść myślami poza własne realia. To czasami pomaga uniknąć takiego zamieszania, jakie ja mam ostatnio. Te Bowersy, które mam nadzieję przyjdą niebawem to będą chyba piąte paczki w ciągu roku;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 12 minut temu, tomasz1w napisał: To czasami pomaga uniknąć takiego zamieszania, jakie ja mam ostatnio. Te Bowersy, które mam nadzieję przyjdą niebawem to będą chyba piąte paczki w ciągu roku;) A można było zostać z Elacami 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: A można było zostać z Elacami 😉. Jakby Ci odpowiedzieć, i tak i nie;) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 minut temu, tomasz1w napisał: Praktycznie każdy sklep, ale na początek może podjechać, coś przesłuchać wstępnie? Ale nawet bez odsłuchów nie powinno być większych problemów z wypożyczeniem choćby z Q21, Top HiFi, S4Home czy wielu innych. Dobrze wiedzieć, bo nie byłem zbytnio zorientowany w tym temacie. Niestety w moich pobliskich okolicach nie ma sklepów z audio, a z powodów zdrowotnych nie jestem też w stanie się gdziekolwiek ruszyć z domu. Skontaktuję się z którymś z tych sklepów i zobaczę jak dokładnie wygląda kwestia takiego wypożyczenia, opcja wysyłkowa byłaby dla mnie najwygodniejsza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, tomasz1w napisał: Dla mnie było OK. Można było posłuchać i cicho i głośno i bardzo głośno. Tak, jak wspomniał Seba, to nie są jakieś malizny. Ale też nie mają 18cm woofera, co dla Ciebie jest jakimś wyznacznikiem. W każdym razie ja bym już w życiu nie wstawił podłogówek do 10 czy 15m2. Elac Vela 403 mają 15cm głośnik-ale o dość dużym skoku, więc ładnie "pompuje" i dość nisko schodzą oraz dają radę nawet w większym pomieszczeniu niż 15m2, bardzo fajnie grają również przy wyższych poziomach głośności (nie ma żadnego porównania z maleństwami pokroju ATC7, które wg mnie nadają się tylko do małych pomieszczeń i porządnego basu z nich nie doświadczysz). Warto zauważyć, że 403 po 6 latach doczekały się następcy i w tym roku pojawiły się w wersji 403 v2 (tak samo jak np. podłogowe 407 v2-które miały premierę 2 tygodnie temu na AVS 2024), więc na starszy model powinny być niezłe promocje 😎 Vela 403 były testowane w AUDIO -warto o nich poczytać (wtedy było testowane jeszcze kilka innych monitorów). https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3208-elac-vela-bs-403 Poza tym - jak już mówimy o niżej schodzących monitorach to nie zapominajmy o Chario Delphinus (ale to raczej dla 20metrów-choć niektórzy grają na mniejszych powierzchniach). Mniejsze Chario Lynx już tak nisko nie schodzą, choć z drugiej strony są przecież przeznaczone do pomieszczeń o metrażu jak Twój pokój. Znajdziesz o nich w sieci bardzo dużo informacji i kilka testów. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, RoRo napisał: Warto zauważyć, że 403 po 6 latach doczekały się następcy i w tym roku pojawiły się w wersji 403 v2 (tak samo jak np. podłogowe 407 v2-które miały premierę 2 tygodnie temu na AVS 2024), więc na starszy model powinny być niezłe promocje 😎 Z tym nie bardzo można się zgodzić bo 407.2 miały swój debiut już około rok temu, mogę się mylić o miesiąc lub dwa nie więcej. Pracując w Niemczech miałem ustawiony na 407 budzik cenowy na idealo.de i właśnie rok temu można było je dostać bardzo tanio czyli po 1240 euro za sztukę w tym najładniejszym kolorze orzechowym. Teraz w jednym sklepie są jeszcze w tej cenie dostępne. Ta cena własnie rok temu spadła do tych 1240 euro z powodu wejścia nowej wersji 407.2. Wcześniej przed listopadem ciężko było je kupić poniżej 1700 euro za sztukę. Ustawiłem chyba w kwietniu 2023 roku sobie budzik cenowy na dwie kolumny, te 407 i na Cantony Reference 8k , które kupiłem bo już w czerwcu była na nie duża promocja. Elac zrobił promocje dopiero w listopadzie. https://csmusiksysteme.net/Lautsprecher/Stand-Lautsprecher/Elac-VELA-FS-407-Stueck-Nussbaum.html Tu filmik z porównania 407.2 z Kef R7 Meta nagrany w grudniu 2023r. Edytowano 3 godziny temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts