Pochrap Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Bardzo dziękuję za podpowiedzi, ale najważniejszych z nich nie jestem w stanie wprowadzić w życie, ponieważ, przynajmniej na razie, nie planuję rozwodu, ani uduszenia mojego kwiatuszka, poduszką. Ustawienie foteli wynegocjowałem z dużym oporem, bo na początku stolik stał bardziej z przodu, rozpychając fotele. Teraz jest z tyłu co sprawia, że plan głośniki - fotele, jest bardziej trapezem, niż prostokątem i słychać lepiej obie kolumny. Podobnie z położeniem Sub - kolumna. Zamiana miejscami poprawiła szerokość rozstawu, więc stereo jest lepsze. Wcześniej na każdym z foteli dominowała, lewa lub prawa kolumna. Co do akustyki to: Gruby dywan - jest Grube zasłony - są Półki z pierdołami, fotele też coś tam poprawiają. Rozmowa o panelach akustycznych, pułapkach i innnych akcesoriach, skończyła się na stwierdzeniu, że to wygląda okropnie i basta. Dlatego wątek jest o poprawie dźwięku przez upgrade elementów toru. ps. Tak wiem, że ten skecz jest o mojej skromnej osobie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dnia 11.11.2024 o 12:15, AudioTube napisał: Te „znikanie” ma plusy ale i minusy. Ktoś kiedyś dostrzegł minusy? Dobre @Pochrap Co do " znikania " kolumn to najprostsza rzecz jaką można uzyskać. Wystarczy ustawić kolumny w trójkąt równoboczny w oparciu o punkt odsłuchu. Zrobić korektę odległości , dogięcia i voila'. Fakt , że dużo łatwiej jest z monitorami , bo te kolumienki winny stanąć w rozsądnej odległości od ściany tylnej i bocznych. Pytasz co zmienić , w oparciu o to co masz , by było lepiej. Na mój chłopski rozum , to naprawdę wyłącznie ustawienie. Zmiana sprzętu niewiele wniesie. Gdybyś np. miał problemy z basem , to zmiana kolumn , ominięcie modu pomieszczenia , korekcja DSP , no coś byśmy kombinowali. Ale na " znikanie " ,to niestety tylko pozycjonowanie zostaje lub czarodziej 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Na czarodzieja może żona się prędzej zgodzi , dobry pomysł 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pochrap Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Dobre @Pochrap Co do " znikania " kolumn to najprostsza rzecz jaką można uzyskać. Wystarczy ustawić kolumny w trójkąt równoboczny w oparciu o punkt odsłuchu. Zrobić korektę odległości , dogięcia i voila'. Fakt , że dużo łatwiej jest z monitorami , bo te kolumienki winny stanąć w rozsądnej odległości od ściany tylnej i bocznych. Pytasz co zmienić , w oparciu o to co masz , by było lepiej. Na mój chłopski rozum , to naprawdę wyłącznie ustawienie. Zmiana sprzętu niewiele wniesie. Gdybyś np. miał problemy z basem , to zmiana kolumn , ominięcie modu pomieszczenia , korekcja DSP , no coś byśmy kombinowali. Ale na " znikanie " ,to niestety tylko pozycjonowanie zostaje lub czarodziej W czasie przeglądania forum, parę razy wpadło mi w oko twierdzenie, że są kolumny grające "szeroko". Myślałem, że to może będzie miało jakiś wpływ. Z drugiej strony, bardzo często myślę, że kombinuję, jak koń pod górę, zamiast cieszyć się z dobrze grającego zestawu. 3 minuty temu, 77Mariusz77 napisał: Na czarodzieja może żona się prędzej zgodzi , dobry pomysł 😉 No masz, takiego z magiczną "różdżką" 😜 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Carmion napisał: Gościu, słucham absolutnie wszystkiego Gdyby tak było to byś takich głupot nie pisał, że nadają się do wszystkiego, żebyś Ty jeszcze znał to wszystko, muza nie kończy się na prostym bicie….Jak one dają radę lepiej, niż sub to nie mam pytań. Goldy są nawet na liście rela z jakim subem mają grać ,a taki Dynaudio evoke od serii 20 już nie . Edytowano 5 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 59 minut temu, Pochrap napisał: Wcześniej na każdym z foteli dominowała lewa,lub prawa kolumna No właśnie,bo na każdym miałeś zaburzoną symetrię . Nawet na Audio Show ,gdzie grają sprzęty często bardzo cenne ,i ustawione zwykle przez kogoś ,kto podstawy zna,bywa różnie z tym dżwiękiem,zależy gdzie się siedzi lub stoi . Piszą o tym forumowicze w podsumowaniach imprezy . Kto wchodzi pierwszy i usiądzie ,gdzie trzeba ma najlepiej ,a im dalej od sweet spota...😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 41 minut temu, S!N! napisał: Gdyby tak było to byś takich głupot nie pisał, że nadają się do wszystkiego, żebyś Ty jeszcze znał to wszystko, muza nie kończy się na prostym bicie….Jak one dają radę lepiej, niż sub to nie mam pytań. Goldy są nawet na liście rela z jakim subem mają grać ,a taki Dynaudio evoke od serii 20 już nie . Widać, że nie słuchałeś. Także kończymy rozmowę. 😆 Edytowano 4 godziny temu przez Carmion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Kolego jeśli Twoja druga połowa nie zgadza się ns ustroje akustyczne spróbuj postawić kilka roślin w doniczkach. Oczywiście efekt akustyczny będzie mniejszy ale lepszy rydz...i żona będzie zadowolona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu @CarmionBędziesz kolejną teorię z tyłka uskuteczniał ? Fakt jest taki, że kolumny nie radzą sobie w wielu gatunkach.Jum up tam nie żyje i brzmi jak wyprany, są za jasne. @Nowy75Nie byłem na audioshow, ale na youtubie są relacje z pokoju diory, chłopaki opisują, iż ich nowy produkt ma sobie radzić szerzej, niż sweet spot, podobno nie trzeba siedzieć nieruchomo w jednym miejscu, prezentowali na nich dnb, więc dobrze świadczy o tych pakach jak sobie radzą w takim gatunku, jak ktoś był i słuchał to może coś napisze więcej. Sam obecnie mam remont pokoju i też będę pchał z 1,5 metrowego kwiatka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, S!N! napisał: Goldy są nawet na liście rela z jakim subem mają grać ,a taki Dynaudio evoke od serii 20 już nie . Bo ich po prostu nie dodali (Dynaudio Evoke 20). Ta lista REL'a jest po prostu niepełna, a w przypadku niektórych marek trochę przypadkowa. Zwróć np. uwagę, że w tym konfiguratorze na stronie REL'a przy marce Dynaudio jest m.in. model Excite X44. Czy to oznacza, że X44 mają słabszy bas, bardziej wymagający wspomagania subem, niż wspomniane Evoke 20? No właśnie. Ja lubię pobawić się z tymi podpowiadaczami subów do konkretnych kolumn zarówno na stronie REL'a jak i SVS, ale wg mnie to żaden wyznacznik. Pozdrawiam, Tomek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu @Slawko69 . Może oranżeria faktycznie jest częściowym rozwiązaniem problemów wielu z nas 😀 . @S!N! Jeśli chłopakom z Diory się udało ,to tylko pogratulować . Sam na swoim sweet spocie mam małe pole manewru ,wystarczy niewielki ruch głową i już słychać odjazd w lewo lub prawo. Może byłoby to rozwiązanie części problemu założyciela wątku i wielu z nas,ale najpierw musi się potwierdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Koledzy, proszę o trochę spokojniejsze wypowiedzi, bez "bzdur" i "głupot". Możecie mieć skrajnie różne zdanie, ale postarajcie się mniej nerwowo reagować na siebie. Na razie nie jest jeszcze najgorzej, ale nie wiadomo jak to się rozwinie... Życzę znalezienia odpowiedniego ustawienia i sweet spotu, miłego weekendu dla wszystkich 😎 Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Pochrap napisał: W czasie przeglądania forum, parę razy wpadło mi w oko twierdzenie, że są kolumny grające "szeroko". Jak chcesz szeroko to : Diptyque np. DP 77 https://audio-connect.pl/diptyque-audio/dp77/ Kolumny izodynamiczne , gra cała powierzchnia , dookólne , praktycznie sweet spot nie ma znaczenia. W 40 m2 pomieszczeniu przemieszczałem się między narożnikami , a dźwięk utrzymywał się idealnie na środku. Kolejne kolumny , które zagrały baaardzo szeroko / i właśnie dlatego ich nie nabyłem , jak dla mnie za szeroko i za dużo się działo/ to: Diapasony Adamantes V https://audio-connect.pl/diapason/adamantes-v/ na pewno robią wrażenie. Designersko pierwsza klasa , piękny kawałek drewna , "kwiatuszkowi" mogą się spodobać. Obydwie kolumny słuchane z lampą. A przy okazji masz przykład / zdjęcie / aranżacji akustycznej wnętrza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 31 minut temu, Nowy75 napisał: Sam na swoim sweet spocie mam małe pole manewru ,wystarczy niewielki ruch głową i już słychać odjazd w lewo lub prawo A jak masz skierowane kolumny ? Widzisz boczne ścianki ?Jak miałem jaspery 25mk II to tam grało bardzo szeroko do tego stopnia, że ten zabieg mnie irytował, nie miałem , aż takich odjazdów przy niewielkim ruchu głową, raz zrobiłem eksperyment i rozstawiłem je na prawie 3,5m to można było się ruszać bez problemu na kanapie, ale dla mnie tak prezentacja muzyki nie była dobra, raczej preferuję węższe i intymne granie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, tomek4446 napisał: A przy okazji masz przykład / zdjęcie / aranżacji akustycznej wnętrza. Bardzo ładny przykład 😀 . Chociaż "coś" można spróbować wstawić do siebie 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 15 minut temu Udostępnij Napisano 15 minut temu 7 minut temu, S!N! napisał: A jak masz skierowane kolumny ? Widzisz boczne ścianki ?Jak miałem jaspery 25mk II to tam grało bardzo szeroko do tego stopnia, że ten zabieg mnie irytował, nie miałem , aż takich odjazdów przy niewielkim ruchu głową, raz zrobiłem eksperyment i rozstawiłem je na prawie 3,5m to można było się ruszać bez problemu na kanapie, ale dla mnie tak prezentacja muzyki nie była dobra, raczej preferuję węższe i intymne granie W tej chwili nie odpowiem na pytanie o ścianki,bo monitory stoją pozycji "komunikacyjnej". Ostatnio więcej pracowałem nad ustawieniem,chcąc uwypuklić przestrzeń i szczegóły , które lubię a zredukować wzbudzanie się basu, z czym mam problem . Uzyskałem pewien kompromis . Przed każdym prawdziwym odsłuchem odmierzam odległości i kąty . Rozstaw to 2,5m,mam nieregularne pomieszczenie ,ale monitory mają przestrzeń za sobą i z boków ,ja też siedzę o metr o tylnej ściany . Kompromisowe ustawienie to fronty prosto na mnie, gdy np.osie monitorów przecinały za moją głową miałem świetną przestrzeń,ale nieco przytępione basy , a wysokie dawały ogromną/zbyt dużą/ ilość detali,niektóre instrumenty zaczynały szeleścić lub szumieć . Testowałem też system korekcji dżwięku ,różnice wyrażne,powtarzalne i ciekawe . Myślę ,że z ustawieniami jestem prawie pod ścianą, teraz czas popracować nad akustyką pomieszczenia tylko ,że to temat przy którym jeżdżenie monitorami po pokoju lub zabawa korektorem dżwięku to słodka muzyka 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 10 minut temu Udostępnij Napisano 10 minut temu Dnia 10.11.2024 o 12:25, Pochrap napisał: Apple Music -> Apple TV-> Anthem MRX 540 -> Monitor Audio Silver 300 6g. Który z tych elementów zmienić żeby uzyskać bardzo wyraźną zmianę na plus, bez wydawania chorych pieniędzy? Twój amplituner posiada system korekcji akustyki pomieszczenia. Czy korzystałeś z niego ? A jeśli tak to jakbyś opisał dźwięk z korekcją i bez ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 minut temu Udostępnij Napisano 8 minut temu @Pochrap . Mam nadzieję ,że nie odbierasz tego co piszę jako zaśmiecanie Twojego wątku . Walka "tylko" z ustawieniami ,to nie zabawa na jeden wieczór . A warto popracować nim wydasz odłożone pieniądze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts