Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Co byście wybrali- Bowers & Wilkins Px7 S2 czy Audio-Technica ath-m50xbt2? Bowers nie ma LDAC grałby po SBC, A-T ma LDAC i teoretycznie grałby po lepszym kodeku. Ma to znaczenie czy niepotrzebnie się rozdrabniam w szczegóły, a inne parametry przeważą na korzyść B&W?

Edytowano przez mencin
Napisano

LDAC i ogółem lepsze kodeki robią bardzo dużą różnicę :) Sprawdziłbym też na pewno Sennheiser Momentum Wireless 4. Ciepłe, żywe granie, fajne ANC. Posłuchać na pewno nie zaszkodzi ;) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

LDAC i ogółem lepsze kodeki robią bardzo dużą różnicę :) Sprawdziłbym też na pewno Sennheiser Momentum Wireless 4. Ciepłe, żywe granie, fajne ANC. Posłuchać na pewno nie zaszkodzi ;) 

Ale Sennheiser nie ma LDAC, prawda? Żadne z moich urządzeń nie obsługuje aptx, jeśli mam skorzystać z czegoś lepszego niż SBC to musi to być LDAC.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 1.12.2024 o 20:01, mencin napisał:

Co byście wybrali- Bowers & Wilkins Px7 S2 czy Audio-Technica ath-m50xbt2? Bowers nie ma LDAC grałby po SBC, A-T ma LDAC i teoretycznie grałby po lepszym kodeku. Ma to znaczenie czy niepotrzebnie się rozdrabniam w szczegóły, a inne parametry przeważą na korzyść B&W?

Cześć,

Wbrew pozorom jedne i drugie do użytku mobilnego ale A-T trąca bardziej studiem. 

To dwie różne prezentacje. Bardziej ekstrawagancką (ale z umiarem) wykaże się PX7s2. M50xbt2 wykażą się większą dojrzałością i szczerością.

LDAC to nie wszystko. W przypadku BW dostaniesz dodatkowo bardzo dobrej klasy ANC oraz aplikacje do sterowania plus kilka wykończeń kolorystycznych.

• 4 weeks later...
Napisano
20 godzin temu, Ozzy666 napisał:

@mencin

I co wybrałeś? Stoję przed tym samym dylematem. Co prawda kupiłem już B&W PX7 S2 ale korci mnie by spróbować ATH-M50xBT2 bo miałem wcześniej M20 i w tych PX7 S2 brak mi trochę tej jasności grania.

Zawsze możesz dokupić sobie M50XBT2 i mieć słuchawkę o innej charakterystyce jako alternatywę :)

M20X mają naleciałość "50tek"  ale to jednak spore zubożenie. 

Zapraszamy zresztą do jednego z naszych salonów, posłuchasz sobie :)

Napisano
1 godzinę temu, Ozzy666 napisał:

@maxredaktor

Zgadzam się z Tobą że B&W to najlepiej wykonane słuchawki jakich używałem. Ale profil dźwiękowy nie do końca mi odpowiada. Grają ciemno, są dociążone a mi bardziej zależy na przejrzystym dźwięku.

Miałeś ciemny dźwięk z B&W? trochę mi się nie chce wierzyć :)

W obydwu przypadkach, PX7s2 jak i PX8 nie grają ciemno. Bardziej starają się nie wyostrzać, ale również nie są z tych "kujących" -może to była kwestia jakiś dodatkowych ustawień np. na telefonie?

Napisano
10 godzin temu, Ozzy666 napisał:

@maxredaktor

Zgadzam się z Tobą że B&W to najlepiej wykonane słuchawki jakich używałem. Ale profil dźwiękowy nie do końca mi odpowiada. Grają ciemno, są dociążone a mi bardziej zależy na przejrzystym dźwięku.

Z tym trudno dyskutować, to rzecz upodobania. Dodam tylko, że ja ich nie odbieram jak ciemne. Mam dwa modele B&W: PX oraz PX8, oba moim zdaniem grają jasno, jaśniej niż moje  słuchawki Audio Techniki SR5 (po kablu).

Napisano (edytowany)

@maxredaktor

Może to kwestia muzyki której się słucha. Gdy włączyłem np. Reggae którego nie słucham na codzień to było spoko. Ale już np. Metallica i album "72 Seasons" brzmi moim zdaniem kiepsko szczególnie wokal.

Zamówiłem ATH-M50xBT2 jutro przyjdą, posłucham i podzielę się spostrzeżeniami.

Edytowano przez Ozzy666
Napisano (edytowany)
9 minut temu, Ozzy666 napisał:

Ale już np. Metallica i album "72 Seasons" brzmi moim zdaniem kiepsko szczególnie wokal.

Weź pod uwagę, że wydanie na CD ma komercyjny mastering o dość niskim DR. Porównywałem z kolegą brzmienie tej płyty z CD i ripa z winylu. Wyraźnie inny dźwięk - wersja CD bardziej atakowała natłokiem dźwięków, rip miał większą dynamikę i słuchało się go przyjemniej.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 16.01.2025 o 12:03, Ozzy666 napisał:

@maxredaktor

Może to kwestia muzyki której się słucha. Gdy włączyłem np. Reggae którego nie słucham na codzień to było spoko. Ale już np. Metallica i album "72 Seasons" brzmi moim zdaniem kiepsko szczególnie wokal.

Zamówiłem ATH-M50xBT2 jutro przyjdą, posłucham i podzielę się spostrzeżeniami.

M50xbt2 okażą zupełnie inną charakterystykę.  Będą zalatywać rynkiem PRO, bo w końcu stamtąd się narodziły. Nie będę zaskoczony jak przy nich zostaniesz.

Napisano

@Top Hi-Fi & Video Design

No to Cię zaskoczę. Na 90% zwrócę ATH i zostanę z Bowersami. Brzmienie ATH jest bardzo dokładne, w połączeniu z kodekiem LDAC aż za bardzo. Do tego dochodzi jakość wykonania która przy Bowersach wypada kiepsko. Po dwóch godzinach rozbolała mnie głowa albo od padów które wrzynają mi się w skórę albo od tego jak ściśle przylegają.

Zaczynam doceniać swoje PX7 S2 😉

Napisano
14 godzin temu, Ozzy666 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design

No to Cię zaskoczę. Na 90% zwrócę ATH i zostanę z Bowersami. Brzmienie ATH jest bardzo dokładne, w połączeniu z kodekiem LDAC aż za bardzo. Do tego dochodzi jakość wykonania która przy Bowersach wypada kiepsko. Po dwóch godzinach rozbolała mnie głowa albo od padów które wrzynają mi się w skórę albo od tego jak ściśle przylegają.

Zaczynam doceniać swoje PX7 S2 😉

Hehe, no to fajnie :)

czyli jak to mówią "stara miłość nie rdzewieje" masz jeszcze okazaje kupić px7s2 za 849...

https://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-z-redukcja-szumow/bowers-wilkins-px7-s2.html

Napisano
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

masz jeszcze okazaje kupić px7s2 za 849...

Nie muszę ich kupować bo ja już je mam od dwóch miesięcy 😉 może w przyszłości uzbieram na PX8, nie wiem jak grają ale wiem że są piękne.

Napisano
4 godziny temu, Ozzy666 napisał:

Nie muszę ich kupować bo ja już je mam od dwóch miesięcy 😉 może w przyszłości uzbieram na PX8, nie wiem jak grają ale wiem że są piękne.

Hihi, to źle przeczytałem :)

PX8 są jeszcze lepiej wykonane. Ale to co je odróżnia od PX7s2 to granie w sposób "różnorodny" a to jest cecha trudna do znalezienia. Czego byś nie włączył, nie będzie to grało na jedno kopyto.

• 3 weeks later...
Napisano

Ja również mam AT, z czystości dźwięku jestem mega zadowolony, co prawda do BW nie porównywałem tylko do Sony WH-1000XM4 i różnica była duża na plus AT.

Natomiast bardziej chciałem dodać, że kodek BT robi dużą różnicę w jakości dźwięku. Ten sam utwór Black Pumas - Color z Tidala odsłuchałem na LDAC, potem SBC i nawet z Iphona na AAC, różnica obu gorszych do LDAC zdecydowanie na plus.

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 2.02.2025 o 23:40, gadek80 napisał:

Ja również mam AT, z czystości dźwięku jestem mega zadowolony, co prawda do BW nie porównywałem tylko do Sony WH-1000XM4 i różnica była duża na plus AT.

Natomiast bardziej chciałem dodać, że kodek BT robi dużą różnicę w jakości dźwięku. Ten sam utwór Black Pumas - Color z Tidala odsłuchałem na LDAC, potem SBC i nawet z Iphona na AAC, różnica obu gorszych do LDAC zdecydowanie na plus.

Owszem kodek ma pewien wpływ, ale główną robotę zrobi jakość DAC w słuchawce.

Sony nie brzmią źle, ale ta cała obudowa z plastiku budzi pewne wątpliwości...

Napisano
10 godzin temu, fp74 napisał:

Dorzucę 2 grosze. Mam Px7 s2 ale właśnie kupiłem córce m50xbt i wyszło na to, że oddam jej bowersy. Zgadzam się, że grają ciut podkolorowanym basem co musiałem korygować w aplikacji (bardzo dobrej zresztą), lecz przede wszystkim jestem fanem ath  - mam kolejne stacjonarne otwarte i ten sposób grania, bardzo jasny i analityczny mi bardzo odpowiada. Więc brzmienie to raczej kwestia preferencji a nie jakości obu egzemplarzy. Dizajn i wykonanie na plus BW, ale ergonomia jak zwykle dla ATH (bowersy dość swobodnie zmieniają położenie). Kodeki? Jeśli używasz tych sluchawek zgodnie z przeznaczeniem, tj. jako mobilne i w kontakcie z otoczeniem, to z kodekami daj sobie spokój,  bez znaczenia.

Jakiś czas temu także szukałem słuchawek dla córki, zastanawiałem się m.in. nad m50xbt. Nie wybrałem ich jednak, głównie przez doświadczenia z innymi modelami tej firmy. O ile dźwiękowo mi odpowiadają, to denerwowało mnie to, że sztuczna skóra zarówno na pałąku, jak i padach, dość szybko zaczyna się kruszyć i odpada. Wymieniałem pady, kupowałem też osłonki na pałąk, aż w końcu odpuściłem. Mam od 7 lat B&W PX, od ponad roku PX8 i wyglądają cały czas dobrze. I tak samo grają ;)

Napisano

@fp74

Ja swoje ATH-M50xBT2 zwróciłem po jednym dniu ale nie mogłem o nich zapomnieć. Ciągle mam w domu swoje ATH-M20xBT do których często wracam. W końcu gdy byłem w salonie Top Hi-Fi kupiłem stacjonarnie ATH-M50xBT2 jeszcze raz. B&W PX7 S2 które też mam no są designersko świetne i grać też grają pięknie ale jednak nie tak analitycznie jak ATH-M50xBT2, moim zdaniem za dużo basu. Lubię też wyeksponowany wokal blisko mnie, w B&W z tym wokalem bywa różnie.