Skocz do zawartości

Tyyyyle monitorów w jednym miejscu.

Recommended Posts

11 godzin temu, kaczadupa napisał:

A ja, za Twoją rekomendacją, wziąłem Bowersa. Uduszę jak mi nie zagra

A Jarek taki fajny kolega .... był :)

20 minut temu, kaczadupa napisał:

będzie to bardzo skromne hi-fi... Bowers 607 s3. 

Też kupowałeś w Lidlu ? :)

No , dobra , napisz jak grają jestem ciekaw. Do mnie po Świętach wracają B&W 685 S2 , bo białe i córce teraz nie pasują do wystroju wnętrza ....czy torebki , nie wiem słabo było słychać , coś rwało ....

A przy okazji , ma ktoś na zbyciu jakieś tanie małe monitory , byle by w okleinie drewnopodobnej ? Jakiś orzech , venge , ciemny dąb ?

Ciekaw doświadczenie z tym filmikiem (odsłuchałem na razie tylko pierwszy utwór), Spróbujcie sobie zrobić eksperyment myślowy i podczas odsłuchu podać cenę kolumn, których aktualnie słuchacie ("zapominając" o rzeczywistej). Bo rozstrzał cenowy jest duży, a dźwiękowy zdaje się minimalny i wcale nie oczywisty.

Można sobie też kliknąć na ślepo w jakiś fragment filmiku i spróbować zgadnąć, czy grają kolumny drogie, czy tanie. A potem otwieramy oczy i... 

Edytowano przez Kraft

29 minut temu, Kraft napisał:

Można sobie też kliknąć na ślepo w jakiś fragment filmiku i spróbować zgadnąć, czy grają kolumny drogie, czy tanie. A potem otwieramy oczy i... 

Myślę, że nawet bez otwierania oczu każdy z nas wie, na czym odtwarza ten filmik. ;) 

Dobry muzyk odróżni brzmienie lepszego instrumentu od gorszego słuchając ich na żywo, szczególnie solo. Ale czy odróżni te brzmienia słuchając z płyty? Tu już mogą być problemy. A przecież tę płytę nagrano w studiu, z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu itd.

Jak w porównaniu z płytą nagrywa się takie filmiki? Realizacyjnie to przecież przepaść. I dlatego na ich podstawie można ocenić głównie równowagę tonalną i ewentualnie charakter konkretnych części pasma. Czyli kierunek obrany przez konstruktorów, a nie samą jakość. W szczególności, o stereofonii nie dowiemy się praktycznie niczego.

15 minut temu, Rafał S napisał:

I dlatego na ich podstawie można ocenić głównie równowagę tonalną i ewentualnie charakter konkretnych części pasma. Czyli kierunek obrany przez konstruktorów, a nie samą jakość. 

Dokładnie. I ta równowaga jest właśnie zadziwiająco zbieżna. Spodziewałem się znacznie większych różnic. 

18 minut temu, Rafał S napisał:

Dobry muzyk odróżni brzmienie lepszego instrumentu od gorszego słuchając ich na żywo, szczególnie solo.

Tylko, czy my jako grupa na pewno jesteśmy  "dobrymi muzykami"? Myślę, że niekoniecznie.