Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Chciałbym użyć Regi jako przedwzmacniacza do lampowego wzmacniacza w klasie A. Chcę się tylko upewnić czy jak to zrobię i Rega nie będzie miała podpiętych zespołów głośnikowych to nic złego się jej nie stanie?

Napisano

25 minut temu, Ketrab78 napisał:

to będzie tylko taka próba.

Eksperymentować można zawsze, więc czemu nie. :) Natomiast w ciemno obstawiam, że to zagra słabo - gorzej od każdego z tych dwu wzmacniaczy osobno. Może wyjść z tego np. dźwięk mały, szczupły i momentami szorstki, a jednocześnie bez tranzystorowej wydajności i kontroli basu. Na rynku jest sporo hybryd z lampowymi pre i tranzystorowymi końcówkami mocy. Bardzo mało natomiast konstrukcji odwrotnych (choć rzeczywiście zdarzają się). Ba, nawet w czystych tranach stosuje się czasem pre w klasie A. Więc teoretycznie w tej eksperymentalnej kombinacji dostaniesz to, co gorsze z każdego z tych dwóch piecyków.

A da się fizycznie podać sygnał z pre tej lampy na końcówkę Regi? Próbowałeś?

Tak, czy owak, koniecznie daj znać, jak spróbujesz - wszyscy będziemy bogatsi o Twoje doświadczenie. :)

Napisano (edytowany)
11 minut temu, soberowy napisał:

Niekoniecznie. Gdy miałem Atolla 200se wolałem go używać jako końcówka mocy, a za pre robił LKS DAC. W skrócie z tego co pamiętam poprawił się bas.

Wszystko się poprawia w przypadku użycia integry Atolla w roli końcówki, tak było nawet w przypadku IN300 😉

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Ba, nawet w czystych tranach stosuje się czasem pre w klasie A

Czy Ty masz na myśli może to, że pierwsze kilka wat jest oddawane w klasie A, a wyżej już w klasie AB?

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
17 godzin temu, DiBatonio napisał:

Czy Ty masz na myśli może to, że pierwsze kilka wat jest oddawane w klasie A, a wyżej już w klasie AB?

Chodzi mi o wzmacniacze, dla których producent podaje w opisie, że pre jest w klasie A. Np. tranzystory Haiku, czy niektóre Pathosy. Oprócz tego końcówka mocy może mieć duży prąd spoczynkowy, ale to, jak rozumiem, odrębna kwestia.

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Rafał S napisał:

A da się fizycznie podać sygnał z pre tej lampy na końcówkę Regi? Próbowałeś?

:)

Raczej nie, bo lampka ma wyjścia jedynie do terminali głośnikowych . A sama rega elex nie ma chyba wejścia na końcówkę. 

"Tak, czy owak, koniecznie daj znać, jak spróbujesz - wszyscy będziemy bogatsi o Twoje doświadczenie."

Brzmienie ok, tragedii nie ma . Ciepła,  muzykalna sygnatura,  ale mniej szczegółowo w dolnej części średnicy/ wysokim zakresie basu. A sama rega właśnie tam brzmi świetnie,  więc wrócę do poprzedniej konfiguracji czyli Rega Elex mk4 z Elac Carina jako system główny. 

A lampka z wiekowymi (ale wciąż fajnymi) Isophonami pójdzie do sypialni  ;)

Poniżej zdjęcie wejść I wyjść toru analogowego Regi co potwierdza wg mnie że nie da się puścić sygnału na jej końcówkę. 

20241207_123846.jpg

Edytowano przez Ketrab78