slawas2001 Napisano 8 grudnia Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia Poza tym myślisz że ludzie nie mają nic innego do roboty...są pedofile wideofilmowanie malarze czytających książk inżynierowie kierownicy pracujący q korpo 24h I tacy co jadą na etaty maja żony itp .. audiofil to wyjątek od zasady.... nie wiem jak obecną młodzież to nie moje pokolenir ale na imprezach głównie boombox leci w pl .. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Czlowieku, ogarnij sie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 4 godziny temu, slawas2001 napisał: Byłem w salce gdzie 30 40m2 było cale w rozpraszaczach tylko chyba do basu można było się jakoś przyczepić... myślę że aranżacja za 40 k na oko W MDBaudio dopytywałem o salkę to nawet miły Pan podrzucił kontakt do osoby zajmującej się właśnie adaptacją, która dokonywała pomiarów i wieszała absorbery i tym podobne ustrojstwa i tam rzeczywiście jest to zrobione delux , nie wie ile było metrów, ale nie więcej niż 20, buczącego i dudniącym basu tam nie doświadczyłem, a słucham gatunków, które niskimi tonami schodzą do piwnicy, bas był po prostu referencyjny, nawet nie trzeba było mnie przekonywać ,sam stwierdziłem, iż jak się wprowadzę do nowego pokoju to poproszę o taką wizytę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 9 godzin temu, no_i_fajnie napisał: Wraca do domu, a potem czuje sie oszukany, bo nikt mu nie powiedzial, ze u niego bedzie inaczej. Salon bez pro studia jest do dupy? O tym samym pomyślałem czytając wpisy kolegów . Większość z nas z różnych przyczyn nie zrobi pełnej adaptacji . W tytule wątku było "dobry system" ,a nie "idealny system"😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 1 minutę temu, Nowy75 napisał: O tym samym pomyślałem czytając wpisy kolegów . Większość z nas z różnych przyczyn nie zrobi pełnej adaptacji . W tytule wątku było "dobry system" ,a nie "idealny system"😀 Na tytul jest latwo odpowiedziec - da sie, bez problemu. To, co sie wyprawia we wpisach, to czasami jakas abstrakcja. Widze, ze duzy problem lezy tez po stronie sprzedawcow, bo z doswiadczenia wiem, ze wielu klientom po prostu nie chca poswiecic czasu, kiedy slysza, ze ktos ma do wydania 2-5k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Dlatego lepiej, żeby nic nie miały zrobione z akustyką Nie popadajmy w skrajności . Krakowskim targiem mogłyby mieć dwie salki: jedną dla Kowalskiego , drugą pro , żeby pokazać ,co można zrobić i jak to się przekłada na dżwięk . Byłby walor edukacyjny i mniej ludzi by zarzucało, że branża to tylko biznes😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 3 minuty temu, Nowy75 napisał: jedną dla Kowalskiego I okazałoby się, że Król jest nagi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Nie popadajmy w skrajności . Krakowskim targiem mogłyby mieć dwie salki: jedną dla Kowalskiego , drugą pro , żeby pokazać ,co można zrobić i jak to się przekłada na dżwięk . Byłby walor edukacyjny i mniej ludzi by zarzucało, że branża to tylko biznes😀 Teraz to raczej ciezko w ogole, zeby salony mialy sie dobrze, raczej ich ubywa, a co dopiero dwie salki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Taka zagwostka odnosnie systemow. W innym watku opisalem swoje wrazenia po wymianie zrodla z Bluesound Node 2i/N130 z zasilaniem liniowym na Lumina D2 Zakup Lumina mial byc w ciemno, bez odsluchow, ale szukalem przed zakupem jakis informacji w sieci, czy w ogole warto inwestowac w takiego Lumina, czy zrodlo ma duzy wplyw na dzwiek, czy jednak maly i lepiej zainwstowac w cos innego (zew. DAC, dolozyc do lepszego wzmaka, kolumn itp.) Typowe dylematy kogos kto dziala po omacku i nie wie do konca w ktora strone pojsc. Szperajac w sieci natknalem sie na taki test: https://community.roonlabs.com/t/blind-test-3000-lumin-d2-with-sbooster-sounds-the-same-as-a-600-bluesound-node/187123 Zestaw: - Krell 300i amp - B&W 801 D4 - Kimber carbon cable 11 Gauge - All power plugs are audio quest hurricane - All interconnects are audio quest fire - Bluesound Node 2021 - LUMIN D2 with SBOOSTER Do tego adaptacja akustyczna + odsluch przez 5 ludzi. I czytam, ze oba zrodla graja identycznie. Lumin z wymienionym dodatkowo zasilaniem na liniowe (czyli powinien grac jeszcze lepiej, niz standardowy), gra identycznie jak zwykly Node bez zasilania liniowego. Ni chooja nie slysza zadnej roznicy. Ostatecznie i tak zakupilem tego Lumina z ciekawosci, bo jednak wole sam posluchac i ocenic. W moim przypadku roznica byla ogromna, roznica klas na korzysc Lumina. Niczym przejscie z wagi piorkowej do sredniej. Kiedy nie ma juz zwyklego plumkania sobie pod nosem (Node), tylko pojawiaja sie prawdziwe emocje podczas odsluchu, ktore potrafia doprowadzic do lez (Lumin). Po przeczytaniu takiego testu, czlowiek sie zastanawia jak to jest mozliwe? Skad takie rozbieznosci w ocenie? Jakims cudem na sprzecie lepszym (tzn. zdecydowanie drozszym), 2 zrodla brzmia identycznie, a u mnie na tanszym zestawie kompletnie inaczej? Jak oni to podlaczyli i testowali? Czy to mnie juz ponosi zbytnio fantazja i powinni zakuc w odpowiedni kaftan? Czy zestaw testowy zostal zle skomponowany? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 3 minuty temu, Nowy75 napisał: Krakowskim targiem mogłyby mieć dwie salki: jedną dla Kowalskiego , drugą pro , żeby pokazać ,co można zrobić i jak to się przekłada na dźwięk. Coś takiego próbował zrobić zaprzyjaźniony właściciel salonu audio. Niestety, "przedobrzył" z salką Kowalskiego. W założeniu miała ona symulować niezaadaptowany pokój w bloku. Wyszło jeszcze gorzej: wszystko brzmi tam beznadziejnie. Mogę potwierdzić, że słuchałem tam, a potem u siebie w domu tego samego zestawu. U mnie z akustyką słabo, ale i tak było lepiej niż w analogicznym pomieszczeniu w sklepie. Oczywiście salon ma też drugą, profesjonalną salę, większą i zaprojektowaną przez akustyka na etapie budowy budynku (między innymi sporo materiałów w ścianach). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 8 minut temu, no_i_fajnie napisał: duzy problem lezy tez po stronie sprzedawcow, bo z doswiadczenia wiem, ze wielu klientom po prostu nie chca poswiecic czasu, kiedy slysza, ze ktos ma do wydania 2-5k. To prawda ,taka polska mentalność, a łatwo policzyć ile klocków sprzedaje się po 50 ,a ile po 5 k. Ze dwa tygodnie temu mój szef przyjechał odebrać swojego SUVa z serwisu w Olsztynie . Miał na sobie robocze spodnie i miły pan mu powiedział ,że chyba pomylił drzwi...!😀. No i mieli klienta... 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 2 minuty temu, bebbop napisał: Skad takie rozbieznosci w ocenie? Jesli jestes w stanie sobie wyobrazic, ze dwie osoby slysza inaczej, to masz juz odpowiedz. Juz chyba kilka razy to tutaj powtarzalem, ze cala ta zabawa i klotnia konczy sie, kiedy dla jednego np. Klipsch gra fajnie, a dla drugiego nie, to jak w koncu gra Klipsch? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 5 minut temu, bebbop napisał: Czy to mnie juz ponosi zbytnio fantazja i powinni zakuc w odpowiedni kaftan? Nie jesteś pewien, tego co „słyszysz”? Skąd te wątpliwości? Potrzebujesz kilku, którzy potwierdzą Twoje obserwacje? Lubię placki ziemniaczane, pływanie, jazdę rowerem i zimną wodę. A Ty także? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 3 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Jesli jestes w stanie sobie wyobrazic, ze dwie osoby slysza inaczej, to masz juz odpowiedz. Juz chyba kilka razy to tutaj powtarzalem, ze cala ta zabawa i klotnia konczy sie, kiedy dla jednego np. Klipsch gra fajnie, a dla drugiego nie, to jak w koncu gra Klipsch? Mnie bardziej dziwi, ze 5 osob slyszy tak samo i nawet jedna sie nie wylamala :7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Ty slyszysz inaczej i tego sie trzymaj, to ma grac u Ciebie w domu, no i dla Ciebie. Ciuchow tez nie wybierasz, przez pryzmat innych, pieciu osob. Mam nadzieje 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 9 minut temu, Rafał S napisał: "przedobrzył" Kluczowe słowo😀 . Nie straszymy klientów !😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 17 minut temu, bebbop napisał: Po przeczytaniu takiego testu, czlowiek sie zastanawia jak to jest mozliwe? Skad takie rozbieznosci w ocenie? A wyrównałeś poprawnie poziom głośności? Bo oni tak. No i słuchali na ślepo. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 1 minutę temu, Kraft napisał: A wyrównałeś poprawnie poziom głośności? Bo oni tak. No i słuchali na ślepo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 3 minuty temu, AudioTube napisał: Nie jesteś pewien, tego co „słyszysz”? Skąd te wątpliwości? Potrzebujesz kilku, którzy potwierdzą Twoje obserwacje? Lubię placki ziemniaczane, pływanie, jazdę rowerem i zimną wodę. A Ty także? Jestem pewien tego co uslyszalem, oraz poczulem. Dziwi mnie tylko az taka rozbieznosc w ocenie. Tutaj nie chodzi o to, czy cos sie lubi, czy nie. To tak samo jakbym powiedzial, ze np. lody pistacjowe sa super. Maja specyficzny smak i nie da sie ich pomylic z zadnym innym. A ktos mi mowi, ze dla niego jeden chooj, wszystkie lody smakuja tak samo. No to jednak sie dziwie jakim cudem smak truskawkowy dla kogos jest taki sam jak pistacjowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia (edytowany) 3 minuty temu, bebbop napisał: Jestem pewien tego co uslyszalem, oraz poczulem. Jesli Ty jestes i oni tez, a jednak sa rozjazdy, to jak to dziala? Porownanie z lodami jest super glupie, ale pozwala mi zrozumiec, czemu nie rozumiesz Edytowano 8 grudnia przez no_i_fajnie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia (edytowany) 5 minut temu, no_i_fajnie napisał: Jesli Ty jestes i oni tez, a jednak sa rozjazdy, to jak to dziala? Porownanie z lodami jest super glupie, ale daje zrozumiec, czemu nie rozumiesz Poprosze o nakreslenie problemu w lopatologiczny sposob, skoro lody sa glupie :7 11 minut temu, Kraft napisał: A wyrównałeś poprawnie poziom głośności? Bo oni tak. No i słuchali na ślepo. Az tak sie nie bawilem. Zresetowalem Lumina do ustawien fabrycznych, wprowadzilem dane do konta Tidala, podlaczylem tymi samymi kablami do tego samego wejscia w wzmaku i tyle. Edytowano 8 grudnia przez bebbop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia No to nie zrobiłeś tego testu jak oni. Diabeł może tkwić właśnie w takich szczegółach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia (edytowany) 3 minuty temu, bebbop napisał: skoro lody sa glupie :7 Nie napisalem, ze lody sa glupie. Moze Ci nic nakreslal nie bede, skoro ciezko Ci sie czyta, ze zrozumieniem. Lubie lody Edytowano 8 grudnia przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia 46 minut temu, Nowy75 napisał: Nie popadajmy w skrajności . Krakowskim targiem mogłyby mieć dwie salki: jedną dla Kowalskiego , drugą pro , żeby pokazać ,co można zrobić i jak to się przekłada na dżwięk . Byłby walor edukacyjny i mniej ludzi by zarzucało, że branża to tylko biznes😀 Był taki eksperyment na ostatnim AVS. Pan Bartek Chojnacki prezentował 2 pokoje. Jeden z adaptacją, drugi bez niej. Mi w tym z adaptacją jakoś szczególnie się nie podobało ale też nie spędziłem tam zbyt dużo czasu. Może mój serdeczny kolega Michał @soberowy będzie w stanie powiedzieć coś więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia (edytowany) @bebbop lubię placki ziemniaczane, ale max 3 dni z rzędu. A potem trzy tygodnie nie mogę na nie patrzeć. Jasne, że w dalszym ciągu znajdę różnice od smaku jabłek. I znajdę różnice w brzmieniu, gdy postawią moje kolumny i gościa naparzającego młotem pneumatycznym. Różnica 3800 zł za lumina w stosunku do używki node jest 2-3 razy większa. A w nowych cenach to już głowa mała. Konfrontujesz Twój opad szczęki po dołączeniu Lumina z reakcją tamtych pięciu. W jakim celu. Ogarnij zaskoczenie, niedowierzanie i skoncentruj się na ulubionych utworach. Twoje łzy, wzruszenie są bezcenne. Edytowano 8 grudnia przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts