tomek4446 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu @MMarek masz racje. Przesiadłem się właśnie z LGC8 55" na LGC4 65". Szczerze , to różnicy specjalnej w obrazie nie odnotowałem . No , może po za jednym , na tym większym bardziej zarysowane są plany. U mnie źródłem jest Canal + , MAX. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 12 godzin temu, kaczadupa napisał: A ja przejdę z 50 cali na 48 cali właśnie LG C4. Zobaczymy czy da się iść w dół. Z monitorem przesiadłem się z 32 na 27. Boli, ale się da Na rower to polecam dedykowaną nawigację, znacznie zwiększa komfort podróży i ma lepsze życie na baterii Autorze, im większy ekran, tym lepszy Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak za duży TV. Sam mam oczy jakieś 1,7m od ekranu przy 55" i myślę nad podmianą na większy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 17 minut temu, Q21 napisał: Na rower to polecam dedykowaną nawigację, znacznie zwiększa komfort podróży i ma lepsze życie na baterii Ja mam darmową apkę na smartfona LOCUS i nie narzekam. Próbowałem także Komoot, ale za mało dokładna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, cheops89 napisał: i co nie bolą cie oczy jak oglądasz czy grasz i jak koło niego przechodzisz ?? Oczy nie bolą, chyba że będziesz się wpatrywał w tv 24h na dobę. Ból może być co najwyżej głowy, po jakimś czasie, dlaczego nie kupiłem większego. Tak to działa niestety. Będąc na ostatnim AVS zajrzałem do sali Hisense i nie powiem, zrobił na mnie wrażenie ich zestaw Laser TV z ekranem ALR. Chyba warte zainteresowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Co do UST mogę się wypowiedzieć. Od 6 miesięcy używam projektora UST (w moim wypadku Hisense PX2-PRO) + ekranu ALR (Epson ELPSC35). W cenie ok. 10 tys. mamy 100 cali (dokładając ok. 2000 - mamy 120 cali) o naprawdę niezłej (oczywiście gorszej niż OLED) jakości obrazu. Zalety UST: - coraz szersza oferta modeli (m. in. Hisense PX2-PRO, Hisense PL1H, Epson LS650) pozwala dopasować projektor do swoich preferencji - duża przekątna (na tle standardów z TV) - z ekranem, nawet w jasnym pomieszczeniu da się oglądać w dzień - brak konieczności ciągnięcia kabli na przeciwległą ścianę (jak to ma miejsce w klasycznych projektorach) - "kinowa" (nieco inna niż w TV) jakość obrazu - świetne warunki oglądania w nocy (bardzo czytelny obraz, nie męczący wzroku) - wg. producentów wysoka żywotność urządzeń Wady UST: - w jasnym pomieszczeniu obraz zauważalnie gorszy (bardziej wyblakły) niż w TV - czasochłonne pierwsze ustawienie projektora względem ekranu - konieczność odsunięcia szafki RTV od ściany (ew. zastosowanie głębokiego modelu) Edytowano 17 godzin temu przez JakubAndryszczak 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu @JakubAndryszczak czy ten zestaw całkowicie zastąpił ci telewizor? Ile musiałeś szafkę odsunąć od ściany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 1 minutę temu, Amarok napisał: @JakubAndryszczak czy ten zestaw całkowicie zastąpił ci telewizor? Ile musiałeś szafkę odsunąć od ściany? Zdecydowanie zastąpił TV, choć wiem, że nie u każdego tak będzie. Muszę tylko dokupić tuner TV (akurat ten model nie ma go wbudowanego) żeby czasem obejrzeć mecz na TVP zamiast w aplikacji na Google TV (streamingi od TVP nie są zbyt stabilne). W moim przypadku szafka była robiona pod zamówienie, 65 cm głębokości, projektor jest odsunięty od ściany na 31 cm, sam ma 32,4 cm głębokości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 17 godzin temu, cheops89 napisał: Witam serdecznie mam takie pytanie cały czas sie zastanawiam nad wielkością nowego telewizora do dosyć małego pokoju 16m² kanapę mam około 2.7m od telewizora nigdy nie miałem takiego kolosa boje sie że będzie dawał za mocno po oczach chodzi mi o model LG 65C45LA 55-65 65 cali to b. dobry rozmiar.Moj pokój ma 17 m i właśnie mam 65 cali. Jeśli przesiądziesz się z dużo mniejszego, potrwa kilka dni, zanim go docenisz. Zdecydowanie tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu @JakubAndryszczak ile cm masz od krawędzi szafki do frontu projektora? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 1 minutę temu, PanKlor napisał: @JakubAndryszczak ile cm masz od krawędzi szafki do frontu projektora? "Od przodu" mam jakieś 2cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Serio?! Pytam o to zdjęcie. Odległość od frontu szafki fo przedniej ścianki projektora. 2 cm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 2 minuty temu, PanKlor napisał: Serio?! Pytam o to zdjęcie. Odległość od frontu szafki fo przedniej ścianki projektora. 2 cm? Akurat na tym zdjęciu (trochę to widać) szafka jest odsunięta od ściany, musiałem część ściany skuć i zatynkować ponownie przez wilgoć. Docelowa odległość, przy szafce dosuniętej do ściany 2 cm od frontu. Na powyższym zdjęciu to ok. 12 cm. Edytowano 16 godzin temu przez JakubAndryszczak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Ok - dzięki za wyjaśnienia. Mam szafkę 50cm głębokości. Z tego co widzę wg kalkulatorów to maks to jakieś 90 cali. Realnie pewnie 75-85. OLED 77 cali wyjdzie pewnie cenowo podobnie jak zestaw UST + ekran. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu @JakubAndryszczak dzięki za odpowiedź. U mnie odległość przód szafki do ściany jest w tej chwili około 75 cm więc nie byłoby problemu. Problem jest gdzie indziej, musiałbym ustroje akustyczne usunąć a to nie wchodzi w rachubę. Ehh, chyba wszystkiego nie można mieć. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 3 minuty temu, Amarok napisał: Problem jest gdzie indziej, musiałbym ustroje akustyczne usunąć a to nie wchodzi w rachubę. Ehh, chyba wszystkiego nie można mieć. Są rozwijane ekrany z sufitu albo takie podnoszone na stelażu z podłogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, PanKlor napisał: Ok - dzięki za wyjaśnienia. Mam szafkę 50cm głębokości. Z tego co widzę wg kalkulatorów to maks to jakieś 90 cali. Realnie pewnie 75-85. OLED 77 cali wyjdzie pewnie cenowo podobnie jak zestaw UST + ekran. Cenowo myślę, że podobnie, chociaż (chyba) najtańszy sensowny projektor, czyli Epson LS300B z ekranem wyszedłby za ok. 7 tys (z tym, że to FullHD ale ludzie chwalą). Co do głębokości: poprzednią komodę (też 50 cm głębokości) miałem odsuniętą na 15 cm od ściany, nie wyglądało to też tragicznie. Można też pomyśleć o jakimś sliderze przy płytkich komodach, których nie chce się odsuwać od ściany: 6 minut temu, Amarok napisał: @JakubAndryszczak dzięki za odpowiedź. U mnie odległość przód szafki do ściany jest w tej chwili około 75 cm więc nie byłoby problemu. Problem jest gdzie indziej, musiałbym ustroje akustyczne usunąć a to nie wchodzi w rachubę. Ehh, chyba wszystkiego nie można mieć. 🙂 Musiałbyś zagospodarować ok. 225 cm szerokości zaczynając na wysokości ok. 90 - 100 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, PanKlor napisał: Są rozwijane ekrany z sufitu Wiem wiem że są, tylko czy też z ekranem ALR. Nie szukałem jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Na 100% są. Tylko potrafią kosztować tyle co sam rzutnik. https://www.projectorscreen.com/spectra-projection-phoenix-120-motorized-floor-rising-alr-screen-for-ultra-short-throw-projectors-ust-ambient-light-rejecting.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Otóż to, więc też odpada. 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu To chyba kwestia tego mechanizmu. Taki ręcznie rozwijany z sufitu pewnie kosztuje już normalniejsze pieniądze. Z drugiej strony z większym TV też musisz rzeźbić z ustrojami. Jak się nie odwrócić dupa zawsze z tyłu 😉 44 minuty temu, JakubAndryszczak napisał: Można też pomyśleć o jakimś sliderze przy płytkich komodach, których nie chce się odsuwać od ściany: To jest całkiem dobry patent. Nie wiem tylko jak bardzo niebezpieczny przy małym dziecku 😉 Z drugiej strony 77 cali OLED LG C4 to już ~10k, 83 cale 13k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAndryszczak Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 49 minut temu, PanKlor napisał: To jest całkiem dobry patent. Nie wiem tylko jak bardzo niebezpieczny przy małym dziecku 😉 Niestety - przy UST cała "otoczka" (meble, ustawienie, konfiguracja etc.) jest mocno upierdliwa. Swoją drogą: głośnik centralny powinien stać dokładnie tam, gdzie stoi właśnie projektor i trzeba kombinować - o tym też trzeba pamiętać. Co do slidera: bałbym się też, że po jakimś czasie szuflada może minimalnie opadać (w końcu projektor waży ok. 10 kg) i nie wysuwać się jak fabrycznie nowa sztuka, a to wymusi zmianę w ustawieniu projektora (pewnie odkręcenie mocniej "nóżek"). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 11 minut temu, JakubAndryszczak napisał: Swoją drogą: głośnik centralny powinien stać dokładnie tam, gdzie stoi właśnie projektor i trzeba kombinować - o tym też trzeba pamiętać. Centralny mam i tak niżej. Tam gdzie powinien stac stoi amplituner żeby miał lepsza wentylację. Centralny we wnęce ponizej skierowany lekko w górę, żeby to skompensować. Dzieki za informacje i wrażenia z pierwszej ręki. Pewnie skończę z 77 albo 83 calami oled jak ten dokona żywota albo znajdzie się chętny na 65c1. Szerokość 83 robi się u mnie problematyczna więc nie ma chyba co atakować większych przekątnych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts