Stream Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 10 godzin temu, tomek4446 napisał: obecnemu rządowi daję jeszcze jedną szansę. Jak wygra Trzaskowski i nadal nic się nie będzie działo, to wypisuje się z tej piaskownicy. Osiem lat rządów PISu wymusiło na nas inne spojrzenie na polską politykę. To nie jest kwestia tego, czy coś się będzie działo czy nie. Chodzi również w dużej mierze o to, czy chcemy być bliżej Brukseli czy Moskwy. Za PISu działo się wyjątkowo dużo i było to najgorsze "dzianie się" w post komunistycznej historii Polski.... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 14 godzin temu, tomek4446 napisał: a co z narodem robi 20% bezrobocie już przerabialiśmy. to ''dobrze'' ze odsunęlismy PIS od władzy bo było by 30 proc. 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Ja np. nie rozumiem dlaczego w tak trudnej sytuacji w jakiej jesteśmy w związku z napaścią Rosji na Ukrainę Ministrem Obrony jest ...lekarz ??? Lekarz , którego jak czytam interesuje bardziej co dzieje się w oświacie i prawie prasowym , niż wojsku. To moze napisac na mila do p Żemły , z tym pytaniem -moze rozwiaże te zagadke w kolejnej ksuiażce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Kazdy moze myslec, co chce i byc za kim chce, ale ostatecznie decyzje na nasze zycie, to w wiekszosci maja idioci. Jesli ktos ma wolna godzinke, bo moze uszy bola go, od wygrzewania kabli, to polecam obejrzec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stream Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 18 minut temu, no_i_fajnie napisał: Kazdy moze myslec, co chce i byc za kim chce, ale ostatecznie decyzje na nasze zycie, to w wiekszosci maja idioci. Jesli ktos ma wolna godzinke, bo moze uszy bola go, od wygrzewania kabli, to polecam obejrzec. Czy w ramach przeciwwagi dla rzekomego idiotyzmu obecnie rządzących, znalazłbyś coś w temacie geniuszu Kaczyńskiego, Błaszczaka, Morawieckiego, Ziobry, Suskiego, Macierewicza, Nawrockiego...? Teksty z TV Republika się nie liczą🙂 Edytowano 9 godzin temu przez Stream Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Ten idiotyzm nie jest rzekomy, jak go nazwales. Ludzi, ktorych wymieniles, to tez za takich uwazam, szkoda strzepic ryja 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Dedal napisał: Jeśli ktoś pisze kupcie, to jak mam to rozumieć? Bo nawet jak zrobił to Błaszczak czy inny inteligent, to kupił dla Polski. To Kolega jest z nami czy przygląda się z boku czyt. ( jest za granicą) No przecież ja wam nie kupię 😁 Płacę podatki w kraju z własną bronią atomową i mam Ruskich w głębokim poważaniu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu I to , konczy temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, no_i_fajnie napisał: Jesli ktos ma wolna godzinke, bo moze uszy bola go, od wygrzewania kabli, to polecam obejrzec. Obejrzałem. Z całym szacunkiem , ale największymi idiotami jak dla mnie są prowadzący to coś. Co oczywiście nie znaczy , że rządzą nami mistrzowie intelektu. Każdego można złapać na czymś , jak dłubie w nosie , drapie się po tyłku , palnie coś bez sensu . Ten 'program ' to takie jaja na poziomie większości współczesnych kabaretów. Im niższy poziom, tym większa publika / powiedział mi to po występie jeden z kabareciarzy polskich /. I szczerze to jak zaobserwowałem , prawda. Pamiętam co się działo na Pikniku Country jak pis wprowadził bony turystyczne. Jeżdżę do Mrągowa na Piknik od lat , ale czegoś takiego jak wtedy to jeszcze nie widziałem. Przylazło mnóstwo ludzi z balonikami , świecącymi uszami i .... jak tylko zagrała muzyka ruszyli po browar. Była obowiązkowa fala , machanie balonikami. Było to dla mnie ciekawe doświadczenie socjologiczne. Reakcja tych ludzi była łatwa do przewidzenia , jak śpiewał Czarek Markiewicz " Wszystkie drogi prowadzą do Mrągowa " , szał , baloniki , fala. Ale jak już wyszła , świetna Agata Karczewska, czy Karolina Jastrzębska to konsternacja. A jak konsternacja , to po browar. Większość nie dotrwała do końca. Skończyły się bony i nagle Piknik stał się takim jak był zawsze , świętem muzyki Country. Takie programy jaki zaproponowałeś nie przemawiają do mnie , ale cholera wie , w dobie Tik Toka i rolek może to ja jestem dziwny. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: świetna Agata Karczewska Też lubię, ale baloników i innych drucików już nie… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu @MarcKrawczyk kibicuję obu Panią , Agacie i Karolinie od samego początku ich kariery. Dwa odrębne głosy , ale oba na bardzo wysokim poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu A co do postrzegania geopolityki zawsze warto przypomnieć sobie słowa legendarnego amerykańskiego filozofa i profesora Noama Chomskyego: • „Nie ma czegoś takiego jak biedny kraj. Jest tylko nieudany system w zarządzaniu zasobami. ” • "Elity ekonomiczne nie przepadają za przesadnie niezależnymi młodymi ludźmi. Uświadomiły to sobie już w latach 60. Lepiej jest mieć młodych ludzi pod kontrolą. A czy może być lepszy sposób kontroli niż kredyt, który trzeba spłacać? W interesie architektów nowego porządku było zyskanie większego wpływu na edukację, w związku z tym zaczęły się również zmieniać struktury uniwersytetów. Zamieniają się one w korporacje." • „Nikt nie umieści prawdy w Twoim umyśle. To coś, co musisz odkryć dla siebie. ” • „Jeśli chcesz podbić ludzi, stwórz wymyślonego wroga, który wydaje się bardziej niebezpieczny niż ty, a potem bądź ich zbawcą. ” • „Prawa nie są przyznawane. Zostały nadane siłą. ” • "Zmiana nie przyjdzie od elit politycznych. Musimy spróbować wybudować coś, co obecny porządek wypchnie i zastąpi." • „Istnieje swój cel w przekręcaniu historii i sprawieniu, że wydawało się, że to wszystko zrobili wielcy. W ten sposób uczysz bezsilnych ludzi, że powinni czekać, aż wspaniały człowiek ich uratuje. ” • „Świat jest bardzo tajemniczym i zagmatwanym miejscem. Jeśli nie chcesz się pomylić, stajesz się repliką umysłu kogoś innego. ” • "(...) nawet w najbardziej wolnych i demokratycznych krajach sprawujący władzę dokładają wszelkich starań, aby kluczowe kwestie nie dotarły do świadomości obywateli." • „Aby kontrolować ludzi, sprawić, by uwierzyli, że są odpowiedzialni za swoje własne opóźnienia – a następnie wkrocz jako ich zbawca. ” • „Świat lub Zachód pożałują błahych idei, które odwracają ludzi od prawdziwego człowieczeństwa i natury. ” 6 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 minut temu, tomek4446 napisał: Obejrzałem. Z całym szacunkiem , ale największymi idiotami jak dla mnie są prowadzący to coś. Co oczywiście nie znaczy , że rządzą nami mistrzowie intelektu. Niestety sie nie zgadzam, no i martwi mnie zawsze, ze przerzuca sie rozmowe o glupkach, na kogos kto komentuje glupkow. Akurat ja mysle, ze robia dobra robote, pokazujac co sie dzieje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu @tomek4446 w dobie rolek, a Ty długie posty. Przeczytałem, zatrzymałem się na: bony, browar i doświadczenie socjologiczne. Dziękuję za wpis. A może by zrobić zlot w Mrągowie? Posłuchamy, ale inaczej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 3 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Akurat ja mysle, ze robia dobra robote, pokazujac co sie dzieje. Widzisz , właśnie o to chodzi , że oni niczego nie pokazują. Przedstawiają co kto powiedział , w jakiej sytuacji się znalazł. To taka kalka ze współczesnego dziennikarstwa i niestety polityki. Nie mówi się o wydarzeniach , prawdziwych konsekwencjach decyzji, tylko skupia uwagę CO KTO POWIEDZIAŁ. Rzygam już komentarzami , co powiedział Tramp , Nawrocki , Trzaskowski, Tusk, kaczyński i reszta. A kim są Ci faceci ? Czy są autorytetami w jakiejkolwiek dziedzinie , że przytacza się ich słowa X razy dziennie ? @MarcKrawczyk Marcin zacytował sentencje Chomskyego nad którymi warto się pochylić. Dostrzegam jakby subtelną różnicę poziomu między nimi a tym programem z YT 19 minut temu, AudioTube napisał: w dobie rolek, a Ty długie posty. Adam mam wenę , dopiero się rozkręcam, nie psuj proszę tego A co do Mrągowa , to bardzo chętnie. Jestem jak co roku 19 lipca - 2 sierpień. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @tomek4446 chętnie się zapoznam z lekturą. Wspomniałeś też dalej o rezerwach. Mój nieżyjący już niestety kolega jeżdził rokrocznie na ćwiczenia rezerwy na drugi koniec Polski / okolice Wrocławia,żeby było taniej😀/. Do południa mieli rozkaz chować się po krzakach ,"żeby nikt ich nie widział"! Póżniej,po zajęciach,życie rezerwisty,czyli bal😀. Sam tak podsumował jedną z tur: 21 dni rezerwy ,12 sztuk wystrzelane...! Póżniej wychodzi pani rzecznik MON w TV i mówi: w tym roku przeszkoliliśmy 200 tys. rezerwistów! Jedno jest pewne,wszyscy uwikłani w to mundurowi pobrali należne dodatki poligonowe za "pracę" w terenie ,a wyższe szarże nagrody i awanse za sprawne przeprowadzenie tak dużych ćwiczeń. Żeby nie było po polsku-tylko ponuro-wiem,że mamy wielu bardzo fajnych chłopaków w armii,którzy wiedzą ,po co tam poszli, Szkoda,że sztab i politykierzy nie dają im rozwinąć skrzydeł . Jeszcze taka ciekawostka-wojak,o którym wspominałem we wcześniejszym poście chwalił Sikorskiego ,że wywalił z z natowskich struktur oficerów/generałów z niedostateczną znajomością języków. Niestety,póżniej sytuacja wróciła do normy. W razie "W" nie uciekam,choć starawy zakasam rękawy... . Póki co plan jest taki,żeby wziąć miesiąc bezpłatnego i zafundować sobie całkowicie prywatnie szkolenie przypominające u byłych specjalsów😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 34 minuty temu, Nowy75 napisał: Żeby nie było po polsku-tylko ponuro-wiem,że mamy wielu bardzo fajnych chłopaków w armii,którzy wiedzą ,po co tam poszli, Jasne , nie jest tak , że cała armia do kitu. Ja się nie martwię o żołnierzy , ja się martwię o najwyższy szczebel dowódczy. Unitarka była głównie po to , by nauczyć , że w wojsku wykonuje się rozkazy , a nie główkuje , że może jednak inaczej byłoby lepiej Wojsko oparte jest na wykonywaniu rozkazów od najwyższego szczebla do najniższego. Po to są poligony by szkolić wojsko , i na żywca testować różne warianty. Jak wyglądały poligony za błaszczaka , poczytasz. Nie wyglądało to dobrze , zmieniano w trakcie manewrów scenariusze tak, by pupile błaszczaka mogli wygrać. Ze sztuką wojskową to nie miało nic wspólnego. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoś Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, pairtick napisał: No przecież ja wam nie kupię 😁 Płacę podatki w kraju z własną bronią atomową i mam Ruskich w głębokim poważaniu. Ta broń nie jest " własna' tylko powiedzmy " leasingowana" i bez amerykanow UK jej nie odpali. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dlatego podniecanie się programem "Nuclear sharing" nie ma sensu. Co z tego że broń jądrowa będzie w Polsce, skoro jej użycie będzie zależało od USA. To tylko pseudo straszak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Co do ćwiczeń z bronią, to jakieś dwa lata temu naszło mnie na pójście z synem na strzelnicę, był to drugi mój kontakt po podstawówce i kabekaesach w ramach po. Jak mój instruktor zobaczył co wyprawiam to padał na podłogę i krzyczał, że to nie amerykański film i że zaraz sufit przestrzelę, a że byliśmy na warszawiance to nad nami trochę ludzi w basenie pływało. Jak już nieco nabrałem ogłady, to najbardziej mnie wkurzało, że pociąganie za cyngiel ma być płynne i mam właściwie nie czuć kiedy oddaję strzał, no nijak mi to nie szło…wystrzeliłem za to ponadwymiarową ilość naboi i pamiętam, że sporo dopłaciliśmy na koniec. Tak więc ćwiczyć panie trzeba ćwiczyć i nabierać doświadczenia, bo cholera wie kiedy przyjedzie….. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Widzisz , właśnie o to chodzi , że oni niczego nie pokazują. Akurat pokazuja wiele, systematycznie smiejac sie z tych ludzi. Pokazuja sporo wiecej, niz pokazuje telewizja, na przyklad. 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Przedstawiają co kto powiedział , w jakiej sytuacji się znalazł. To taka kalka ze współczesnego dziennikarstwa i niestety polityki. Nie mówi się o wydarzeniach , prawdziwych konsekwencjach decyzji, tylko skupia uwagę CO KTO POWIEDZIAŁ. Co w tym zlego, jesli ktos, za przeproszeniem pierdoli glupoty, jak kandydat na prezydenta? Wedlug mnie ktos normalny, to sam sobie w glowie opisze konsekwencje takiego wyboru. Dzieki takim programom (na szczescie) glupota ludzi z polityki dotrze do wiekszej ilosci ludzi, dalej widze w tym same korzysci. 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Marcin zacytował sentencje Chomskyego nad którymi warto się pochylić. To w wiekszosci sentencje bez sensu, daj spokoj. Edytowano 5 godzin temu przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 11 minut temu, no_i_fajnie napisał: Akurat pokazuja wiele, systematycznie smiejac sie z tych ludzi. Pokazuja sporo wiecej, niz pokazuje telewizja. Śmiejąc się z tych ludzi; czyli jak sam widzisz wartościowe źródło inf. o świecie pod wcześniej zbudowaną teze. Poza tym jak złodziej krzyczy łapać złodzieja, to niektórym włącza się lampka ostrzegawcza i nie chcą w to brnąć 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Pitt39 napisał: Śmiejąc się z tych ludzi; czyli jak sam widzisz wartościowe źródło inf. o świecie pod wcześniej zbudowaną teze. Ja glupi moze jestem, ale nie rozumiem. 2 minuty temu, Pitt39 napisał: Poza tym jak złodziej krzyczy łapać złodzieja, to niektórym włącza się lampka ostrzegawcza i nie chcą w to brnąć Tutaj tez nie rozumiem analogii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Problem polega na tym, że z jednej strony jesteśmy bombardowani krótkimi przekazami bez kontekstu. Media w pogoni za oglądalnością i poczytnością powodują, że skupiamy się na samych paskach w info tv, klikbajtowych tytułach w necie które potem okazują się wydmuszkami pozbawionymi treści. Z drugiej strony mamy brukowce, które podają info i co czytelnik ma o tym myśleć. A prawdziwa informacja powinna być podana bezstronnie, ze wskazaniem obiektywnego kontekstu. Wtedy każdy może sam wyciągnąć wnioski. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, michaudio napisał: Wtedy każdy może sam wyciągnąć wnioski. Jesli sie komus chce, to zawsze to zrobi. Niestety malo komu sie chce, no i masz racje z tymi klikbajtami - niewiele osob w ogole kliknie, w glupi naglowek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, tomek4446 napisał: w dobie Tik Toka i rolek może to ja jestem dziwny. @tomek4446 - dziwny to był pies Huckleburry (o ile ktoś jeszcze pamięta tę kreskówkę ze Zwierzyńca). Dziwni to byli właśnie ci ludzie ze świecącymi uszami, rogami i czym tam jeszcze, bujający się coraz bardziej w miarę wypitego piwa i nie bardzo rozumiejący dla kogo i w jakim celu klaszczą. Korzystający z pikniku tylko dlatego, ze trzeba było zrealizować bony , bo wkrótce traciły ważnośc. Straszne jest to, że taki, w dużej mierze jest polski elektorat. Nie ludzie zdrowo myślacy, a myślący tak jak gdyby ciągle byli pod wpływem i głosujący na tych , którzy obiecują bardziej populistyczne posunięcia. Tylko, że z tych obietnic na ogól niewiele jest realizowane, poza doraźnymi dodatkami do zarobków, bo tak wypada, żeby zamknąć usta tych, którzy wytykają niespełnianie obietnic przedwyborczych. Kiedy brakuje chleba , to trzeba choć igrzyska organizować i przyciągać gawiedź choćby tymi bonami, odciągając od spraw ważnych i zamazując rzeczywistość. To normalne posunięcia każdej z ostatnio rządzących ekip. Osobiście nie widzę kandydata na prezydenta, który nie związany byłby z jakąś opcją polityczną. Co już jest wielkim minusem. Po osiągnięciu upragnionego stołka , każdy z nich będzie tańczył tak, jak mu zagra jego partia. Może czas byłoby wziąć przykład z Isladnii, gdzie do parlamentu oraz na większośc ministerialnych stołków mogli się dostać ludzie niezwiązani z jakąkolwiek partią. No i teraz Islandia z europejskiego pariasa stała się krajem udzielającym kredytów dla innych. Edytowano 4 godziny temu przez Rega 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts