Skocz do zawartości

Co z tą Polską?

RoRo

Recommended Posts

49 minut temu, Mar_Wal napisał:

Poczekajmy jeszcze troszkie niech liczby tychże wzrosną to i dżihady się pojawią. Szwedzi też byli do czasu "refugees welcome" dziś mają "parę" stref bez wstępu i wojsko patrolujące ulice.

To straszenie mieliśmy przez ostatnie 8 lat, wcześniej może też troszkę i jakoś nie widać tych dżihadów w Polsce.

52 minuty temu, Mar_Wal napisał:

Atmosfera pokoju i miłości jedynie, za grosz nienawiści do kogokolwiek. Nie wiem skąd przypuszczenia o chęci palenia kogokolwiek na stosie. To raczej widzę u tych, których mierzi widok wierzących i modlących się ludzi. 

Nie chce mi się szukać objawów tej "miłości", ale w necie znajdziesz troszkę filmików Januszy w pelerynach i kilka Grażyn jak reagują.

🤭

...i obyśmy ich się nie doczekali. Goście niech jadą sobie dalej jak wielu sądzi a my męczmy się w tym naszym ciemnogrodzie dalej.  :)
A nam wszystkim życzę jak najmniej wojenek polsko-polskich. Niechże ci co głoszą się być tolerancyjnymi byli tolerancyjni dla wszystkich, a ci bogobojni nie pałali nienawiścią do bliźnich. Wtedy może będzie nieco lżej na co dzień.

Amen!

Dla rozluźnienia, bo widzę, ze pojawiają się pojedynczy "rycerze" 😁

IMG-20211208-WA0002.jpg.ede57be1a9447d2ca066426f20e82135.jpg

3 minuty temu, Mar_Wal napisał:

Niechże ci co głoszą się być tolerancyjnymi byli tolerancyjni dla wszystkich, a ci bogobojni nie pałali nienawiścią do bliźnich. Wtedy może będzie nieco lżej na co dzień.

Napisz to do Jędraszewskiego. 

Edytowano przez DiBatonio

17 minut temu, DiBatonio napisał:

To straszenie mieliśmy przez ostatnie 8 lat, wcześniej może też troszkę i jakoś nie widać tych dżihadów w Polsce.

Nie chce mi się szukać objawów tej "miłości", ale w necie znajdziesz troszkę filmików Januszy w pelerynach i kilka Grażyn jak reagują.

🤭

Bądźmy konsekwentni,
"niewiele ma z tym prawdziwym Islamem wspólnego, to skrajni islamiści wywrotowcy i popier…cy, dżihadyści itp." tu jest zrozumienie dla marginesu? 
A tu:
"Nie chce mi się szukać objawów tej "miłości", ale w necie znajdziesz troszkę filmików Januszy w pelerynach i kilka Grażyn jak reagują." - już całe zakony, jak to nazwałeś, są złe?

Można się tak przerzucać przykładami zachowań karygodnych, wychodzącymi poza normy, ale do niczego to nas nie zaprowadzi.

Wypisuję się z tego tematu cytując raz jeszcze siebie ;)
"...A nam wszystkim życzę jak najmniej wojenek polsko-polskich. Niechże ci co głoszą się być tolerancyjnymi byli tolerancyjni dla wszystkich, a ci bogobojni nie pałali nienawiścią do bliźnich. Wtedy może będzie nieco lżej na co dzień.

Amen!"

Piszę i apeluję do wszystkich, Jędraszewskiego, Rysia, Januszy, Grażyn, Batonów, tęczowych i krzyżowych, itepe, itede :)

Ot i różnica...

Edytowano przez Mar_Wal

7 minut temu, Mar_Wal napisał:

Niechże ci co głoszą się być tolerancyjnymi byli tolerancyjni dla wszystkich, a ci bogobojni nie pałali nienawiścią do bliźnich.

Piękne słowa , utopijne , ale piękne.

Kiedyś widziałem taki uliczny wywiad. Tematem była właśnie tolerancja. Nie wypadliśmy jako społeczeństwo najlepiej , choć na pytanie czy jest pan / pani tolerancyjna wszyscy odpowiedzieli twierdząco. Gorzej było gdy dziennikarz zaczął dopytywać o stosunek do LGBT , Rosjan , poglądy polityczne , ba nawet kluby piłkarskie. I się tolerancja nagle rozjechała :)

A tu coś o miłości bliźniego :

https://demotywatory.pl/5015132/10-najwiekszych-zbrodni-Kosciola-rzymskokatolickiego-

34 minuty temu, Mar_Wal napisał:

już całe zakony, jak to nazwałeś, są złe?

Nie, są po prostu durne. 

Zle zaczynają być, kiedy działają na psychikę innych przyciągając nowych członków, bezrefleksyjnych pseudokatolików, często majacych się za chrześcijan nie wiadomo czemu. 

Znaczy się wiadomo, bo mama z tatą zaprowadzili do chrztu niemowlę nie mające zielonego pojecia nawet o własnym istnieniu, a co dopieto o bozi, czy innym Jezusku. Z kolei rodziców zaprowadzili dziadkowie, dziadków pradziadkowie itd. Tylko dlatego, że ktoś kiedyś nawtykał im głupot, że tak trzeba.

Edytowano przez DiBatonio

Sama wiara , jest przypisana do naszego jestestwa. Różnica tylko czego dotyczy. Wiara w Boga , przykazania , jako wartości moralne są na plus. Ładnie to @DiBatonio ująłeś , kłopoty zaczynają się gdy bezrefleksyjnie łączymy tą wiarę z instytucją zwaną kościołem. To skompromitowana , najbardziej skostniała korporacja na tym łez padole. Przez ponad 2 tys. lat chłopcy opanowali do perfekcji sztukę manipulacji. Dla mnie majstersztykiem był dogmat o nieomylności papieża , czapki z głów przed gościem który na to wpadł . Dziwiłem się dlaczego pis jak rządził nie skopiował tego pomysłu. Mieli większość , mogli przegłosować ustawę o nieomylności kaczyńskiego i o ile łatwiej by mieli teraz :). Widziałem w kościołach kraty , którymi oddzielani byli wierni od księży , dopiero w 1969 zlikwidowano mszę po łacinie , o dopuszczaniu się przez księży współcześnie przestępstw jesteśmy informowani. Komisja kościelna do spraw nadużyć seksualnych powołana za pis-u to kpina . Chłopcy stwierdzili , że większość spraw się przedawniła i nie ma o czym gadać. Wiem , że są księża z powołania , mam dwóch znajomych księży. Znam ich od lat i wiem , jak to powołanie wypacza. Jeden , były sekretarz biskupa zdziwił się , jak zmienił się biskup i go wywalili , że nikt tak jak to dotąd było nie przynosi mu darmowych biletów do teatru i opery. Zdziwił się też , że za prywatną służbę zdrowia, to on będzie musiał zapłacić. Drugi , aktywny alkoholik , którego z każdej innej roboty wywalili by już dawno na zbity pysk. Mieszkałem kilka lat w Częstochowie i napatrzyłem się na degrengoladę tego środowiska.

@tomek4446 czasami zdarza się,że moja teściowa zapędza się w przekonywaniu towarzystwa przy stole jakie to błogosławieństwo przyszło do nas razem z chrześcijaństwem. Zawsze ( nieskuteczne) zachęcam ją wtedy do zapoznania się historią wprowadzania nowej wiary w paru państwach,w tym oczywiście w Polsce😁. Swoją drogą bycie katolikiem jest stosunkowo proste,bycie chrześcijaninem to zupełnie inna sprawa, a ludzie u nas nie rozróżniają tych pojęć 

No dobra , napsioczyliśmy na kościół, a teraz chciałbym się odnieść do innego problemu , który może nas nie minąć. Każda wojna tworzy patologię. Taką wojnę mamy za granicami naszego kraju. Zabijanie wypacza psychikę. Mieliśmy przykłady po Afganistanie , Wietnamie, Jugosławii. Ilość niekontrolowanej broni w rękach naszych sąsiadów jest ogromna. Nie sądzę , by wszyscy chcieli po wojnie mając takie doświadczenie bojowe wrócić do wcześniej wykonywanych zawodów. Jak myślicie , możemy w Polsce mieć z tym problem ?

W największym skrócie,z pewnością tak.

To przez nasz kraj pójdzie tranzyt broni dla europejskich chętnych/ pewnie w jakiejś skali już to ma miejsce/ . Cześć pójdzie kanałem przez Morze Czarne. No ,a przede wszystkim pójdą ludzie z frontu, wielu nie ma do czego wracać na Ukrainie,domy innych znalazły się w ruskiej zonie .No i tak jak @tomek4446 napisałeś,wielu nie będzie chciało wrócić na etat ,skoro można sprzedać się lepiej,w dodatku z zastrzykiem adrenaliny niezbędnym po wojennej traumie

21 minut temu, Amarok napisał:

Jeśli Ukraina padnie, tak będziemy mieli problem nie tylko w Polsce, ale i cała Europa będzie miała. Te dziesiątki tysięcy dobrze wyszkolonych żołnierzy z dużym doświadczeniem w zabijaniu ruszy właśnie w kierunku zachodnim. Raczej nie zostaną na Ukrainie. 

Oj tam, najpierw wybiorą „murzyna Papieża” a to jak wiadomo koniec świata :)

W Rosji są też rozsądni ludzie. Nie wszyscy pójdą z uśmiechem na twarzy umierać za Putina. 

Edytowano przez kaczadupa

10 minut temu, kaczadupa napisał:

W Rosji są też rozsądni ludzie. Nie wszyscy pójdą z uśmiechem na twarzy umierać za Putina. 

Nie bardzo rozumiem ,co kolega ma na myśli. Rozumni siedzą cicho,albo w łagrach,albo uciekli. Przypomnę tylko protesty na Białorusi, trwały parę tygodni. Łukaszenka pałował ludzi na ulicy i zamykał do tiurmy dotąd,aż już nie miał kto protestować. W Rosji jak wszędzie,mądrzy i odważni nie są większością 

Im wiekszy kraj , tym więcej głupków 🤷‍♀️.

W Polsce też ktoś w ZOMO był i pałką wymachiwał., nie koniecznie się zgadzając. 

Gowin też klaskał ale się nie cieszył,  a Clinton , Maryśkę palił ale się nie zaciągał.😉

Edytowano przez Dedal